هفت روش ارزان قیمت برای ایجاد تُن های منحصر به فرد

آهنگسازی با کامپیوتر مزیت های زیادی دارد؛ از راحتی استفاده گرفته تا لود کردن سریع صداها و افکت ها که باعث می شود تنظیم و میکس کردن برای کاربر راحت شود. همچنین صداهایی که در کامپیوتر می سازید ممکن است خیلی کلین باشند. اگرچه این مورد معمولا جزو مزیت ها محسوب می شود اما مواقعی هست که شما بخواهید صداها را از حالت کلین بودن دور کنید.

دیستورشن، نویز، saturation و bit reduction المان های مشخص کننده ی صدای lo-fi هستند. حتی اگر قرار نیست تمام آهنگ شما صدای lo-fi داشته باشد، حتی یکی دو المان lo-fi می تواند ترک شما را منحصر به فرد کند. نحوه ای که یک tape echo سیگنال را saturate می کند، تحرک جزئی pitch که روی یک تیپ-ماشین (tape machine) ایجاد می شود، بیت های درام بی کیفیتی که در کیبوردهای قدیمی Casio وجود دارد… تمام این ها می توانند به موزیک های شما کاراکتر بدهند.

با این هدف در این مقاله هفت روش برای وارد کردن نویز و المان های lo-fi به ستاپ های دیجیتال را به شما معرفی می کنیم. از آنجایی که هرکسی نمی تواند یک Culture Vulture یا تیپ ماشین Ampex خریداری کند، سعی می کنیم مواردی که در این مقاله معرفی می کنیم جذاب و ارزان قیمت باشند. اگر هم قرار است تمام پروسه ی ساخت موزیک را با کامپیوتر انجام بدهید اصلا جای نگرانی نیست، چرا که به شما خواهیم گفت چطور با استفاده از پلاگین ها می توانید نتایج مشابهی دریافت کنید.

کیبوردهای Casio و PortaSounds

بعضی وقت ها صدایی که یک تنظیم نیاز دارد، صدای یک سینتی سایزر کلاسیک یا یک سینتی سایزر نرم افزاری فوق مدرن نیست، بلکه ممکن است یک سینتی سایزر ارزان قیمت Casio چیزی باشد که به آن نیاز دارید. هیچوقت فکرش را نمی کنید که یک کیبورد ارزان قیمت از دهه ی 80 یا 90 ممکن است به درد شما بخورد. پیش از آن که بخواهید این کیبوردها را جزو اسباب بازی کودکان دسته بندی کنید، به خاطر داشته باشید که بسیاری از موزیک های هیت از همین به اصطلاح اسباب بازی ها بهره برده اند.

اگرچه در حال حاضر کیبورد Casio MT-40 قیمت تقریبا بالایی دارد، کیبوردهای دیگری هم هستند که شما می توانید آن ها را با قیمت هایی بسیار پایین خریداری کنید. کیبوردهای سری PT از Casio با درام های آنالوگ و صداهای کیبوردی روشنی که دارند انتخاب خوبی هستند. اگر متُد سینتی سایز FM را ترجیح می دهید، سری PortaSound از کمپانی یاماها، مخصوصا مدل های PSS-380 و PSS-480 مدل های خوبی هستند. هر دوی این مدل ها پارامترهای سینتی سایز قابل تنظیم دارند و مدل PSS-480 اتصال MIDI و قابلیت ذخیره کردن پریست ها را هم دارد.

اگر ترجیح می دهید صرفا با کامپیوتر کار کنید، شرکت Plogue شبیه ساز فوق العاده ای از کیبورد PortaSound با نام Chipsynth PortaFM را عرضه کرده است. برای طرفداران Casio هم پلاگین رایگان Autodafe Casio VL-1 را معرفی می کنیم (که البته در این پلاگین از صداهای درام خبری نیست). یکی از جذابیت های کار کردن با این کیبوردها اسپکرهای کم کیفیت آن هاست. برای شبیه سازی چنین افکتی می توانید پلاگین Speaker از شرکت AudioThing را امتحان کنید. اگر می خواهید خودتان چنین صداهایی را طراحی کنید، از یک فیلتر band pass با تمرکز روی فرکانس های میانی و مقدار ملایمی دیستورشن استفاده کنید. شما همچنین می توانید برای شبیه سازی ارتعاشات بدنه ی پلاستیکی این کیبوردها از peak resonance استفاده نمایید.

سمپلینگ سخت افزاری

به لطف وجود سمپلرهای فوق العاده قدرتمند نرم افزاری مانند Kontakt از کمپانی Native Instruments، سمپلرهای سخت افزاری تا حد زیادی فراموش شده اند. اما این سمپلرها هنوز حرف زیادی برای گفتن دارند (تنظیم کننده های سبک هیپ هاپ و طراحان صدا به خوبی از این موضوع آگاه هستند).

