راهنمای خرید نرم افزار آهنگسازی

موزیسین‌ها همواره به دنبال یافتن بهترین ابزار برای ساخت موسیقی هستند. تا یک دهه پیش، نوازندگان نیازمند یک رکوردر مولتی‌ترک و انواع سخت‌افزارهای گران‌قیمت برای ضبط موسیقی بودند. اما امروزه با استفاده از یک رایانه‌ی مجهز و تعدادی تجهیزات کوچک می‌توانید قطعه‌هایی را ضبط کنید که با کیفیت صدای بهترین استودیوهای موسیقی رقابت می‌کنند. نکته حائز اهمیت این است که در این مسیر باید از نرم‌افزارهای حرفه‌ای و مناسب برای ضبط و تولید موسیقی استفاده کنید. خوب می دانید که تعداد زیادی نرم افزار ساخت موزیک (DAW) وجود دارد و انتخاب کردن تنها یکی از آن ها شاید کمی دشوار باشد. اکثر افراد با تجربه روی این نکته اتفاق نظر دارند که چیزی به عنوان “بهترین نرم افزار” وجود ندارد و این که کدام DAW از دیگری بهتر است کاملا سلیقه ایست. DAWها در ظاهر، محیط کاری و برخی قابلیت ها با یکدیگر تفاوت دارند. شما باید نرم افزاری را انتخاب کنید که با آن احساس راحتی می کنید و به آن اعتماد دارید. در ادامه شما را با برترین نرم‌افزارهای DAW‌ (ورک‌استیشن‌های دیجیتال) آشنا خواهیم کرد.

DAW چیست؟

DAW مخفف ورک‌استیشن صوتی دیجیتال (Digital Audio Workstation) است. ورک‌استیشن‌های صوتی دیجیتال، استودیوهایی مجازی و حرفه‌ای برای ساخت موسیقی هستند. با استفاده از آن‌ها می‌توانید موسیقی را به ساده‌ترین شکل ضبط و ویرایش کنید. امکانی که تا پیش از ظهور فناوری‌های دیجیتال تقریبا غیرممکن بود.

یک ورک‌استیشن دیجیتال از سه بخش تشکیل می‌شود. کارت صدا، کامپیوتر و نرم‌افزار DAW. کامپیوتر هسته‌ی مرکزی ورک‌استیشن دیجیتال است و مشخص می‌کند که چند ترک و پلاگین را می‌توانید به شکل همزمان اجرا کنید و به چه امکاناتی دسترسی خواهید داشت. برای استفاده‌ی بهتر از کامپیوتر خود، بهتر است از دو توصیه‌ی زیر پیروی کنید.

  • تا جای ممکن حافظه‌ی RAM دستگاه را افزایش دهید. پردازش چندین ترک و اجرای سازهای مجازی نیازمند حافظه‌ای بسیار قدرتمند است.
  • یک هارد درایو جداگانه (اینترنال یا اکسترنال) را به دستگاه اضافه کنید و از آن برای ذخیره‌ی ترک‌ها و ایجاد یک کتابخانه‌ی کوچک استفاده کنید.

مک یا ویندوز؟

اکثر نرم‌افزارهای موسیقی برای استفاده بر روی سیستم‌عامل‌های مک و ویندوز طراحی شده‌اند. هرکدام از این پلتفرم‌ها هواداران و مخالفان سرسخت خود را دارند. در واقعیت هردوی این سیستم‌عامل‌ها مزیت‌های خود را دارند و نرم‌افزارهای بی‌نظیری را پشتیبانی می‌کنند. همچنین بسیاری از نرم‌افزارهای DAW امروزی روی هردوی این پلتفرم‌ها قابل اجرا هستند. به همین دلیل در بسیاری موارد بهتر است از سیستمی که دردسترس دارید استفاده کنید و نگران تغییر آن نباشید.

مک یا ویندوزمک و ویندوز چند تفاوت عمده دارند. سیستم‌های مک کمی گران‌قیمت‌تر هستند و نمی‌شود به سادگی سخت‌افزار آن‌ها را به‌روزرسانی کرد. با این وجود این سیستم‌عامل‌ بسیار قابل ‌اعتماد هستند و سخت‌افزار آن‌ها بدون مشکل در طولانی مدت به کار خود ادامه می‌دهد. به همین دلیل است که اکثر استودیوهای حرفه‌ای از سیستم‌عامل مک استفاده می‌کنند. رایانه‌های شخصی ارزان‌تر هستند و ساده‌تر به‌روزرسانی می‌شوند. هرچند تنوع در سخت‌افزار گاهی به ناهماهنگی و مشکلات جانبی منتهی می‌شود. اما اگر با قطعات رایانه‌های شخصی آشنایی ندارید، می‌توانید رایانه‌های از پیش آماده را از بازار تهیه کنید و نگران عدم هماهنگی میان قطعات نباشید.

سیستم‌های صوتی

در کنار کامپیوتر مناسب، نیازمند راهی خواهید بود که صدا را بدون مشکل به رایانه وارد و از آن خارج کنید. با این وجود که کامپیوترها مجهز به ورودی و خروجی صدا هستند، این ورودی‌ها انعطاف و کیفیت مناسب برای ضبط صدای حرفه‌ای را ندارند. خرید یک کارت صدا به شما کمک می‌کند که میکروفون‌ها، سازها و تجهیزات خود را از طریق یواس‌بی یا ورودی‌های دیگر به کامپیوتر متصل کنید.

نرم‌افزارهای ورک استیشن صوتی دیجیتال (DAW)

نرم‌افزارهای ورک‌استیشن دیجیتال همگی به دنبال هدفی یکسان (ضبط و میکس قطعه‌های موسیقی) هستند و توانایی ایجاد خروجی حرفه‌ای و مناسب را دارند. هرچند امکانات آن‌ها با یکدیگر متفاوت است. به یاد داشته باشید که نرم‌افزارهای ورک‌استیشن ابزار اصلی شما در مسیر خلاقیت هستند. به همین دلیل باید با نوع نگاه و فرآیند کاری شما هماهنگی داشته باشند.

