نوشتن آهنگی جذاب و پر مخاطب در سبک پاپ

ارتباط مستقیمی بین «علاقه شنوندگان به شنیدن یک اثر محبوب» و «علاقه رادیو برای پخش این اثر محبوب» وجود دارد. فرقی نمی‌کند بخواهید برای هنرمندان مشهور سبک پاپ آهنگ بنویسید یا خودتان آهنگی در این سبک بخوانید. به هر حال ساخت یک موسیقی جدید و موفق در سبک پاپ یعنی آهنگی که مخاطبان عاشقش می‌شوند و در نتیجه رادیو هم آن را پخش می‌کند.

بسیاری از مردم هنوز دلیل پر طرفدار بودن آهنگ‌های سبک پاپ را نمی‌دانند. پاپ(Pop) از کلمه “Popular” به معنای “محبوب” آمده است. بنابراین در ساخت موسیقی‌های سبک پاپ، بسیار به سلیقه موسیقایی مردم آن منطقه توجه می‌شود.
با بررسی نمودارها، آمار و جداول بهترین آهنگ‌های عصر حاضر، شاهد طیف گسترده‌ای از هنرمندان و سبک‌های موسیقی هستیم. از Adele گرفته تا Ariana Grande و Imagine Dragons. با توجه به این تنوع موسیقی در می‌یابیم که قرار دادن تمام این آهنگ‌ها در سبک پاپ واقعا سخت است.

در اصل، آهنگ پاپ یعنی آهنگی که در حال حاضر، افراد زیادی از شنیدن آن لذت می‌برند و حتی تمایل دارند آن را چند باره گوش کنند. چنین آهنگی پاپ نامیده می‌شود. برای جذب شنوندگان بیشتر و محبوب شدن یک آهنگ باید:

  • شنوندگان را در یک موقعیت احساسی خاص قرار دهید و یا با آهنگ‌تان آن‌ها وادار به رقصیدن کنید.
  • یک پیام صادقانه و روشن برای ارائه به مخاطب‌تان داشته باشید.
  • آن را به گونه‌ای انجام دهید که مخاطب را درگیر خود کند؛ به گونه‌ای که مخاطب ارتباط عمیقی بین خود و آهنگ برقرار کند.

اگر آهنگی ۳ مؤلفه بالا را داشته باشد، معمولا شنوندگان می‌خواهند دوباره و دوباره آن را بشنوند. این دقیقا همان چیزی‌ست که باعث موفقیت یک قطعه موسیقی می‌شود. در حقیقت می‌توان گفت که یک آهنگ پاپ، ترکیبی‌ست از چیزی که شما می‌خواهید بگوئید و چیزی که مخاطب می‌خواهد بشنود.

در این مقاله می‌خواهیم ۱۰ نکته در مورد نوشتن یک آهنگ جذاب و پر مخاطب در سبک پاپ به شما معرفی کنیم. امیدواریم با رعایت این نکات بتوانید اولین آهنگ پاپ خودتان را بنویسید. با ما همراه باشید…

تصمیم بگیرید که در مورد چه موضوعی می‌خواهید شعر بنویسید.

شنوندگان عاشق آهنگی هستند که بتوانند آن را درک کرده و با آن ارتباط برقرار کنند. روابط عاشقانه(شروع یا انتهای رابطه)، اوقات خوش، رویاها و آرزوها، رویارویی با مشکلات، درک ماهیت وجودی خویش و… موضوعاتی هستند که همه ما با آن‌ها سر و کار داریم.

موضوع شما هر چه که می‌خواهد باشد. نکته مهم این است که این موضوع دقیقا همانی باشد که می‌خواهید درباره آن بنویسید. پیام شما تنها در صورتی با مخاطب ارتباط عاطفی برقرار می‌کند که آن را با صداقت و بصیرت بیان کنید.

یک ایده جالب: اگر تم خاصی مد نظر ندارید اما می‌خواهید یک شعر بنویسید، می‌توانید در فیلم‌ها و سریال‌های تلویزیونی به دنبال ایده باشید. آن‌ها از تم‌های محبوبی استفاده می‌کنند و شما برای نوشتن موسیقی پاپ می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید.

