چگونه یک کامپیوتر عالی برای موزیک پروداکشن بخریم؟

اگر عزم راسخ برای وارد شدن به حوزه موزیک پروداکشن داشته باشید، ثبات کامپیوتر و سیستم‌عامل به یک موضوع حیاتی تبدیل می‌شود.

یک کامپیوتر ضعیف، مدت‌ها وقت شما را برای کوچک‌ترین کارها می‌گیرد. زمان زیادی طول می‌کشد تا یک ترک ضبط کنید. پلاگین‌ ها و VST ها به کندی لود می‌شوند. این موضوع می‌تواند تمام خلاقیت شما را برای آهنگسازی از بین ببرد. چنین مشکلاتی باعث کاهش درآمد و اعتبار شما می‌شود.

خرید یک کامپیوتر مناسب، مهم‌ترین نکته‌ای هست که در راه‌اندازی یک استودیو باید به آن توجه داشته باشید. در ادامه خواهیم گفت که برای خرید چنین کامپیوتری چه نکاتی را باید مدنظر داشته باشید.

چرا از هر کامپیوتری برای موزیک پروداکشن استفاده نکنم؟

مشخصات منتشر شده در مورد یک کامپیوتر لزوماً عملکرد واقعی آن را برای مصارف استودیویی توضیح نمی‌دهد. سرعت پردازنده، میزان رم، تعداد درگاه‌های USB و فاکتورهای مشابه مهم هستند ولی داستان فقط به این‌ها ختم نمی‌شود. یک سری نکات ظریف هست که باید بدانید.

دو نکته:

۱. در کنار کامپیوتر استودیویی و DAW همچنان به تجهیزاتی جانبی دیگری مثل کارت صدا، کیبورد، میدی کنترلر، پد کنترلر، هارد اکسترنال و … نیاز دارید. بنابراین حساب این‌ها را جدا کنید. این راهنما صرفاً برای خرید یک کامپیوتر استودیویی است.

۲. در خرید یک کامپیوتر به قابلیت ارتقاء آن در آینده توجه کنید. بتوانید مقدار رم آن را افزایش دهید یا از نسل جدیدتری از پردازنده‌ها استفاده کنید.

همه مادربردها یکسان نیستند. بعضی‌هایشان ارتقاء پذیرند و برخی دیگر نه. در برخی از مادربردها می‌توان از نسل جدیدی از پردازنده‌ها استفاده کرد. برخی محدود به ۶۴ گیگ رم هستند، برخی دیگر تا ۲۵۶ گیگ هم قابل ارتقاء هستند. دو کامپیوتر ممکن است مجهز به پورت تاندربولت باشند ولی فقط یکی با کارت صدای شما سازگار باشد.

سازندگان تجهیزات موسیقی، همانند Avid, MOTU, Focusrite و … همواره در فرایند تولید محصولاتشان، سازگاری آن‌ها را با سیستم‌های مختلف بررسی و تست می‌کنند. با این حال تنوع محصولات کارگاهی و تجهیزات ارزان‌قیمت، آنقدر زیاد است که پیش‌بینی تمام ترکیبات و تست محصول برای سازگاری با همه آن‌ها غیرممکن است. به عبارت دیگر، سازگاری با همه کامپیوترها امکان‌پذیر نیست؛ حتی اگر از قوی‌ترین سیستم‌های کامپیوتری استفاده کنید. پس صرف استفاده از قطعات قدرتمند نمی‌توان با اطمینان در مورد سازگاری آن برای یک محیط موزیک پروداکشن اظهار نظر کرد. بله برای وبگردی و اینترنت، بیشترشان مشکلی ندارند ولی برای کار با صدا و موسیقی داستان کمی فرق می‌کند.

مشخصات کامپیوتر را چگونه بفهمم؟

اگر کاربر ویندوز هستید مشخصات قطعات اصلی کامپیوتر یعنی پردازنده، رم و کارت گرافیک و … را می‌توانید از طریق دیوایس منیجر ببینید. برای سیستم‌عامل مک، بسته به نسخه‌ای که از آن استفاده می‌کنید از قسمت System information یا System Profiler می‌توانید به این اطلاعات دسترسی پیدا کنید. اگر می‌خواهید اطلاعات دقیق‌تری از تمام اجزای کامپیوتر به دست آورید از نرم‌افزار رایگان Speccy یا CPU-Z استفاده کنید. همچنین با جستجوی عبارت System Information Tool ابزارهای متعددی در اینترنت پیدا می‌کنید. به عنوان مثال برنامه‌های مشابه را می‌توانید اینجا پیدا کنید.