بهترین DAW کدام است؟

نرم‌افزارهای DAW، بر اساس مخاطب به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • استودیوها و موزیسین‌ها
  • دی‌جی‌ها و اجراهای زنده
  • آهنگسازها و سازندگان بیت بر پایه‌ی لوپ

چقدر باید برای DAW هزینه کنیم؟

اکثر نرم‌افزارهای ورک‌استیشن در دو نسخه‌ی حرفه‌ای و لایت عرضه می‌شوند. نسخه‌های لایت معمولا ورژن‌های ساده‌تر و ارزان‌تر نرم‌افزار هستند و امکانات محدودی (نسبت به نسخه‌های حرفه‌ای) دارند. با این وجود اگر به تازگی وارد دنیای ضبط شده‌اید و سرمایه‌ی زیادی در اختیار ندارید، نسخه‌های لایت گزینه‌ی مناسبی برای شروع هستند.

نرم‌افزارهای DAW مناسب برای استودیوها و موزیسین‌ها

Avid Pro Tools (ویندوز و مک)

نرم‌افزار مشهور پرو تولز نخستین بار با عنوان Sound Tools در سال ۱۹۸۹ به بازار عرضه شد. در آن زمان، پرو تولز تنها مجهز به ۴ ترک ضبط دیجیتال بود و قیمتی بالغ بر ۶۰۰۰ دلار داشت، هرچند که در سال ۹۷ نسخه‌ی جدید این نرم‌افزار با امکان ضبط ۴۸ ترک با کیفیت ۲۴ بیت به بازار عرضه شد. به این ترتیب بسیاری از استودیوهای حرفه‌ای شروع به استفاده از این نرم‌افزار کردند و در حال حاضر بسیاری از آن ها از Pro Tools به عنوان نرم افزار اصلی استفاده می کنند. با این که Pro Tools به عنوان استانداردترین نرم افزار در استودیوها جا افتاده، اما بسیاری از DAWهایی که در ادامه به آن ها می پردازیم از جنبه های مختلفی بهتر از Pro Tools عمل می کنند. با این حال، Pro Tools آنقدر خوب هست که به عنوان استاندارد استودیوها شناخته شود. به همین خاطر Pro Tools با بیشتر نرم افزارهای مدرن (پلاگین و اینسترومنت مجازی) و سخت افزارها (کارت های صدا، کنترلرها و…) کاملا سازگار است.

این DAW در سه فرمت عرضه می شود: Pro Tools First که برای افراد مبتدی مناسب است، Pro Tools که مناسب استفاده در استودیوهای خانگی است و Pro Tools Ultimate که برای استفاده در استودیوهای حرفه ای طراحی شده. با استفاده از نسخه ی Pro Tools می توانید به راحتی بیش از ۱۳۰ ترک و تعداد زیادی پلاگین سنگین را مورد استفاده قرار دهید.

اگرچه Pro Tools در دهه های اخیر پیشرفت های زیادی کرده، اما فاقد بسیاری از قابلیت ها و ویژگی های پیشرفته می باشد. با این حال بسیاری از موسیقی فیلم هایی که شنیده اید و بسیاری از آلبوم های مورد علاقه تان با همین Pro Tools ساخته شده اند. بسیاری از بهترین مهندسان صدای دنیا هم از Pro Tools استفاده می کنند. Pro Tools جذاب ترین، کارآمدترین و پیشرفته ترین نرم افزار ساخت موزیک نیست اما با استفاده از آن می توانید کارهای استودیویی مورد نیازتان را انجام دهید.

Avid Pro Toolsمشخصات اصلی Avid Pro Tools:

  • طراحی شده برای ضبط چندین ترک همزمان
  • قابلیت‌های ادیت پیشرفته، نسبت به دیگر DAWهای موجود در بازار
  • توانایی‌های I/O به خوبی در این نرم‌افزار مدیریت شده‌اند.

مناسب برای:

  • ضبط چندین صدای زنده به صورت همزمان
  • هماهنگی با استودیوهای بزرگ موسیقی

استفاده های رایج:

  • ضبط موسیقی، تنظیم، میکس، مسترینگ؛ ضبط افکت های صوتی، ویرایش و میکس برای مراحل پس از تولید فیلم، ضبط برای اجراهای تلویزیونی

ویژگی های جالب:

  • محیط کاری Pro Tools ساده است و شما را درگیر پیچیدگی ها نمی کند. شاید این ویژگی یکی از دلایل اصلی محبوبیت این نرم افزار باشد.

نکات مثبت:

  • آپدیت های منظم
  • یاد گیری آسان
  • در بیشتر استودیوها دیده می شود و ویدیوهای آموزشی آن بسیار راحت پیدا می شوند

نکات مفی:

  • به انداده دیگر نرم افزارها مدرن نیست
  • MIDI editing در آن کیفیت چندانی ندارد
  • نسخه های قدرتمند تر و سخت افزار آن گران قیمت هستند

Apple Logic Pro X (مک)

Logic Pro X نرم افزاری قدرتمند با ظاهری زیباست و ویژگی های متنوعی دارد. برای آهنگسازها و تنظیم کننده هایی که از DAW برای کارهای ضبط و ساخت دمو استفاده می کنند، Logic Pro X یکی از بهترین گزینه هاست. اینسترومنت های مجازی و پلاگین هایی که روی خود Logic Pro X قرار دارد، هم در ظاهر و هم در صدا دارای کیفیت بسیار بالایی هستند. همچنین طراحان صدا می توانند از این پلاگین ها بهره ببرند. MIDI editing در این نرم افزار بسیار خوب است و ویژگی های زیادی در این نرم افزار وجود دارد که آن را برای تنظیم و میکس مناسب کرده است.

Shortcutها و طراحی Logic عالیست. اگر با استفاده از DAW می خواهید آهنگسازی و تنظیم کنید و بیت بسازید، بدانید که Logic بهتر از Pro Tools است. بسیاری از تنظیم کننده ها و دی جی های مطرح مانند Calvin Harris، David Guetta و Brian Eno از Logic Pro X استفاده می کنند.