پس از تصمیم‌گیری در مورد ایده اصلی موسیقی‌تان، سعی کنید در ۳ الی ۴ خط، شخصی که درگیر ماجراست، اتفاقاتی که رخ می‌دهند و احساسی که وجود دارد را توصیف کنید. سعی کنید داستان را از دید شخصی که در آن وضعیت قرار دارد و درگیر ماجراست بیان کنید.

با این کار، مخاطب حس می‌کند که رویدادهای داستان برای شما اتفاق افتاده‌اند. در واقع اگر ایده خود را به صورت یک صحنه در نظر می‌گیرید، خودتان را به عنوان کاراکتر آن صحنه تصور کنید. در اغلب آهنگ‌های پر طرفدار پاپ، تمام رویدادهای داستان آهنگ، حول خواننده یا شخصی که خواننده با وی ارتباط دارد به وقوع می‌پیوندند. بنابراین در نوشتن آهنگ‌هایتان از ضمیر “من” و “تو” استفاده کنید.

استفاده از یک الگوی ریتمیک

بسیاری از موزیسین‌های محبوب پاپ، از الگوهای ریتمیک در آهنگ‌هایشان استفاده می‌کنند. به همین دلیل است که شنوندگان به صورت فیزیکی با آهنگ آنان ارتباط برقرار می‌کنند. یک الگوی ریتمیک، هیجان و انرژی موجود در آهنگ شما را به بهترین شکل به مخاطب منتقل می‌کند. در دنیای موسیقی، الگوهای ریتمیک مختلفی وجود دارند که با توجه به ساختار و حسی که منتقل می‌کنند، به گروه‌های خاصی مانند الگوهای شاد، غمگین، رقص و… دسته‌بندی می‌شوند. بگذارید این الگوهای ریتمیک به واسطه کلماتی که با روحیات شما سازگار‌ند، شما را به سمت موسیقی‌تان هدایت کنند.

به عنوان مثال اگر می‌خواهید ریتم را با گیتار آکوستیک اجرا کنید، حتما به آهنگ‌های پر طرفدار و گیتار محورِ John Mayer یا قطعات پر طرفدار Dan + Shay در سبک Country گوش دهید. در ابتدا، هنگام ضبط، همراه آنان بنوازید و این کار را تا جایی که بتوانید ریتم آهنگ‌تان را به تنهایی اجرا کنید، ادامه دهید. در آخر، ترانه‌تان را با توجه به آن بنویسید.
اگر بلد نیستید سازی را بنوازید، نگذارید این موضوع شما را محدود کند. در ابتدا می‌توانید از الگوها و حتی آهنگ‌های آماده استفاده کنید و بعدا وقتی نواختن یک ساز را یاد گرفتید، آن قطعه را با ساز خودتان اجرا نمائید.

وقتی ریتم آهنگ‌تان را انتخاب کردید، حالا به دقت به آن گوش دهید و کلمات، تصاویر و ایده‌هایی که برای آن ریتم مناسب‌تر است را جمع‌آوری کنید. این المان‌ها چه حسی به شما منتقل می‌کنند؟ غم؟ شادی؟ دل‌شکستگی؟ رقص؟ اشتیاق؟ خشم؟ ریتم چه حسی را به شما منتقل می‌کند؟ به یاد داشته باشید که موسیقی، تأکیدی بر شعر شماست و در واقع موسیقی و وکال باید یک‌دیگر را هم‌راهی کنند.

مطالب مرتبط

ساخت ملودی

مهم‌ترین چیزی که باید به خاطر داشته باشید این است که ملودی‌های موسیقی پاپ ترکیبی از تنوع و تکرارند و همین امر سبب می‌شود که شنوندگان راحت‌تر آن را حفظ کنند.

