با خواندن این مقاله، با الگوهای ضبط میکروفن‌ها آشنا خواهید شد.

اگر شما هم جزو آن دسته از افراد هستید که فکر می‌کنند درک الگوهای ضبط در میکروفن‌ها کار ساده‌ای است، توصیه می‌کنیم این مقاله را تا انتها مطالعه نمائید 🙂 همه ما وقتی اولین بار این الگوها را دیدیم،

حتما آن‌ها را به توپ(الگوی Omni) ، قلب(Cardioid) ، قارچ(Super Cardioid) و آدم برفی(Figure-8) تشبیه کردیم اما آیا تا به حال متوجه تفاوت صوتی بین آن‌ها شده‌ایم؟ آیا می‌دانیم فرق میکروفن‌های زاویه‌باز(On-Axis) با زاویه‌بسته(Off-Axis) در چیست؟ البته ممکن است این مفاهیم در ابتدا کمی گیج‌کننده و عجیب‌وغریب به نظر برسند اما وقتی بیشتر در مورد آن‌ها صحبت کنیم، متوجه سادگی و جذابیت موضوع خواهید شد 🙂 با ما همراه باشید…

در این مقاله، به بیان موضوعات زیر خواهیم پرداخت:

  • تعریف تئوری Polar Pattern ها
  • الگوهای ضبط گوناگون
  • ‘زاویه’ دقیقا چیست؟
  • تشریح Polar Pattern های گوناگون
  • نگاهی به شکل موج الگوهای ضبط
  • فایل‌های صوتی ضبط‌شده با استفاده از الگوهای ضبط مختلف
  • رابطه میان پاسخ فرکانسی و Polar Pattern ها

تعریف تئوری Polar Pattern ها

برای نمایش الگوهای ضبط Omni ، Cardioid ، Super Cardioid و Figure-8 از این دیاگرام‌ها استفاده می‌کنیم.

اگرچه این دیاگرام‌های ۲ بعدی نحوه عملکرد میکروفن را به بهترین شکل ممکن توضیح می‌دهند، اما هنوز هم درک نحوه عملکرد میکروفن در فضای ۳ بعدی کمی دشوار است. برای مثال، [همان‌طور که در مقدمه مقاله اشاره کردیم] می‌توانید الگوی Omni را مانند یک توپ در نظر بگیرید که اصوات را از تمام جهات(بالا، پائین، چپ و راست) ضبط می‌کند.

به یاد داشته باشید که ما داریم در مورد تئوری Polar Pattern ها صحبت می‌کنیم. بنابراین بعضی از این موارد ممکن است در دنیای واقعی آن‌طور که تصور می‌کنید نباشند. به همین دلیل است که برای انتخاب یک میکروفن مناسب، ابتدا باید صدای آن را بشنوید.

الگوهای ضبط گوناگون

در زیر، الگوهای ضبط گوناگون را بر اساس حساسیت زاویه آن‌ها لیست کرده‌ایم:

  • Omni Directional
  • Figure-8
  • Cardioid
  • Super Cardioid
  • Hyper Cardioid
  • Sub Cardioid
  • Lobar (همان شات‌گان)

‘زاویه’ دقیقا چیست؟

در این مقاله هرگاه در مورد ‘زاویه’ صحبت کردیم، مقصودمان زاویه قرارگیری میکروفن نسبت به منبع صوتی است. برای نمونه، اگر دقیقا روبه‌روی میکروفن قرار گرفته باشید، زاویه شما نسبت به میکروفن، صفر درجه(On-Axis) است.

حال اگر دقیقا در کنار میکروفن قرار بگیرید، زاویه شما ۹۰ درجه خواهد بود. همان‌طور که در شکل زیر می‌توانید ببینید، اگر پشت میکروفن قرار بگیرید، زاویه شما نسبت به میکروفن، ۱۸۰ درجه است.

تشریح Polar Pattern های گوناگون

Omni Directional

الگوی Omni Directional که به طور مختصر به آن Omni نیز گفته می‌شود، ساده‌ترین و قابل‌فهم‌ترین الگوی ضبط است. میکروفن‌هایی که این الگوی ضبط را دارند، تمام اصواتی که در پیرامون‌شان وجود دارد را با کیفیتی بالا ضبط می‌کنند. بدنیست بدانید الگوی ضبط میکروفن‌هایی که در تلفن‌های همراه امروزی به کار گرفته می‌شود، عموما از نوع Omni هستند.

