آماده شدن برای همکاری آنلاین و از راه دور

در ماه‌های ابتدایی سال ۲۰۲۰ ، جهان تنها در طی چند هفته به شکل دراماتیکی از این رو به آن رو شد. با گسترش و پاندمی ویروس کرونا در ماه مارس، بریتانیا رسما تعطیل شد و مردم برای محافظت از خود و اطرافیان‌شان ترجیح دادند چند وقتی را در قرنطینه سپری کنند.

تاریخ موسیقی، سراسر شور و نشاط بوده و در همه زمان‌ها، موزیسین‌ها مردم را دور هم جمع می‌کردند اما حالا موزیسین‌ها هم باید از دستورات بهداشتی و قوانین وضع شده برای کنترل و مهار این ویروس مخرب، تبعیت کنند.

جهان در حال حاضر با چالش‌های جدی روبه‌رو شده اما همیشه می‌توان در دل سختی‌ها، زیبایی‌ها را دید. بیائید اتفاقات مثبتی که به واسطه این پاندمی ویران‌گر به وقوع پیوسته‌اند را با هم مرور کنیم. با شروع قرنطینه و کمتر شدن رفت و آمدها، آسمان بیش از هر زمان دیگری تمیزتر شده و هوا بیش از هر زمان دیگری تازه‌تر است.

جوامع، اختلافات سیاسی، عقیدتی و… را کنار گذاشته‌اند و یافته‌های علمی‌شان را با یک‌دیگر به اشتراک می‌گذارند. از همه این‌ها که بگذریم، بسیاری از مردم در سرتاسر جهان، از فرصت پیش آمده برای انجام کارهای خلاقانه‌ای که همیشه دوست داشتند انجام دهند اما فرصتش را نداشتند، به نحو احسن استفاده کردند.

ممکن است شما هم مانند بسیاری از موزیسین‌ها، از قرنطینه به عنوان فرصتی برای سرمایه‌گذاری روی توانایی‌ها و مهارت‌هایتان استفاده کرده باشید. یکی از مزیت‌های دوران قرنطینه و انزوای اجتماعی، امکان تقویت مهارت‌هایی مانند ترانه‌سرایی، میکس و مسترینگ، درک تئوری موسیقی، ساخت سینتی‌سایزر مورد علاقه‌تان و… است.

همان‌طور که گفتیم، موسیقی همیشه اشخاص را دور هم جمع می‌کند و اصلا یکی از ملزومات تولید موسیقی همین است. بنابراین شاید بتوان گفت یکی از موانع اصلی تولید موسیقی در ایام قرنطینه، دور بودن افراد از یک‌دیگر است.

فرقی نمی‌کند استودیوی بزرگ و مجهزی داشته باشید یا از یک لپتاپ و هدفون برای ساخت موسیقی بهره ببرید. به هر حال استودیوها تنها زمانی معنا پیدا می‌کنند که موزیسین‌ها در آن «حضور» داشته باشند.

در حال حاضر و با توجه به شرایط سخت کنونی، جهت کنترل این ویروس و حفظ سلامت خود و دیگران، حتی مطمئن‌ترین افراد هم اجازه ورود به استودیوتان را ندارند.

در این بین، نکته حائز اهمیت آن است که نگذارید هیچ چیزی مانع پیشرفت و رسیدن به اهداف‌تان شود. حتما با خواندن عنوان مقاله، می‌توانید حدس بزنید که موضوع بحث‌مان چیست 🙂 بله؛ در این مقاله می‌خواهیم اصول و راه‌کارهای کلی برای شروع همکاری به شکل آنلاین و از راه دور را مورد بررسی قرار دهیم. پس، همراه ما باشید…

اصول اولیه

کلید موفقیت در همکاری آنلاین و از راه دور، داشتن یک دید مشترک نسبت به موسیقی و البته تجهیزات لازم برای انجام این کار است. همین موارد باعث شکوفا شدن استعدادها و مهارت‌های موسیقایی‌مان می‌شوند.

قبل از پاندمی ویروس کرونا، هر کس مشغول انجام کار خودش بود و جهان با سرعت زیادی در حال پیشرفت بود اما الان با وجود قرنطینه و تعطیلی شهرها، هنرمندان و مخصوصا موزیسین‌ها به اهمیت همکاری از راه دور پی برده‌اند. برای بهره‌داری و استفاده حداکثری از فرصت به وجود آمده، باید تمام تمرکزمان را روی ابزارهای نرم‌افزاری و چگونگی تسهیل همکاری در محیط استودیو معطوف کنیم.

امروزه ورکستیشن‌ها قلب تپنده هر استودیو موسیقی مدرن به شمار می‌آیند و بدون آن‌ها پیش‌برد امور واقعا غیرممکن است. معروف‌ترین ورکستیشن‌هایی که معمولا در استودیوهای مجهز مورد استفاده قرار می‌گیرند عبارت‌اند از Cubase ، Logic Pro X ، Ableton Live و… .

از نظر سازگاری هم خوش‌بختانه به لطف حافظه‌های ابری، تعامل و سازگاری خوبی بین ورکستیشن‌ها و کامپیوترهای مختلف وجود دارد اما به طور کلی بهتر است کامپیوتر و ورکستیشن شما و هم‌کارتان یکسان باشد.

