۱۴۵ ترفند FL Studio، بخش اول

خیلی از اوقات، حتی افراد حرفه ای، ترفندها و نکات ریزِ کار با FL Studio را بلد نیستند. ترفندها به شما کمک می کند تا سریع تر، دقیق تر و راحت تر کارها را انجام دهید. با یاد گرفتن یک کلید میانبر می توانید از شر منوهای تودرتو نجات پیدا کنید. یک ابزار به درد بخور می تواند خلاقیت شما در آهنگسازی را افزایش دهد و با یک روش ساده می توانید مشکلی را که مدت ها با آن درگیر بوده اید حل کنید.
در این مطلب از مجله تهران ملودی تعدادِ زیادی از ترفندهای اف ال استودیو را از منابع مختلف جمع آوری و در اختیار شما قرار می دهیم. همانطور که از عنوان این مقاله بر می آید انتظار می رود مقدمات کار با اف ال استودیو را بلد باشید؛ چرا که توضیحات مختصر بوده و در بیشتر ترفندها به ذکر سرنخ اکتفا شده است. بعلاوه، تعدادی از تکنیک ها ممکن است تکراری یا پیش و پا افتاده به نظر برسند که مسلماً برای چنین نوشته ای اجتناب ناپذیر است.

۱- ماکزیمم کردن برنامه در چندین مانیتور

در صورتی که از دو یا چند مانیتور استفاده می کنید، با کلیکِ راست روی دکمۀ خروج و انتخاب گزینۀ Maximum to all monitors، برنامه به صورت ماکزیمم روی همۀ مانیتورها پخش می شود. مثلاً در یک کانفیگ دو مانیتوری، با کلیک روی این گزینه، نصفِ برنامه در مانیتور راست و نصف دیگر در مانیتور چپ نمایش داده می شود.

۲- اسکرول آرام

در پلی لیست، پیانو رول و هر جایی که اسکرول وجود دارد می توانید با کلیک راست یا کلیک وسط ماوس آرام تر و دقیق تر اسکرول کنید. کلیک چپ برای اسکرول سریع است.

۳- نمایش پنجره در بالای همه

در حالت پیش فرض وقتی روی پنجره ای کلیک می کنید آن پنجره روی سایر پنجره ها قرار می گیرد. مثلاً داخل پیانو رول هستید و به صورت اتفاقی روی پنجرۀ میکسر کلیک می کنید. اکنون پیانو رول زیر پنجرۀ میکسر قرار گرفته است. برای جلوگیری از این کار، در پیانو رول یا هر پنجرۀ دیگری که از این قابلیت پشتیبانی می کند از منوی آن پنجره Detached را انتخاب کنید. اکنون پنجره برای همیشه بالا می ماند و به زیر پنجره های دیگر نمی رود.

شما می توانید از منوی settings تب General و انتخاب گزینۀ Detach all plugins در زیرگروه Misc همۀ پلاگین ها را به صورت پیش فرض detach شده باز کنید. این یعنی وقتی پلاگین Fruity delay را باز می کنید به صورت پیش فرض Detached شده و دیگر نیازی نیست خودتان این کار را انجام دهید. دقت کنید این تنظیم فقط برای پلاگین هاست و روی سایر قسمت ها مثل چنل رک، میکسر و پیانو رول اعمال نخواهد شد.