هنگامی که یک خط ملودی نوشتید، سعی کنید آن را در خط دوم هم تکرار کنید. سپس در خط سوم، ملودی جدیدی قرار دهید و برای افزایش جذابیت آهنگ، در آخر دوباره به ملودی تکراری برگردید. شما می‌توانید این الگوی ملودی را در آهنگ‌های پاپ بی‌شماری مانند “Every Breath You Take” بشنوید.

نکته مهم بعدی این است که شما به یک ملودی برای قسمت تک‌خوانی و یک ملودی برای قسمت گروه‌خوانی نیاز دارید. معمولا آهنگ‌های پر طرفدار پاپ که از رادیو و تلویزیون پخش می‌شوند، در قسمت گروه‌خوانی از نت‌های بالاتر نسبت به قسمت تک‌خوانی استفاده می‌کنند. آن‌ها همچنین در بخش پایانی آهنگ – قبل از آخرین قسمت تک‌خوانی – از بالاترین نت ممکن استفاده می‌کنند و بدین روش، موسیقی را به اوج می‌رسانند تا با رسیدن به آخرین قسمت تک‌خوانی، موسیقی روند نزولی پیدا کرده و مخاطب برای پایان قطعه، آماده باشد.

یک نکته مفید: آهنگ‌های پاپ محبوب و پر طرفدار که اخیرا منتشر شده‌اند را گوش کنید و به تنوع و تکرار ملودی‌ها در قسمت گروه‌خوانی دقت کنید. در صورت تمایل می‌توانید از الگوی آنان در آهنگ خودتان استفاده کنید. برای این کار فقط باید توجه کنید که کدام لاین‌ها در کجا تکرار می‌شوند و همچنین کدام لاین‌ها متفاوت‌اند. در بعضی آهنگ‌های پاپ، گاهی اوقات شعر حین تکرار ملودی تغییر می‌کند. این تکنیک بسیار خوبی‌ست و هنگام نوشتن قسمت گروه‌خوانی آهنگ، می‌تواند کمک بزرگی به شما کند.

انتخاب آکورد

بیشتر آهنگ‌های محبوب پاپ از آکوردهای ۳ یا ۴ گانه استفاده می‌کنند. شما می‌توانید دقیقا از همین آکوردها در موسیقی خودتان استفاده کنید. دقت کنید! فقط آکوردها نه ملودی و اشعار. برای پیدا کردن آکوردهای مورد علاقه‌تان می‌توانید از کتب صوتی یا منابع آنلاین استفاده کنید. برای استفاده از منابع آنلاین کافی‌ست نام آهنگ مورد علاقه‌تان را به همراه کلمه “Chords” جستجو کنید.

وقتی آکورد مورد نظرتان را انتخاب کردید، حالا آن را به همراه یک الگوی ریتمیک اجرا کنید و سپس شعر یا ملودی را با توجه به مواردی که در قسمت‌های قبل به آن‌ها اشاره کردیم، توسعه دهید.

شروع نوشتن…

ترانه‌تان را به واقعیت نزدیک کنید.

برای هر چه طبیعی‌تر شدن ترانه‌هایتان می‌توانید از دیالوگ‌ها، کنش‌ها، احساسات و شخصیت‌ها استفاده کنید. وقتی می‌دانید که می‌خواهید راجع به چه موضوعی بنویسید، فقط تلاش کنید آن را توصیف کنید. فعلا در مورد قافیه‌ها فکر نکنید.
از دیالوگ استفاده کنید. ترانه‌تان را مانند یک فیلم‌نامه بنویسید.

برای توصیف احساسات، از کلمات کوتاه و معنادار استفاده نمائید.

هنگام نوشتن ترانه، حتما شنوندگان‌تان را به خاطر آورید. همان‌طور که در قسمت‌های قبل گفتیم، یک آهنگ پاپ برای موفق شدن باید بتواند با مخاطب خود ارتباط برقرار کند. تصور کنید در حال توصیف فضای آهنگ‌تان برای مخاطب هستید در حالی که مخاطب هنوز شما را خوب نمی‌شناسد! فکر می‌کنید در این مواقع، آن‌ها در مورد چه چیزی کنجکاو می‌شوند؟ چه نوع سوالاتی ممکن است برای آن‌ها پیش آید؟ در یک کاغذ تمام این سوالات را بنویسید و سعی کنید در ترانه‌تان به مختصرترین شکل ممکن به این سوالات پاسخ دهید.