در واقع ‘ضبط همه اصوات’ را می‌توان هم نقطه قوت و هم نقطه ضعف الگوی Omni دانست. برای مثال، ضبط همه اصوات هنگام تماس‌های ویدئویی با موبایل و تبلت بسیار جذاب است؛ چراکه تمام اعضای خانواده می‌توانند دور یک موبایل جمع شوند و با فرد مورد نظرشان تماس تصویری برقرار کنند. از طرف دیگر، ممکن است شما نخواهید همه اصوات پیرامون‌تان ضبط شود.

ممکن است در خانه‌تان از حیوانات نگه‌داری کنید و به هر دلیل، دوست نداشته باشید دیگران صدای آن را بشنوند. متأسفانه این الگوی ضبط، تفاوتی بین اصواتی که از جهات مختلف وارد کپسول میکروفن می‌شوند قائل نمی‌شود!

البته ما همه چیز را در بهترین حالت ممکن تصور کردیم؛ در حالی که در اکثر مواقع، همه چیز طبق خواسته و انتظار ما پیش نمی‌رود. اگر بخواهیم ۲ میکروفن خوش‌ساخت با الگوی ضبط Omni را به شما معرفی کنیم، می‌توانیم از میکروفن کاندنسر دیافراگم کوچک Earthworks TC30 و همچنین میکروفن گوشی Shure MX153T/O نام ببریم.

Figure-8

الگوی ضبط Figure-8 [که اغلب در میکروفن‌های ریبون مورد استفاده قرار می‌گیرد] اصواتی که در قسمت جلویی و پشتی میکروفن قرار دارد را به شکل یک‌نواخت ضبط می‌کند. بدنیست بدانید میکروفن‌هایی که از الگوی Figure-8 پشتیبانی می‌کنند، از نوع Pressure-Gradient هستند.

به همین دلیل این نوع میکروفن‌ها نسبت به اختلاف هوایی در قسمت جلویی و پشتی میکروفن کاملا حساس هستند و واکنش نشان می‌دهند. برای درک بهتر این موضوع، یک کاغذ جلوی صورت‌تان بگیرید و با تمام قوا فوت کنید. چه اتفاقی می‌افتد؟ ساده است. کاغذ حرکت می‌کند؛ چون فشار هوا در قسمت جلویی کاغذ بیشتر از پشت آن است.

حالا کاغذ را ۹۰ درجه بچرخانید و دوباره فوت کنید. این بار چون فشار هوا در ۲ طرف کاغذ به یک اندازه است، کاغذ دیگر حرکت نمی‌کند و ثابت می‌ماند. این دقیقا همان اتفاقی است که در میکروفن‌های ریبون رخ می‌دهد. در این نوع میکروفن‌ها، اگر در طرفین میکروفن(زوایای ۹۰ یا ۲۷۰ درجه) قرار بگیرید، [اصطلاحا] میکروفن شما را نمی‌بیند و صدای شما را ضبط نخواهد کرد؛ دلیل این امر، توازن فشار هوا در قسمت جلویی و پشتی میکروفن است.

به همین دلیل است که در طرفین میکروفن‌های ریبون هیچ سوراخ یا منفذی برای ورود صدا به داخل میکروفن تعبیه نشده؛ چون اصواتی که در طرفین میکروفن وجود دارند، ‘اصلا ضبط نمی‌شوند.’ البته ممکن است در طرفین میکروفن قرار بگیرید و اقدام به ضبط اصوات کنید و بعدا متوجه شوید که صدای شما ضبط شده اما اشتباه می‌کنید 🙂

صدای شما به هیچ عنوان از طرفین وارد میکروفن نشده، بلکه با سطوح جلویی یا پشتی میکروفن برخورد کرده و بدین طریق وارد میکروفن شده. اگر بخواهیم ۲ میکروفن خوش‌ساخت با الگوی ضبط Figure-8 را به شما معرفی کنیم، می‌توانیم از R-121 و AEA N22 نام ببریم.