۴- ریست کردن مقادیر

در قسمت های مختلف FL Studio تنظیماتی وجود دارد که می توانید از طریق ناب ها، فیدرها مقدارشان را تغییر دهید. به عنوان مثال در هر پلاگینی یک سری ناب وجود دارد که با استفاده از آن می توانید مقدار مورد نظر را تنظیم کنید. برای ریست کردن مقدار این پارامترها چند راه وجود دارد. یا با کلیک راست روی ناب و انتخاب Reset این کار را انجام دهید که همیشه در دسترس نیست (مثلاً در پلاگین ها و VST های خارجی) و البته راحت نیست. راه بعدی نگه داشتن کلید Alt و کلیک روی ناب یا فیدر است. راه بعدی وسط کلیک ماوس است. معمولاً در هر جایی باشید یکی از این سه روش جواب می دهد. ترفند یاد شده تقریباً برای هر جای دیگری هم کاربرد دارد. مثلاً اندازۀ ترک ها را در پلی لیست تغییر داده اید. برای ریست کردن، روی لبۀ پایینیِ ترک وسط کلیک کنید. یا در چنل رک با کلیک وسط روی شمارۀ میکسر ترک می توانید آن را از حالت لینک خارج کنید.

۵- تغییر اندازۀ همۀ کلیپ ها

در گوشۀ راستِ بالای پلی لیست علامتی وجود دارد که با کلیک و درگ به بالا یا پایین می توانید اندازۀ همۀ ترک ها را به صورت یکسان تغییر دهید. با کلیک وسط یا Alt Click می توانید اندازۀ ترک ها را به حالت پیش فرض برگردانید.

۶- افزایش زوم پیش فرض

در اف ال استودیو تا حدی می توانید زوم کنید. از آن بیشتر باید خودتان تنظیم کنید.

از منوی Project گزینۀ Project general settings را انتخاب کنید و از کادر Time settings مقدار Timebase را زیاد کنید. هر چه بیشتر مقدار زوم بیشتر و هر چه کمتر مقدار زوم کمتر می شود.

۷- نمای کلی پروژه

با نگه داشتن Ctrl و کلیک راست داخل پلی لیست، می توانید نمای کامل پروژه یعنی همۀ کلیپ ها را ببینید. با تکرار مجدد این عمل به حالت قبل بر می گردید. این تکنیک در پیانو رول هم کار می کند.

۸- ماکزیمم کردن اندازۀ پنجره

برای ماکزیمم کردن پنجره می توانید کلید Enter را بزنید. با زدن دوبارۀ این کلید اندازۀ پنجره به حالت قبل بر میگردد. مثلا در پنجرۀ میکسر که تنها بخشی از صفحه را اشغال کرده کلید Enter بزنید تا تمام صفحه شود و با Enter دوباره به حالت قبل بر می گردید. این روش در هر پنجره ای که دکمۀ ماکسیمایز دارد قابل اجراست از جمله پنجرۀ پیانو رول.

۹- تمام صفحه کردن اف ال استودیو

کلیدهای Alt + Enter را بزنید. برای برگشتن به حالت قبل دوباره همین کلید را بزنید. برای بیشتر شدن محیط کار می توانید با کلیدهای Ctrl + F11 نوار ابزار را هم مخفی کنید.

۱۰- حل مشکل پخش نشدن صدا

احتمالاً برای شما هم پیش آمده که یک وی اس تی خارجی نصب کرده اید ولی با زدن دکمه های صفحه کلید صدایی از آن خارج نمی شود. متاسفانه این مشکل در بسیاری از VST های خارجی وجود دارد. برای حل مشکل، روی نوار عنوانِ وی اس تی یا آیکون سمتِ راست که در تصویر زیر مشخص شده کلیک کنید. با هر بار تغییر سمپل باید این کار را تکرار کنید. راه های دیگری هم در اینترنت هست ولی این از همه کم دردسرتر است.

۱۱- گزینۀ Remember seek time

این گزینه با کلیک راست روی دکمۀ توقف (Stop) ظاهر می شود. اگر تیک داشته باشد، با زدن دکمۀ Space، پخش از همان جایی که کلیک کرده ایم ادامه پیدا می کند ولی اگر تیک نداشته باشد پخش همیشه از ابتدا شروع می شود. راه دیگری نیز برای شروع پخش از همان جایی که مکث کرده ایم وجود دارد. به جای Space از Ctrl+Space استفاده کنید. بار اول که می زنید پخش می شود و بار دوم از همان جایی که Ctrl + Space زده اید ادامه پیدا می کند. Shift + Space هر جایی بزنید نشانگر پخش را به ابتدای آهنگ می برد و همیشه از اول شروع به پخش می کند. فرقش با Space این است که کاری به Remember seek time ندارد. حتی اگر تیک خورده باشد دوباره از اول پخش می کند.