ویرایش ملودی

آیا فکر می‌کنید ملودی چیزی کم دارد یا با فضای ترانه هم‌خوانی ندارد؟ آیا یک ملودی خوب برای قسمت تک‌خوانی پیدا کرده‌اید اما هنوز برای قسمت گروه‌خوانی، ملودی خوبی نیافته‌اید؟ برای برطرف کردن این قبیل مشکلات، کافی‌ست از ملودی موجود در گفتار طبیعی‌تان استفاده کنید. در حال حاضر، ترانه شما فضای منحصر به فرد خودش را دارد و همچنین ایده‌هایی هم برای ترانه قسمت گروه‌خوانی دارید.

پس سعی کنید ۱ یا ۲ لاین را با احساسات زیاد صحبت کنید و سپس همین کار را چند بار با احساساتی حتی بیشتر از قبل، تکرار کنید. به فراز و نشیب‌ها و ریتم گفتارتان توجه کنید. اکنون سعی کنید آن‌ها را تا زمانی که یک ملودی به دست آید، اغراق کنید. حالا با آزمون و خطا، این فرایند را تکرار کنید تا به ملودی دست یابید که حس خوبی را به شما منتقل کند.

نوشتن بر اساس ساختار آهنگ(ساختار آهنگ دقیقا چیست؟)

بسیاری از آهنگ‌های پاپ پر طرفدار امروزی بر اساس یک ساختار کلی ساخته می‌شوند. البته این بدان معنا نیست که همه این آهنگ‌ها به طرز عجیب و غریبی شبیه یک‌دیگر هستند. روش‌های زیادی وجود دارد که با خلاقیت خود می‌توانید ضمن رعایت ساختار، اثری منحصر به فرد خلق کنید. در زیر، ساختار ساده‌ای که اکثر آهنگ‌های پر طرفدار بر اساس آن ساخته می‌شوند را آورده‌ایم:

  • تک‌خوانی(Verse)/گروه‌خوانی(Chorus)
  • تک‌خوانی(Verse)/گروه‌خوانی(Chorus)
  • قسمت میانی(Bridge)/گروه‌خوانی(Chorus)

موزیسین‌های حرفه‌ای پاپ که آثارشان در رادیو و تلویزیون پخش می‌شود، گاهی بین Verse و Chorus ، بخشی را به نام “ما قبل گروه‌خوانی(Pre-Chorus)” اضافه می‌کنند. آن‌ها از این تکنیک برای افزایش هیجان و کنجکاوی شنونده استفاده می‌کنند. با این کار، گروه‌خوانی‌ها ماندگارتر می‌شوند و بیشتر در یاد و خاطر شنوندگان خواهد ماند.

در موسیقی پاپ و دنس هم گاهی اوقات پس از Chorus بخشی به نام “ما بعد گروه‌خوانی(Post-Chorus)” اضافه می‌کنند. موزیسین‌ها معمولا هنگامی از این تکنیک استفاده می‌کنند که بخواهند مخاطب را برای شنیدن قسمت تک‌خوانی آماده کنند. در نتیجه بلافاصله پس از Post-Chorus ، قسمت Verse اجرا می‌شود.
اگر شما با ساختار آهنگ‌های پاپ آشنا نیستید، اکنون بهترین وقت برای گوش کردن به آهنگ‌های پاپ و تشخیص ساختار و قسمت‌های تشکیل دهنده آن است.

همین الان این کار را انجام دهید.

نوشتن ترانه را با بیان وضعیت یا اطلاعاتی در مورد خودتان شروع کنید. قسمت تک‌خوانی ترانه را به شکلی پایان دهید که شنونده را به سمت شنیدن گروه‌خوانی هدایت کند.