Cardioid

شکل ظاهری این الگوی ضبط، شباهت بسیار زیادی به قلب دارد. به عبارت دیگر، میکروفن‌هایی که دارای الگوی Cardioid هستند، اصوات موجود در قسمت جلویی [و تا حد کمی] طرفین میکروفن را ضبط می‌کنند. بنابراین صدا در قسمت جلویی میکروفن کاملا شارپ و باکیفیت ضبط می‌شود و اصواتی که در طرفین میکروفن هستند، با دقت و ولوم کمتری ضبط خواهند شد.

از این میکروفن‌ها بیشتر در اجراهای زنده استفاده می‌شود؛ چراکه آن‌ها توانایی خیلی خوبی در نادیده گرفتن اصوات موجود در طرفین یا پشت میکروفن دارند. پس با کمی تأمل در می‌یابیم که این میکروفن‌ها برای حذف نویز حاصل از اسپیکرهای مانیتورینگ(روبه‌روی خواننده و پشت میکروفن) و سازهای دیگر(که دقیقا کنار خواننده قرار دارند) واقعا مناسب‌اند. اگر بخواهیم ۲ میکروفن خوش‌ساخت با الگوی ضبط Cardioid را به شما معرفی کنیم، می‌توانیم Shure SM57 و Sennheiser MD 421-II را نام ببریم.

Super Cardioid

این الگوی ضبط، دقیقا مانند الگوی Cardioid عمل می‌کند؛ با این تفاوت که این بار، محدوده ضبط اصوات(یا همان الگوی قطبی میکروفن) بزرگ‌تر از الگوی Cardioid معمولی است. به عبارت ساده، الگوی ضبط Super Cardioid اصوات موجود در طرفین و قسمت پشتی میکروفن را بسیار بسیار بهتر از الگوی Cardioid نادیده می‌گیرد اما در عوض، محدوده ضبط صدای آن در قسمت جلویی میکروفن هم بسیار وسیع‌تر از الگوی Cardioid معمولی خواهد بود. برای درک بهتر این موضوع، الگوی ضبط میکروفن Shure Beta 58A را در قالب شکل زیر رسم کرده‌ایم.

Hyper Cardioid

همان‌طور که از نام این الگوی ضبط بر می‌آید، الگوی قطبی Hyper Cardioid بسیار وسیع‌تر و عریض‌تر از الگوی قطبی Super Cardioid است و طبیعتا دقیق‌تر و بهتر از آن عمل می‌کند. به طور کلی، هر چه این محدوده گسترده‌تر باشد، اصواتی که دقیقا روبه‌روی میکروفن قرار دارند را شارپ‌تر و دقیق‌تر و اصواتی که در طرفین و پشت میکروفن قرار دارند را کمتر و ضعیف‌تر ضبط می‌کند.

Sub Cardioid

 

Sub Cardioid در واقع همان Omni است؛ با این تفاوت که در این الگوی ضبط، اصوات موجود در قسمت پشتی میکروفن کمی نادیده گرفته شده و اصواتی که دقیقا روبه‌روی میکروفن قرار دارند به شکل بسیار شفاف‌تر و بهتری ضبط می‌شوند.

 

Shotgun (همان Lobar)

این میکروفن‌ها برای ضبط مستقیم صدا بسیار مناسب‌اند. به بیان دیگر، اگر قصد تهیه مستند یا تولید محتوای ویدئویی یا صوتی را دارید، بهتر است از میکروفنی تهیه کنید که الگوی ضبط آن Shotgun یا Lobar باشد. این الگوی ضبط، اصواتی که دقیقا روبه‌روی میکروفن هستند را ضبط می‌کنند و سایر اصوات را کاملا نادیده می‌گیرند؛ به همین دلیل از این نوع میکروفن‌ها بیشتر برای ضبط صدا در محیط‌های پرسروصدا استفاده می‌شود.

میکروفن‌هایی که از چند الگوی ضبط پشتیبانی می‌کنند…

میکروفن‌هایی مانند Austrian Audio OC818 که دارای ۲ دیافراگم مجزا هستند را در نظر بگیرید. در این نوع میکروفن‌ها از ترکیب خروجی دیافراگم‌ها می‌توان به الگوهای صوتی گوناگون مانند Omni ، Cardioid ، Super Cardioid و Figure-8 دست یافت.