۱۲- اختصاصی کردن ترک ها

گاهی لازم است در برخی از ترک های پلی لیست فقط اجازۀ ورود کلیپ(های) مشخصی را بدهید. مثلاً در ترک شمارۀ 2 فقط امکان قرار گرفتن Pattern 2 وجود داشته باشد یا در ترک شمارۀ 5 تنها بتوانید از کلیپ صوتی Audio1 استفاده کنید. برای این منظور روی ترک کلیک راست کنید و گزینۀ Lock to content را انتخاب کنید. اکنون اولین پترنی که وارد ترک کنید، روی همان قفل می شود و فقط می توانید همان پترن را استفاده کنید. اگر پیش از قفل کردن ترک، کلیپ هایی داخلش وجود داشته باشد؛ مثلاً Pattern 1 و Pattern 2. با انتخاب Lock to content، تمامِ آن پترن ها به ترک مورد نظر اختصاص می یابد؛ ولی نمی توانید از کلیپ های دیگری در طول ترک استفاده کنید. برای انجامِ این کار روی همۀ ترک ها از منوی Tools > Macros گزینۀ Lock all playlist tracks to content را بزنید و برای لغوِ دستور، گزینۀ Unlock all playlist track from content را کلیک کنید.

۱۳- آشنایی با Z-Cross و Stretch

این دو گزینه برای کلیپ های صوتی کاربرد دارند. Stretch برای زمانی است که می خواهید طول صدا را بیشتر کنید. وقتی Stretch فعال است موج صدا کش داده می شود یعنی از لحاظ زمانی دیرتر به پایان می رسد (کندتر پخش می شود.) در واقع Stretch همان Time Stretching در تنظیمات کانال است که با ناب Time کم و زیادش می کنید. با برداشتن تیک این گزینه و کش دادن یک فایل صوتی مثلاً 5 ثانیه ای بعد از اتمام 5 ثانیه فضای خالی یا mute اضافه می شود. گزینۀ Z-Cross قابلیتی است که با فعال بودن آن هر جایی از فضای خالی را برش بزنید تمام فضای خالی را به صورت خودکار از ابتدا برش می زند. به این نکته توجه داشته باشید که Z-Cross کاری به صفر دسی بل ندارد و فقط قسمت های خالی را برش می زند. توضیح این دو گزینه را در تصویر زیر می بینید.

۱۴- تغییر اندازه و جا به جا کردن پترن ها

با درگ کردن پترن ها می توانید آنها را جا به جایی کنید . ولی همین کار را می توانید با نگه داشتن کلید Shift و چرخاندن غلتک ماوس روی پترن هم انجام دهید. همچنین با نگه داشتن کلید Alt و چرخاندن غلتک در این ناحیه می توانید اندازۀ پترن ها را تغییر دهید.

۱۵- انتخاب و جا به جا کردن ناحیۀ انتخاب شده در پلی لیست

با دو بار کلیک روی Time bar (نوار زیر اسکرول) و درگ کردن می توانید ناحیه ای از پلی لیست را انتخاب کنید. با دوبار کلیک مجدد روی همین ناحیه، از حالت انتخاب خارج می شوید. با نگه داشتن Shift می توانید ناحیۀ انتخابی را جا به جا کنید. برای لوپ گرفتنِ پخش راه جالب دیگری هم وجود دارد. پلی کنید و به محض رسیدن به جایی که قرار است لوپ شود دکمۀ End را نگه دارید. به پایان لوپ که رسیدید End را رها کنید.