از عاطفی‌ترین و بهترین بخش ترانه برای شروع قسمت گروه‌خوانی استفاده کنید. آکوردهای مخصوص قسمت گروه‌خوانی را بنوازید و ترانه را به عنوان ملودی در این قسمت بخوانید. البته شما می‌توانید به جای این کار، ابتدا مستقیما روی ملودی کار کرده و سپس قسمت‌های تک‌خوانی و گروه‌خوانی را به یک‌دیگر متصل کنید.

حداقل تا زمانی که آهنگ شما کمی شکل بگیرد می‌توانید به این روش روی قسمت‌های تک‌خوانی و گروه‌خوانی کار کنید. به این نکته توجه داشته باشید که با رعایت ساختاری که در بالا به آن اشاره کردیم، موسیقی شما از همین ابتدا بر اساس عرف مارکت موسیقی و سلیقه مردم شکل خواهد گرفت و شما شانس این را دارید که در صورت ارائه یک کار قوی و خوب، آن را تبدیل به یک اثر پر طرفدار و محبوب کنید.

اگر آهنگ‌تان را با یک ملودی شروع کرده‌اید، سعی کنید ملودی قسمت تک‌خوانی را با استفاده از مجموعه نت‌های محاوره‌ای بنویسید؛ به نحوی که خواندن آن برای خواننده دشوار نباشد و آن را به راحتی انجام دهد.

جهت افزایش احساسات در قسمت گروه‌خوانی، همان‌طور که گفته شد، از نت‌های بالاتر استفاده کنید. اطمینان حاصل کنید که ملودی قسمت‌های تک‌خوانی و گروه‌خوانی با یک‌دیگر کاملا متفاوت باشند.

یک پیشنهاد: هرگز خودتان را در سختی و تنگنا قرار ندهید. اگر در ترانه‌نویسی به جایی رسیده‌اید که دیگر هیچ ایده‌ای به ذهن‌تان نمی‌رسد، کافی‌ست بخشی از ملودی و ترانه را به صورت موقت بنویسید و کار را ادامه دهید و بعدا در زمان مناسب، قسمتی که موقت نوشته بودید را ویرایش کنید.

اگر در حال کار با کامپیوتر، تلفن هوشمند یا ضبط صوت هستید، ایده‌های اولیه، خام و بداهه خود را ضبط کنید. وقتی از کار خسته شدید و دیدگاه و چشم‌اندازتان در مورد کار را از دست دادید، آن را رها کرده و کمی پیاده‌روی کنید. با انجام این کار، بعد از مدت زمان کوتاهی می‌توانید با روحیه‌ای تازه و با نشاط به کارتان برگردید و آن را ادامه دهید.

پاک‌نویس کردن…

پاک‌نویس کردن گاهی اوقات می‌تواند بسیار سخت و کسل کننده باشد اما نباید این کار را به سختی و وقتی کسل هستید انجام دهید. می‌خواهیم ترفندی را به شما یاد بدهیم که با انجام آن، فرایند پاک‌نویس کردن را قابل تحمل سازید. هنگام پاک‌نویس کردن، با خودتان مسابقه بگذارید. هرگز تا وقتی مورد بهتری پیدا نکرده‌اید، چیزی را حذف نکنید. با خودتان رقابت کرده و سعی کنید بهترین موارد را نگه دارید. یکی بهتر از دیگری.

کلمات نامفهوم و نامناسب را با کلماتی روان و مناسب جایگزین کنید.

در ترانه خود به دنبال کلماتی بگردید که به دلیل استفاده بیش از حد، تأثیر عاطفی خود را از دست داده‌اند. سعی کنید این کلمات را با کلماتی که اولا سرشار از احساس هستند و دوما با فضای ترانه شما هم‌خوانی دارند، جایگزین کنید.