استفاده های رایج:

  • تنظیم، ضبط و میکس، پارتیتور نویسی، طراحی صدا

ویژگی های جالب:

  • Logic همیشه اینسترومنت های مجازی با کیفیتی را در خود جای داده است. یک نمونه ی آن Alchemy است که یک سینتی سایزر نرم افزاری بسیار قدرتمند است.
  • امکان نواختن، کنترل سازها و پارامترهای مختلف با استفاده از نرم افزار Logic Remote بر روی دیوایس های مبتنی بر سیستم عامل ios

نکات مثبت:

  • پلاگین ها و اینسترومنت های مجازی فوق العاده
  • یادگیری آسان
  • ظاهر جذاب

نکات منفی:

  • Audio editing در این نرم افزار به راحتی نرم افزارهای دیگر انجام نمی شود
  • تنها برای سیستم عامل MacOS در دسترس است

Adobe Audition (ویندوز، مک)

کمپانی Adobe نرم افزارهای حیرت انگیزی مانند Photoshop، Premiere Pro، After Effects و… را ساخته است، پس جای تعجبی نیست که نرم افزار ساخت موزیک این شرکت هم نرم افزاری تحسین برانگیز باشد. Audition با دیگر نرم افزارهای این شرکت هماهنگی خوبی دارد، پس اگر از دیگر نرم افزارهای Adobe استفاده می کنید باید نگاهی هم به Audition بیاندازید. Audition یکی از اولین نرم افزارهایی بود که نمایشگر طیف قابل ویرایش را ارائه کرد، پس برای آنالیز دقیق و تمیز کردن فایل های صوتی، Audition یکی از ایده آل ترین انتخاب هاست.

شاید نشود روی Audition برای ساخت یک موزیک کامل حساب کرد، اما برای ویرایش دقیق صدا Audition نسبت به دیگر DAWها قابلیت های بهتری دارد.

استفاده های رایج:

  • آنالیز، ویرایش و ترمیم فایل های صوتی

ویژگی های جالب:

  • به عنوان کسی که برای فیلم و تلویزیون کار طراحی صدا انجام می دهد، مهم است که بانک صدای وسیع خودتان را بسازید. برای ویرایش دقیق صدا و اضافه کردن تگ و Metadata به آن، رابط کاربری و قابلیت های این نرم افزار فوق العاده است.

نکات مثبت:

  • قابلیت های قدرتمند برای ترمیم فایل های صوتی و کیفیت صدای فوق العاده

نکات منفی:

  • مانند DAWهای دیگر خیلی نمی توانید کارهای خلاقانه با Audition انجام دهید.

Steinberg Cubase (مک و ویندوز)

کیوبیس یکی از قدیمی‌ترین ورک‌استیشن‌های دیجیتال موجود در صنعت موسیقی است و اولین بار به عنوان یک سکوئنسر میدی در سال ۱۹۸۹ عرضه شد. این نرم‌افزار در ابتدا تنها روی پلتفرم آتاری اس‌تی اجرا می‌شد. در سال ۱۹۹۲ کیوبیس برای نخستین بار از از آودیو در کنار میدی پشتیبانی کرد و نام خود را به Cubase Audio تغییر داد. در سال ۱۹۹۶ شرکت اشتنبرگ، VST را طراحی کرد که یک استاندارد برای پلاگین‌های موسیقی است. امروزه این فرمت یکی از محبوب‌ترین فرمت‌های پلاگین در جهان است و کیوبیس یکی از پرطرفدارترین نرم‌افزارهای ورک‌استیشن به شمار می رود.

Cubase نرم افزار قابل تحسینی ست. ظاهر آن خوب است، خوب صدا می دهد و همچنین رابط کاربری آن به خوبی طراحی شده است. اگر ساخت موزیک، ضبط، آهنگسازی، میکس و مسترینگ کارهایی ست که شما انجام می دهید، می توانید از Cubase استفاده کنید. به نظر، شیوه ای که Cubase استفاده از MIDI را در اختیار کاربر می گذارد، از Pro Tools بهتر است و ویژگی هایی مانند VariAudio، که ابزاری برای کوک کردن وکال به سبک Melodyne است، شما را به این فکر خواهد انداخت که چرا Pro Tools تا به حال چیزی شبیه به این ویژگی ها را در خود جای نداده است.

اگر به ترکیبی از ضبط و ساخت موسیقی علاقه دارید، یا برای فیلم یا برنامه های تلویزیونی موزیک می سازید، خرید Cubase می تواند هزینه ای منطقی برای شما باشد. Cubase در سه نسخه ی Pro، Artist و Element عرضه می شود.

Steinberg Cubase/Nuendo

مشخصات اصلی Cubase:

  • هماهنگی بسیار مناسب با نرم‌افزارها و سخت‌افزارهای سینتی سایزر
  • عرضه شده به همراه سازهای مجازی و پلاگین‌های VST متنوع
  • دسترسی به تعداد گسترده‌ای از پلاگین‌های VST توسط اینترنت

کاربردهای کیوبیس:

  • تولید موسیقی الکترونیک از جمله هیپ‌هاپ، پاپ و ای‌دی‌ام
  • آهنگسازی و تنظیم حرفه‌ای موسیقی

استفاده های رایج:

  • ضبط موسیقی، ساخت موسیقی، ویرایش، میکس و مسترینگ

ویژگی های جالب:

  • به عقیده ی ما امروزه هر نرم افزاری باید ویژگی هایی برای کوک کردن وکال داشته باشد و Cubase با استفاده از VariAudio این کار به خوبی انجام داده است

نکات مثبت:

  • رابط کاربری ساده و کارآمد
  • طراحی زیبا
  • صداها و ویژگی های فوق العاده

نکات منفی:

  • اگر می خواهید از تمام ظرفیت ها و قابلیت های برنامه استفاده کنید، نیاز به یادگیری ویژگی های زیادی خواهید داشت.

Steinberg Nuendo (مک، ویندوز)

نرم‌افزار Nuendo در سال ۲۰۰۰ منتشر شد. کیوبیس برای ساخت موسیقی طراحی شده است. اما Nuendo بیشتر برای ویراش های صوتی پس از تولید موسیقی طراحی شده است. بسیاری از فعالان حوزه‌ی هنر از جمله ادیتورها، میکسرهای ویدیو، طراحان صدای بازی و بسیاری افراد دیگر از Nuendo در کار خود بهره می‌گیرند.

