راهنمای خرید گیتار دست دوم کارکرده

خرید گیتار دست دوم کارکرده همچون دیگر کالاها، همیشه با جذابیت ها و چانه زنی هایی همراه است؛ ولی این کار ریسک فراوانی هم دارد؛ طوری که اگر احتیاط نکنید سود که هیچ، ضرر هم می کنید. خرید و فروش کالای دست دوم همانقدر که می تواند به نفع شما باشد در صورت بی احتیاطی، احتمال ضرر هم دارد. برای اینکه در چنین معاملاتی به مشکل برنخورید و به عبارتی سرتان کلاه نرود، دو راه وجود دارد. یا کلاً معامله را به یک آدمِ وارد که در این کار سررشته دارد بسپارید یا با شناخت تکنیک های درست، گیتار سالم و به دردبخور را تشخیص دهید. در این مقاله قصد داریم راهکار دوم را باز کنیم؛ یعنی نکاتی که هنگام خرید گیتار دست دوم به آن دقت کنیم.

ارزان بخر، تعداد بیشتری بخر؟

از قدیم این جملۀ معروف را داریم که هیچ ارزانی بی حکمت نیست. وقتی مشتری، گیتار ۳ میلیونی را ۵۰۰ هزار تومان می فروشد قطعاً خبری هست! استوارت رایان، نابغۀ آکوستیک معتقد است که پس انداز پول برای خرید گیتاری مناسب، صرفۀ اقتصادی بیشتری از خرید یک گیتار قابل قبولِ دستِ دوم دارد. او داستان جالبی از دوران جوانی اش نقل می کند:

«سال ها قبل، یکی از زیباترین گیتارهای اسمال بادیِ برند مارتین را در فروشگاهی در دست گرفتم. آن موقع جوان بودم و درامد کمی داشتم! و دنبال یک گیتار آکوستیک مقرون به صرفه بودم. بین دو انتخاب حسابی گیر کرده بودم: یکی مارتین و دیگری گیتار دست دوم موریس با قیمت ۵۰۰ فرانک. با کمی دودلی بالاخره کار مطمئن را انجام دادم و موریس را خریدم. با این حال من این گیتار را فقط برای سه سال نگه داشتم. سپس فروختمش و دو مرتبه زمان زیادی را صرف پیدا کردن یک گیتار اسمال بادی خوب کردم که اگر همان زمان مارتین را می خریدم نیازی به این همه دوندگی نبود. گاهی مقداری پول اضافه باعث صرفه جویی در آینده می شود».

از نقص ها به نفع خودتان استفاده کنید

شما می توانید با مسئولیت خودتان گیتار دست دومی بخرید که دارای معایبی باشد! نکته اینجاست که شما روی معایبی دست می گذارید که قابل تعمیر هستند و اتفاقاً قیمت محصول را حسابی پایین آورده اند. مثلاً چه اشکالی دارد، یک شکستگی کوچک در سردسته قیمت گیتار را چند صد هزار تومان پایین بیاورد. فروشنده ها معمولاً به خاطر اینکه عقل مشتری در چشم اوست، چنین معایبی را خسارت بزرگی فرض کرده و به تناسب قیمت گیتار را پایین می گیرند چون اگر این کار را نکنند محصول فروش نمی رود. اگر آدم زرنگی باشید با دست گذاشتن روی همین معایب می توانید منافع مالی زیادی کسب کنید.

جیسون سیدول در این باره توضیح می دهد:
«چند ماه قبل، در حراجی eBay برندۀ یک گیتار Gibson CS-336F شدم. فروشنده صادقانه تعدادی از خرابی ها را گزارش کرده بود. فرت وایر و سخت افزار باید پاکسازی می شد، فرت برد نیازمند یک سری تعمیرات بود. اما تصویر محصول، چیز تمیز و خوبی را نشان می داد. نتیجه اینکه، یک گیتار بسیار خوب با نصف قیمت خریداری کردم. مشکلات موجود را هم با کمترین هزینه تعمیر کردم. نتیجۀ اینکه: زیاد روی مشکلات کوچک حساس نباشید. تا زمانی که با هزینۀ معقولی بتوانید نقایص را تعمیر کنید از آن محصول رو برنگردانید».

