تاریخچه کمپانی SSL ؛ مروری بر سال‌ها افتخار

در این مقاله، نگاه کوتاهی به تاریخچه و سال‌های پر افتخار کمپانی SSL خواهیم داشت. بنابراین اگر علاقه دارید کمی بیشتر در مورد این کمپانی بزرگ، اطلاعات کسب کنید، با ما همراه باشید…
کمپانی SSL در سال ۱۹۶۹ توسط Colin Sanders تأسیس شد و در ابتدا، سیستم‌های سوئیچینگ ترانزیستوری را مخصوص ارگان‌ها تولید می‌کرد. Sanders همچنین صاحب یک استودیو ضبط بود و کنسول‌های استودیواش را خودش طراحی و تولید می‌کرد. SSL با معرفی کنسول SL 4000 سری B در سال ۱۹۷۷ ، رسما به یک کمپانی سازنده کنسول‌های تمام عیار و حرفه‌ای تبدیل شد. تمام این اتفاقات در دوره‌ای به وقوع پیوستند که کنسول‌های Neve سری ۸۰ ، در تمام استودیوهای ضبط، مورد استفاده قرار می‌گرفتند و به نوعی یکه تاز میدان بودند. در آن سال‌ها، بازار کنسول‌های استودیویی در انحصار کنسول‌های Neve بود و از طرف دیگر، صدایی که این کنسول‌ها تولید می‌کردند، واقعا گرم و غنی بود و به همین دلیل اکثر موزیسین‌ها، تهیه کنندگان و مهندسین صوت، به این کنسول‌ها معتاد شده بودند! به همین دلیل، شکست این انحصار، کار بسیار سختی بود. موفقیت بزرگ SSL در سال ۱۹۷۹ با معرفی کنسول‌های SL 4000 سری E شروع شد. این کنسول با ارائه صدای غنی و گرم، طراحی منحصر به فرد و انعطاف پذیر، کمپرسور استریو، کامپیوتر استودیو، Total Recall و… ، صنعت موسیقی را دست‌خوش یک تغییر بزرگ و بنیادین کرد.

تحولی در دنیای کنسول‌ها

هر کنسول، صدای منحصر به فرد خودش را دارد. موزیسین‌ها و تهیه کنندگان موسیقی فهمیده بودند که با استفاده از کنسول‌های SSL 4000 سری E می‌توانند صدایی را تولید کنند که هرگز قبلا مانند آن را تولید نکرده‌اند. استراتژی Gain-Stage به کار رفته در SSL 4000 E ، این کنسول را به محصولی محبوب و خاص نزد طرفداران تبدیل کرده بود. صدای غنی و گرم و همچنین توانایی خلق دیستورشن هارمونی لطیف در SSL 4000 E ، رنگ و روح تازه‌ای به میکس‌ها می‌بخشید. قبل از ظهور فیدرهای متحرک، کنسول‌های SSL 4000 E دارای قابلیتی به نام VCA Trim بودند که به موزیسین‌ها این امکان را می‌داد تا با تنظیم Gain و دیستورشن هارمونی، سطح عملکرد کنسول را تعیین کنید. بسیاری از مهندسین صدا عنوان کرده بودند که با وجود LED اضافه روی این کنسول، بسیار سریع‌تر و راحت‌تر از قبل می‌توانند کارهای مورد نظرشان را انجام دهند. آخرین و هیجان انگیزترین نکته‌ای که در این قسمت می‌خواهیم در مورد کنسول SSL 4000 بگوئیم، بهره‌مندی آن از کمپرسورهای Glue بود. این نوع کمپرسورها به جای کمپرس کردن جداگانه Track ها، کل Track ها را یک‌جا کمپرس می‌کردند.

نبوغ خالص

در آن زمان، مهندسین صوت برای ضبط و تولید یک آهنگ، باید با تجهیزات مختلف صوتی مانند پردازنده‌ها، کنسول‌ها، ماشین‌های ضبط نواری و… کار می‌کردند. به دلیل عدم یک‌پارچگی و سازگاری تجهیزات با یک‌دیگر، آن‌ها هنگام کار با این تجهیزات با چالش‌های زیادی روبه‌رو می‌شدند و یکی از ویژگی‌های منحصر به فرد کنسول SSL 4000 این بود که این کنسول، استعداد خاصی در برطرف کردن این چالش‌ها داشت. Sanders به عنوان یک مهندس صدا و صاحب استودیو، این نکته را به درستی درک کرده بود که هنگام میکس، تجهیزات ناسازگار می‌توانند پروسه خلاقیت را نابود کنند، ضبط را مختل کنند و موانع زیادی را برای آزمایش و خلق اصوات جدید به وجود آورند. بنابراین او نه تنها کنسول SSL 4000 را با ویژگی‌هایی مانند کمپرسور و گیت نویز به ازای هر کانال، معماری منحصر به فرد و قابلیت سوئیچ بین حالت‌های Bus و Tape و همچنین سیستم مانیتورینگ SuperCue طراحی کرد، بلکه کنترل‌هایی را نیز برای ضبط و میکس به صورت Multi Track به این کنسول اضافه کرد.