به عنوان مثال اگر می‌خواهید به عنوان کارآموز در کنار یک آهنگ‌ساز فیلم فعالیت کنید، اولین وظیفه شما این است که بدانید آهنگ‌ساز از چه ورکستیشنی استفاده می‌کند. دانستن این موضوع به یکپارچه‌سازی گردش کار در استودیو کمک بزرگی می‌کند.

همین امر در شرایط فعلی نیز صدق می‌کند و علاوه بر آن، باید جزئیات را هم مورد توجه قرار دهید. فرض کنید شما و هم‌کارتان از Logic Pro X استفاده می‌کنید. این خوب است اما کافی نه! آیا هر دو از یک نسخه یکسان استفاده می‌کنید؟ اگر بله که هیچ اما اگر نه، آیا نسخه قدیمی‌تر می‌تواند پروژه‌هایی که در نسخه جدید ایجاد یا ویرایش شده‌اند را اجرا کند؟

آیا تجهیزات شما قدرت‌مندتر از تجهیزات هم‌کارتان است؟ آیا کامپیوتر شما توانایی اجرای هم‌زمان تعداد زیادی پلاگین را دارد؟ اگر شما تعداد زیادی افکت روی صدا اعمال کنید، کامپیوتر هم‌کارتان قادر به اجرای تمام آن افکت‌ها هست؟ به هر حال موانع بالقوه همکاری بسیارند و شما باید قبل از شروع هر پروژه، در مورد آن‌ها صحبت کرده و سعی کنید به هر شکل ممکن، این موانع را برطرف نمائید.

استانداردی به نام WAV

اگر بخواهیم یک استودیو را در یک کلمه خلاصه کنیم، شاید بهترین انتخاب، “ورکستیشن” باشد. دلیل انتخاب این واژه آن است که ورکستیشن به تنهایی تمام امور استودیو را مدیریت می‌کند.

همه ما نیک می‌دانیم که تمام سخت‌افزارهای موجود در استودیو نهایتا به ورکستیشن متصل هستند و اصلا برای تولید و اجرای صدا، ورکستیشن باید به کارت صدا متصل باشد. ما برای خلق نت‌ها و اصوات جدید معمولا از میدی کنترلرها بهره می‌بریم و این ورکستیشن است که می‌تواند اطلاعات دیجیتالی میدی کنترلرها را به سیگنال‌های صوتی تبدیل نماید.

علاوه بر این‌ها، ما در هر پروژه از پلاگین‌های گوناگونی استفاده می‌کنیم و ورکستیشن میزبانی این پلاگین‌ها را بر عهده دارد.به طور کلی، المان‌هایی که از آن‌ها برای خلق موسیقی‌تان استفاده می‌کنید، احتمالا در اغلب پروژه‌هایتان یکسان هستند. پس هنگام استفاده از ورکستیشن باید این نکته بسیار مهم را مد نظر داشته باشید که منابع و المان‌ها انحصاری نیستند و می‌توانند در جاهای دیگر هم مورد استفاده قرار گیرند.

بگذارید این موضوع را بیشتر توضیح دهیم… فرض کنید از یک VST پیانو باکیفیت مانند Emotional Piano محصول کمپانی SoundIron برای ضبط اصوات پیانو پروژه‌هایتان استفاده می‌کنید.

حتما می‌دانید که اکثر VST های شخص ثالث توسط نرم‌افزارهای میزبان مانند Native Instrument Kontakt اجرا می‌شوند. در نتیجه این VST ها ضمن اجرا در پروژه شما، می‌توانند در هر پروژه دیگری مورد استفاده قرار گیرند.

از همه این‌ها گذشته، تصور کنید در پروژه‌تان تعدادی فایل صوتی را از هارد یا مکان‌های دیگر Import کرده‌اید. چه برای همکاری معمولی و چه همکاری از راه دور، مرتب کردن و سامان‌دهی فایل‌های استفاده شده در پروژه، امری ضروری‌ست. امروزه قطعات صوتی معمولا با همکاری یک «تیم» ساخته می‌شوند و افراد مختلفی روی یک پروژه کار می‌کنند.

بعضی افراد به صورت فیزیکی در استودیو حاضر می‌شوند و بعضی دیگر از راه دور کار روی پروژه را انجام می‌دهند. بنابراین باید یک فرمت صوتی وجود داشته باشد که هر کس فارغ از نوع سیستم عامل و ورکستیشن‌اش بتواند آن فایل را اجرا و ویرایش کند. سال‌هاست که صدابرداران و موزیسین‌ها برای این منظور از فرمت WAV استفاده می‌کنند.

فی‌الواقع این فرمت توانسته کاری کند که چند نفر با همکاری یک‌دیگر روی یک پروژه کار کنند. به هر حال تبدیل محتوای صوتی هر ترک به فایل‌های WAV می‌تواند سازگاری آن در سایر ورکستیشن‌ها را تضمین نماید.

برای آن‌که پروژه‌تان تا حد ممکن با سایر کامپیوترها و ورکستیشن‌ها سازگار باشد، بایستی هر فایل صوتی را به صورت جداگانه در اختیار هم‌کاران‌تان قرار دهید و از رندر آن‌ها در یک فایل واحد، پرهیز کنید.