۱۶- گزینۀ Step

این گزینه معمولاً در اتومیشن نویسی و هر جایی که با نمودار سروکار دارید کاربرد دارد. با فعال بودنش ترسیم نمودار آسان تر می شود. با درگ کردن ماوس نقاط به صورت خودکار در مسیری که درگ می کنید اضافه می شوند. اینکه چقدر نقطه اضافه شود بستگی به snap انتخاب شده دارد (فلش سمتِ راست). حالت none بیشترین تعداد نقطه را اضافه می کند و در واقع آزادی کامل در ترسیم نمودار است. قابلیت Step در پلاگین های مختلفی مثل Sytrus, Slicex و … با آیکون های متفاوت وجود دارد.

۱۷- اضافه کردن یک ترک بین ترک های دیگر

با کلیک راست روی هر ترک و انتخاب گزینۀ Insert one یک ترک خالی بالای آن ایجاد می شود.

۱۸- ذخیرۀ یک نسخۀ جدید از پروژه

با فشردن کلید Shift + Ctrl + S می توانید نسخۀ جدیدی از پروژه ذخیره کنید. در سیستم عامل مک به جای Ctrl از کلید CMD استفاده کنید. این کار را می توانید از منوی File و انتخاب گزینۀ Save as نیز انجام دهید. معمولاً کلیدهای ترکیبی روبروی آیتم های منو یا در پنجرۀ راهنما که موضوع ترفند بعدی است نمایش داده می شود. همینجا یک ترفند دمِ دستی دیگر هم بگوییم. گاهی لازم است در پلی لیست یا پیانو رول تغییراتی بدهید که ممکن است برگشت ناپذیر باشند. در چنین مواقعی می توانید کلیۀ پترن ها (در پلی لیست) یا نت ها (در پیانو رول) را در فضای خالی سمت راست کپی کنید، تا اگر مشکلی به وجود آمد بتوانید سریعاً به حالت قبل بازگردید.

۱۹- کپی یا کات کردن نت ها

کانال مورد نظر را انتخاب کنید و مثل ویندوز دکمۀ Ctrl + C (برای کپی) یا Ctrl + X (برای کات) را بزنید. کانالی که می خواهید در آنجا عمل پیست انجام شود انتخاب کنید و سپس دکمۀ Ctrl + V را بزنید.

۲۰- فیت کردن اندازۀ چنل رک

در نسخه های جدید اف ال استودیو، آن بالا سه نقطه عمودی وجود دارد که با کلیک راست، پنجره به کوچکترین اندازۀ ممکن می رسد. (در این حالت نام های بلند به صورت مختصر نشان داده می شود.) با دوبار کلیک روی سه نقطه، پنجره به اندازۀ محتوا کوچک می شود. در این حالت نام دکمه ها به صورت کامل نشان داده می شود.

۲۱- استفاده از پنجرۀ راهنما (Hint Panel)

Hint Panel راهنمای کوچکی در سمت چپِ بالای برنامه است که با قرار گرفتن ماوس روی هر آیتمی، کارش را به صورت مختصر توضیح می دهد. در هنگام کار با ناب ها، فیدرها و کنترل های متعدد در محیط اف ال استودیو، همیشه یک چشمتان به این راهنما باشد. در سمتِ راست همین پنل، کلید میانبر کنترل مورد نظر (اگر داشته باشد) نشان داده می شود.

۲۲- پنجرۀ راهنما با ظاهری متفاوت

ترفند مرحلۀ قبل را می توانید کاربردی تر هم بکنید. به این صورت که روی پنل کلیک راست کنید و گزینۀ Hint bar را انتخاب کنید.

اکنون پنجرۀ شفافی در قسمت پایین FL Studio ظاهر می شود که همان کار Hint Panel را انجام می دهد منتهی با کمی تغییرات ظاهری، بعلاوۀ اینکه می توان با درگ کردنِ دایرۀ وسط، راهنما را به هر جایی که دوست دارید منتقل کنید.

