درامز زنده در برابر درامز سمپل شده: از هر کدام چه زمانی استفاده کنیم

همه صداهای درامز فوق العاده می خواهند، اما این دقیقا به چه معناست؟ چطور قرار است به چنین صدایی دست پیدا کنیم؟

استخدام یک درامر و اجاره کردن یک استودیوی گران قیمت معمولا ارزشش را دارد، اما محدودیت بودجه ممکن است مانع از انجام چنین کاری شود. به همین شکل شما می توانید روی سمپل ها یا نرم افزارهای درامز حساب کنید، اما برنامه هایی مانند BFD یا Superior Drummer در نوع خودشان اینسترومنت های پیچیده ای هستند و بدون ایجاد تنظیمات مناسب ممکن است صدایی غیر طبیعی از آن ها دریافت کنید (و یک درامر همیشه می تواند تفاوت آن ها با درامز طبیعی را بفهمد).

جایگزینی سمپل ها و تقویت سمپل ها دو گزینه ی دیگر هستند، اما موانعی در این کارها وجود دارد: جلوگیری از یکنواختی صداها دشوار است و تمایل به پولیش کردن بیش از حد در صورت جایگزینی سمپل ها ممکن است حالت طبیعی بودن یک میکس قدرتمند را از بین ببرد.

با وجود گزینه های زیادی که پیش رویتان وجود دارد چطور قرار است بدانید کدام را انتخاب کنید؟

ابتدا از خودتان راجع به هدف کار سوال بپرسید:

آیا کارتان قرار است دمو باشد یا میکس نهایی؟

اگر مشغول کار روی یک دمو برای دوستان موزیسین تان هستید – و اگر شما خودتان درامر نیستید – استفاده از درام های نرم افزاری احتمالا بهترین گزینه برای شماست. برخی نرم افزارهای آهنگسازی مانند Logic Pro X دارای درامرهایی مجازی هستند که نسبتا خوب هم صدا می دهند و حتی در مواقعی می توانند صدایی کاملا طبیعی داشته باشند. شما می توانید پارت های درامی که به راحتی قابل تنظیم و تغییر هستند را در استایل های مختلفی استفاده کنید و طنین های متفاوتی از آن ها بگیرید. همچنین با انجام برخی کارهای خلاقانه در میکس، می توانید حتی از این پارت های سمپل شده در میکس نهایی هم استفاده کنید.

حتی اگر خودتان درامر باشید، چیدن درامز در نرم افزارها می تواند برایتان مفید باشد، چون در این حالت ذهنیت درامری تان را کنار می گذارید و با دید بازتری روی کل پروژه تمرکز می کنید.

اگر شما خودتان درامر باشید دائما روی تکنیک هایتان تمرکز خواهید داشت، در صورتی که یک تنظیم کننده بیشتر از آن که به یک اجرای درام جذاب فکر کند، به نیازهای قطعه به صورت یک مجموعه فکر می کند.

به ژانر توجه کنید

پیش از آن که در رابطه با انتخاب درام آکوستیک یا درام های نرم افزاری تصمیم گیری کنید باید به ژانر کار توجه داشته باشید. این موضوع شاید نیاز به گفتن نداشته باشد اما باز هم ارزش دارد به آن اشاره کنیم، چون انتخاب اشتباه در این زمینه شما کلا به مسیر دیگری خواهد برد.

اگر در یکی از استایل های مدرن راک کار می کنید – مانند استایلی که گروه Imagine Dragons کار می کند – ساختن درامز به صورت نرم افزاری می تواند برای شما مناسب تر باشد، حتی اگر گیتارها و بیس ها حالتی کلاسیک و زنده داشته باشند. همان طور که می بینید این ژانر مشخص درام های نرم افزاری را می طلبد. اگر از همان ابتدا ژانر کارتان مشخص باشد، انتخاب این که صدای درام را چطور ایجاد کنید برایتان واضح تر خواهد شد.

از طرفی شاید تصمیم بگیرید که نیاز به صدای درام واقعی دارید، اما بودجه ی شما اجازه ی استخدام درامر و اجاره ی یک استودیوی خوب را به شما نمی دهد. شاید تنها تجهیزاتی که دارید یک کارت صدای هشت کاناله و یک درام قدیمی است که از سیزده سالگی داشته اید.

