۶ اشتباه مالی که معمولا موزیسین‌ها مرتکب می‌شوند

موزیسین‌ها – و به طور کلی هنرمندان – خیلی تمایل ندارند در مورد مسائل مالی صحبت کنند و این موضوع تا حد زیادی قابل درک است. حتی هنرمندان متواضع و بزرگی وجود دارند که بدون توجه به مسائل مالی وارد دنیای موسیقی می‌شوند. اما متأسفانه برخی افراد بر این باورند که اگر با مسائل مالی کنار نیائیم، منافع و خلاقیت‌مان به خطر می‌افتد! در پاسخ باید بگوئیم این جمله کاملا غلط است.

به هر حال صنعت موسیقی مملو از داستانِ نوابغ و هنرمندان مستعدی است که وارد این صنعت شدند اما چون درآمدی از آن کسب نکردند، «مجبور شدند» آن را ترک کنند. تنها دلیل این موضوع، عدم درک درست و مرتکب شدن بعضی اشتباهات اساسی‌ست.

اگرچه امروزه افراد ناجوان‌مردی در صنعت موسیقی نفوذ کرده‌اند و از ناآگاهی موزیسین‌ها سوءاستفاده می‌کنند اما هنوز هم گاهی اوقات ما بزرگ‌ترین و بدترین دشمنِ خودمان هستیم.

چه بخواهیم و چه نخواهیم، “پول” تنها وسیله مبادله و تجارت در جامعه و دنیای موسیقی است. نادیده گرفتن این اصول مانند آن است که چون از گلوله‌ها بدتان می‌آید، پس یک اسلحه خالی از فشنگ بردارید و در میدان جنگ قدم بزنید!

Matt Parker در وب‌سایت MusicRadar می‌نویسد:

“من به‌عنوان یک خبرنگار حوزه موسیقی، ده سال از عمرم را صرف مصاحبه با موزیسین‌ها و فعالین صنعت موسیقی کردم و سوالاتی که همیشه در ذهنم وجود داشت را از آنان پرسیدم.

برای مثال، چند سال پیش در مورد ‘نحوه درآمدزایی و مدیریت مسائل مالی در صنعت موسیقی’ مصاحبه‌هایی را با برخی موزیسین‌ها انجام دادم. در کمال تعجب، بعضی از آن‌ها تجربیات جذاب و هیجان‌انگیزی که به آن‌ها بسیار کمک کرده بود را با من در میان گذاشتند.

من فکر می‌کنم وقتی پای کارهای خلاقانه به‌میان می‌آید، صحبت در مورد مسائل مالی از اهمیت بیشتری برخوردار است. تصور من این است که صحبت نکردن در مورد امور مالی گاهی اوقات می‌تواند به ما آسیب بزند.

بنابراین من اخیرا سایتی را به‌نام Creative Money راه‌اندازی کرده‌ام و هدفم از راه‌اندازی آن، ‘شکستن این تابو عجیب و غریب’ و ‘ترغیب موزیسین‌ها به صحبت در مورد مسائل مالی’ است. من می‌خواهم تجربیات، ایده‌ها و منابعی را در این رابطه با موزیسین‌ها به‌اشتراک بگذارم. به هر حال امیدوارم با انجام این کارها بتوانیم فعالیت‌های هنری و خلاقانه را همواره پویا، سرزنده و ماندگار نگه داریم.”

در این مقاله می‌خواهیم توصیه‌ها و روش‌هایی که موزیسین‌های بزرگ در اختیار آقای Parker قرار داده‌اند را به شما دوستان ارائه دهیم. البته فعلا با توجه به همه‌گیری ویروس کرونا، هیچ‌یک از ما نمی‌توانیم همه این موارد را به‌شکل کامل اجرا کنیم. بنابراین امیدواریم این راه‌حل‌ها در آینده برای شما مفید و سودمند واقع شوند. با ما همراه باشید…

باور به این‌که “افراد خلاق، رابطه خوبی با پول ندارند!”

این تفکر که “خلاقیت” و “توانایی مالی” دو موضوع کاملا مستقل و جدا هستند، فقط یک مغالطه بزرگ است. مسلما «پول» مهم‌ترین چیز در زندگی نیست اما در گفت‌وگوهایی که با موزیسین‌های حرفه‌ای داشتیم متوجه شدیم که وقتی پای مسائل مالی به‌میان می‌آید، آن‌ها واقعا باهوش و ریزبین هستند.

اگر عمیقا به این تفکر باور داشته باشیم و آن را ایده‌آل بدانیم، نمی‌توانیم نحوه اداره امور مالی را یاد بگیریم و خود را در صنعت موسیقی «نجات» دهیم.