با انجام این کار، اگر هم‌کاران‌تان بخواهند افکتی را روی یک ترک به‌خصوص اعمال کنند، این کار به راحتی امکان‌پذیر است. اما اگر تمام ترک‌ها را به صورت یک فایل واحد خروجی بگیرید، آن‌ها دیگر نمی‌توانند روی یک لاین مجزا کار کنند و باید افکت را روی یک محدوده فرکانسی یا کل پروژه اعمال نمایند که این کار می‌تواند رنگ و شخصیت صوتی آهنگ‌تان را از بین ببرد. ما این روش را Track-Laying نامیده‌ایم.

این همان روشی‌ست که هنرمندان و موزیسین‌های حرفه‌ای برای داشتن یک میکس حرفه‌ای انجام می‌دهند. البته بعضی آهنگ‌سازان و Mix Man ها اصوات یک‌جنس مانند همه لاین‌های درام، گیتار، سازهای زهی و… را با هم ترکیب می‌کنند.

این کار به مرتب بودن پروژه کمک بزرگی می‌کند و تنظیم کنندگان هم می‌توانند به خوبی روی اصوات مختلف کار کنند اما با این حال بهتر است اصوات یک‌جنس را هم به صورت مستقل خروجی بگیرید تا دست تنظیم کنندگان برای ویرایش و اعمال افکت روی آن‌ها، بازتر باشد و بتوانند جزئیات بیشتری را مورد توجه قرار دهند.

انجام تنظیمات و مرتب کردن فایل‌ها

تا وقتی که فایل‌هایتان را به شکل استاندارد و مناسب مرتب نکرده‌اید، نباید انتظار داشته باشید که صرفا به خاطر یکسان بودن ورکستیشن‌ها همه چیز خوب پیش برود. فی‌الواقع اگر فایل‌های صوتی پروژه، داخل پوشه مربوطه ذخیره نشده باشند، ارسال پروژه برای هم‌کارتان فقط یک پروژه خالی از اصوات را در اختیار وی قرار خواهد داد.

این شرایط می‌تواند واقعا مضحک و آزاردهنده باشد. تصور کنید هم‌کارتان پروژه را باز کند و با انبوهی از فایل‌های صوتی گم(Missed) مواجه شود! حتی فکر کردن به آن هم آدم را به خنده وا می‌دارد 🙂

در بعضی ورکستیشن‌ها، وقتی فایل صوتی را داخل پروژه اضافه می‌کنید، آن فایل به صورت اتوماتیک در فولدر مربوط به پروژه کپی می‌شود. سایر ورکستیشن‌ها برای جلوگیری از Duplicate شدن فایل‌ها و کپی چندباره آن‌ها، به کاربران اجازه می‌دهند تا به کمک گزینه Save As یا قابلیت‌هایی مثل Share ، Backup یا Archive فایل‌های صوتی پروژه را داخل هارد یا مکان دل‌خواه‌شان کپی کنند.

پرواضح است که برای سازگاری کامل پروژه، باید تمام اصوات را به فرمت WAV تبدیل نمائید. بنابراین چه از سمپل‌های داخلی ورکستیشن استفاده کرده باشید و چه سمپل‌های منحصر به فرد خودتان را مورد استفاده قرار داده باشید، به هر حال باید آن‌ها را به فرمت صوتی WAV تبدیل کنید تا هم‌کارتان هم بتواند آن‌ها را در ورکستیشن‌اش اجرا و ویرایش نماید.

البته ورکستیشن‌های امروزی، به صورت اتوماتیک فولدر پروژه را جستجو می‌کنند و چنان‌چه فایل‌های صوتی مربوطه را پیدا نکنند، ضمن نمایش پیامی مبنی بر پیدا نشدن فایل‌ها، گزینه‌ای را در اختیارتان قرار می‌دهند تا بتوانید به صورت دستی فایل‌ها را جستجو کنید.

تمام توضیحات بالا فقط در صورتی درست هستند که فایل‌های صوتی پروژه واقعا در کامپیوتر شما وجود داشته باشند. در حقیقت لیست مواردی که باید در فولدر پروژه قرار دهید، بسیار فراتر از فایل‌های صوتی است. تصور کنید در حال آهنگ‌سازی فیلم هستید و به صورت هم‌زمان فیلم را می‌بینید و قطعاتی را برای هر سکانس می‌نویسید.

در این صورت، اگر بخواهید پروژه را با دیگران به اشتراک بگذارید، باید علاوه بر فایل‌های صوتی، فایل فیلم را هم درون فولدر پروژه کپی کنید. یا به عنوان مثال، فرض کنید در یک پروژه به‌خصوص، از افکت‌های چندگانه و پیچیده روی صدا استفاده کرده‌اید. در این مواقع، شاید لازم باشد تنظیمات اعمال شده در پلاگین‌ها را هم در قالب یک فایل Preset خروجی بگیرید و آن را هم درون فولدر پروژه قرار دهید.

