چگونه وکال های پاپ را اکولایز کنیم

وکال موزیک های پاپ وقتی به گوش ما می رسند صدای مشابهی دارند. افراد برای تعریف آن از کلماتی مانند روشن، ترد، درخشان و airy استفاده می کنند. در این مطلب به شما توضیح خواهیم داد چگونه با استفاده از EQ به این نوع صدا دست پیدا کنید و وکال های پاپ را به خوبی در میکس هایتان بنشانید.

با استفاده از یک فیلتر high pass فرکانس های بم اضافه را حذف کنید

برای این که صدایی سبک و airy داشته باشید، اولین قدم حذف انرژی اضافه در بخش low end یا همان فرکانس های پایین است.

از یک فیلتر high-pass با یک شیب تند استفاده کنید (پارامتر Q مقدار بالایی داشته باشد) و فرکانس های پایین تر از حدود 100 Hz را برای وکالیست های آقا، و فرکانس های پایین تر از 150 Hz را برای وکالیست های خانوم حذف کنید. قانون مشخصی در این بخش وجود ندارد و اعدادی که به آن ها اشاره کردیم کاملا حدودی است تا برای شروع کار از آن استفاده کنید. مطمئن شوید فرکانس های بالای فرکانس فاندامنتال هیچ نتی را حذف نکنید و فضای کافی در اختیار پایین ترین نت قرار دهید.

این فرکانس های پایین در وکال معمولا نویزهای امبینت اتاق، نویزهای الکترونیکی و صدای افکت مجاورت و پاپ ها (صدای پر فشار حروف “پ” و “ب” که حتی در صورت استفاده از پاپ فیلتر هم ممکن است به وجود آید) است. حذف کردن این فرکانس های بیس اضافه تغییری در صدای اصلی به وجود نخواهد آورد اما موجب سبک تر شدن صدا خواهد شد و انرژی اضافه را از وکال حذف می کند.

این انرژی اضافی ممکن است بعدا در زنجیره ی افکت ها مشکل ساز شود. برای مثال اگر این فرکانس های بم را نگه داریم و سپس از یک کامپرسر روی وکال استفاده کنیم، سیگنال ما لِول بیشتری خواهد داشت و در لِول پایین تری از threshold عبور خواهد کرد. به همین علت کامپرسر به محتوایی از صدا واکنش نشان خواهد داد که ما نمی خواهیم در وکال نهایی وجود داشته باشد، پس عملکرد کامپرسر با چیزی که ما می خواهیم متفاوت خواهد بود.

حذف کردن این فرکانس های بم فقط مختص وکال نیست. حذف کردن نویزها و انرژی اضافی تقریبا برای تمام المان های میکس قابل اجراست.

یک فیلتر high-pass در حال حذف کردن نویزهای بم اضافی

روشن تر کردن صدای وکال با استفاده از فیلتر high shelf

قدم بعدی روشن تر کردن بخش high end با استفاده از یک فیلتر high-shelf است. صدای هر وکالیستی brightness یا روشنی متفاوتی دارد و شما باید بر حسب نوع وکالی که روی آن کار می کنید تصمیمات آگاهانه ای در این رابطه بگیرید. وکالیست هایی که صدایی airy، breathy و روشن دارند احتمالا نیاز به چنین چیزی نداشته باشند در حالی که وکال های که تُن تیره تری دارند شاید از boost کردن زیاد فرکانس های بالا سود ببرند.

وکالیست هایی مانند Halsey، Ellie Goulding و Ariana Grande صدایی به اصطلاح breathy دارند و خواننده هایی مانند Celine Dion، Lady Gaga و James Blake تُن و بادی خالص تری در صداهایشان دارند. مهمترین نکته این است که بدانید کجا باید فیلتر high shelf را اعمال کنید، پس به این نکته توجه داشته باشید:

معمولا چیزی که صدای اشتباهی دارد را راحت تر می توان شنید تا این که بخواهید این اشتباه را روی اکولایزر مشاهده کنید. برای این که مطمئن شویم گیتارمان کوک است – بدون استفاده از تیونر – اول آن را از کوک خارج می کنیم و سپس آن را به کوک مد نظرمان می بریم. همین کار را ی توانید با باند فیلتر high shelf انجام دهید؛ آن را تا جایی boost کنید که وکال شما زیادی bright شود، سپس آن را تا جایی پایین بیاورید تا آن روشنی صدا و brightness را از دست بدهید. سپس می دانید که به تنظیم ایده آل فیلتر نزدیک شده اید.