به هر حال مسائل مالی و زندگی خلاقانه ما کاملا به یک‌دیگر وابسته‌اند و موفقیت در هر دوی آن‌ها باعث پیشرفت و رشد ما می‌شود. ما باید در مورد هر دو موضوع هوشمندانه عمل کرده و زندگی‌مان را به‌گونه‌ای طراحی کنیم که بتوانیم با ایجاد تعادل بین آن‌ها، این شرایط سخت را به‌راحتی پشت سر بگذاریم.

به طور کلی، خیلی فرقی نمی‌کند که ما چیز ارزش‌مندی بسازیم یا فقط استراحت کنیم؛ چراکه دانستن نحوه استفاده صحیح از آن می‌تواند به‌معنای درخشش و آزادی عمل یا شکست و محدودیت ما باشد. KT Tunstall از پول با عنوان “راه آزادی” یاد می‌کند. ما فکر می‌کنیم اگر پول را وسیله‌ای برای آزادی و پرورش خلاقیت در نظر بگیریم، بسیاری از مشکلات حل خواهند شد.

بدهکاری

بعضی افراد به‌سادگی از این موضوع رد می‌شوند و آن را نادیده می‌گیرند؛ فارغ از این‌که مهم‌ترین اصل برای درک مسائل مالی، توجه به این نکته‌ی بسیار مهم است.

امروزه هر چیزی که بتوان با استفاده از آن درآمدزایی کرد، سرمایه نامیده می‌شود. به همین دلیل است که خانه، استودیو، سهام، مهارت‌ها و دانش فنی و… به‌نوعی «سرمایه» محسوب می‌شوند. در این بین، بدهی، یکی از چیزهایی است که سرمایه را کاهش می‌دهد و به مرور زمان، آن را از بین می‌برد.

بگذارید این موضوع را به شکل دیگری بیان کنیم. فرض کنید شما ظرفی دارید و می‌خواهید پول را مانند آب در این ظرف جمع کنید. پرواضح است که اگر ظرف، سوراخ باشد(بدهی داشته باشید)، آب(یا همان پول) از بین خواهد رفت. برای جلوگیری از این موضوع، باید سوراخ‌ها(بدهی‌ها) را از بپوشانید.

مسلما همه ما نمی‌توانیم «به‌سرعت» درآمد کسب کنیم اما حداقل می‌توانیم سرعت خرج شدن آن را کاهش دهیم. به عبارت دیگر، ما باید بسیار تلاش کنیم که تا جای ممکن، از هزینه‌های بزرگ(مانند وام ماشین، مسکن و…) اجتناب کنیم. البته بعضی چیزها هستند که ما آن‌ها را دارایی(سرمایه) می‌دانیم اما بعدا همان‌ها تبدیل به بدهی می‌شوند. در نتیجه از این موارد هم باید دوری کنیم.

برای نمونه، ممکن است گیتار یا تجهیزات صوتی باکیفیتی را بخرید و با خود بگوئید این تجهیزات، ارزش قیمت بالایشان را دارند اما توصیه می‌کنیم به جای انجام این کار، کمی آینده‌نگر باشید. فرض کنید یک روز در اجرای زنده‌تان از این تجهیزات استفاده کنید و آن‌ها ناگهان خراب شوند! در این شرایط، باید پول بسیار زیادی را بابت تعمیر آن‌ها بپردازید. به این‌ها می‌گویند بدهی و خرج‌های ناخواسته اضافی.

یکی دیگر از چیزهایی که می‌تواند منابع مالی شما را تهدید کند، خوش‌گذرانی و صرف غذا و نوشیدنی در کافه‌ها و بارهاست. این صنعت موسیقی است…

به هر حال خوش‌گذرانی جذابیت‌های خاص خودش را دارد و اصلا جزئی از این صنعت است اما نباید در آن زیاده‌روی کنید. این را به‌خاطر داشته باشید که سرگرمی‌های این‌چنینی می‌تواند آینده شما را «نابود» کند. اکنون، یک راه‌کار ساده می‌تواند انجام این کار را برای شما کمی دشوار کند و آن چیزی نیست جز…

خرید تجهیزات جدید.

همان‌طور که اشاره کردیم، باید تا حد امکان از بدهی‌ها اجتناب کنید اما اگر به هر دلیل این کار برای شما امکان‌پذیر نبود، باید آن‌ها را به حداقل برسانید. اگرچه این اصل در مورد هرگونه هزینه اضافه‌ای صادق است اما در این بخش، می‌خواهیم در مورد “تجهیزات” صحبت کنیم.

به عبارت دیگر، به جای آن‌که فقط تجهیزات جدید و گران قیمت تهیه کنید، قبل از آن از خودتان بپرسید که برای انجام چه کاری و چه مدت به این تجهیزات نیاز دارید. بعد از یافتن پاسخ مناسب برای این سوالات، سعی کنید تجهیزات ارزان قیمت یا – حتی بهتر از آن – رایگان پیدا کنید!