فناوری قدرت‌مندی و بی‌نظیری به نام MIDI

تا این‌جا یاد گرفتیم که قبل از شروع هر کاری، از یک ورکستیشن یکسان استفاده کنیم و بعد از آن، پروژه را مرتب و منظم کنیم و فایل‌های لازم را درون فولدر پروژه قرار دهیم. در این‌صورت می‌توانیم تضمین کنیم که پروژه ما به خوبی در کامپیوتر هم‌کارمان هم اجرا و قابل ویرایش باشد. اما اگر ورکستیشن‌ها یکسان نبودند چه؟! آیا راهی برای اجرای پروژه‌های Logic Pro X در Cubase وجود دارد؟

در این بخش می‌خواهیم با فایل‌های میدی آشنا شویم. اول از همه باید این را بدانید که تمام ورکستیشن‌ها از فرمت MID هم به خوبی فرمت WAV پشتیبانی می‌کنند. به بیان بهتر، دیگر اهمیتی ندارد که پروژه‌تان را در چه سیستم عامل یا ورکستیشنی ایجاد کرده باشید؛ چراکه به هر حال فایل‌های WAV و MID در تمام سیستم عامل‌ها و ورکستیشن‌ها قابل اجرا و ویرایش هستند.

عموم مردم بر این باورند که فایل‌های میدی فقط نت‌های موسیقی را ضبط می‌کنند در حالی که این‌طور نیست و ضبط نت‌های موسیقی، تنها یکی از کاربردهای فایل‌های میدی است. این فایل‌ها علاوه بر ضبط نت‌های موسیقی، اطلاعات دیگری مانند تمپو پروژه، کسر میزان(Time Signature) ، مدولاسیون، Velocity ، Sustain و Expression را نیز ذخیره می‌کنند.

همین قابلیت‌ها فرمت میدی را به بهترین فرمت برای به اشتراک‌گذاری نت‌های موسیقی با سایرین بدل کرده. شاید به همین دلیل است که در دنیای موسیقی، از فرمت میدی با تعابیری مانند «همه‌کاره» و «همه فن حریف» یاد می‌شود.

امروزه میدی کنترلرها اطلاعات بسیار زیادی از قبیل Pitch Bend ، مدولاسیون و… را در فایل‌های میدی ذخیره می‌کنند. گفته می‌شود اگر شما دقیقا همان VST و پلاگین‌هایی که هم‌کارتان دارد را داشته باشید،

با کمی وقت گذاشتن و اعمال یک‌سری تنظیمات می‌توانید صدایی بسیار نزدیک به صدایی که هم‌کارتان موقع خروجی گرفتن از پروژه می‌شنیده را بشنوید 🙂 جذاب نیست؟

بعضی موزیسین‌ها پا را فراتر می‌گذارند و علاوه بر فایل‌های صوتی پروژه، فایل‌های میدی تمام لاین‌ها را نیز به شکل تفکیک‌شده در فولدر مربوط به پروژه کپی می‌کنند. وجود فایل‌های میدی مزیت‌های بسیار زیادی دارد.

به عنوان مثال، اگر یک نت یا قسمتی از یک Region فالش بود یا مشکلات صوتی داشت، به راحتی می‌توانید آن نت را تغییر داده یا در صورت نیاز، افکت‌های بیشتری روی آن قسمت اعمال نمائید. به هر حال اگر چنین فردی در اطراف‌تان وجود دارد، قدرش را بدانید و او را از دست ندهید 🙂

به اشتراک‌گذاری تنظیمات و جزئیات

اگر پروژه‌هایتان را بین ورکستیشن‌های مختلف جابه‌جا کرده باشید به خوبی می‌دانید که افکت‌ها، ارسال پارامترها به Insert ها و Bus ها و کلا اطلاعاتی از این دست، منتقل نمی‌شوند. البته راه‌هایی برای انتقال این اطلاعات وجود دارد. یکی از آن راه‌ها، ذخیره تنظیمات پلاگین‌ها در قالب فایل‌های Preset است.

با کمک این فایل‌ها می‌توانید تنظیماتی که در یک ورکستیشن روی صدا اعمال کرده‌اید را در ورکستیشن دیگر Load کنید؛ البته به شرطی که روی هر دو ورکستیشن، پلاگین مورد نظرتان نصب شده باشد. خوش‌بختانه این ترفند در تمام ورکستیشن‌ها و در هر دو سیستم عامل ویندوز و مک، به درستی عمل می‌کند. اما اگر به هر دلیل موفق نشدید تنظیمات را ذخیره و منتقل کنید، باید ناچار به یک ترفند و روش قدیمی پناه ببرید! روشی به نام اسکرین‌شات 🙂 بله؛ درست متوجه شدید.

منظور ما عکس گرفتن از صفحه است! فرض کنید می‌خواهید تنظیمات مربوط به کمپرسوری که روی صدای وکال اعمال کرده‌اید را ذخیره کنید. کافی‌ست از تنظیمات کمپرسور یک عکس بگیرید و آن را در پوشه‌ای به همین نام ذخیره کنید. قاعدتا این پوشه باید داخل پوشه اصلی پروژه باشد تا هم‌کارتان با دیدن عکس‌ها بتواند تنظیمات را به صورت دستی انجام دهد.

از این گذشته، معمولا کمپانی‌های سازنده VST برای حفظ و مراقبت از محصول‌شان در برابر کپی شدن کتابخانه‌های صوتی و سمپل‌ها، کاری کرده‌اند که کاربران نتوانند با ذخیره و ارسال پروژه به دیگران، سمپل‌ها و کتابخانه‌های صوتی VST ها را کپی کنند. بنابراین اگر می‌خواهید اصوات موجود در پروژه‌تان همان‌گونه که خودتان می‌شنوید به گوش هم‌کارتان برسد، باید هم شما و هم هم‌کارتان VST مورد نظر را خریداری کرده باشید.