اگرچه در دهه ی 90 میلادی سمپلینگ کلین و با کیفیت CD نقطه ی قوت و عامل فروش سمپلرها محسوب می شده اما امروزه همه به دنبال Dirt هستند. به این منظور شما می توانید از بیت ریت های 12 یا حتی 8 استفاده کنید. صدایی که در کار کردن با این بیت ریت ها دریافت می کنید بسیار زیباست و پایین آوردن فرکانس سمپلینگ به زیبایی صدای شما را تیره می کند.

شاید بعضی از این سمپلرهای سخت افزاری کمیاب و گران قیمت شده باشند اما سمپلرهای زیادی هستند که می توانید آن ها را با قیمت بسیار پایینی تهیه کنید. برای مثال Casio SK-1 هم به وفور پیدا می شود و هم قیمت نسبتا پایینی دارد.

البته برای دریافت چنین صداهایی حتما لازم نیست از سخت افزارها استفاده کنید. پلاگین TAL-Sampler از شرکت TAL Software سمپلرهای سخت افزاری کلاسیک را شبیه سازی کرده و dirt و کرانچ مورد نیاز شما را فراهم خواهد کرد. همچنین بد نیست نگاهی به RX950 از شرکت Mathieu Demange هم بیندازید که استیج آنالوگ/دیجیتال و دیجیتال/آنالوگ Akai S950 را شبیه سازی می کند. استفاده از یک bit crusher و EQ همراه با حذف فرکانس های بالا هم می تواند صدای مشابهی را به شما ارائه دهد.

سازهای اسباب بازی

شاید بعضی ها کیبوردهای Casio و PortaSound را جزو اسباب بازی ها بدانند اما منظور ما در اینجا اسباب بازی های واقعی است. Bee Gees Rhythm Machine تا پیش از این که گروه Kraftwerk از آن در آهنگ Pocket Calculator استفاده کند تنها یک اسباب بازی بی ارزش بود؛ حالا باید برای خرید آن مبلغ زیادی را پرداخت کنید. اما اسباب بازی های زیاد دیگری هم وجود دارد که معروف نشده اند. پیانوهای اسباب بازی، جغجغه ماراکا و در کل هر چیزی که بتواند کمی به تنظیم های شما رنگ بدهد قابل استفاده است.
حتی اگر کودکی در نزدیکانتان دارید می توانید اسباب بازی او را قرض بگیرید.
سمپل پک ها و اینسترومنت های زیادی برای Kontakt وجود دارد که صدای اسباب بازی ها را در خود جای داده اند. اگر دستگاه iOS دارید، اپلیکیشن Electron Echo هم انتخاب فوق العاده ای است و یکی از کیبوردهای الکترونیک دهه ی 80 را شبیه سازی می کند.

مطالب مرتبط

صداهای درام بی کیفیت

به لطف وجود کامپیوترها و مموری های ارزان قیمت، کیفیت سمپل های درامز در سال های اخیر پیشرفت بسیار زیادی کرده است. این روزها شما می توانید سمپل های بسیار باکیفیت 24 بیتی داشته باشید که صدایشان کاملا مانند یک درام واقعی است. اما در اینجا ما به دنبال چنین چیزی نیستیم. سمپل های درام low-bit کاراکتر جذاب و پانچ زیادی دارند؛ تقریبا تمام صداهای درام قدیمی که بسیار هم محبوب بوده اند 12 بیتی هستند. اما شما حتی می توانید از کیفیت های پایین تر هم استفاده کنید.

برای این که یک صدای واقعا lo-fi داشته باشید، می توانید از صداهای 8 بیتی استفاده کنید. Linn LM-1 می تواند چنین صداهایی را به شما ارائه دهد، البته قیمت آن بالاست. اما درام ماشین های 8 بیتی ارزان قیمت هم وجود دارد. Korg DDM-110 یکی از مدل های بسیار خوب است که هم قیمت پایینی دارد و هم پانچ صدای آن فوق العاده است. Casio RZ-1 هم می تواند یکی دیگر از گزینه های شما باشد که امکان سمپلینگ را هم به شما می دهد.
برای داشتن صداهای درام low-bit کیبوردها را هم فراموش نکنید. مثلا Casio SK-100 مجموعه از صداهای درام PCM دارد که قابل تنظیم شدن هم هستند.
برای دریافت چنین صداهایی با استفاده از نرم افزار می تواند عبارت “eight-bit drum samples” را گوگل کنید و یا این که با استفاده از دیستورشن و بیت کراشر خودتان دست به کار شوید و کیفیت صداهای درامزتان را پایین بیاورید.