برای مثال، فرض کنید یک استودیو تأسیس کرده‌اید و اکنون به تجهیزات پیشرفته‌تر و کامل‌تری نیاز دارید. پس توصیه می‌کنیم به جای خالی کردن فروشگاه گیتار، پیامی را به دوستان نوازنده‌تان ارسال کنید و از آن‌ها بخواهید که اگر گیتار اضافه‌ای دارند، آن را حدود ۲ هفته به شما امانت بدهند. با انجام این کار معمولا می‌توانید سازهای مختلفی را امانت گرفته و از آن‌ها برای الهام گرفتن و خلق موسیقی‌تان استفاده کنید.

با این حال، اگر به وسایل و تجهیزات خاصی نیاز دارید و نتوانستید به این روش آن‌ها را به‌دست آورید، پس چاره‌ای نیست و باید این وسایل را تهیه کنید. البته قبل از خرید آن‌ها، حتما سری به فروشگاه‌های اجناس استوک(کارکرده) بزنید و اگر توانستید، آن را دست دوم خریداری کنید.

ترک خانه

مسلما ترک خانه و برگشتن به آن پس از یک اجرای معمولی اصلا وجهه و ظاهر خوبی ندارد. به طور کلی هرچه بیشتر موسیقی را حرفه و شغل اصلی خود بدانید و بیشتر برای آن تلاش کنید، نگرانی کمتری بابت هزینه‌های خود خواهید داشت. این را فراموش نکنید که یکی از بزرگ‌ترین راه‌های موفقیت در صنعت موسیقی، “اجاره کردن” است.

به هر حال همه افراد مثل یک‌دیگر نیستند و روحیات هر شخص با دیگری متفاوت است و به همین دلیل ممکن است هر کسی به این نوع سبک زندگی عادت نداشته باشد.

البته اغلب موزیسین‌ها دوست دارند از خانه پدر و مادری بیرون بزنند و به‌صورت مستقل زندگی کنند. اگر شما هم جزو این دسته هستید، از همین الان برای مستقل شدن تلاش کنید. به این ترتیب، اگر پول زیادی را بابت مکان تمرینات خود می‌پردازید و می‌توانید آن را به‌نوعی با محل سکونت‌تان ادغام کنید، حتما این کار را انجام دهید. با انجام این کار می‌توانید صرفه‌جویی زیادی در هزینه‌هایتان داشته باشید.

از این‌ها گذشته، اگر فرد خوش‌شانسی هستید و خانواده‌تان در مسائل مالی می‌توانند حمایت‌تان کنند و یک مکان بزرگ در اختیارتان قرار دهند، درست و منطقی فکر کنید و از این حمایت درجه یک به نفع خود استفاده کنید. در چنین شرایطی، شما به شیوه خودتان کسب درآمد می‌کنید و در مکان خودتان به تمرینات‌تان می‌پردازید و به طور کلی، استقلال بیشتری خواهید داشت.

حتی‌المقدور این حمایت‌ها را همیشگی ندانید و بادقت در مورد آن تصمیم‌گیری کنید. طوری زندگی کنید که اگر به هر دلیل، حمایت‌های مالی قطع شدند، صدمه‌ای به کار، مهارت و زندگی شخصی‌تان وارد نشود.

فقدان افق مالی و بیزینسی برای گروه موسیقی

خلاصه بگوئیم… اگر یک موزیسین حرفه‌ای هستید یا حداقل استعداد کافی برای تبدیل شدن به آن را دارید، باید بدانید که گروه موسیقی شما در واقع همان بیزینس و کسب و کار شماست. شاید این موضوع خیلی جذاب نباشد اما این طرز تفکر به‌معنای بی‌ارزش بودن خلاقیت و کارهای هنری‌تان نیست.

یکی از قوانین طلایی برای موفقیت کسب و کارهای نوپا این است که اگر می‌توانید از هزینه‌های اضافه جلوگیری کنید، حتما این کار را انجام دهید.

شما به‌عنوان یک هنرمند/بیزینس‌من باید هر پولی که به دست می‌آورید را در راه پیشرفت و رشد کسب و کارتان «سرمایه‌گذاری» کنید. همین امر برای گروه یا فعالیت‌های هنری هم صادق است. پس دیگر فاکتورهایی مانند گستره فعالیت گروه، بزرگی یا کوچکی آن، نوع و مکان اجراها و… اهمیت چندانی ندارند.

توصیه می‌کنیم «حتما» یک حساب بانکی جداگانه مخصوص گروه موسیقی‌تان ایجاد کرده و هر درآمدی که از راه موسیقی به‌دست می‌آورید را به آن منتقل کنید. البته در ابتدا برای تأمین هزینه‌های روزمره شاید لازم باشد به‌صورت پاره‌وقت کار کنید.