ویژگی های سطح بالای زیادی در این نرم افزار وجود دارد که برچسب قیمت ۱,۹۰۰ دلاری آن ها را توجیه می کند.

کاربردهای Nuendo:

  • انجام ویرایش های صوتی پس از تولید موسیقی
  • طراحی صدای بازی‌های ویدیویی

استفاده های رایج:

  • کارهای پس از تولید حرفه ای، شامل طراحی صدا، ویرایش، میکس و صداسازی برای تصویر

ویژگی های جالب:

  • Randomizer یکی از ابزارهای فوق العاده ی این نرم افزار برای طراحی صداست که امکان تغییر کوک، جنس صدا و Timing فایل audio را فراهم می کند.

نکات مثبت:

  • بسیار قدرتمند و غنی
  • وجود ویژگی هایی که در بیشتر DAWها دیده نمی شود

نکات منفی:

  • قیمت بالا
  • یادگیری آن مشکل است و برای افراد مبتدی مناسب نیست

(Bandlab Cakewalk (Cakewalk SONAR (ویندوز)

کیک‌واک در سال ۱۹۸۷ به عنوان یک سکوئنسر میدی برای پلتفرم DOS عرضه شد. در سال ۱۹۹۵ این نرم‌افزار به Cakewalk Pro Audio تغییر نام دارد و برای نخستین بار از فرمت‌های صوتی دیجیتال پشتیبانی کرد. در نهایت و در سال ۲۰۰۰، کیک‌واک یک پکیج نرم‌افزاری بسیار قدرتمند به نام SONAR را به بازار عرضه کرد. به دلیل قابلیت‌های گسترده از جمله سازهای مجازی، پردازنده‌های پلاگین و ابزارهای نوشتن آهنگ منحصر به فرد آن، SONAR همچنان یکی از محبوب‌ترین نرم‌افزارهای تولید موسیقی، ضبط، ادیت، میکس و مستر است.

نکته بسیار مهم این است که از چهارم آوریل ۲۰۱۸ نرم افزار Sonar به Cakewalk تغییر نام داده و توسط کمپانی BandLab Technologies عرضه می شود.

Cakewalk بسیاری از ویژگی های DAWهای قدرتمند را دارد اما تنها برای PC عرضه شده است. کاربران این نرم افزار از ظاهر جالب، رابط کاربری روان، افکت های با کیفیت و ویژگی هایی مانند پشتیبانی از صفحات لمسی رضایت دارند.

Cakewalk SONARمشخصات اصلی SONAR:

  • طراحی شده برای هنرمندانی که خودشان تمامی مراحل ضبط را انجام می دهند
  • مجهز به سازهای مجازی و پردازنده‌های پلاگین متعدد
  • عدم سازگاری با مک

مناسب برای:

  • موزیسین‌ها و آهنگسازهای حرفه‌ای
  • افرادی که به دنبال یک مجموعه‌ی کامل برای تولید موسیقی هستند

استفاده های رایج:

  • ضبط موزیک، ساخت موزیک، ویرایش، میکس و مسترینگ

ویژگی های جالب:

  • یکی از منحصر به فردترین ویژگی های این نرم افزار سازگاری آن با صفحات لمسی است که در DAWهای دیگر دیده نمی شود.

نکات مثبت:

  • ظاهر گرافیکی جذاب
  • افکت های باکیفیت
  • سازگاری با صفحات لمسی

نکات منفی:

  • تنها برای PC قابل استفاده است.

PreSonus Studio One (ویندوز و مک)

استودیو وان در سال ۲۰۰۹ منتشر شد و یکی از جدیدترین نرم‌افزارهای موجود در این لیست است. این نرم‌افزار خیلی زود راه خود را به دنیای آهنگسازی حرفه‌ای باز کرد و تبدیل به یک DAW قابل اعتماد شد. استودیو وان از قابلیت drag-and-drop به بهترین شکل استفاده می‌کند و به همین دلیل سرعت کار را به شکل قابل توجهی افزایش خواهد داد.

اگرچه Studio One پیشینه، اعتبار و محبوبیت دیگر DAWها را ندارد، اما نرم افزار بسیار جذابی ست که ویژگی های کاربردی زیادی دارد. برای افرادی که به صورت حرفه ای آهنگسازی می کنند و موسیقی می نویسند، Studio One با ویژگی هایی مانند ویرایش هارمونی و شناسایی آکورد می تواند گزینه فوق العاده ای باشد. چه در آهنگسازی، چه در ساخت موزیک و چه در میکس و مسترینگ، کاری نیست که نتوانید با این نرم افزار انجام دهید. همچنین این نرم افزار برای مسترینگ یک محیط کاری اختصاصی را در اختیار کاربر قرار می دهد.

PreSonus Studio Oneمشخصات اصلی Studio One:

  • دارای قابلیت Drag-and-drop که کار با نرم‌افزار را سریع و آسان می‌کند.
  • یکی از مدرن‌ترین نرم‌افزارهای تولید موسیقی
  • قابلیت‌های پیشرفته در مسترینگ

مناسب برای:

  • افرادی که به دنبال کیفیت حرفه‌ای و در عین حال سادگی استفاده از نرم‌افزار هستند
  • افرادی که به دنبال فضایی انعطاف‌پذیر می‌گردند

ویژگی های جالب:

  • یکی از ویژگی های خیره کننده ی این نرم افزار Chord detector است که می تواند آکوردهای موجود در فایل Audio مورد نظرتان را برای شما تشخیص دهد. همچنین با استفاده از “Chord track” می توانید به راحتی آکوردهای یک قطعه را تغییر دهید. وجود چنین ابزارهایی باعث شده تا Studio One یکی از ایده آل ترین انتخاب ها برای آهنگسازها و تنظیم کننده ها باشد.