۲۳- تنظیم آسان مقادیر

در حالت معمول، وقتی ناب ها و فیدرها را در محیط FL Studio تغییر می دهید کنترل مناسبی روی کم و زیاد کردن مقادیر ندارید؛ مثلاً برای انتخاب مقدار 51 تا کمی جلو می روید می شود 53، تا کمی عقب می روید می شود 49. خلاصه اینکه آزار دهنده است. برای حل این مشکل، هنگام کار با ناب ها و فیدرها و …، کلید Ctrl را نگه دارید تا مقادیر به صورت پلکانی کم و زیاد شوند.

۲۴- تغییر آسان پارامترها در پیانو رول

در پنجرۀ پیانو رول بارها پیش می آید که چند نت را زیر هم قرار دهید. در چنین شرایطی تغییر پارامترهایی مثل velocity, pan و pitch سخت است. مثلاً شما می خواهید ولوسیتی یکی از نت ها را تغییر دهید ولی همۀ آن ها تغییر می کند.

برای حل این مشکل دو راه وجود دارد: راه اول این است که ابتدا با Ctrl+Click نت مورد نظر را انتخاب و سپس پارامتر را تغییر دهید به این صورت:

و راه بعدی که آسان تر است: اشاره گر ماوس را روی نت مورد نظر ببرید. حالا دکمۀ Alt را بگیرید و غلط وسط ماوس را بچرخانید. هر پارامتری که از بخش Control انتخاب شده کم و زیاد می شود.

۲۵- قطع کردن صدای یک نت

برای قطع صدای یک نت در پیانو رول یا یک کلیپ در پلی لیست، دکمۀ Alt سمتِ راست را نگه دارید و روی نت یا کلیپ کلیک کنید. همین کار را اگر با Alt سمت چپ و کلیک راست روی نت انجام دهید، صدای نت پخش می شود.

۲۶- دو روش برای برش نت ها

در حالت عادی با ابزار Slice و درگ کردن با کلیک چپ روی نت ها (یا کلیپ ها در پلی لیست) می توانید عمل برش را انجام دهید. ولی اگر عمل برش را با کلیک راست انجام دهید قسمت کوچکتر حذف شده و فقط قسمت بزرگ باقی می ماند. در هر دوی این حالت ها با نگه داشتن کلید Shift خط برش همراه با کرسر ماوس جا به جا شده و هر جا Shift را رها کنید مکان برش محسوب می شود. در تصویر پایین تفاوت این حالت ها را می بینید. ابتدا بدون نگه داشتن Shift عمل برش انجام شده. سپس با نگه داشتن این کلید و با کلیک چپ و در انتها با کلیک راست. هنگامی که عمل درگ با کلیک راست انجام می شود رنگ خط برش قرمز می شود.

۲۷- کم کردن دیرند یک نت و اضافه کردن به دیگری

وقتی انتهای یک نت شروع یک نت دیگر باشد با تغییر اندازۀ نت اول می توانید اندازۀ نت دوم را کوچکتر کنید. برای این کار هنگام درگ کردن نت اول باید کلید Shift را نگه دارید. در تصویر پایین تفاوت دو حالت را مشاهده می کنید.

۲۸- تشخیص آسان تمپو

فرض کنید آهنگی در ذهن دارید یا می خواهید یک آهنگ را کاور کنید. برای تشخیص تمپوی این آهنگ ابتدا از قسمت Tempo و انتخاب گزینۀ Tap پنجرۀ Tempo tapper را باز کنید. اکنون هماهنگ با سر ضرب های آهنگ روی کادر TAP کلیک کنید یا Enter بزنید. این کار مثل کف زدن است. بعد از مدتی تمپو با دقت بسیار خوبی تشخیص داده می شود.

۲۹- اسپکتروگرام

با کلیک راست روی اسیلوسکوپِ بالای صفحه و انتخاب گزینۀ Spectogram می توانید طیف فرکانسی کامل صدا را مشاهده کنید.