کامپیوتر استودیو

در اواسط دهه ۷۰ میلادی، Sanders و شریک تجاری وی Paul Bamborough این ایده به فکرشان رسید که از یک کامپیوتر جهت اتوماتیک کردن کنسول ساخته شده برای Acron Studios استفاده کنند. این استودیو در آن زمان به مرکز ضبط SSL تبدیل شده بود. این ایده، منجر به طراحی و تولید کامپیوتر استودیو SSL که یکی از مؤلفه‌های اصلی SSL 4000 سری B به حساب می‌آمد، شد. همان‌طور که در قسمت اول گفته شد، از این کنسول در سال ۱۹۷۷ طی مراسم Paris AES رونمایی شد. این کامپیوتر علاوه بر تنظیم اتوماتیک فیدرها و عملیات جابه‌جایی نوار، می‌توانست عملیات خاصی را با استفاده از دکمه‌های مخصوص، انجام دهد. روند کار بدین صورت بود که کاربر می‌توانست عملیات مد نظرش را در قالب یک Preset برنامه‌ریزی کند و با تنظیم آن Preset روی یک دکمه به خصوص، سرعت انجام عملیات مورد نظرش را افزایش دهد.

Total Recall

هنگام میکس، ممکن است لازم باشد یک کار به خصوص را بارها و بارها تکرار کنید. با پیشرفت و بهبود کامپیوتر استودیو، Total Recall به صدابردار این امکان را می‌داد که با ذخیره و بازخوانی تنظیمات و همچنین جابه‌جایی بین کانال‌ها، هر کجا که نیاز بود، از تنظیمات ذخیره شده استفاده کند و بدین ترتیب، وقت زیادی را صرفه‌جویی کند. در بخش مرکزی کنسول SSL 4000 یک صفحه نمایش و کیبورد برای تعامل با کامپیوتر استودیو وجود داشت. Total Recall به صدابرداران این امکان را می‌داد که تمام تنظیمات کنسول را در قالب یک فایل روی فلاپی ذخیره کنند. با این کار، موزیسین‌ها می‌توانستند تنظیمات مربوط به هر پروژه را در یک فلاپی ذخیره کنند و برای همیشه داشته باشند. با استفاده از این قابلیت، صدابرداران می‌توانستند پروژه‌هایشان را از یک استودیو مجهز به کنسول‌های SSL به استودیو دیگر ببرند. این ویژگی، با حمایت از مهندسین صوت و صدابرداران مستقل، صنعت موسیقی را متحول کرد. البته این را هم در نظر بگیرید که با ظهور این ویژگی، بسیاری از مهندسین صوت و صدابرداران رسمی، کار خود را از دست دادند!

SSL صنعت موسیقی را فتح می‌کند

Solid State Logic در ساخت کنسول‌هایش، از جدیدترین فناوری الکترونیکی آنالوگ موجود استفاده کرده است. آن‌ها همچنین از سیستم سوئیچینگ الکترونیکی برای ارائه گزینه‌ها و تنظیمات متفاوت، بهره می‌برند. مهندسان SSL تلاش بسیاری کردند تا اطمینان حاصل کنند کنترل‌های EQ و داینامیک، بهترین عملکرد را داشته باشند و دقیقا همان صدایی را تولید کنند که مهندسین صوت به دنبال آن هستند. در واقع دلیل اصلی استقبال گسترده از SSL 4000 در بازار رقابتی تجهیزات صوتی حرفه‌ای، راحتی استفاده از این کنسول قدرت‌مند است. SSL با بررسی بازخوردهای کاربران رو به افزایش این کنسول، نسل جدید SSL 4000 را در قالب سری G رونمایی کرد. لازم به ذکر است که سری G در نهایت جایگزین سری E شد. در کنسول‌های سری G ، علاوه بر بهبود عملکرد و کارایی، تغییرات درخواستی در بخش مربوط به عملیات اکولایز نیز اعمال شده‌اند. در اواسط دهه ۸۰ میلادی، SSL 4000 سری E و G به طور شگفت‌آوری سایر کنسول‌ها را از میدان و بازار رقابتی تجهیزات صوتی حرفه‌ای، خارج کردند. آن سال‌ها برای SSL شروع یک فتح جدید و بزرگ بود.