Boost کردن فرکانس های بالا برای درخشان ساختن صدا

کاهش رزونانس با استفاده از فیلترهای bell

وکال های پاپ باید ملایم باشند و هر رزونانسی در آن ها باید کنترل شود یا کاهش پیدا کند. چنین چیزی برای وکال تمام سبک ها صادق نیست؛ وکال های سبک جز معمولا رزونانس بیشتری نسبت به وکال های پاپ دارند تا به این ترتیب صدای طبیعی تری به خود بگیرند و گاهی وقت ها صداهای سازهایی مانند هورن را شبیه سازی کنند.

در طرف دیگر ماجرا، سبک پاپ بیشتر به واسطه ی brightness و نه میدرنج تعریف می شود. برای دستیابی به چنین بالانسی شما باید در وکال، فرکانس هایی که رزونانس ایجاد می کنند را پیدا و آن ها را کاهش دهید.

فرکانس های رزونانت نقاط و محدوده هایی در وکال هستند که انرژی بسیاری زیادی در آن ایجاد می شود. برای توصیف آن ها از کلماتی مانند nasal (تو دماغی)، metallic و brassy (مانند سازهای برنجی) استفاده می شود. هر صدایی مقدار متفاوتی از رزونانس را در بخش های مختلفی از طیف فرکانسی دارد. رزونانس ها همچنین می توانند تا حد زیادی به میکروفنی که برای ضبط وکال استفاده شده بستگی داشته باشند. عوامل دیگری مانند گام قطعه نسبت به وکالیستی که آن را خوانده، زمانی از روز که وکال ضبط شده، نوع اجرای خواننده و بسیاری فاکتورهای دیگر نیز در این مورد تاثیر گذار هستند. برای حذف رزونانس ها شما می توانید تکنیکی با عنوان ” peak and sweep” را استفاده کنید.

یک فیلتر از نوع bell انتخاب کنید و پارامتر Q تا جای ممکن بالا بگیرید؛ گِین را تا جای ممکن boost کنید و سپس در حالی که وکال پلی بک می شود این باند را در طول طیف فرکانسی حرکت دهید. به گوش دادن ادامه دهید تا وقتی که صدایی گوش خراش بشنوید. وقتی متوجه شدید این رزونانس کجاست و محدوده ای که رزونانس در آن اتفاق می افتد چه پهنایی دارد، می توانید باند فرکانسی را پهن تر کنید و آن را کاهش دهید.

پلاگین Nectar 3 از شرکت iZotope دارای گزینه ای با نام Follow EQ می باشد که روی یک هارمونیک در سیگنال شما قفل می شود – هارمونیک هایی مانند همین فرکانس هایی که رزونانس ایجاد می کنند – و سپس با حرکت این هارمونیک در طول طیف فرکانسی آن را دنبال می کند. به علاوه ویژگی دیگری هم برای سولو کردن باندهای فرکانسی وجود دارد که به شما اجازه می دهد صدایی که در هر باند ایجاد می شود را تفکیک کنید؛ این ویژگی به شما کمک می کند رزونانس ها را راحت تر پیدا کنید.

دو فیلتر bell که رزونانس های نامطلوب را حذف می کنند.

تقویت گرمای صدا و برجستگی آن با فیلترهای bell

این مورد شاید سخت ترین ترفند باشد که در این مقاله به آن می پردازیم و مربوط به boost کردن محدوده هایی از فرکانس های وکال برای برجسته تر کردن صدا و ایجاد گرمای صدا می باشد. این تکنیک هم برای هر وکالی متفاوت خواهد بود، اما چند نکته ی کلی را می توان برای آن اشاره کرد:

  • این محدوده های فرکانسی معمولا در میدرنج قرار دارند، بیس فرکانس های 1 تا 6 kHz
  • اگر وکال حجم کمی دارد، boost کردن فرکانس ها بین 200 تا 300 Hz می تواند نتیجه ی مناسبی بدهد.
  • حواستان به محدوده ی 4 تا 9 kHz، چرا که سیبیلانس ها در این محدوده مخفی می شوند و صدایی هارش و ناخوشایند ایجاد می کنند. Boost کردن فرکانس ها در این بخش می تواند موجب برجسته تر شدن سیبیلانس ها بشود.

دانستن این که چه محدوده ای را باید boost کرد سخت تر از این است که بدانید کدام محدوده را باید کات کنید، پس برای این کار نیاز به مهارت های شنیداری بیشتری دارید. هر چه وکال های بیشتری را میکس کنید این کار برایتان آسان تر خواهد شد.

جمع بندی

با انجام این ترفندها وکال پاپ شما درخشش زیبایی پیدا خواهد کرد و آماده ی استفاده از دیگر افکت ها در زنجیره ی سیگنال می شود: کامپرشن، de-essing و شاید کمی ریورب.

منبع izotope
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.