استفاده های رایج:

  • آهنگسازی، ساخت موزیک، میکس، مسترینگ، نت نویسی

نکات مثبت:

  • ویژگی های کارآمد برای آهنگسازها که در نرم افزارهای دیگر دیده نمی شود

نکات منفی:

  • این نرم افزار تقریبا جدید است و به همین جهت هنوز محبوبیت چندانی کسب نکرده است.

MOTU Digital Performer (ویندوز و مک)

MOTU’s Professional Composer یکی از نخستین اپلیکیشن‌های ساخت موسیقی قابل استفاده روی کامپیوترهای مکینتاش بود. این نرم‌افزار در سال ۱۹۸۴ منتشر شد و یکسال بعد به پرفورمر (Performer) تغییر نام داد و به یکی از نخستین سکوئنسرهای میدی تبدیل شد. در سال ۱۹۹۰ این نرم‌افزار با عنوان دیجیتال پرفورمر، برای سیستم‌عامل‌های ویندوز و مک منتشر شد و امروزه نیز، به دلیل هماهنگی آن با فضای میدی و ساخت موسیقی فیلم، وجود چند لاین automation برای هر ترک، pitch editing پیشرفته و بسیاری امکانات دیگر طرفداران بسیاری دارد. آهنگسازهای موفقی همچون Michael Giacchino, Danny Elfman و Alexandre Desplat از این نرم افزار استفاده می کنند.

MOTU Digital Performerمشخصات اصلی Digital Performer:

  • فضای میدی قوی و بهینه تر از اکثر نرم‌افزارهای آهنگسازی
  • قابلیت‌های مهم برای ساخت موسیقی فیلم
  • هماهنگی با پلاگین‌های VST و AU

مناسب برای:

  • افرادی که به دنبال قابلیت‌های میدی گسترده هستند
  • افرادی که به دنبال ساخت موسیقی فیلم هستند

ویژگی های جالب:

  • ZTX PRO Algorithm این نرم افزار را از دیگر رقبایش متمایز می کند و کنترل های مربوط به کوک و زمانِ متنوع و بسیار با کیفیتی را در اختیار کاربر قرار می دهد.

استفاده های رایج:

  • ساخت موزیک، ویرایش و میکس، آهنگسازی و نت نویسی

نکات مثبت:

  • ویژگی های باکیفیتی که برای آهنگسازهای حرفه ای طراحی شده است
  • تنظیمات پیشرفته برای فایل های Audio

نکات منفی:

  • نسبت به نرم افزارهایی مانند Ableton Live یا Logic بانک اینسترومنت چندان قدرتمندی ندارد

Cockos REAPER (ویندوز، مک، لینوکس)

REAPER (که کمپانی سازنده ی آن Cockos نام دارد) شیوه ای ضد Apple را برای نرم افزار خود تدارک دیده، چرا که در این نرم افزار کاربران اجازه دارند با استفاده از RealScript تم ها و دیگر قابلیت های برنامه را تغییر دهند. Reaper دارای مجموعه ای از افکت ها و اینسترومنت های با کیفیت است و از فرمت استاندارد VST پشتیبانی می کند. REAPER تقریبا هر چند هفته یکبار آپدیت جدیدی را دریافت می کند. پیشنهاد می کنیم اگر قصد خرید این نرم افزار را دارید ابتدا از نسخه ی رایگان ۶۰ روزه ی آن استفاده کنید تا ببینید آیا با محیط کاربری آن راحت هستید یا نه.

استفاده های رایج:

  • ضبط موزیک، میکس، ساخت موزیک، ویرایش و مسترینگ

ویژگی های جالب:

  • قابلیت تغییر برخی ویژگی های نرم افزار با استفاده از ReaScript

نکات مثبت:

  • آپدیت های منظم
  • قابلیت شخصی سازی
  • قیمت مناسب

نکات منفی:

  • یادگیری پیچیده برای افرادی که می خواهند ظاهر نرم افزار را شخصی سازی کنند
  • نسبت به دیگر نرم افزارها در استودیوهای کمی استفاده می شود و برای انتقال پروژه به استودیو به مشکلاتی برخواهید خورد

Harrison Mixbus (مک، ویندوز، لینوکس)

نرم افزار Mixbus از کمپانی Harrison که برای کنسول های ضبط کلاسیک اش شهرت دارد یکی از جدیدترین DAWها می باشد. Mixbus برای افرادی که خواستار یک ساختار کلاسیک و آنالوگ در DAW هستند طراحی شده، به طوری که حتی در نسخه ی ابتدایی این نرم افزار از MIDI پشتیبانی نمی شد و نهایتا پشتیبانی MIDI به این نرم افزار راه پیدا کرد؛ البته هنوز هم Mixbus برای کاربرانی مناسب است که می خواهند نرم افزار ساخت موزیکشان شبیه به یک کنسول باشد.

استفاده های رایج:

  • ضبط موزیک و میکس

ویژگی های جالب:

  • پردازش های باکیفیت آنالوگ مانند، شامل فیلتر، اکولایزر و کمپرسور روی هر کانال

نکات مثبت:

  • ایده آل برای کسانی که تجربه ی استفاده از کنسول ها را دارند و آن رابط کاربری را ترجیح می دهند
  • پردازش های با کیفیت صوتی بالا روی هر کانال

نکات منفی:

  • خلاقیت کاربر را از بین می برد
  • برای ساخت بعضی از استایل های موزیک مدرن مناسب نیست

MAGIX Samplitude (ویندوز)

Samplitude اولین بار در سال ۱۹۹۲ عرضه شد و یکی از اولین DAWها به شمار می رود. Samplitude یک نرم افزار قدرتمند با ابزارهای پیشرفته برای ویرایش، میکس و مسترینگ است و دارای اینسترومنت ها و ابزارهایی برای ساخت موزیک است که اکثر آهنگسازها، تنظیم کننده ها و سازندگان بیت را راضی خواهد کرد. با این که این نرم افزار مانند Pro Tools, Logic و… پر طرفدار نیست، اما تقریبا چیزی از آن ها کم ندارد و حتی ویژگی هایی دارد که در نرم افزارهای دیگر دیده نمی شود.