تا این‌جا راه‌های موجود برای ذخیره و ارسال پروژه برای هم‌کارتان را مورد بررسی قرار دادیم. دیگر مهم نیست که بخواهید از چه روشی برای به اشتراک‌گذاری پروژه استفاده کنید؛ چراکه به هر حال، کارهای لازم برای سازگار کردن پروژه و اشتراک‌گذاری صحیح و درست آن را فرا گرفته‌اید.

تعامل و همکاری به شکلی کامل‌تر از قبل…

تا این‌جا تمام مشکلات احتمالیِ به اشتراک‌گذاری پروژه‌ها بین دو کامپیوتر/ورکستیشن را مورد بررسی قرار دادیم و آن‌ها را برطرف کردیم اما هنوز هم بسیاری از کاربران از روند به اشتراک‌گذاری پروژه‌ها راضی نیستند و دوست دارند این کار به شکل راحت‌تری انجام گیرد.

خوش‌بختانه برخی کمپانی‌های سازنده ورکستیشن به این موضوع هم فکر کرده و راه‌حلی برای آن در نظر گرفته‌اند. برای مثال، راه‌کار کمپانی Steinberg در این باره، اکانت‌های VST Transit است.

با ثبت‌نام در این سرویس، Steinberg یک حافظه ابری برای آپلود فایل‌ها و پروژه‌ها در اختیارتان قرار می‌دهد. حال اگر هم‌کارتان هم در این سرویس ثبت‌نام کرده باشد، می‌تواند به راحتی پروژه‌هایش را با شما به اشتراک بگذارد یا از شما بخواهد پروژه‌ها را پس از ویرایش، مجددا با او به اشتراک بگذارید.

در سال‌های اخیر، کمپانی‌های سازنده ورکستیشن توجه ویژه‌ای به بحث همکاری آنلاین و از راه دور داشته‌اند. در همین راستا، کمپانی Steinberg علاوه بر اکانت‌های VST Transit ، سرویس‌های دیگری با نام‌های VST Connect Pro و Connect SE را برای دستیابی به این هدف، توسعه داده.

البته هر یک از این سرویس‌ها برای انجام کار خاصی طراحی شده‌اند اما به هر حال شما با عضویت و استفاده از این سرویس‌ها، لذت همکاری آنلاین و از راه دور را تجربه خواهید کرد.

بیائید یک مثال بزنیم… فرض کنید برای ضبط آهنگ‌تان دنبال نوازنده، تنظیم کننده یا صدابردار هستید. برای دعوت از موزیسین‌ها جهت همکاری، کافی‌ست یک لینک اختصاصی برای آن‌ها ارسال کنید تا آن‌ها با استفاده از این لینک بتوانند به پروژه شما دسترسی داشته و آن را ویرایش نمایند.

سرویس Link ورکستیشن Ableton Live هم یکی از ابزارهای نسبتا خوب برای همکاری در ساخت موسیقی به شمار می‌آید. با استفاده از این سرویس می‌توانید چند کامپیوتر را به یک‌دیگر متصل نمائید. البته در حال حاضر، تنها نقطه ضعف این سرویس آن است که فقط کامپیوترهای یک شبکه یکسان را به یک‌دیگر متصل می‌کند. به بیان ساده‌تر، با استفاده از این سرویس نمی‌توانید همکاری آنلاین و از راه دور را تجربه کنید.

فارغ از نقطه ضعف بزرگ Link ، بزرگ‌ترین مزیت این سرویس ، بهره‌مندی از یک فایل منیجر قدرت‌مند است. با استفاده از این فایل منیجر در زمان کوتاهی می‌توانید چک کنید که آیا تنظیمات و Preset های مورد نیازتان در Live Set فعلی موجود هستند یا خیر و در صورت فقدان فایل‌ها، آن‌ها را به Live Set فعلی افزوده و بدین ترتیب Live Pack مخصوص خودتان را ایجاد نمائید.

Live Pack ها در واقع تمام تنظیمات و اطلاعات مربوط به پروژه را در خودشان جای داده‌اند. به لطف این قابلیت ارزنده، زین‌پس می‌توانید پروژه‌هایتان را به راحتی و در کمترین زمان ممکن با هم‌کاران‌تان به اشتراک بگذارید.

در آپدیت ۱۰.۱ این ورکستیشن، هنگام Export پروژه، گزینه‌های پیشرفته‌تری در اختیار شما قرار می‌گیرند. به عنوان نمونه، هم‌اکنون شما می‌توانید از افکت‌های Master و Return به عنوان بخشی از پروژه، خروجی بگیرید و آن را درون پکیج پروژه قرار دهید. به بیان ساده‌تر، با انتخاب این گزینه، لاین‌ها به همراه افکت‌هایی که روی آن‌ها اعمال شده‌اند، در قالب یک فایل واحد رندر می‌شوند. بگذارید یک مثال بزنیم…

فرض کنید در Kontakt از سازها و سمپل‌های مختلفی برای خلق اصوات مورد نظرتان استفاده کرده‌اید. اکنون با انتخاب این گزینه، تمام سازها و سمپل‌ها در قالب یک فایل واحد رندر می‌شوند. انتخاب این گزینه می‌تواند جریان کاری شما را به شکل معجزه‌آسایی بهبود بخشد.