امروزه میکروفن‌ها برای تغییر الگوی ضبط‌شان از یک سوئیچ که روی بدنه تعبیه می‌شود استفاده می‌کنند اما OC818 این کار را به شیوه‌ای متفاوت توسط یک برنامه موبایلی به نام Austrian Audio PolarPilot انجام می‌دهد! نحوه عملکرد این برنامه بدین صورت است که شما ابتدا از الگوی Omni شروع کرده و سپس بسته به نیازتان، محدوده پیکاپ را تنظیم می‌کنید تا به الگوی مورد نظرتان(مثلا Sub Cardioid) برسید. اصلا یکی از نکات منحصربه‌فرد در مورد این میکروفن همین است.

نگاهی به شکل موج الگوهای ضبط

قبل از آن‌که صدای خروجی میکروفن‌هایی با الگوی ضبط Omni ، Cardioid ، Super Cardioid یا Figure-8 را بشنویم، بهتر است به شکل موج فرکانسی آن‌ها نگاهی بی‌اندازیم.

در شکل موج مربوط به الگوی Omni می‌توانید این را به‌وضوح ببینید که با تغییر مکان منبع صوتی از جلوی میکروفن به پشت آن، تغییری در ولوم صدا ایجاد نشده و ما همان صدایی که از جلو ضبط می‌کردیم را از پشت هم می‌توانیم ضبط کنیم. البته برای درک بهتر تفاوت‌های بین مکان منبع صوتی نسبت به میکروفن، ما ولوم صدا را در هر جابه‌جایی، کمی کاهش داده‌ایم.

ما از ورک‌استیشن ProTools برای نمایش دقیق‌تر شکل موج الگوهای صوتی استفاده کردیم.

 

در شکل موج مربوط به الگوی Figure-8 ، هنگامی که منبع صوتی در زاویه ۰ یا ۱۸۰ درجه نسبت به میکروفن قرار دارد، ولوم صدای ما کاملا یکسان و یکنواخت است اما به محض آن‌که منبع صوتی در زوایای ۴۵ یا ۱۳۵ درجه قرار می‌گیرد، ولوم صدا تا حد چشم‌گیری کاهش می‌یابد.

همچنین هنگامی که منبع صوتی در زاویه ۹۰ درجه نسبت به میکروفن قرار دارد، گویی هیچ صدایی ضبط نشده و دقیقا همین‌جاست که ما متوجه تفاوت بین الگوهای ضبط Figure-8 و Omni می‌شویم. همان‌طور که در قسمت‌های قبل اشاره کردیم، گاهی اوقات علی‌رغم آن‌که منبع صوتی در زاویه ۹۰ درجه نسبت به میکروفن قرار دارد، اما باز هم اصوات ریزی به گوش می‌رسند. این اصوات در واقع همان رفلکت‌های صوتی است که از قسمت جلویی و پشت میکروفن وارد کپسول آن می‌شود.

در شکل موج مربوط به الگوی Super Cardioid ، وقتی منبع صوتی در زاویه ۴۵ درجه نسبت به میکروفن قرار می‌گیرد، ما متوجه یک افت شدید می‌شویم. این کاهش سطح صوت در زوایای ۹۰ و ۱۳۵ درجه هم اتفاق می‌افتد و سطح صدا از چیزی که بود هم کمتر می‌شود. اما وقتی منبع صوتی در زاویه ۱۸۰ درجه نسبت به میکروفن قرار می‌گیرد، ما متوجه افزایش نسبی سطح صدا می‌شویم.

نهایتا در شکل موج مربوط به الگوی Cardioid ، افت سطح صوتی در زوایای ۰ تا ۴۵ درجه، کمتر از الگوی Super Cardioid است اما با این حال، وقتی منبع صوتی در زوایای ۹۰ تا ۱۸۰ تغییر می‌کند، سطح صوتی ما مدام کاهش می‌یابد.

در بخش بعدی با گوش کردن به فایل‌های صوتی، توضیحاتی که در این بخش ارائه دادیم را بهتر درک خواهید کرد.