یکی از محبوب ترین ویژگی های این نرم افزار Object Editor می باشد (در این نرم افزار object همان کلیپ است). با استفاده از آن می توانید پلاگین ها را اینسرت کنید، آن ها را به aux بفرستید، pitch و time را تنظیم کنید و کارهای ساده ای مانند تنظیم gain، pan و نام گذاری objectها را انجام دهید. هر object تنظیمات مخصوص به خودش را دارد (که automation را هم شامل می شود) و با استفاده از snapshotها می توانید تنظیمات یک object را به راحتی به یک object دیگر انتقال دهید.

هرکدام از ترک های میکسر دارای یک input gain و EQ می باشند که به شما اجازه می دهد بدون استفاده از اینسرت ها تنظیم مورد نظرتان را پیاده کنید. با استفاده از docker می توانید سریعا به نمایش های بصری (مانند phase scope, spectroscope, tuner و…) دسترسی پیدا کنید. شما همچنین می توانید پوسته و تم Samplitude را تغییر دهید. در کل Samplitude نرم افزار قدرتمندی ست که تمام ابراهایی که برای ساخت موزیک، میکس و مسترینگ نیاز دارید را در اختیارتان قرار می دهد.

استفاده های رایج:

  • ضبط موزیک، میکس، ساخت موزیک، ویرایش و مسترینگ

ویژگی های جالب:

  • Object Editor که در بالا توضیح داده شد

نکات مثبت:

  • دارای ابزارهای مناسب برای ساخت موزیک
  • مجموعه ای فوق العاده از اینسترومنت های مجازی، مخصوصا سینتی سایزر Revolta
  • تب های Docker که دسترسی سریع به پنجره های پرکاربرد را فراهم می کند

نکات منفی:

  • رابط کاربری می تواند بهتر باشد
  • اینسترومنت های درامز/پرکاشن خود نرم افزار کیفیت چندانی ندارد
  • فقط برای PC عرضه شده است

نرم‌افزارهای DAW مناسب برای دی‌جی‌ها، اجراهای زنده و انجام تغییرات در سینت

Ableton Live (ویندوز و مک)

اول از همه این را بدانید که نام نرم افزار ‘Live’ است و کمپانی منتشرکننده آن ‘Ableton’ نام دارد و برای نخستین بار در سال ۲۰۰۱ به بازار عرضه شد.

به جرات می توان گفت که Ableton Live برای ساخت و تنظیم موزیک یکی از بهترین نرم افزارهاست. این نرم افزار نسبت به Pro Tools و Logic قابلیت های متنوع تر و بیشتری دارد. Live بهتر از هر نرم افزار دیگری موجب می شود تا بتوانید از تمام خلاقیت خود استفاده کنید.

Live، با کارکرد خاصی که از حالت های نمایش Session و Arrangement گرفته، به کاربر اجازه می دهد به صدا و موزیک از یک زاویه دید دیگر نگاه کند. Live بدون شک یکی از پیشرفته ترین و مدرن ترین نرم افزارهای موجود است و صداهای با کیفیت و ویژگی های ایده آلی را برای ساخت موزیک، طراحی صدا و اجرای زنده در اختیار کاربر قرار می دهد.

Live با طیف وسیعی از کنترلرها شامل کنترلر فوق العاده ی Ableton Push سازگار است که آن را برای استفاده در اجرای زنده ایده آل می سازد. همچنین وجود Max for Live باعث شده تا Ableton Live یکی از منعطف ترین DAWها باشد. موزیسین های معروف و طراز اولی مانند Skrillex، Diplo، Flying Lotus و بسیاری دیگر از این نرم افزار استفاده می کنند. با این حال باید بدانید که قابلیت های این نرم افزار محدود به موزیک دنس الکترونیک نمی شود.

Ableton Liveمشخصات اصلی Ableton Live:

  • طراحی‌شده برای استفاده در اجراهای زنده
  • ورک‌فلوی منحصربه‌فرد و غیرخطی
  • سازهای مجازی بی‌نظیر و امکانات قابل دانلود متنوع

مناسب برای:

  • دی‌جی‌ها و سازندگان موسیقی الکترونیک
  • اجرای موسیقی الکترونیک به صورت زنده

کاربردهای رایج:

  • ساخت موزیک دنس الکترونیک، آهنگسازی و طراحی صدا، اجرای زنده، ساخت صدا برای واقعیت مجازی و واقعیت افزوده

ویژگی های جالب:

  • حقیقتا Live ویژگی های فوق العاده ی زیادی دارد؛ یکی از آن ها سازگازی با Ableton Push است. Push (که در حال حاضر نسخه Push 2 عرضه شده است) یک کنترلر جالب، منعطف و دارای قابلیت های زیادی ست که تا با آن کار نکنید متوجه اهمیت این قابلیت ها نخواهید شد.

نکات مثبت:

  • ویژگی های فوق العاده و صداهای با کیفیت
  • طراحی مدرن
  • سازگاری با طیف گسترده ای از کنترلرها

نکات منفی:

  • خیلی مناسب میکس و ویرایش های پس از تولید نیست
  • یاد گرفتن آن برای کسانی که به استفاده از DAW های دیگر عادت کرده اند دشوار است

Bitwig Studio (ویندوز، مک و لینوکس)

نرم‌افزار بیت‌ویگ استودیو در سال ۲۰۱۴ و با حواشی زیادی به بازار عرضه شد. این نرم‌افزار شباهت‌های زیادی به ابلتون لایو دارد، هرچند که مزایا و قابلیت‌های منحصر به فرد خود را نیز داراست. یکی از مهم‌ترین مزیت‌های این نرم‌افزار ورک‌فلو بی‌نظیر آن است که ترکیبی از سکوئنسینگ خطی و غیرخطی است. با استفاده از این نرم‌افزار می‌توانید لوپ‌ها را در یک چشم به هم زدن ایجاد و در تنظیم خود به کار ببرید. بیت‌ویگ همچنین به شما این امکان را می‌دهد که تمامی پارامترها را در سازهای مجازی نرم‌افزار دستکاری کنید.