۳۰- نشانگر زمان

روی قسمت Song Position کلیک راست کنید و گزینۀ Minute: Second: Centisecond را انتخاب کنید. با این کار می توانید مدت زمان آهنگ یا موقعیت کنونی را مشاهده کنید.

۳۱- تخمین زمان صرف شده روی پروژه

با فشردن کلید F11 پنجرۀ Project Info باز می شود. در قسمت پایینِ این پنجره اطلاعاتی مثل زمان شروع پروژه، پلاگین های مورد استفاده و مدت زمانی که روی پروژه صرف شده نمایش داده می شود که کاربردهای مختلفی می تواند داشته باشد.

Master Pitch -۳۲

سمت راست پنل راهنما، ناب Master Pitch وجود دارد که با استفاده از آن می توان مقدار Pitch را برای کل آهنگ کم و زیاد کرد. گاهی آهنگ در پرده های بالاتر یا پایین تر، زیباتر به گوش می رسد و این گزینه دقیقاً برای همین کار است. به جای اینکه پیچ تک تک کلیپ ها را تغییر دهید کافی است از همین ناب استفاده کنید. البته بعد از پیدا کردن پیچ مناسب، آن را به حالت قبل بازگردانید و تغییرات لازم را در پروژه اعمال کنید.

۳۳- جدا کردن کانال های چنل رک به پترن های مستقل

با کلیک راست روی هر پترن و انتخاب Split by Channel می توانید کانال های آن را به پترن های مستقل اختصاص دهید. این کار را نمی توانید روی پترن های خالی انجام دهید. حداقل باید دو کانال در پترن حاوی دیتا وجود داشته باشد. خوبیِ این روش این است که پترن ها نامگذاری هم می شوند.

۳۴- تغییر رنگ و آیکون

با کلیک راست روی کانال های Channel Rack یا ترک های میکسر و انتخاب گزینه های Change color یا Change icon می توانید رنگ و آیکون آن ها را تغییر دهید. کادر تغییر نام را با Shift+Click کردن کانال یا وسط کلیک هم می توانید باز کنید. این تکنیک برای تغییر نام پترن ها، ترک های پلی لیست و ترک های میکسر نیز قابل اجراست. در پنجرۀ انتخاب رنگ نکات جالبی وجود دارد:

بعد از نگه داشتن Shift با کلیک روی ناحیۀ وسط (مثلاً روی نام Hat) کادر تغییر نام باز می شود ولی با کلیک روی ناحیه ای که با شمارۀ 1 مشخص شده پنجرۀ تغییر آیکون باز می شود. این تکنیک ممکن است در همۀ نسخه های FL Studio جواب ندهد.

شمارۀ 2 فهرستی از نام های پیش فرض را نشان می دهد که به همراه آیکون از پیش تعریف شده هستند. در سمت چپ همین پنجره، نام های پیشین که استفاده شده لیست شده اند و با کلیک روی هر یک می توانید کانال را به همان نام درآورید.

با کلیک راست روی شمارۀ 3 یک رنگ تصادفی انتخاب می شود که همین کار را می توانید در پنجرۀ انتخاب رنگ با کلیک روی مستطیلِ پایینِ علامتِ + نیز انجام دهید. بقیۀ مستطیل ها آخرین رنگ هایی که در قسمت های مختلف اف ال استفاده شده را نشان می دهد. در صورتی که رنگ های این پنجره جوابگوی نیاز شما نیست با کلیک روی + که با شمارۀ 4 مشخص شده به پنجرۀ پیشرفتۀ انتخاب رنگ دسترسی خواهید داشت که پارامترها را به صورت عددی هم می توانید وارد کنید.