همه این برنامه‌ها معمولاً بخشی تحت عنوان گزارش‌گیری دارند که با استفاده از آن می‌توانید گزارش مفصل قطعات کامپیوتر را به صورت دلخواه (مثلاً‌ پرینت شده) تحویل بگیرید یا در قالب یک صفحه وب با دیگران به اشتراک بگذارید.

مک یا PC

هنوز افراد زیادی هستند که روی یکی از این پلتفرم‌ها تعصب دارند؛ ولی حقیقت این است که مدت‌هاست فاصله مک و PC از بین رفته و روی هر دو می‌توان یک سیستم پایدار برای موزیک پروداکشن برپا کرد. فقط نکته ظریفی وجود دارد و آن این است که تنها یک شرکت در دنیا Mac می‌سازد و آن اپل است. این یعنی وقتی فلان تولیدکننده محصول جدیدی عرضه می‌کند نگرانی بسیار کمی برای سازگاری با کامپیوتر نهایی دارد؛ چون وقتی مشخصات سخت‌افزاری مک کاملاً معلوم است؛ بنابراین میزان تغییرات و تعداد تست‌هایی که باید انجام شود به شدت کاهش پیدا می‌کند. این موضوع باعث می‌شود تا سازگاری آن محصول بالا برود.
بنابراین وقتی دستگاه جدیدی مثل یک کارت صدا می‌خرید که سازگار با مک ساخته شده، دیگر نگران چیزی نیستید. ولی در مورد کامپیوتر چون ترکیب بی‌پایانی از قطعات مختلف وجود دارد و امکان تست همه کانفیگ‌ها وجود ندارد، سازگار کردن کامل محصول با انواع کامپیوترها بسیار مشکل است. مثلاً ممکن است ترکیب رم G.Skill با فرکانس ۳۶۰۰ روی یک مادربرد ایسوز خوب جواب بدهد ولی همین رم روی سیستمی با مادربرد ازراک مشکلات ناسازگاری در سیستم‌عامل یا نرم‌افزارهایی مثل Daw به وجود آورد. به همین خاطر است که مک را بیشتر توصیه می‌کنند.

البته چیزی که گفتیم به معنی برتری مک نیست. معنی‌اش این است که توسعه تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری سازگار با مک بسیار ساده‌تر از سیستم‌های ویندوزی است. بنابراین اگر از کامپیوتر ارزان‌قیمتی استفاده می‌کنید که اجزای داخلی آن با کارت صدا یا نرم‌افزار ضبط صدا سازگار نیست به مشکل برمی‌خورید. ولی اگر از سیستمی استفاده کنید که تجهیزات داخلی آن از جمله مادربرد، پردازنده و سایر قطعات آگاهانه و با رعایت مسائل سازگاری انتخاب شده هیچ فرقی با مک نخواهد داشت.

به خاطر حساسیت بالای این کار پیشنهاد می‌کنند که خیال خود را راحت کنید و مک بگیرید؛ چون برای مک تحقیقات خاصی لازم نیست؛ همه چیز از قبل آماده است. گفتنی است برخی از شرکت‌ها سیستم‌های اسمبل شده و آماده ویندوزی ارائه می‌دهند که با این حساب فرق خاصی بین مک و PC وجود ندارد.

دنبال چه مشخصاتی باشم؟

برای بستن یک کامپیوتر جدید، پیش‌نیازهای سخت‌افزاری توصیه شده از سوی سازنده DAW را مد نظر قرار دهید. این مشخصات را مبنای یک سیستم پایه قرار دهید. پیشنهاد می‌کنیم بخش Minimum Requirements را فراموش کنید؛ چون بعید است با مشخصات حداقلی بیشترین کارایی را از نرم‌افزار ببرید.

با در نظر گرفتن این موضوع نگاهی بیندازیم به قطعات اصلی کامپیوتر:

پردازنده

پردازنده مغز کامپیوتر شماست و توانمندی‌های سیستم را مشخص می‌کند. پردازنده مشخص می‌کند که از چه تعداد ساز مجازی می‌توانید استفاده کنید؛ در هر Session‌ چه تعداد ترک می‌توانید استفاده کنید. برای موزیک پروداکشن، پردازنده مهم‌ترین قطعه کامپیوتر است؛ به همین دلیل است که مهندسین صدا اتفاق نظر دارند قوی‌ترین پردازنده را برای سیستم خود انتخاب کنید.

اگر موزیک پرودیوسر حرفه‌ای هستید یا به صورت جدی می‌خواهید وارد این عرصه شوید، به کم قانع نباشید. مطمئن باشید از هزینه‌ای که امروز می‌کنید پشیمان نخواهید شد. پردازنده ضعیف شاید پس‌انداز مالی کوچکی باشد ولی در درازمدت چندبرابر آن را تلافی خواهد کرد.