وقتی نام Bitwig Studio را سرچ می کنید، به مطالب زیادی بر می خورید که در آن ها Bitwig Studio را با Ableton Live مقایسه کرده اند. یکی از دلایل اصلی این اتفاق آن است که Bitwig به وسیله ی مهندسان سابق Ableton توسعه داده شده است و تنظیم و ساخت موزیک در آن، مانند Live بر پایه ی کلیپ هاست. یکی از نکات جذاب این DAW وجود ماژولاتورهای بسیار منعطف است که باعث می شود این DAW یکی از بهترین گزینه ها برای سینتی سایز کردن و طراحی صدا باشد. البته رابط کاربری و ظاهر گرافیکی این نرم افزار نیز تفاوت هایی با Live دارد.

Bitwig Studioمشخصات اصلی Bitwig Studio:

  • ورک‌فلوی بسیار قوی برای ساخت لوپ‌ها
  • اتوماسیون و ماژولاسیون قوی
  • ترکیبی از عملکرد خطی و غیرخطی

مناسب برای:

  • افرادی که به دنبال ورک‌فلو آسان و الهام‌بخش هستند
  • افرادی که به دنبال تنظیم دقیق سینت‌ها و بیت‌ها هستند

استفاده های رایج:

  • ساخت موزیک و میکس، سینتی سایز و طراحی صدای پیشرفته

ویژگی های جالب:

  • قابلیت Polyphonic modulation (برای هر صدا) که به کاربران اجازه می دهد بافت های صداهای سینتی سایزری پیچیده ای به وجود بیاورند که ساخت آن ها با بسیاری از DAWها ممکن نیست

ویژگی های مثبت

  • مانند Ableton Live باعث بروز خلاقیت در کاربران می شود
  • ماژولاتورهای پیشرفته و صداهای با کیفیت

نکات منفی:

  • ساختار قیمت گذاری (برای افرادی که می خواهند نرم افزار را به صورت اوریجینال تهیه کنند)
  • یادگیری پیچیده

Propellerhead Reason (ویندوز و مک)

نرم‌افزار Reason برای نخستین بار در سال ۲۰۰۰ به بازار عرضه شد. این نرم‌افزار ساختاری مشابه رک های استودیویی دارد و می‌توانید به سادگی از دستگاه‌های مجازی از جمله سازها، پردازنده‌های افکت و میکسرهای مختلف در محیط نرم‌افزار استفاده کنید. در نخستین نسخه‌های خود، Reason توانایی ضبط صدا را نداشت. هرچند در سال ۲۰۰۹ شرکت سازنده‌ی این نرم‌افزار، ورک‌استیشن دیجیتالی به نام Record را به بازار عرضه کرد که قابلیت ضبط را به Reason اضافه می‌کرد. امروزه این دو نرم‌افزار با هم ترکیب شده‌اند و یکی از قدرتمندترین ورک‌استیشن‌های دیجیتال بازار را تشکیل داده اند.

پیش ترها بیشتر افراد با استفاده از قابلیت Rewire، از Reason در DAWهای دیگر استفاده می کردند، اما با وجود پیشرفت های اساسی این نرم افزار در یکی دو سال گذشته، Reason در قامت یک نرم افزار بسیار قدرتمند ظاهر شده است. یکی از ویژگی هایی که به تازگی به این نرم افزار اضافه شده، پشتیبانی از پلاگین ها و فرمت VST است. اینسترومنت ها و افکت های موجود در این نرم افزار قابلیت های فوق العاده ای دارند، کار با آن ها جذاب است و صدای بی نظیری را در اختیارتان قرار می دهند. شاید ظاهر رَک مونت این نرم افزار مورد علاقه ی بعضی ها نباشد، چرا که شما را مجبور به فکر کردن به جریان سیگنال می کند.

مانند Live، زمانی که به الهام گرفتن و خلق ایده های جدید نیاز داشته باشید، Reason با ظاهر جذاب و صداهای از پیش ساخته ی فوق العاده اش می تواند به شما کمک کند.

Propellerhead Reasonمشخصات اصلی Reason:

  • شبیه سازی محیط استودیو
  • مجهز به تعدادی سینت و افکت مجازی
  • بارگذاری اکستنشن‌های خارجی در نرم‌افزار

مناسب برای:

  • افرادی که به دنبال قابلیت درگ اند دراپ هستند
  • افرادی که به دنبال تغییر پارامترهای سینت و افکت هستند

استفاده های رایج:

  • آهنگسازی و ساخت موزیک

ویژگی های جالب:

  • محیط کاری رَک مونت به شما اجازه می دهد مسیرهای پیچیده ای برای سیگنال ایجاد کنید و در نتیجه صداهایی عجیب و منحصر به فرد خلق کنید. به همین دلیل کاربران این نرم افزار می توانند به صداهایی دست پیدا کنند که شاید با استفاده از DAWهای دیگر قادر به خلق آن ها نباشند.

نکات مثبت:

  • طراحی جذاب و منحصر به فرد
  • افکت ها و اینسترومنت های بسیار متنوع

نکات منفی:

  • قابلیت های ضبط و ویرایش محدود
  • طراحی رک مونت که شاید مورد پسند خیلی ها نباشد

نرم‌افزارهای DAW مناسب برای آهنگسازها و سازندگان بیت بر پایه‌ی لوپ

Sony ACID Pro Sony ACID Pro (ویندوز)

ACID نخستین بار توسط شرکت Sonic Foundry و در سال ۱۹۹۸ به بازار عرضه شد. اسید یک سکوئنسر برپایه‌ی لوپ بود و خیلی زود به محبوبیت زیادی در میان آهنگسازها و دی‌جی‌ها دست پیدا کرد. این نرم‌افزار تولید بیت‌ها، موسیقی و ترکیب‌های مختلف را به ساده‌ترین شکل ممکن انجام می‌دهد. در سال ۲۰۰۳ شرکت سونی، ACID را خریداری کرد و در سال ۲۰۰۶ امکانات ضبط صدا و استفاده از پلاگین‌های VST را به آن اضافه کرد. امروز ACID یک ورک‌استیشن دیجیتال با امکانات کامل است.