۳۵- رنگ بندی نزولی به صعودی

احتمالاً در هنگام باز کردن پروژه های آماده در اف ال استودیو بارها با چنین تصویری را دیده اید:

همانطور که می بینید رنگ در طولِ یک طیف سبز به قرمز تغییر کرده اند. این رنگ ها به صورت دستی انتخاب نشده (گرچه شدنی است). بعد از انتخاب تمام کانال ها یا کانال هایی که می خواهید در یک طیف رنگ شوند از منوی چنل رک گزینۀ Color Selected و سپس …Gradient را انتخاب کنید. در پنجرۀ باز شده رنگ اول را انتخاب کنید (مثلاً سبز) و دوباره وقتی این پنجره باز می شود رنگ دوم (قرمز) را انتخاب کنید.

۳۶- انتخاب تصویر زمینه

برای تغییر تصویر زمینه از منوی View گزینۀ Background را انتخاب کنید. در زیرمنوی ظاهر شده با کلیک روی set image wallpaper می توانید تصویر زمینه دلخواه انتخاب کنید و با گزینۀ set background color رنگی را برای زمینه انتخاب کنید. برای دیدن تصویر زمینه، پلی لیست و سایر پنجره ها را ببندید یا مینیمایز کنید.

۳۷- بزرگنمایی

در پلی لیست یا پیانو رول بر روی اسکرول قرار بگیرید و با کلیکِ راست درگ کنید. با این کار عمل بزرگنمایی انجام می شود. این ترفند را هر جایی که امکان بزرگنمایی باشد می توانید انجام دهید.

۳۸- حذف چند کانال در چنل رک

با کلید Shift کانال هایی که می خواهید حذف شوند را انتخاب کنید و سپس با Alt + Delete همۀ آن ها را حذف کنید. در نسخۀ های جدید اف ال استودیو این عمل بدون هیچ اخطاری انجام می شود و قابل Undo هم نیست؛ بنابراین در استفاده از آن محتاط باشید.

۳۹- تغییر صدای مترونوم

روی مترونوم کلیک راست کنید و از بین گزینه های hi-hat, a tick, beep و cowbell یکی را انتخاب کنید. هر یک صدای متفاوتی دارند.

۴۰- انتخاب پلاگین

با کلید F8 می توانید پلاگین مورد نظرتان را انتخاب کنید. بعد از باز شدن صفحه شروع کنید به تایپ کردن نام پلاگین. با کلید Enter پلاگینی که چشمک می زند وارد پروژه می شود. در قسمت پایین همین پنجره می توانید پلاگین ها را به صورت دسته بندی شده ببینید. با کلیک روی هر دسته بندی، همان قسمت در پنجرۀ Browser باز می شود.

۴۱- چند کلید میانبر بسیار مهم

با دانستن کلیدهای میانبر می توانید کارها را با سرعت بیشتری در محیط FL Studio انجام دهید. کلید F5 پنجرۀ پلی لیست را باز می کند. F6 چنل رک، F7 پیانو رول، F8 پنجرۀ Browser و F9 میکسر.

۴۲- ساخت اتومیشن کلیپ در پلاگین های خارجی

احتمالاً می دانید که با کلیک راست روی هر پارامتر و انتخاب گزینۀ Create automation clip یک اتومیشن کلیپ بسازید. این گزینه معمولاً در تمام پلاگین های نیتیو FL Studio وجود دارد ولی در وی اس تی ها و پلاگین های خارجی مثل نکسوس چنین امکانی وجود ندارد. اما با روشی که می گوییم حتی روی این پارامترها هم می توانید اتومیشن ایجاد کنید.

ابتدا پلاگین را باز کنید؛
ناب، فیدر یا هر چیز دیگری که می خواهید از آن اتومیشن بسازید کمی تغییر دهید؛
حال از منوی Tools > Last Tweaked گزینۀ Create automation clip را انتخاب کنید؛
اتومیشین کلیپ ساخته شد، به همین سادگی.

گزینۀ Last Tweaked آخرین پارامتری که در آن تغییر ایجاد شده را به خاطر می سپارد و از زیرمنوی آن عمل مورد نظر، بر روی آن پارامتر اعمال می شود.