نرم‌افزارها و سرویس‌هایی که تا این‌جا معرفی کردیم فقط می‌توانند پروژه را با دیگران به اشتراک بگذارند. اما شاید شما و هم‌کارتان بخواهید پروژه را از ابتدا به صورت مشترک پیش ببرید. برای این کار می‌توانید از پلتفرم‌هایی که برای این منظور طراحی شده‌اند استفاده کنید. در حال حاضر، نرم‌افزار BandLab به عنوان بهترین پلتفرم برای همکاری و آموزش موسیقی شناخته می‌شود.

این نرم‌افزار در قالب افزونه مرورگرهای کروم و فایرفاکس عرضه شده و به همین دلیل می‌توان آن را ورکستیشنی Cross Platform دانست. البته BandLab یک ورکستیشن نیست اما با وجود امکانات و قابلیت‌هایی که در اختیارتان قرار می‌دهد، چیزی از ورکستیشن‌های متداول بازار کم ندارد. خوش‌بختانه استفاده از BandLab کاملا رایگان است. بنابراین شما می‌توانید با ثبت‌نام در این نرم‌افزار و ساخت حساب کاربری، هم‌کاران‌تان را برای کار روی پروژه، دعوت کنید. علاوه بر این، در کلاس‌ها یا نشست‌های آنلاین که افراد در حال دیدن و شنیدن تصویر و صدای شما هستند، می‌توانید کارهای زیر را به صورت زنده و Real-Time انجام دهید:

  • Import لوپ‌ها یا فایل‌های صوتی در پروژه
  • اجرا و ضبط بخشی از موسیقی با استفاده از میدی کنترلر
  • اعمال پلاگین‌ها و افکت‌های آماده روی لاین‌ها

در کنار این‌ها، از پنجره چت می‌توانید برای بیان دیدگاه‌ها، ارائه پیشنهادات و تعامل و ارتباط مؤثر با دانش‌آموزان/هم‌کاران بهره ببرید.

زمان تحویل

در عصر حاضر، افراد تمایلی به ارتباطات غیرضروری ندارند. در نتیجه کسی بابت ارسال یک فلش یا DVD پر از فایل‌های صوتی، از شما تشکر نخواهد کرد. البته اگر بخواهیم صادق باشیم، شاید افراد معدودی هنوز وجود داشته باشند که این راه ارتباطی را به راه‌های آنلاین و کم‌هزینه‌تر ترجیح دهند.

به هر حال این روزها انتقال دیجیتالی فایل‌ها مورد استقبال عموم مردم قرار گرفته و بشر در این زمینه، کمبودی را احساس نمی‌کند. امروزه سرویس‌های اشتراکی مانند Dropbox ، Google Drive و iCloud برای ذخیره و به اشتراک‌گذاری فایل‌ها و پروژه‌های موسیقی با هم‌کاران، ایده‌آل هستند.

سرویس‌هایی که در بالا معرفی کردیم، جزو سرویس‌ها/فضاهای ابری به شمار می‌روند. بنابراین سرعت و امکاناتی که ارائه می‌دهند، واقعا شما را از هر سرویس اشتراکی دیگری بی‌نیاز می‌سازد اما با این حال ممکن است بعضی افراد با سیاست‌های کمپانی‌های ارائه دهنده این سرویس‌ها موافق نباشند و بخواهند فایل‌شان را به طرق دیگری با هم‌کارشان به اشتراک بگذارند.

خوش‌بختانه سایت‌های زیادی برای آپلود و دانلود فایل‌ها طراحی شده‌اند و این دسته از افراد می‌توانند بدون ثبت‌نام و به صورت کاملا رایگان از خدمات این وب‌سایت‌ها جهت به اشتراک‌گذاری فایل‌ها و پروژه‌هایشان بهره‌مند شوند. برای استفاده از این سرویس‌ها، بهتر است فایل‌ها و پوشه‌هایتان را در قالب فایل‌های فشرده ZIP یا RAR آپلود کنید.

البته بعضی از این سایت‌ها به صورت اتوماتیک فایل‌های شما را فشرده می‌کنند اما در اغلب موارد، نام فایل فشرده شده با فایل اصلی هم‌خوانی ندارد.

پس برای آن‌که نام فایل‌ها و پوشه‌هایتان تغییر نکند، خودتان از قبل آن‌ها را فشرده کنید و نام دل‌خواه‌تان را روی فایل فشرده شده قرار دهید. این نکته را هم مد نظر داشته باشید که اگر قصد دارید فایل‌ها را به دفعات مورد استفاده قرار دهید، پس از هر ویرایش، تاریخ و زمان را هم به نام فایل اضافه نمائید تا بعدا دچار سردرگمی نشوید.

جایگزینی حالات روحی!

موسیقی در واقع یک‌سری اطلاعات دیجیتالی است که توسط کامپیوترهای ما پردازش می‌شود و در نهایت در قالب سیگنال‌های صوتی پخش می‌شود و ما آن را می‌شنویم. بنابراین از نظر منطقی، قرنطینه و همکاری آنلاین و از راه دور نباید مانعی برای بروز خلاقیت ما باشند اما به هر حال شرایط همیشه طبق خواست ما پیش نمی‌رود. موزیسین‌ها عادت کرده‌اند در یک استودیو دور هم جمع شوند و با حضور مهندسین صوت، تهیه کنندگان و سایر اعضای گروه، قطعات جدید را ضبط نمایند.