مشخصات اصلی ACID Pro:

  • یک سکوئنسر برپایه‌ی لوپ با کارکرد آسان
  • مجهز به مجموعه‌ی بزرگی از لوپ‌ها و فایل‌های میدی
  • محدود به پلتفرم ویندوز

مناسب برای:

  • ساخت قطعه‌های موسیقی در کمترین زمان
  • افرادی که بر ساخت لوپ تمرکز دارند

Image Line FL Studio (ویندوز و مک)

FL Studio برای نخستین بار در سال ۱۹۹۸ و با نام FruityLoops عرضه شد. این نرم‌افزار در ابتدا یک نرم‌افزار درام میدی و مجهز به چهار کانال بود. FL خیلی زود به انتخاب اصلی تهیه‌کنندگان هیپ‌هاپ و افرادی بدل شد که به دنبال راهی ساده برای ساخت بیت‌ها بودند. در سال ۲۰۰۳ این نرم‌افزار به FL Studio تغییر نام داد و به امکانات ضبط صدا، تولید موسیقی، تنظیم موسیقی، ادیت و مسترینگ مجهز شد. این نرم‌افزار در میان سازندگان هیپ‌هاپ و موسیقی الکترونیک بسیار محبوب است.

این نرم افزار هم مانند Logic، طرفدارهای سرسخت خودش را دارد. وقتی ظاهر این نرم افزار را با دیگر رقبا مقایسه می کنید، ظاهر آن حالتی اسباب بازی گونه دارد و خیلی حرفه ای به نظر نمی رسد، اما با صرف زمان در محیط آن متوجه می شوید که چرا FL Studio طرفداران زیادی دارد. این نرم افزار ظاهری پر از رنگ دارد و افکت ها، اینسترومنت ها و ویژگی های آن به طوری طراحی شده اند که یادگیری برنامه را آسان می نماید.

اگر به ساخت بیت علاقه دارید و می خواهید خیلی آسان به ساخت موسیقی بپردازید، انتخاب FL Studio 20 به عنوان نرم افزار اصلی تان می تواند انتخاب مناسبی باشد. آرتیست هایی مانند Avicii و Martin Garrix از FL Studio استفاده می کنند. اگر می خواهید میکس های با کیفیتی داشته باشید، مراحل پس از تولید موزیک را انجام دهید یا به شکل حرفه ای کارهای صوتی را انجام دهید، به شما پیشنهاد می کنیم که سراغ نرم افزار دیگری بروید.

Image Line FL Studioمشخصات اصلی:

  • نرم‌افزار قدرتمند و همه‌جانبه برای تولید موسیقی
  • آپدیت‌های رایگان و مداوم
  • محدود به ویندوز

مناسب برای:

  • سازندگان لوپ و بیت
  • موزیسین‌هایی که در هیپ‌هاپ و موسیقی الکترونیک فعالیت می‌کنند

استفاده های رایج:

  • ساخت موزیک، میکس و ساخت بیت

ویژگی های جالب:

  • Edison audio recording و Editing tool پلاگین های جالبی هستند که شیوه ی منحصر به فردی از سمپل کردن را در اختیارتان می گذارند

نکات مثبت:

  • یادگیری آسان
  • ظاهر ساده و دلنشین
  • صداها و افکت های با کیفیت نرم افزار

نکات منفی:

  • برای کارهایی غیر از ساخت موزیک و برخی میکس ها مناسب نیست

نتیجه‌گیری

در بالا سعی کردیم اکثر محصولات مهم دنیای نرم افزارهای آهنگسازی را به شما معرفی کنیم. همان طور که می بینید، موزیسین ها، تنظیم کننده ها، مهندسان صدا و تمام افرادی که به شکل حرفه ای در تولید صدا تخصص دارند از طیف گسترده ای از DAWها استفاده می کنند. پیشنهاد ما این است که یک یا دو DAW را برای خود انتخاب کنید که برای نیازهایتان ایده آل باشد، اما در کنار آن، نرم افزارهایی را هم که با آن ها آشنایی ندارید تست کنید. هر DAW شیوه ی منحصر به فردی در ضبط و میکس موسیقی دارد و هرچه با نرم افزارهای بیشتری آشنا شوید، بینش شما نسبت به این قضیه وسیع تر می شود و می توانید بهترین ابزارها را برای کار خود انتخاب کنید.

منبع Sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

6 نظرات
  1. علی می گوید

    سلام، فکر میکنم در مورد fl studio اشتباه کردید، نسخه مک برای این نرم‌افزار موجود هست

    1. مهرداد مسلمی می گوید

      سلام دوست عزیز، درست می فرمایید، نسخه ۲۰ به تازگی برای سیستم عامل مک عرضه شده است،

  2. Image liner می گوید

    fl studio به تازگی نسخه ۲۰ خود را برای مک روانه بازار کرده است . که بنده در حال استفاده می باشم و بسیار راضی هستم .

  3. حامد می گوید

    مطلب بسیار جامع و خوبی بود،من از سونار پلاتنیوم استفاده میکنم،بنظرم همه نرم افزارهایی که معرفی کردید مهندسی شده و تخصصی ساخته شده اند و کارایی شون بغیر از کیفیت و طراحی ذاتی شون بستگی به سواد و مهارت کاربرشون هم داره.

  4. ازاد می گوید

    سلام
    من دنبال نرم افزارreason 10یا۹ کرک شده هستم …حتی اگه ازاین نرم افزارهای کرک شده غیر اورجینال هم باشه بازهم میخوام..خریدارم….اگه موجود داشتین اطلاع بدید خواهشمندم…ممنون

  5. ارمیا کمالی می گوید

    سلام اقای محسن ابراهیم زاده از چه نرم افزاری استفاده میکنه
    در اینترنت بزنید اهنگ هوای خانه محسن ابراهیم زاده یه فیلم از دمو اهنگش گرفته که توش عکس نرم افزار هم کاملا معلوم هست ولی من نرم افزار رو نمی شناسم
    واقعا اگه این سوالو جواب بدین یه معمای بزرگ رو برام حل کردین
    و یه دنیا ممنون هستم و خواهم شد