فایل‌های صوتی ضبط‌شده با استفاده از الگوهای ضبط مختلف

برای درک بهتر تفاوت صوتی الگوهای ضبط گوناگون، ما از یک اسپیکر مانیتورینگ Kali Audio IN-8 و میکروفن OC818 استفاده کرده‌ایم. همان‌طور که در تصویر می‌بینید، ما میکروفن را دقیقا بین درایور HF/MF و Woofer اسپیکر قرار داده‌ایم.

همچنین برای تغییر زاویه میکروفن بدون دور کردن آن از اسپیکر، از یک استند مخصوص بهره گرفته‌ایم. شاید برایتان عجیب باشد اما ما برای افزایش دقت آزمایش، از لیزر برای اندازه‌گیری و تشخیص فاصله میکروفن تا اسپیکر استفاده کرده‌ایم. اکنون برای اولین تست، فایل صوتی که از قبل ضبط کرده بودیم را توسط اسپیکر پخش می‌کنیم.

علاوه بر این، برای آن‌که بتوانیم زوایای خارج از محدوده میکروفن را آزمایش کنیم، وکال همین آهنگ را در طرف دیگر میکروفن پخش می‌کنیم. شایان ذکر است این اصوات توسط پری‌امپ Millennia HV-3R و نرم‌افزار ProTools در Studio B مجموعه Sweetwater ضبط شده‌اند. نام این آهنگ Plain Jane است که Mike Ross آن را نوشته و Terry White خوانندگی‌اش را برعهده گرفت. همچنین این پروژه توسط Dave Martin و دستیارش Bobby Dellarocco ضبط و تنظیم شده.

 

لیزر به ما کمک کرد که با اعداد X و Y ، ارتفاع و فاصله میکروفن نسبت به اسپیکر را تنظیم کنیم. ما با کمک این اعداد توانستیم زاویه میکروفن را طوری تغییر دهیم که ارتفاع و فاصله آن نسبت به اسپیکر، بدون‌تغییر باقی بماند.

بیائید اصوات ضبط شده را با هم گوش کنیم…

حین گوش کردن به اصوات ضبط شده، علاوه بر ولوم صدا هنگام تغییر زاویه میکروفن، به فرکانس، رنگ و شخصیت اصوات هم توجه داشته باشید. شروع می‌کنیم.

Omni

این تصویر، رابط کاربری برنامه PolarPilot در iOS را نشان می‌دهد. با تغییر اسلایدر قرمزرنگ برنامه، الگوی ضبط میکروفن تغییر می‌کند و شما می‌توانید این تغییر را به‌صورت کاملا هم‌زمان در پنجره بالایی نرم‌افزار مشاهده نمائید. علاوه بر الگوی ضبط میکروفن، شما می‌توانید Highpass و Pad را هم به‌صورت کنترل از راه دور تنظیم کنید.

 

وقتی زاویه میکروفن بین ۰ تا ۱۸۰ درجه تغییر می‌کند، بادقت به پاسخ فرکانسی آن گوش کنید. اگر خوب توجه داشته باشید، متوجه می‌شوید که وقتی میکروفن در زاویه ۰ تا ۴۵ درجه نسبت به میکروفن قرار دارد، اصوات موجود در فرکانس‌های بالا کمی متفاوت به گوش می‌رسند.

خوش‌بختانه اگر از این موضوع مطلع باشید، می‌توانید بهترین بهره را از آن ببرید اما اگر نسبت به آن بی‌اطلاع باشید، ممکن است ضبط شما را خراب کند. البته این را هم در نظر داشته باشید که همه میکروفن‌ها مثل هم نیستند و ممکن است میکروفنی را پیدا کنید که «واقعا» هیچ تفاوتی بین اصوات موجود در زوایای گوناگون قائل نشود و همه اصوات را «واقعا» به‌صورت ۳۶۰ درجه ضبط کند.

Figure-8

یکی از بزرگ‌ترین نقاط قوت این الگوی ضبط آن است که اصوات را فقط از سمت جلو و عقب ضبط می‌کند. این موضوع سبب می‌شود که نه‌تنها سطح صدا، بلکه رنگ و شخصیت صدا به طور کلی تغییر کند.