هجوم به هالیوود

در حالی که کنسول‌های بزرگ، حرفه‌ای و قدرت‌مند SSL 4000 در صنعت موسیقی مورد استفاده قرار می‌گرفت، کمپانی SSL شروع به طراحی و تولید نمونه‌های کوچک‌تر مخصوص اهداف و پروژه‌های خاص کرده بود. در همان سال‌ها و اواسط دهه ۸۰ ، کنسول SSL 5000 سری F مخصوص صنعت فیلم و سری B مخصوص صنعت Broadcasting(رادیو و تلویزیون) طراحی و عرضه شد. با جایگزین شدن این دو کنسول با کنسول‌های قدیمی که نزدیک ده سال از ساخت آن‌ها گذشته بود، تغییر و تحول تازه و جدیدی در صنعت فیلم و تلویزیون پدید آمد. در آن زمان، هنوز هم بسیاری از کمپانی‌های فیلم‌سازی، مراحل پس‌تولید(Post Production) را توسط کنسول‌های فیلم قدیمی غیر اتوماتیک Quad Eight که در دهه ۶۰ یا ۷۰ میلادی خریداری کرده بودند، انجام می‌دادند.

بالاخره زمان آن رسیده بود که تهیه کنندگان و صاحبان استودیوهای فیلم‌سازی، خود را از شر کنسول‌های بزرگ قدیمی و به درد نخور، راحت کنند. در حقیقت، مدیران تولید پس از خرید محصولات پرفروش SSL می‌توانستند به وضوح تأثیر این کنسول‌ها را در روند کار خود ببینند. آن‌ها با خرید محصولات SSL سرمایه‌گذاری خوبی را انجام می‌دادند؛ به طوری که سرمایه آن‌ها پس از گذشت زمان کوتاهی، باز می‌گشت. در این مقطع، استودیوها با نبرد دشواری مواجه شده بودند. در آن زمان، فیلم‌های بلند با بودجه‌های عظیم، جزو تولیدات اتحادیه به حساب می‌آمدند و بسیاری از کارمندان اتحادیه، انگیزه‌ای برای آموختن روشی کاملا جدید برای انجام کار را نداشتند. همان‌گونه که ممکن است امروزه استفاده از میکسرهای قدیمی غیر اتوماتیک، مضحک و مسخره به نظر برسد، در آن زمان هم استفاده از میکسرهای اتوماتیک، یک لکه ننگ بود و یک کار بیهوده به حساب می‌آمد. در واقع آن‌ها معتقد بودند که میکسرهای اتوماتیک، دستگاه‌هایی جذاب اما زودگذر هستند.

در طرف دیگر، مدیران استودیوهای فیلم‌سازی نیازمند مهندسین با تجربه و Mix Man های حرفه‌ای بودند تا بتوانند با کنسول‌های گران قیمتی که استودیو خریداری کرده بود، کار کنند. بنابراین آن‌ها به صنعت موسیقی روی آورند و تلاش کردند با اغوا و تحریک مهندسان SSL و پیشنهاد پرداخت حقوقی دو برابر اتحادیه، آن‌ها را به لس‌انجلس ببرند و از آن‌ها در پروژه‌هایشان استفاده کنند. مدیران برای این کار مجبور بودند به اتحادیه نامه‌ای بنویسند و مهندسین صوت را به عنوان استعدادهای منحصر به فرد و نوابغ تکرارنشدنی معرفی کنند.

آن‌ها به اتحادیه می‌گفتند که این «نوایغ» کارهایی را می‌توانند انجام دهند که از عهده کارمندان اتحادیه بر نمی‌آید. بدین ترتیب بود که مهندسین صوت، به هالیوود هجوم آوردند و روز به روز در پروژه‌های سینمایی بیشتری مشارکت کردند. در اواسط دهه ۹۰ میلادی، از کنسول‌های SSL در هر اندازه‌ای برای تولید آثار سینمایی هالیوود استفاده می‌شد. از کنسول‌های بزرگ و پیشرفته گرفته تا کنسول‌های کوچکی که مخصوص استودیوهای ADR و Foley طراحی شده بودند، همه و همه در سرتاسر هالیوود مورد استفاده قرار می‌گرفتند.