میکروفن های ارزان قیمت

در کتاب Beastie Boys، اَد راک می گوید در آهنگ Check Your Head از یک میکروفن کارائوکه استفاده کرده است. شاید خیلی ها تصور می کردند در این آهنگ از یک پدال دیستورشن خیلی باکیفیت استفاده شده تا چنان صدایی ایجاد شود، اما نه، صدایی که می شنوید صدای یک میکروفن کارائوکه ی بی کیفیت است. اگر می خواهید حالتی پرخاشگرانه به وکال هایتان بدهید چه چیزی بهتر از خواندن با یک میکروفن ارزان قیمت می تواند باشد؟

راه های زیادی برای خراب کردن وکال در میکس وجود دارد. میکروفن های ارزان قیمت شاید صدای هارش و زمختی داشته باشند، اما این کاراکتر صدا شاید همان چیزی باشد که شما نیاز دارید. وُیس چنجرهای ارزان قیمت زیادی هم در بازار وجود دارد. گروه Primal Scream ظاهرا از ویس چنجر Darth Vader برای کاور آهنگ Motorhead استفاده کرده است. در استفاده از میکروفن های بد هیچ محدودیتی وجود ندارد. حتی میکروفن هایی که قیمتی کمتر از 20 دلار دارند می توانند بعضی وقت ها همان چیزی باشند که شما نیاز دارید.

اگر می خواهید این صداها را با نرم افزار ایجاد کنید، می توانید یک پلاگین دیستورشن مانند iZoptope Trash را به زنجیره ی افکت های وکال اضافه کنید (یا حتی پلاگین Megaphone از شرکت Audio Things). یادتان باشد که باید روی بخش بالای فرکانس های میانی تاکید کنید. حتی می توانید از یک کامپرسر چند بانده (multi-band compressor) برای شبیه سازی پاسخگویی کمپرس شده ی میکروفن های ارزان قیمت استفاده کنید.

افکت های سخت افزاری

تا دهه ی 1980، افکت های سخت افزاری دیجیتال مانند ریورب های دیجیتال Lexicon فقط در استودیوهای حرفه ای استفاده می شدند. سپس به لطف تکنولوژی دیجیتال، تعدادی یونیت افکت ارزان قیمت برای استفاده ی موزیسین هایی که در استودیوهای خانگی کار می کردند عرضه شد. این روزها با پلاگین هایی که عرضه شده است، هرکسی می تواند به صداهای افکت های Lexicon یا Eventide دسترسی داشته باشد، اما آن سخت افزارهایی که برای استودیوهای خانگی عرضه شده بود هنوز هم کارایی دارند، مخصوصا وقتی جنبه ی قابلیت های lo-fi را در نظر بگیرید.

ریورب هایی که برای استودیوهای خانگی عرضه شدند کمی صدای تیره و غیر شفافی داشتند که باعث می شود برای هدفی که ما داریم ایده آل باشند. QuadraVerb از کمپانی Alesis الگوریتم های جذابی دارد. Zoom Studio 1201 هم به شکل خوبی عجیب است، مخصوصا در مُد digital ring. در آخر هم باید بگوییم اگر به دنبال یک یونیت مولتی افکت low-bit هستید، Yamaha FX500 می تواند گزینه ی ایده آلی برای شما باشد.

ریورب های دیجیتال استودیوهای خانگی به هیچ وجه مانند ریورب های حرفه ای صدای شفاف و باکیفیتی نداشتند، پس برای دستیابی به چنان صدای بی کیفیتی در نرم افزارها باید با استفاده از دیستورشن یا بیت کراشر، صدای ریورب را تحت تاثیر قرار دهید. همچنین برای این که صدای تیره ی آن ها را شبیه سازی کنید، می توانید یک EQ را پس از ریورب قرار دهید و فرکانس های بالای صدا را کاهش کنید.

کاست ها

همه ی ما نمی توانیم از پس هزینه ی تیپ ماشین های استودیویی برآییم، اما کاست دِک های قدیمی در دسترس ما هستند. Cassette saturation چیز زیباییست، مخصوصا روی درامز وقتی که مقدار آن شدید می شود. برای داشتن این کاراکتر صدا می توانید ترک ها را از روی نرم افزار آهنگسازی اکسپورت بگیرید و آن ها را به یک کاست منتقل کنید، سپس صدا را دوباره از روی کاست به نرم افزار آهنگسازی منتقل کنید و این صدا را با سیگنال اصلی ترکیب کنید.

شما می توانید کاست رکوردرهای ارزان قیمت پیدا کنید؛ نگران کیفیت پایین آن ها نباشید؛ برای هدف شما هرچه کیفیت این رکوردرها پایین تر باشد بهتر است. همچنین کاست دِک های قدیمی، رکوردرهای پرتابل و حتی وُیس رکوردرها می توانند برای هدف شما مناسب باشند. تمام این ابزارها می توانند نوعی saturation آنالوگ به صدا اضافه کنند که در هیچ جای دیگری نمی توانید نظیرش را پیدا کنید.
برای ایجاد این افکت به صورت نرم افزاری، می توانید از پلاگین های DAW Cassette یا پلاگین رایگان Web Cassette (محصول Klevgrand) یا پلاگین RC-20 Retro Color محصول شرکت XLN Audio استفاده کنید. تمام این پلاگین ها به شما اجازه می دهند کیفیت صدا را پایین بیاورید.

منبع reverb
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.