آیا دیگر چاره ای برای شما نیست؟ اصلا چنین فکری نکنید. اینجاست که جایگزینی سمپل و تقویت سمپل ها به کار می آید.

جایگزینی سمپل در برابر تقویت سمپل

جایگزینی سمپل شامل تعویض یک صدای درام با صدایی دیگر می باشد. بیشتر مواقع شما با kick هایی مواجه هستید که قابل استفاده نیستند؛ شاید در حین ضبط آن ها پری امپ میکروفن دیستورت شده باشد یا کابل میکروفن بی کیفیتی استفاده شده باشد. اینجا از جایگزینی سمپل ها می توانید استفاده کنید.

در پروسه ی تقویت سمپل، شما یک سمپل درام را به میکس اضافه می کنید تا مکمل صدای دیگری که از قبل وجود داشته شود؛ پس سمپل جدید به صدای درامز اضافه می شود، نه این که جایگزین آن شود.

هر دوی این پروسه ها در بیشتر نرم افزارهای آهنگسازی به راحتی قابل انجام هستند. اگر این کار زیادی برایتان پیچیده بود، نرم افزارهایی مختص این کار وجود دارد، از Drumagog گرفته تا Superior Drummer نرم افزارهای بسیار زیادی را خواهید یافت که استفاده از سمپل ها را برای شما آسان می کنند. با یک جستجوی ساده در گوگل می توانید بفهمید چطور باید این کار را انجام دهید – تمرکز این مقاله روی این است که چه زمانی باید این کار را انجام دهید.

در ادامه به توضیح برخی سناریوهای رایج در میکس می پردازیم:

وقتی یکی از اجزای درام مناسب قطعه ی شما نیست، از پروسه ی تقویت سمپل استفاده کنید.

اگر کیت شما خوب صدا می دهد اما مثلا kick دقیقا آن چیزی نیت که به دنبالش هستید، در این شرایط می توانید از تقویت سمپل استفاده کنید. به عنوان مثال kick شما صدای بیس مناسبی دارد اما قسمت ترنزینت آن قدرت لازم را ندارد و افزایش فرکانس های میدرنج هم کمکی به شما نمی کند. در این جا می توانید kick را با یک سمپل bass drum که کلیک و ترنزینت مناسبی دارد تقویت کنید؛ به تناسب phase بین دو صدا هم توجه داشته باشید تا به شکل اتفاقی پاسخگویی ترنزینت دچار مشکل نشود. لِول سمپل را تا جایی بالا ببرید که بالانس دلخواهتان ایجاد شود.

اگر یک مشکل تکنیکال در ضبط وجود دارد، از جایگزینی سمپل ها استفاده کنید.

در بالا زمانی که تکنیک جایگزینی سمپل را توضیح دادیم به این مشکل اشاره کردیم. حالا می خواهیم ببینیم چطور سمپل مناسب برای این کار را پیدا کنیم.

وقتی سمپل های درام در یک بانک سمپل را گوش می کنید، به دنبال صدایی باشید که با طنین درام در میکروفن های اُورهِد به خوبی ترکیب شود. به عنوان مثال یک صدای kick drum دیستورت شده را در نظر می گیریم: جایگزینی این سمپل با صدایی که هیچ تناسبی با صدای کیت شما نداشته باشد بی فایده است. از صدای میکروفن های اُورهِد به عنوان تصویر کلی صدایتان استفاده کنید، شما می توانید کیک درامی را پیدا کنید که با صدای اُورهدها به خوبی ترکیب شود. وقتی به دنبال پیدا کردن سمپل جایگزین هستید، سمپل kick را به صورت سولو همراه با اُورهدها پلی کنید؛ در این حالت می توانید صدایی متناسب با کیت را پیدا کنید.

وقتی بخش هایی از کیت درام صدای بی کیفیت یا مرده ای داند، از تقویت سمپل استفاده کنید

گاهی وقت ها درام ها در زیرزمین ها، اتاق پذیرایی خانه یا دیگر مکان هایی که آکوستیک مناسبی ندارند ضبط می شوند. اگر حس کلی قطعه به این شکل است هیچ ایرادی وجود نخواهد داشت. اما اگر قطعه ی شما قرار است حس کار باکیفیت و گران قیمتی را القا کند، تقویت سمپل می تواند شما را کمک کند.