سوپر آنالوگ

فناوری آنالوگ با معرفی طرح SuperAnalogue که برای اولین بار در کنسول‌های SSL 9000 سری J پیاده‌سازی و اجرا شده بود، به جهش و تکامل خود ادامه می‌داد. لازم به ذکر است که کنسول‌های SSL 9000 سری J در اواسط دهه ۹۰ میلادی معرفی شده بودند. این فناوری را می‌توان ترکیبی از عناصر مانند مسیر سیگنال DC(بدون خازن)، پهنای باند گسترده و دیستورشن کم دانست. علیرغم این که بخش عظیمی از پهنای باند، خارج از محدوده شنوایی است، اما عملکرد این محصول در زمان خود واقعا خارق‌العاده بود و امروزه نیز با وجود مبدل‌های ۱۹۲ کیلوهرتزی، عملکرد حیرت‌انگیزی دارد.

افسانه ادامه دارد…

کنسول‌های آنالوگ امروزی SSL مانند Duality ، AWS 924 ، AWS 948 ، XL-Desk و Matrix 2 همگی بر اساس مدار SuperAnalogue طراحی و تولید شده‌اند. نسل اول کنسول AWS در سال ۲۰۰۴ معرفی شد. این اولین کنسول SSL بود که سیستم آنالوگ کنسول را با فناوری پردازش دیجیتال مانند کنترل‌هایی برای ارتباط با ورکستیشن، ترکیب کرده بود. کنسول AWS مخصوص استودیوهای مدرن امروزی طراحی شده بود. با این کنسول، می‌توانستید با فشردن تنها یک دکمه، بین حالت‌های «کنترل آنالوگ سیگنال» و «پردازش دیجیتال سیگنال و ارتباط با ورکستیشن» سوئیچ کنید. این فناوری روز به روز تکامل یافته و امروزه به عنوان هسته اصلی SSL در طراحی و تولید محصولات جدید، مورد استفاده قرار می‌گیرد. با توجه به پیشرفت‌های بزرگ و حیرت‌انگیز SSL ، کنترل ورکستیشن یک تحول ساده و طبیعی برای این کمپانی به حساب می‌آید. کنسول‌های جدید و امروزی SSL علاوه بر بهره‌مندی از امکانات نسل‌های اولیه مانند فیدرهای اتوماتیک، سیستم Total Recall و… ، قابلیت کنترل ورکستیشن را نیز دارند.

بازگشت به Origin

وقتی صحبت از استودیوی شخصی به میان می‌آید، باید در مورد کنسول Origin اطلاعات خوبی داشته باشید و بتوانید با آن کار کنید. این کنسول به پری‌امپ‌های جدید PureDrive ، اکولایزر ۴ بانده پارامتریک و همچنین کمپرسورهای افسانه‌ای و قدرت‌مند استریو مجهز بود. کنسول Origin همان صدای گرم و امکانات پیشرفته SSL 4000 را با قیمتی مقرون به صرفه، ارائه می‌داد. این کنسول، ضمن کار با ورکستیشن و کنترل آن، گرمای صدای آنالوگ که در سیستم‌های دیجیتالی وجود ندارد را نیز تولید می‌کرد. به طور خلاصه، می‌توان گفت کنسول Origin ضمن ارائه امکانات ضبط دیجیتالی و کار با ورکستیشن‌ها، صدای گرم و منحصر به فرد سیستم‌های آنالوگ را ارائه می‌دهد و با استفاده از این کنسول می‌توانید روح تازه‌ای به موسیقی‌تان ببخشید.

SSL مخصوص پروژه‌های کوچک و استودیوهای خانگی

با توجه به تجربه گران‌بها و میراث ارزشمندی که SSL در طراحی و تولید کنسول‌های استودیویی دارد، این کمپانی سعی می‌کند با ساخت کنسول مخصوص استودیو در سایزهای مختلف، مشتریان و کاربرانش را همواره راضی نگه دارد. از میکسر X-Desk SuperAnalogue و کنترلر ورکستیشن Nucleus 2 گرفته تا میکسر رومیزی SiX همه و همه مخصوص نیازمندی‌های متفاوت هر موزیسین، طراحی و تولید شده‌اند. برای مثال، کنسول SiX را در نظر بگیرید. در نگاه اول، ممکن است تصور کنید که SiX یک میکسر رومیزی ساده و معمولی‌ست اما با نگاه دقیق‌تر به آن، متوجه قدرت نهفته در این کنسول خواهید شد. SiX با ارائه یک میکسر آنالوگ ۶ کاناله، ۲ پری‌امپ میکروفن سوپرآنالوگ، ۱۲ ورودی جهت میکس، ۲ کانال ضبط مونو، ۲ کانال ضبط استریو، ۲ ردیف Bus ، کمپرسورهای Master Bus کنسول‌های سری G ، به شما امکان تنظیم مجموعه‌ای از قابلیت‌های پیشرفته و حرفه‌ای را می‌دهد. به طور کلی، طراحی SiX به نحوی‌ست که هر کس فارغ از نوع کار و نیازهایی که دارد، می‌تواند پروژه‌هایش را با این کنسول پیشرفته، به بهترین شکل ممکن انجام دهد.