اگر به شکل‌های قسمت قبل توجه کرده باشید، به‌وضوح می‌بینید که وقتی میکروفن را در زاویه ۴۵ درجه نسبت به منبع صوتی قرار داده‌ایم، سطح صدا ۳ دسی‌بل کاهش یافته و رنگ صوتی هم دست‌خوش تغییر شده اما وقتی میکروفن را در زاویه ۹۰ درجه نسبت به منبع صوتی قرار می‌دهیم، تمام اصوات ناگهان ناپدید می‌شوند. این موضوع به دلیل Pressure-Gradient بودن پیکاپ میکروفن رخ می‌دهد.

Super Cardioid

بهترین مزیت الگوی ضبط Super Cardioid نسبت به سایر الگوهای قطبی، محدوده ضبط آن است. به عبارت ساده، پیکاپ میکروفن‌هایی که از این الگو پیروی می‌کنند، اصواتی که در قسمت جلویی میکروفن قرار دارد را با وضوح بالا ضبط کرده و اصواتی که در طرفین میکروفن قرار دارد را تا حد زیادی نادیده می‌گیرد.

اگر بادقت به نمونه صوتی زیر گوش کنید، هنگام تغییر زاویه میکروفن نسبت به منبع صوتی، متوجه تفاوت‌های بارز صدای ضبط شده خواهید شد.

Cardioid

میکروفن‌هایی که از الگوی ضبط کاردیود بهره می‌برند، اصواتی که دقیقا روبه‌رویشان قرار دارد را با بالاترین وضوح ممکن ضبط می‌کنند و به محض آن‌که منبع صوتی در زاویه ۶۰ یا ۹۰ درجه قرار گیرد، سطح صدا با افت قابل توجهی مواجه می‌شود.

برای درک بهتر این الگوی ضبط، فایل صوتی زیر را بادقت گوش کنید و به این توجه داشته باشید که وقتی منبع صوتی در زوایای ۹۰ ، ۱۳۵ و ۱۸۰ درجه قرار می‌گیرد، صدا چگونه تغییر می‌کند. ممکن است تصور کنید که با تغییر زاویه منبع صوتی، فقط ولوم صدای ضبط شده کاهش می‌یابد، در حالی که جنس و رنگ صدای ضبط شده به طور کلی دگرگون می‌شود.

همان‌طور که در تصویر فوق می‌بینید، برای افزایش دقت آزمایش، میکروفن را طوری چرخانده‌ایم که فاصله‌اش تا اسپیکر تغییری نکند.

بیایید صدای وکال را به‌صورت Solo گوش کنیم…

در این بخش، صدای وکال را به‌صورت Solo پخش می‌کنیم تا ببینید هنگام ضبط سولو، تغییر زاویه منبع صوتی چه تغییری در صدای خروجی ما ایجاد می‌کند.

الگوی Omni

الگوی Figure-8

الگوی Super Cardioid

الگوی Cardioid

رابطه میان پاسخ فرکانسی و Polar Pattern ها

هر میکروفن، On-Axis و Off-Axis خاص خودش را دارد و با توجه به ساختارش، اصواتی که در این محدوده‌ها قرار می‌گیرند را به شیوه‌ای منحصربه‌فرد مدیریت می‌کند. بنابراین هنگام خرید یک میکروفن جدید، حتما باید به این موضوع توجه ویژه داشته باشید. برای آن‌که متوجه شوید هر میکروفن از کدام الگوهای ضبط پشتیبانی می‌کند، باید جعبه/وب‌سایت سازنده میکروفن را بررسی کنید.

برای نمونه، ما در این‌جا الگوی قطبی میکروفن کاردیود Sennheiser MD 421-II را داریم. در این شکل، بعضی خطوط به‌صورت نقطه‌چین و بعضی دیگر به‌صورت خط تیره رسم شده‌اند. این خطوط، بیان‌گر فرکانس‌های مختلف هستند. در قسمت سمت چپ این شکل می‌توانیم ببینیم که این میکروفن، در فرکانس‌های نزدیک ۱۲۵ هرتز، شبیه یک میکروفن با الگوی Sub Cardioid عمل می‌کند.

حالا به قسمت نقطه‌چین سمت راست تصویر نگاه کنید؛ فرکانس‌های نزدیک ۱۶ کیلوهرتز. در این فرکانس‌ها، میکروفن Sennheiser MD 421-II عملکردی شبیه یک میکروفن شات‌گان دارد.