در اینجا شما باید سمپل هایی را پیدا کنید که الف) طنین آن با درامی که به آن اضافه می شود مچ باشد ب) با دیگر صداهای ست درام متناسب باشد. مثلا اگر snare حجم مناسبی دارد اما اتک آن کم است، باید سمپلی را به آن اضافه کنید که مکمل حجم این سمپل باشد و تنها اتک آن را بیشتر کند.

هدف شما باید پیدا کردن یک مکمل مناسب باشد و سپس سمپل را به شکلی با صدای اصلی ترکیب کنید که بهترین تناسب ایجاد شود؛ به شکلی که اگر چشم هایتان را ببندید کیت درام شما صدایی کاملا یکپارچه داشته باشد. وقتی به میکس مناسبی دست پیدا کردید، مطمئن شوید که ولوم تمام بخش های درام با یکدیگر متناسب باشند. سپس می توانید باقی پروسه ی میکس را مانند همیشه ادامه دهید.

وقتی با انتظارات شنونده بازی می کنید، از جایگزینی سمپل استفاده کنید

این تکنیک تنظیم موزیک با جایگزین کردن سمپل ها به شکل خلاقانه اتفاق می افتد. در این تکنیک شما حس طبیعی بودن درامز را حفظ می کنید، اما تمام صداها را با سمپل ها جایگزین می کنید. برای این کار شاید نیاز به gating و muting زیادی برای ایزوله کردن ضربات hi-hat و cymbal داشته باشید و شاید این پروسه کمی زمان بر باشد، اما نتیجه ای که از آن دریافت می کنید منحصر به فرد خواهد بود – ترکیب فوق العاده ای از حالت انسانی و طبیعی و حالت مکانیکی.

با استفاده از این تکنیک می توانید قسمت بریج یا هر پارت دیگر قطعه که نیاز به تفکیک شدن داشته باشد را به خوبی متمایز کنید. اما توجه داشته باشید که این کار نباید با استایل شما در تداخل باشد. گروهی که کارهایشان ترکیبی از صداهای واقعی و سینتی سایزری است از این تکنیک سود می برند، اما مثلا گروه هارد راکی که تمام کارهایش را با چهار ساز ضبط می کند به هیچ وجه نباید از چنین تکنیکی استفاده کند. پس زمینه و استایل کارها نقش کلیدی دارند.

وقتی صداهای ارگانیک را با المان های مصنوعی تلفیق می کنید، از تقویت سمپل استفاده کنید

بجای این که سمپل ها را فورا جایگزین کنید، شما می توانید صدای درامی که از پیش وجود دارد را به یک المان مصنوعی که مناسب آن ژانر باشد تلفیق کنید. برای مثال در یک قطعه ی سبک هوی متال، شاید لازم باشد یک سمپل kick را اضافه کنید که اتک زیادی داشته باشد تا صدای kick در میان ازدحام صدای گیتارها به خوبی به گوش برسد. یا مثلا در یک قطعه ی هیپ هاپ شاید لازم باشد یک kick از نوع 808 را به صدای کیت درام آکوستیک اضافه کنید.

اگر کیت شما کاراکتر دارد – و به خوبی با تنظیم همراه شده – آن را به حال خود رها کنید

گاهی وقت ها با کیت درامی مواجه هستید که شاید آنطور که تمایل دارید صدا ندهد، اما با این حال در تنظیم قطعه خوب عمل کند. در مواقع دیگر شما تصور می کنید یکی از اجزای کیت شاید نتواند انسجام، تُن یا آبیانس مورد نیاز شما را فراهم کند، اما در پروسه ی میکس می بینید همین صدای طبیعی به خوبی عمل می کند و به علاوه، کاراکتر خودش را هم به میکس وارد می کند.

حواستان باشد از تکنیک تقویت سمپل بدون دلیل و بی رویه استفاده نکنید. کامپرشن، استفاده از اکولایزر، هارمونیک سچوریشن و ریورب در دستیابی به صدای دلخواهتان می توانند کمک بزرگی به شما کنند. اگر قطعه ی شما حال و هوای طبیعی دارد – یا اگر درامر شما مخالف استفاده از سمپل هاست – سعی کنید تا جایی که می توانید روی صدای خود کیت کار کنید و با تنظیم صدای آن به کاراکتر دلخواهتان برسید.