بنابراین برای پس‌انداز کردن می‌توانید روی درآمدی که از طریق موسیقی به‌دست می‌آورید حساب کنید. با انجام این کار، وقتی فرصت‌ها یا مشکلات پیش می‌آیند، به‌راحتی می‌توانید آن‌ها را برطرف نمائید. حال این فرصت‌ها و مشکلات می‌توانند مربوط به استودیو، خرید یا تعمیر تجهیزات، برگزاری نشست مطبوعاتی یا حتی مشاوره گرفتن از وکلای حرفه‌ای و کارکشته باشد.

هنگامی که درآمد شما به میزان قابل توجهی رسید، بخشی از آن را به خودتان اختصاص دهید و مابقی را در حساب مربوط به فعالیت‌های موسیقی‌تان «سرمایه‌گذاری» کنید.

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های فعالیت‌های هنری، مدیریت درآمدها و هزینه‌هاست. تنها راه حل مواجهه با این شرایط، به حداقل رساندن هزینه‌های شخصی است. به عبارت دیگر، برای آن‌که بتوانید بخشی از پول‌تان را پس‌انداز کنید، هزینه‌های شخصی‌تان باید کمتر از درآمدتان باشد.

تصورِ گران بودن مشاوره با وکلای حرفه‌ای

متأسفانه مشاوره‌های قانونی بسیار گران قیمت هستند. به طور کلی، وکلا معمولا درآمد بسیار زیادی دارند؛ زیرا [درست یا غلط] کارشان بسیار ارزش‌مند ارزیابی می‌شود. آن‌ها می‌توانند شما را از شرایط سخت و دشوار نجات داده و سپس بابت خدمات‌شان، دست‌مزد بالایی را طلب کنند!

اهمیت مشاوره با وکلای کارکشته وقتی آشکار می‌شود که بخواهید قراردادهای مهمی را در رابطه با امور مالی، مالکیت معنوی آثار را امضا کنید.

از بزرگانی مانند Talking Heads بیاموزید. آقای Parker در این باره می‌نویسد:

“چند وقت پیش طی مصاحبه‌ای که با Chris Frantz (درامر گروه Talking Heads داشتم، او خاطره‌ای از عقد قرارداد با یکی از موزیسین‌های حرفه‌ای آن زمان برایم تعریف کرد.

گروه Talking Heads در آن زمان درآمد اندکی داشت و با پیشنهاد آن موزیسین حرفه‌ای، فرصت بسیار خوبی در اختیارشان قرار گرفته بود اما آن‌ها تصمیم گرفتند این موضوع را با یک وکیل کارکشته مطرح کنند و متن قرارداد را در اختیار وی قرار دهند.

وقتی وکیل قرارداد را بررسی می‌کرد، متوجه شد اگر Talking Heads آن قرارداد را امضا کند، در آینده هیچ‌گونه مالکیتی بر آثار خودشان نخواهند داشت!”

می‌بینید؟ گاهی اوقات پولی که به وکلا می‌پردازید در واقع نوعی سرمایه‌گذاری محسوب می‌شود.

بنابراین قبل از امضای هرگونه قراردادی، به تعهدات مالی که آن قرارداد برای شما به‌وجود می‌آورید فکر کنید. بگذارید یک مثال بزنیم. فرض کنید برای برگزاری یک کنسرت بزرگ، یک سالن مجهز و استاندارد را اجاره کرده‌اید و درست چند روز قبل از اجرا، کنسرت شما لغو می‌شود.

در این بین، چه کسی مسئول پرداخت هزینه‌های احتمالی است؟ یک فرد متخصص می‌تواند به شما کمک کند تا پاسخ تمام این سوالات را بفهمید و بدین ترتیب از خسارت‌ها و تبعات احتمالی جلوگیری کنید.

سلب مسئولیت: ما در این مقاله هیچ توصیه و پیشنهاد مالی ارائه نداده‌ایم و تنها اطلاعات کلی که در مورد مدیریت امور مالی داشتیم را با شما در میان گذاشتیم.

بنابراین مطالب و محتوایی که در اختیارتان قرار دادیم، صرفا برای آموزش و اطلاع شما از نحوه مدیریت امور مالی در صنعت موسیقی است و برای مصارف شخصی و برطرف کردن نیازهای قانونی و مالی کاربرد چندانی ندارد. در آخر باید به این نکته توجه ویژه داشته باشید که این مطالب به‌منزله “توصیه‌های مالی” نیست و نباید با این عناوین در نظر گرفته شود.

منبع musicradar
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. مجتبی جعفری می گوید

    بسیار عالی. ??