بی خیال شوید اگر …

تکنیک قبلی این ذهنیت را در شما به وجود نیاورد که هر عیبی را می توان با هزینۀ معقولی تعمیر کرد. مواظب یک سری عیوب خطرناک باشید که معمولاً صرفۀ اقتصادی برای تعمیر ندارند. این عیب ها را در هر گیتاری دیدید، بیخیالش شوید.

در این رابطه استیو درنن، فروشندۀ کهنه کار گیتار، چیزهایی جالبی گفته است:
«در حالت کلی گوشی ها و حتی سردسته شکسته را می توان به خوبی تعمیر کرد ولی در بعضی مدل های قدیمی دستۀ گیتار طوری خم می‌شود که شکل S می‌گیرد. چنین حالتی مثل این است که یک خط کش پلاستیکی را از دو طرف در جهت مخالف خم کنید. چنین معایبی تعمیرشان مقرون به صرفه نیست و بهتر است بی خیالشان شوید».

گیتار را خودتان آزمایش کنید

تجربۀ کار با یک گیتار جدید همیشه شیرین است. ولی در هنگام خرید مراقب باشید که محصولی می‌خرید کاملاً مطابق با نیازهای شما باشد. حتماً خودتان عملکرد گیتار را نزد فروشنده تست کنید. کمی بنوازید تا بفهمید مورد پسندتان هست یا نه. این کار را قبل از خرید هر گیتاری به خصوص گیتارهای دست دوم انجام دهید.

دیو بورلاک پیشنهاد می کند:
«چیزهایی مثل سیم گیتار را می توان عوض کرد یا اکشن را می توان تنظیم کرد. مشکلی با این ها نیست. به هر حال مدتی طول می کشد تا با خم و چم ساز آشنا و با آن مأنوس شوید. پس فوراً برای خرید پیکاپ جدید اقدام نکنید. بارها مشتریانی داشته ام که گیتارشان را برای تعمیر پیش من آورده بودند که با وجود تعویض تیونرها و پیکاپ ها باز هم از صدای آن راضی نبودند. گاهی این مشکل به خاطر ناتنظیمی چیزهای ساده ای مثل ارتفاع پیکاپ بوده ولی مشکلات مربوط به تیونینگ اغلب مربوط به برش نادرست شیطانک (nut) بوده که به ندرت قابل تعمیر بوده یا تعمیرشان به صرفه نیست.

یا شخص دیگری گیتار گران قیمتی می‌خرید که با کوک کردن آن مشکل داشت. او با تغییر تیونر نتوانسته بود مشکلش را حل کند. حتی با تغییر سیم ها هم مشکل حل نشده بود. تنظیم دقیق اینوتیشن هم افاقه نکرد. در واقع هیچ کاری روی آن جواب نداد. مشکل اصلی که تشخیص دادم، دسته یا گردن بسیار منعطف گیتار بود که باعث ایجاد صدایی ویبراتو مانند میشد. من روی دسته تا جایی که می توانستم کار کردم و به طرف هم پیشنهاد دادم به گیتار دست نزند و در اولین فرصت بفروشد».

چگونه از eBay و Reverb گیتار بخریم

این دو سایت، محل خوبی برای خرید گیتارهای کارکرده هستند. شاید با دیدن لیست بلند نتایج سردرگم شوید و با خودتان بگویید که اگر گیتار دست دوم خوبی هم بوده، قبل از من به فروش رفته و این چیزهایی که الان مانده عیب دار هستند. اما اینطور نیست روش های خوبی برای جستجوی دقیق تر هست که در ادامه توضیح خواهیم داد.

غلط های املایی را سرچ کنید

بعضی از کاربران هنگام ثبت محصول، دقت زیادی به املای کلمات ندارند. سایت هم دقیقاً بر اساس این کلمات لیست محصولات را به کاربر نشان می دهد. از طرفی معمولاً بیشتر افراد موقع جستجو املای درست کلمه را به کار می برند. با این حساب محصولاتی که در عنوان خود غلط املایی دارند از لیست نمایش خارج خواهند شد. شما با جستجوی این کلمات می توانید شانس خود را برای یافتن محصولات بیشتر امتحان کنید.