حتما شما هم این حس را تجربه کرده‌اید. وقتی چند موزیسین دور هم جمع می‌شوند، ذهن‌شان به یک‌دیگر نزدیک‌تر می‌شود و یک اتمسفر قدرت‌مند پیرامون آن‌ها شکل می‌گیرد. در همین احوالات است که آن‌ها با یک‌دیگر هماهنگ می‌شوند و دید مشترک و یکسانی نسبت به موسیقی پیدا می‌کنند. در چنین شرایطی، خلاقیت به بیشترین حد ممکن‌اش می‌رسد و به بهترین شکل بروز می‌کند.

قبل از پاندمی کرونا، ضبط قطعات صوتی به شکل حضوری و فیزیکی انجام می‌شد. در نتیجه شما با دیدن مهارت‌ها و استعدادهای هم‌کاران‌تان به وجد می‌آمدید و انرژی و انگیزه می‌گرفتید.

به عنوان مثال، وقتی مهارت هم‌کارتان در نوازندگی سازها را می‌دیدید یا مثلا گوش دقیق صدابردار در تشخیص نقص‌های صوتی را تحسین می‌کردید، همه این‌ها خواسته یا ناخواسته حال روحی شما را خوب می‌کردند. اما الان با این شرایط سخت، امکان همکاری به صورت حضوری وجود ندارد و بنابراین کسی نیست که از او انگیزه بگیرید یا حداقل باید این کار را از راه دور و به شکل آنلاین انجام دهید.

شما قوی هستید پس باید تمام این مشکلات و موانع را کنار بزنید. قبول داریم… کمی سخت است اما غیرممکن نیست 🙂

در شرایط فعلی، اگر بشنویم کاربران نرم‌افزارهای ویدئوکنفرانسی مانند Zoom و Houseparty روز به روز در حال افزایش‌اند، اصلا تعجب نخواهیم کرد. این برنامه‌های کاربردی می‌توانند روند همکاری شما را آسان‌تر سازند. افزون بر آن، با وجود این نرم‌افزارها و قابلیت‌هایی که در اختیارتان قرار می‌گیرند، می‌توانید سرخوشی و لذت از دست رفته را تا حدودی بازگردانید و اجازه دهید خلاقیت‌تان بروز کرده و ایده‌های ناب به ذهن‌تان خطور کند. از این‌ها گذشته، «حداقل» کاری که این نرم‌افزارها می‌توانند برای شما انجام دهند، آشنایی بهتر شما با هم‌کاران‌تان است.

اگر به هر دلیل نمی‌خواهید از سرویس‌هایی که در بالا نام بردیم استفاده کنید، می‌توانید از ابزارهای مشابه مانند Skype ، FaceTime و تماس تصویری واتس‌اپ که برای این منظور طراحی شده‌اند بهره ببرید.

بسیاری از موزیسین‌ها می‌گویند نمی‌توانند هنگام کارشان تماس تصویری داشته باشند. دلیل آن‌ها این است که میکروفن‌های داخلی موبایل، تبلت یا کامپیوتر طرف مقابل، فعال هستند و همین امر می‌تواند نویز و اصوات ناخواسته‌ای را وارد جلسه ضبط و پروژه نماید. البته امروزه بعضی نرم‌افزارها این قابلیت را دارند که صدای طرف مقابل را Mute کنند.

بنابراین به لطف این نرم‌افزارها حالا دیگر می‌توانید با خیالی آسوده و بدون کوچک‌ترین نویزی کنفرانس‌های ویدئویی‌تان را ضبط نمائید.

در برخی موارد، ممکن است بخواهید نکته ظریف و جزئی را در مورد قسمتی از موسیقی با هم‌کار تنظیم کننده‌تان به اشتراک بگذارید. این مواقع، قطعا کیفیت پخش صوت از جانب شما و هم‌کارتان باید مطلوب باشد. علاوه بر این، سرویس استریمی که کرده‌اید هم باید بتواند اصوات را با کیفیت قابل قبولی منتقل کند.

خوش‌بختانه سرویس‌هایی مانند ListenTo کمپانی AudioMovers برای این منظور توسعه یافته‌اند. البته این سرویس در قالب یک پلاگین سبک و کم‌حجم عرضه شده. شاید بتوان بزرگ‌ترین قابلیت و مزیت این پلاگین قدرت‌مند را امکان انتقال اصوات ۱۶ ، ۲۴ و ۳۲ بیتی از طریق اینترنت دانست. برای استفاده از این پلاگین کافی‌ست ورکستیشن‌تان را باز کرده و این پلاگین را درون آن اجرا کنید.

زین‌پس همه کارها توسط ListenTo انجام می‌گیرد. در واقع نحوه کار این پلاگین به این صورت است:

  • تمام اصوات کامپیوتر شما به یک صفحه وب منتقل می‌شود.
  • ListenTo لینک این صفحه را در اختیار شما قرار می‌دهد و شما هم این لینک را برای هم‌کارتان می‌فرستید.
  • هم‌کارتان لینک را باز می‌کند و صدای پروژه شما را با حداکثر کیفیت ممکن می‌شنود.