الگوی ضبط و پاسخ فرکانسی میکروفن Sennheiser MD 421-II

اکنون بیائید نگاهی به الگوی ضبط و پاسخ فرکانسی میکروفن AKG C414 XLS داشته باشیم. این میکروفن از الگوی ضبط Omni بهره می‌برد. همان‌طور که در تصویر زیر می‌بینید، در قسمت سمت چپ تصویر، ما فرکانس‌های 125Hz ، 250Hz ، 500Hz و 1000Hz را داریم. در این فرکانس‌ها، الگوی ضبط میکروفن ما دقیقا Omni است.

حالا در قسمت سمت راست شکل، خط سبز رنگ – که فرکانس ۱۶ کیلوهرتز را نمایش می‌دهد – را ببینید. همان‌طور که از شکل بر می‌آید، پیکاپ‌های پشتی و جلویی این میکروفن، اصوات موجود در فرکانس ۱۶ کیلوهرتز را مانند فرکانس‌های پائین‌تر، در سطح ۰ دسی‌بل ضبط می‌کند؛ یعنی بدون تغییر. اما وقتی منبع صوتی را در زاویه ۹۰ درجه نسبت به میکروفن قرار می‌دهیم، اصوات موجود در این فرکانس‌ها، ۲۰ دسی‌بل کاهش می‌یابند.

اگر می‌خواهید یک ست میکروفن خریداری کرده و از آن‌ها برای ضبط اصواتی مانند پرکاشن یا گروه کر استفاده کنید، می‌بایستی توجه ویژه‌ای به Off-Axis های میکروفن‌هایتان داشته باشید.

الگوی ضبط و پاسخ فرکانسی میکروفن AKG C414 XLS

 

معرفی تعدادی میکروفن خوش‌ساخت و باکیفیت

در این بخش، میکروفن‌های مشهور و محبوبی مانند Shure SM58 یا Royer R-121 را تست می‌کنیم. تنها تفاوت این بخش با بخش قبلی در آن است که ما به‌جای ضبط اصوات در ۵ پوزیشن مجزا(گسسته) ، منبع صوتی را به‌صورت پیوسته بین زاویه ۰ تا ۱۸۰ درجه جابه‌جا می‌کنیم. با شنیدن این نمونه‌های صوتی، علاوه بر درک بهتر الگوهای قطبی هر میکروفن، با شخصیت و رنگ صوتی آن میکروفن هم آشنا خواهید شد.

این اصوات به‌کمک یک اسپیکر مانیتورینگ PreSonus Sceptre S8 و میکروفن‌های کاردیود Shure SM58 و Earthworks SR314 و سوپر کاردیود Shure Beta 58A در Performance Theatre مجموعه Sweetwater ضبط شده‌اند. با دقت در این نمونه‌های صوتی متوجه می‌شویم که بسته به هر الگوی قطبی، وقتی میکروفن در زاویه ۹۰ یا ۱۸۰ درجه نسبت به منبع صوتی قرار می‌گیرد، ولوم بعضی اصوات بسیار کاهش می‌یابد به طور کلی ناپدید می‌شوند 🙂

الگوی Omni

با استفاده از میکروفن کاندنسر دیافراگم کوچک Earthworks TC30

الگوی Figure-8

با استفاده از میکروفن ریبون Royer R-121

الگوی Cardioid

با استفاده از میکروفن داینامیک Shure SM58

الگوی Cardioid

با استفاده از میکروفن کاندنسر Earthworks SR314

الگوی Super Cardioid

با استفاده از میکروفن داینامیک Shure Beta 58A

الگوی Shotgun

با استفاده از میکروفن کاندنسر Sennheiser MKH 416

سخن پایانی…

امیدواریم فایل‌های صوتی که در مقاله قرار دادیم به شما در درک درست الگوهای ضبط میکروفن‌ها و انتخاب ‘مناسب‌ترین’ میکروفن کمک کرده باشد. به طور کلی، اگر درک خوبی نسبت به ویژگی‌های فنی میکروفن‌تان داشته باشید، می‌توانید بهترین صدای ممکن را با آن ضبط کنید.

منبع sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. سجاد می گوید

    عالیه ممنون