۴۳- استفاده از صفحه کلید کامپیوتر به عنوان میدی کنترلر

شما می توانید از صفحه کلید کامپیوتر به عنوان یک میدی کنترلر با دو اکتاو استفاده کنید. Ctrl + T را بزنید. کلید Z نت C4 و کلید Q نت C5 است.

۴۴- تغییر نام سریع

با نگه داشتن کلید Shift و کلیک در هر جایی که امکان Rename دارد می توانید عمل تغییر نام را انجام دهید. برای مثال، نام کانال ها در چنل رک یا ترک ها در پلی لیست و یا اینسرت های میکسر.

۴۵- قفل کردن

گاهی هنگام Solo کردن می خواهید بعضی چیزها را استثناء کنید. برای این کار روی چراغ سبز Shift کلیک کنید. در این حالت قفلی روی ترک نمایش داده می شود تا هنگام سولو کردن خاموش نشود. برای سولو کافی است رو هر ترک Alt Click کنید. این ترفند در چنل رک، پلی لیست و هر جایی که چراغ Mute/Solo داشته باشد قابل استفاده است.

۴۶- توقف کامل پخش

هیچ چیزی بدتر از این نیست که پخش صدا را با کلید Stop متوقف کنید ولی هنوز دنبالۀ آن به گوش برسد. در چنین شرایطی Ctrl + H بزنید تا همۀ صداها در دم قطع شوند. این در واقع معادل دستور Stop sounds در منوی Tools > Macros است.

۴۷- تغییر چیدن پنجره ها

با فشردن کلیدهای Shift + Ctrl + H تمام پنجره ها به موقعیت پیش فرض بر می گردند.

۴۸- پیمایش آهنگ

برای رفتن به موقعیت خاصی از آهنگ از اسلایدر song position در نوار ابزار استفاده کنید. روش بسیار خوبی برای پیمایش آهنگ است.

۴۹- اسکرول خودکار

هنگام پخش آهنگ در پلی لیست یا پیانو رول، بعد از اینکه نشانگر پخش یا playhead (همان خط عمودی سبز رنگ) از صفحه خارج می شود شما ناچارید با اسکرول حرکت آن را در طول آهنگ دنبال کنید. برای اینکه اسکرول به صورت خودکار انجام شود دکمۀ فلش را در نوار ابزار انتخاب کنید. تاثیر این قابلیت را زمانی می بینید که طول آهنگ بیشتر از طول صفحه باشد.

۵۰- ذخیره کردن لوپ ها

اگر تجربۀ آهنگسازی تیمی داشته باشید احتمالاً بارها شده که فایلی را از دست داده اید. خوشبختانه قابلیتی در اف ال استودیو وجود دارد که به کمک آن می توانید تمام سمپل ها را در یک فولدر داشته باشید. کافی است بعد از اتمام پروژه از منوی File و زیرمنوی Export گزینۀ Zipped loop package را انتخاب کنید. دقت کنید که این قابلیت پلاگین ها را ذخیره نمی کند. آن ها را باید جداگانه دانلود کنید.

منبع edmprod
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

5 نظرات
  1. فرزاد محلوجی می گوید

    تشکر از مقاله های خوبتون
    فقط اینکه این نکات 50 تا بود من بقیه نکاتی که فرمودید 145 مورد هستش رو ندیدم!

    1. مهرداد مسلمی می گوید

      سلام،‌ ارادتمند، وقت بخیر
      منتظر باشید لطفا در طول این هفته منتشر خواهد شد.
      ممنون از لطف و توجهتون

  2. امین می گوید

    فوق العاده بود ?

  3. علی ایرانی می گوید

    درود به همه زحمتکشان تهران ملودی…می خواستم درخواست همچین مقاله های با ارزشی برای کیوبیس و استودیو وان هم داشته باشم…با سپاس

  4. جواد می گوید

    دست شما درد نکنه خیلی عالی بود