شاید تصور کنید که کیفیت بالای اصوات، باعث به وجود آمدن تأخیر در پخش آن‌ها می‌شود. اگر این‌طور فکر می‌کنید، باید بگوئیم سخت در اشتباهید 🙂 خوش‌بختانه این سرویس به‌گونه‌ای طراحی و بهینه شده که حتی شما می‌توانید میزان تأخیر پخش اصوات را هم کنترل نمائید. چه چیزی بهتر از این؟

از همه این‌ها که بگذریم، یکی از ساده‌ترین راه‌های بیان نکات، نقطه نظرات و پیشنهادات به هم‌کارتان، ارسال پیامک یا ایمیل است. استفاده از این ابزارها واقعا ساده است و روزانه میلیون‌ها نفر از این ابزارها در کسب و کارشان استفاده می‌کنند. اما توصیه ما به شما این است که تا حد امکان، از راه‌های جایگزین برای بیان حرف‌هایتان استفاده کنید.

فارغ از سرعت پائین ایمیل و پیامک، این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که کلمات، سطح رسانایی پائینی دارند و هر کس با توجه به «حالات و شرایط فعلی‌اش» ، جملات شما را به گونه‌ای متفاوت درک و تفسیر می‌کند. برای مثال، ممکن است شما با نهایت احترام و صمیمیت جلمه‌ای را نوشته باشید و افراد، آن را بی‌احترامی تلقی کنند!

بنابراین حتما قبل از نوشتن جملات و کلمه‌ها، خوب به آن‌ها فکر کنید و بعد آن‌ها را بنویسید. به‌خصوص اگر می‌خواهید در مورد ایده‌های ناب و هنرمندانه سایرین، دیدگاه‌تان را بیان کنید، لازم است توجه بیشتری هم به کلمات و جملاتی که استفاده می‌کنید داشته باشید.

همکاری دقیقا همان چیزی است که دنیای موسیقی را به حرکت و فعالیت در می‌آورد. ما با تکیه بر هم‌کاران‌مان قوی‌تر و خلاق‌تر هستیم. مهم‌ترین چیز آن است که دور خودمان را از افراد پرانگیزه و پویا پر کنیم.

افرادی که نه تنها می‌توانند ایده‌ها و استعدادهای ما را پرورش دهند، بلکه از ما می‌خواهند که ما هم به آن‌ها برای رسیدن به اهداف‌شان و پرورش و توسعه ایده‌های ناب‌شان کمک کنیم. اکنون بیش از هر زمان دیگری باید روابط کاری جدید را تشکیل دهیم، ارتباطات قدیمی و رهاشده را بازسازی و ترمیم کنیم. اگر دلخوری در رابطه‌مان با افراد مختلف به وجود آمده، آن‌ها را برطرف نمائیم و همچنین رابطه‌مان با دوستان و هم‌کاران قدیمی و ثابت‌مان را تقویت کرده و بهبود بخشیم.

بیائید این دوره سخت و طولانی را هم پشت سر بگذاریم؛ طوری که وقتی در آینده به عقب بازگشتیم، به خودمان بابت تسلیم نشدن و مبارزه با این اوضاع و ساخت و تولید موسیقی با کمک یک‌دیگر، افتخار کنیم.

تیپ‌های شخصیتی

همکاری آنلاین و از راه دور قطعا مشکلات فنی فراوانی را با خود به همراه خواهد داشت. البته طبیعتا همه تلاش می‌کنند که وقوع این دست مشکلات را تا حد امکان کاهش دهند اما به هر حال، این مشکلات اجتناب‌ناپذیرند. این را به یاد داشته باشید که در همکاری از راه دور، با مشکلات و اختلافات روبه‌رو خواهید شد و مشکلات فنی را شاید بتوان در مقایسه با اختلافات و مشکلات بنیادین، بسیار کوچک و ناچیز دانست.

با تمام این‌ها، برای آن‌که بتوانید از اختلافات دوری کنید، در وهله اول می‌بایستی در مورد نوع نگاه‌تان به موسیقی و اهدافی که در ذهن دارید با دیگر هم‌کاران‌تان صحبت کنید. باید هم شما و هم سایر افراد تیم بپذیرید که دیدگاه و اهداف هر کس با دیگری متفاوت است. با صحبت در مورد این موضوعات، راحت‌تر می‌توانید وظایف افراد را مشخص کنید و بالطبع، راحت‌تر هم می‌توانید روی کاری که انجام می‌دهید متمرکز شوید.

برای حفظ ثبات، بهتر است بازه‌های زمانی مشخصی را برای مرور و بازخوانی اهداف و همچنین صحبت در مورد موسیقی اختصاص دهید. این کار سبب می‌شود سوءتفاهم‌های احتمالی برطرف شوند.

اگر با بیش از ۱ نفر همکاری می‌کنید، توصیه می‌کنیم یک نفر را با هم‌فکری سایر افراد گروه، به عنوان رهبر و مدیر تیم برگزینید. بدنیست بدانید که نکته کلیدی برای موفقیت در هر فعالیت خلاقانه‌ای، لذت بردن از انجام آن است. اگر برای اولین بار می‌خواهید هم‌کارتان را ملاقات کنید، بهتر است حداقل یک بار از طریق اینترنت و ابزارهای آنلاین با وی ارتباط برقرار کنید.

به طور کلی، سعی کنید از این فرآیند جذاب لذت ببرید. هرگز اجازه ندهید تولید موسیقی و ارتباط با دوستان و هم‌کاران‌تان به امری دشوار، عادی و بی‌روح تبدیل شود.

منبع musictech
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.