آیا بعداً می‌توانم پردازنده را ارتقاء دهم؟

مادامی که پردازنده جدید با سوکت مادربرد شما سازگار باشد می‌توانید از نسل جدیدتر آن سوکت استفاده کنید. برای مک امکان ارتقاء وجود ندارد. به هر حال اگر بهترین پردازنده را در هنگام خرید یک کامپیوتر مد نظر قرار دهید تا سال‌ها نیازی به نگرانی در این باره نیست.

رم

مهم نیست که با کامپیوتر چه کاری انجام می‌دهید. قاعده کلی این است که هرچقدر رم بیشتر باشد بهتر است. رم (RAM) یا حافظه دسترسی تصادفی به کامپیوتر اجازه می‌دهد تا داده‌ها را برای دسترسی فوری نگهداری کند. رم تاثیر مستقیمی بر سرعت پردازش ندارد ولی با بارگذاری همزمان آهنگ‌های بیشتر، نرم‌افزارها و پلاگین‌های بیشتر، تاثیر زیادی روی افزایش سرعت کارها دارد. پیشنهاد می‌کنیم رم‌هایی با حجم بالا انتخاب کنید تا در آینده جا برای ارتقاءپذیری باز باشد. مثلاً اگر مادربرد شما ۴ اسلات رم دارد و می‌خواهید ۳۲ گیگ رم استفاده کنید، به جای ۴ تا رم ۸ گیگ از دو تا رم ۱۶ گیگ استفاده کنید که در آینده جا برای اضافه کردن دو رم دیگر هم وجود داشته باشد. در حالت اول اگر بخواهید رم سیستم را به ۶۴ گیگ ارتقاء دهید مجبورید تقریباً همه رم‌ها را عوض کنید ولی در حالت دوم کافی است دو رم ۱۶ دیگر اضافه کنید.

آیا می‌توانم رم را ارتقاء دهم؟

بیشتر مادربردها ۴ اسلات رم دارند؛ بنابراین امکان افزایش رم در این دسته از کامپیوترها وجود دارد. اما در مورد مک بستگی به نوع آن دارد. در برخی از مدل‌ها امکان افزایش رم توسط کاربر وجود دارد. برخی از مدل‌ها، رم قابل ارتقاء است ولی فقط توسط خودِ اپل و برخی نیز به کلی قابل ارتقاء نیست. به طور کلی در بیشتر سیستم‌های جدید چه PC و چه مک امکان ارتقاء رم پیش‌بینی شده است.

هارد – HDD یا SSD

هارد جایی است که تمام اطلاعات شما از جمله نرم‌افزارها و تنظیمات آن‌ها ذخیره می‌شود. یک موزیک پرودیوسر برای ذخیره اطلاعاتی چون فایل‌های صوتی، پلاگین‌ها، بکاپ اطلاعات و … نیازمند هارد است. به توصیه متخصصان امنیت، اطلاعاتی که در دو جا بکاپ گرفته نشده اصلاً وجود ندارد. برای ذخیره اطلاعات از جمله بکاپ‌ها پیشنهاد می‌کنیم از یک هارد اکسترنال استفاده کنید.

از آنجایی که سرعت خواندن و نوشتن اطلاعات در هاردِ SSD بالاست پیشنهاد می‌کنیم ویندوز و نرم‌افزارها را روی این هارد نصب کنید. با این کار سرعت بوت سیستم بالا می‌رود، برنامه‌ها زودتر اجرا می‌شوند. فایل‌ها سریع‌تر کپی می‌شود و … . سرعت بالای هاردهای SSD به دلیل نبود قطعات متحرک در ساختار طراحی آن است. سریع‌تر از هاردهای SSD، هاردهای NVMe هستند که اغلب با فرم فاکتور M.2 عرضه می‌شوند. این هاردها سرعتی حداقل ۲ برابر هاردهای SSD دارند و سایز بسیار کوچکی دارند. البته قیمت هاردهای SSD بالاست.

کامپیوتر دسکتاپ یا لپ‌تاپ؟

یک قاعده کلی وجود دارد: اگر مجبور نیستید لپ‌تاپ نخرید. هیچگاه راحتی، قدرت و ارتقاءپذیری یک لپ‌تاپ با یک کامپیوتر رومیزی قابل مقایسه نیست. قیمت تمام‌شده یک لپ‌تاپ بسیار بیشتر از یک کامپیوتر دسکتاپ است. انتخاب بین کامپیوتر دسکتاپ یا لپ‌تاپ یک تصمیم شخصی است و بستگی به نحوه استفاده شما دارد. اگر در شرایطی زندگی می‌کنید که دائم در سفر هستید قطعاً چاره‌ای جز خرید دسکتاپ ندارید ولی اگر قرار است لپ‌تاپ شما روی میز کارتان در استودیوی شخصیتان جاخوش کند اشتباه کرده‌اید.

منبع sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.