کارت صداهای SSL

وقتی SSL اولین کارت صدای خود را معرفی کرد، پر واضح است که بسیار هیجان زده شدیم. این کارت صداها پاسخ فرکانسی صاف و بسیار خوبی داشتند. اولین کارت صدا، از اتصال USB بهره می‌برد و در دو مدل عرضه شد. SSL2(که ۲ ورودی و ۲ خروجی داشت) و SSL2 Plus(که ۲ ورودی و ۴ خروجی داشت). این کارت صداها به ۲ ورودی میکروفن/ساز به همراه پری‌امپ داخلی، کانورترهای پیشرو ۲۴ بیتی/۱۹۲ کیلوهرتزی و همچنین یک مدار قابل سوئیچ 4K بودند. در مورد مدار 4K ، خوب است بدانید که این مدار سعی می‌کرد صدای کنسول‌های SSL 4000 را شبیه‌سازی کند. نکته جالبی که در مورد کنسول‌های SSL 4000 وجود دارد این است که آهنگ‌هایی که با این کنسول‌ها ساخته شده بودند، تا به حال هزاران جایزه گرمی را دریافت کرده‌اند. کمپانی Solid State Logic حدود ۴ دهه است که در بازار تجهیزات حرفه‌ای و پیشرفته صوتی، حضور فعال دارد و یکی از نوآوران اصلی صنعت موسیقی به حساب می‌آید. SSL با طراحی و عرضه این کارت صدا در تلاش است تا صدای گرم، غنی و منحصر به فرد آن کنسول‌های بزرگ و گران قیمت را به استودیوهای خانگی بیاورد. این واقعا خارق‌العاده است.

بسته نرم‌افزاری SSL Native

این بسته نرم‌افزاری شامل پلاگین‌های قدرت‌مندی است که با توجه به استانداردهای SSL طراحی و برنامه نویسی شده‌اند. این پلاگین‌ها در واقع پردازش کلاسیک کنسول‌های SSL را به ورکستیشن شما می‌آورد. مهندسین صوت در سراسر دنیا همچنان در حیرتند که این پلاگین‌ها چگونه می‌توانند به این خوبی و با دقت بالا، شخصیت و رنگ صوتی همتایان آنالوگ خود را بازسازی کنند. از شبیه‌سازی دقیق اکولایزر کمپرسور کنسول‌های سری E و G گرفته تا Channel Strip ها و انواع پردازنده‌های صوتی خلاقانه، همه و همه دست به دست هم داده‌اند تا با استفاده از این پلاگین‌ها بتوانید یک صدای منحصر به فرد و خاص تولید کنید.

جمع‌بندی

وقتی Colin Sanders در سال ۱۹۶۹ کمپانی SSL را تأسیس کرد، هرگز تصور نمی‌کرد که کمپانی وی بتواند بعد از گذشت حدود نیم قرن، همچنان به عنوان یکی از برترین کمپانی‌های فعال در صنعت موسیقی باقی بماند. متأسفانه آقای Sanders در سن ۵۰ سالگی در یک حادثه تلخ سقوط هلیکوپتر، جان باخت. کمپانی‌ای که آقای Sanders تأسیس کرد، نه تنها باعث تحولات بنیادین در صنعت موسیقی و فیلم شد، بلکه SSL به عنوان موفق‌ترین کمپانی تولید کننده کنسول‌های بزرگ و پیشرفته به حساب می‌آید که توانسته خود را با تکنولوژی روز تطبیق داده و امروزه کنسول‌هایی را مخصوص استودیوهای خانگی تولید کند. کنسول‌های امروزی این برند معتبر و محبوب، مزیت‌های ضبط آنالوگ را با قدرت و قابلیت‌های جذاب ضبط دیجیتال، ادغام کرده و از این طریق، امکانات منحصر به فرد و فوق‌العاده‌ای را جهت خلق صدایی خاص و با کیفیت، در اختیار موزیسین‌ها قرار می‌دهند.

منبع sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.