بهتر از پیش از اقدام برای استفاده از سمپل ها سعی کنید صدای خود کیت را تا جای ممکن بهبود دهید؛ مثلا اتک یا ساستین آن را تنظیم کنید، با استفاده از EQ صدای آن را تقویت کنید و از ریورب استفاده نمایید. تمام این کارها می توانند شما را از روی آوردن به سمپل ها بی نیاز کنند. به علاوه، در این حالت کیت درام شما کاراکتر خودش را حفظ می کند، کاراکتری که درامر وارد معادله کرده است.

با این حال برعکس این قضیه هم وجود دارد: فکر نکنید استفاده نکردن از سمپل ها می تواند همیشه نکته ی مثبتی باشد؛ تنها باید ببینید چه تکنیکی به تنظیم شما کمک می کند.

دو ترفند میکس برای پروسه ی تقویت سمپل

وقتی به دنبال صدای درام طبیعی هستید، قطعا نمی خواهید اثری مصنوعی در صدا وجود داشته باشد. به عنوان یک قاعده، شما باید ولوم سمپل ها را تنها تا جایی بالا ببرید که به چیزی که می خواهید برسید، پس تا جای ممکن لِول آن ها را باید پایین نگه دارید. همچنین صداهای واقعی و صداهای سمپل شده را باید به شکلی اکولایز کنید که مکمل یکدیگر شوند.

این نکته را هم در نظر داشته باشید که سمپلی که شما استفاده می کنید احتمالا قبلا تا حد مرگ پردازش شده است، پس نیاز به استفاده ی زیادی از اکولایزر نخواهد بود. اگر می بینید برای ایده آل شدن سمپلی که انتخاب کرده اید باید پردازش زیادی انجام دهید، احتمالا بهتر است به دنبال یک سمپل دیگر باشید.

نکته ی دیگر این که، گاهی وقت ها می توانید کمی ز درام سمپل شده را با کانال auxiliary اُورهِدها ترکیب کنید. از آنجایی که اُورهدها معمولا از دو ترک مونو که به شکل استریو pan شده اند تشکیل می شوند، می توانید آن ها را به یک باس اختصاصی هدایت کنید و این باس را پردازش نمایید. شما می توانید مقداری از سمپل را به این باس send کنید تا پردازشی که روی باس انجام گرفته روی سمپل هم انجام شود. این کار باعث انسجام بهتر سمپل با کیت می شود.

چطور سمپل ها را به صورت طبیعی جایگزین کنیم

اگر خودتان ضبط پروژه را بر عهده داشته اید یا تنظیم کننده ی پروژه بوده اید، این مراحل را امتحان کنید:

در جلسه ی ضبط درام جایی هست که صدابردار از درامر می خواهد به تمام اجزای درام به صورت جداگانه ضربه بزند تا صدای آن ها را تنظیم کند. از صدابردار بخواهید این پروسه را ضبط کند. به این شکل صداها را به صورت جداگانه خواهید داشت و بعدا در صورت نیاز می توانید از آن ها استفاده کنید.

این صداها حالت بهینه ای نخواهند داشت، چون در زمانی ضبط شده اند که درامر در حال تنظیم صدای آن ها بوده است. اما آخرین ضربه ها در هر ضبط احتمالا صدای مناسبی داشته باشند.

در پایان جلسه هم اگر وقت اضافه داشتید، از درامر بخواید kick، snare، tom tom، های هت های باز و بسته، سنج و دیگر صداها را به صورت جداگانه برای شما ضبط کند تا از هر کدام یک سمپل در اختیار داشته باشید. همچنین در صورت امکان خوب است اگر این صداها را با velocity های مختلف ضبط کنید، چرا که هر velocity طنین متفاوتی خواهد داشت که باعث می شود ساختن یک سمپل چند لایه حس طبیعی تری به خود بگیرد.

جمع بندی

مانند دیگر کارها در تنظیم و میکس، هدف این نیست که بهترین صدای درام را داشته باشید، بلکه هدف این است که مناسب ترین درام برای قطعه را داشته باشید. همیشه از خودتان بپرسید “این قطعه به چه چیزی نیاز دارد؟” به یاد داشته باشید که شما باید در خدمت قطعه باشید؛ در این حالت همیشه بهترین تصمیمات را خواهید گرفت.

منبع izotope
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.