به عنوان مثال در کنار Gibson دنبال Gibsan هم بگردید یا همینطور Fendor. سایت جالبِ FatFingers.co.uk با وارد کردن یک کلمه، اشتباهات املایی رایجِ آن را هم در eBay جستجو می کند. شاید تعداد نتایج ظاهر شده شما را متعجب کند. بعلاوه تعدادی از فروشنده ها هنگام وارد کردن عنوان، علاوه بر نام محصول عبارات کلی مثل electric guitar و old guitar را هم به آن اضافه می کنند. با جستجوی این عبارات نیز می توانید نتایج بیشتری ببینید.

پیشنهادات عجیب را هم فراموش نکنید

گاهی فروشنده با امید به اینکه در ابتدای لیست قرار بگیرد قیمت گیتار را رقم بسیار پایینی مثلاً یک دلار می زند. این رقم باعث می شود تا هنگام مرتب سازی بر اساس قیمت، در ابتدا ظاهر شود. گاهی نیز تکنیک یاد شده نتیجۀ عکس می دهد و ممکن است محصول را به انتهای لیست ببرد. ولی به هر حال افرادی هستند که این ریسک را می کنند و شما به عنوان خریدار باید حواستان به چنین مواردی هم باشد. تعدادی از سایت ها هم مثل BayCrazy’s چنین پیشنهاداتی را که هیچ درخواستی روی آنها ثبت نشده، به شما نشان می دهد.

به صورت خودکار از محصول مورد علاقۀ خود مطلع شوید

بسیاری از نوازنده ها دنبال اقلام خاصی مثل افکت پدال ها یا گیتارهای کمیاب و قدیمی هستند. احتمالاً بارها جستجوی شما به سنگ می‌خورید و چیزی نمی‌یابید. eBay برای چنین شرایطی قابلیت جالبی در نظر دارد. شما وقتی کلمه ای را در کادر جستجو وارد می کنید و نتیجه ای ظاهر نمی شود، دکمه ای وجود دارد تحت عنوان follow this search که با وارد کردن ایمیل، هر موقع محصولی با آن کلمات در سایت قرار گرفت eBay شما را مطلع می کند. بنابراین نیازی نیست که هر روز به سایت سر بزنید. کلمات و ترکیبات احتمالی مختلف محصول را جستجو و با دکمۀ مذکور دنبال می کنید.

همۀ هزینه ها را در نظر بگیرید

معاملۀ شما تنها زمانی موفقیت آمیز است که همۀ هزینه ها را در نظر بگیرید. قبل از خرید، یکبار دیگر به تمام تصاویر و توضیحات محصول را با دقت مطالعه کنید و اگر سوالی داشتید از فروشنده بپرسید. یا اگر عکس های بیشتری خواستید بگویید تا برای شما ارسال کند. به عنوان مثال از تمام زوایای گیتار تصویر وجود داشته باشد یا اگر فروشنده در مورد خاصی با ابهام سخن گفت، شما با صراحت و تأکید بیشتری روی آن قسمت ها بحث کنید.

به هر حال این بررسی ها برای محصولی با قیمت پایین ضروری است چون کسی حاضر نیست جنس نو را بدون دلیل به فروش برساند. در واقع هدف شما دریافت گیتار مطابق توضیحات و تصاویر است. به هر حال در چنین محیط های فروشنده ها به خصوص اگر محصولشان مشکلی داشته باشد پنهان می کنند یا دربارۀ آن زیاد جزئیات را باز نمی کنند. این کار بستگی به هوش و ذکاوت شما دارد. هنگام خرید کالای دست دوم به این نکتۀ مهم توجه داشته باشید که قیمت گذاری درست باشد. بعضی افراد جنس دست دوم را با همان قیمت نو و چه بسا گران تر به فروش می رسانند!

همچنین در صورت خرید پستی که اصلاً توصیه نمی کنیم، روی هزینه های پست و نوع ارسال پستی و اینکه هزینۀ آن را چه کسی و چگونه می دهد با فروشنده به توافق برسید. در هر صورت فیش های واریزی و تمام چت ها و مکالمات خود را جایی نگه دارید تا در صورت کلاهبرداری بتوانید پی گیری نمایید. بنابراین در خرید گیتار دست دوم، همۀ هزینه ها را در نظر و بعد تصمیم نهایی بگیرید.

منبع musicradar
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.