به عنوان مثال اگر خواننده احساس گرفتار شدن در یک رابطه را دارد، در این صورت می‌توانید از کلماتی مانند “زندان”، “میله‌های آهنی”، “تاریکی”، “اتاق کوچک”، “قفل‌ها”، “زنجیر” و… استفاده کنید. همین کار را با کلماتی که بیان‌گر تحرک هستند هم انجام دهید. مثلا به جای “پیاده‌روی” می‌توانید از کلماتی مانند “پرسه زدن”، “جست و خیز”، “قدم زدن” و… استفاده کنید. به طور کلی سعی کنید کلماتی را که بر شخصیت یا فضای ترانه شما تأکید دارند را برگزینید.

قافیه‌ها را با دقت زیادی انتخاب کنید. در آهنگ‌های پاپ امروزی، قافیه‌ها به جای آن که “مناسب” باشند، “شبیه” یک‌دیگرند. شما هم برای نوشتن ترانه در سبک پاپ باید این نکته را رعایت کنید. لازم نیست “بهترین” قافیه را انتخاب کنید. برای افزایش شانس موفقیت آهنگ‌تان فقط کافی‌ست از قافیه‌های “شبیه به هم” استفاده کنید.

تنظیم ملودی پاپ

یکی از راه‌های افزایش جذابیت ملودی‌ها این است که آن‌ها را مانند ریتم عبارات موجود در ترانه بنویسید. آیا همه لاین‌ها روی ضرب مشخصی شروع می‌شوند؟ اگر چنین است، این مشکل را با جابه‌جا کردن لاین‌ها یا افزودن کلمات یا نت‌ها به انتهای هر لاین یا حتی تقسیم یک لاین طولانی به ۲ لاین کوچک برطرف کنید. این کارها باعث می‌شوند که اندازه و زمان شروع هر لاین تغییر کند و دست شما هم برای اعمال تغییرات بیشتر، باز باشد.

ساختار آهنگ‌تان را محکم‌تر کنید.

به طور معمول، شنوندگان دوست دارند احساس کنند یک آهنگ، هدف و ساختار مشخصی دارد. بنابراین با افزودن تضاد شدید بین بخش‌های مختلف، ساختار آهنگ‌تان روشن و آشکار سازید. به عنوان مثال اگر ترانه شما مملو از کلمات و ملودی این قسمت شلوغ و خسته کننده است، می‌توانید ملودی را در قسمت گروه‌خوانی قرار دهید تا بدین شکل، مخاطب به راحتی بتواند تفاوت آشکار بین دو قسمت را بشنود.

همان ترفند قدیمی را در نظر بگیرید؛ استفاده از نت‌های بالاتر در قسمت گروه‌خوانی. با این کار، سر نخی به مخاطب خود می‌دهید و مخاطب با شنیدن این نت‌های بالا متوجه می‌شود که در کدام قسمت آهنگ حضور دارد.

یک نکته مفید و مهم: زیاد موسیقی گوش کنید.

حتما آهنگ‌های پر طرفداری که دوست دارید را گوش دهید. این آهنگ‌ها دقیقا چیزی هستند که صنعت موسیقی به دنبال آن‌هاست. نمودارهای سایت‌های Billboard.com و BDSRadio.com را مورد بررسی قرار دهید و سپس لیستی از پرطرفدارترین آهنگ‌ها و موزیسین‌ها ایجاد کنید و در اسرع وقت، آهنگ‌های موجود در لیست را خوب گوش دهید.

وقتی با آهنگ پاپی که دوستش دارید مواجه شدید، سعی کنید آن را کاور کنید و هم‌زمان با خواندن با آن، صدایتان را ضبط کنید. این کار یکی از بهترین و سریع‌ترین تکنیک‌های افزایش مهارت ترانه‌نویسی است. با انجام این کار، دفعه بعدی که می‌خواهید ترانه جدید بنویسید، این کار را با سرعت و کیفیت بالاتری انجام خواهید داد.

اشتباه نکنید! شما این آثار را کپی نمی‌کنید. در حقیقت شما این تکنیک‌ها را با سبک موسیقی خود ترکیب کرده و اثری کاملا اصلی و جدید خلق می‌کنید. این آهنگ پتانسیل آن را دارد که به راحتی مورد علاقه شنوندگان و مورد پسند رادیو و تلویزیون قرار گیرد.

منبع mysongcoach
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.