حقایقی علمی دربارۀ موسیقی

تاکنون مطالعات علمی زیادی در حوزۀ موسیقی انجام شده که نتایج بعضی از آنها واقعاً جالب است. امروز می خواهیم چند مورد از این واقعیت ها را بیان کنیم.

۱- خاطره انگیزترین ترانۀ دنیا

محققان در سال ۲۰۱۴، بازی جالبی به نامِ Hooked on Music ساختند که در آن چند ثانیه از یک آهنگ محبوب پخش می شد و بازیکن باید اعلام می کرد که آن آهنگ را شناخته یا نه. شنونده هرچقدر سریع تر ترانه های پخش شده را تشخیص می داد، امتیاز بیشتری می گرفت. این ترانه ها از میان محبوب ترین قطعات موسیقی از سال ۱۹۴۰ به بعد انتخاب شده بودند. جالب اینکه آهنگ The Spice Girl’s Wannableبا رکورد تقریبی ۲٫۳ ثانیه، سریع ترین زمان تشخیص را از آنِ خود کرد. میانگین زمان تشخیص کاربران ۵ ثانیه بود. رتبه های بعدی به ترتیب متعلق به دو آهنگ دیگر با عناوین Mambo Number Five by Lou Bega و Eye of the Tiger بود.

۲- بعضی از ژانرهای موسیقی مردم را سخاوتمندتر می کنند

مطالعۀ دیگری در سال ۲۰۱۴ شنوندگان را در نقش حاکم وارد یک بازی می کرد که بایستی شهروندان خود را جیره بندی غذایی می کردند. برای یک گروه از بازیکنان هیچ آهنگی پخش نشد، برای گروه بعدی آهنگ های نامناسب و آخرین گروه آهنگ های ملایم پخش شد. گروه آخر که در حین بازی به موسیقی ملایم گوش داده بودند عملکرد سخاوتمندانه تری داشتند.

۳- موسیقی باعث ترشح دوپامین در مغز می شود

دوپامین، هورمونی در مغز انسان است که هنگام دیدن چیزهای جذاب از جمله یک فیلم هیجان انگیز، منظرۀ زیبا، غذای خوشمزه، صحنۀ عاشقانه و … در بدن آزاد می شود تا حس لذت به ما دست بدهد. یافته ها نشان می دهد که موسیقی میزان فعالیتِ ناحیۀ اکومبنس مغز را به طور چشمگیری افزایش داده و منجر به ترشح هورمون دوپامین می شود. پس عجیب نیست که چرا مردم اینقدر به هدفون و موسیقی دلبسته هستند.

۴- کودکان حتی قبل از تولد به موسیقی واکنش نشان می دهند

دانشمندان طی پژوهشی میکروفون کوچکی را درون رحم زنِ حامله قرار دادند تا به دو موضوع پی ببرند، اول اینکه آیا صدای موسیقیِ خارج از رحم به آن نفوذ می کند و دوم اینکه آیا پخش موسیقی روی ضربان قلب جنین تاثیری دارد یا نه. پاسخ هر دو سوال مثبت بود. صرف نظر از اینکه کودک آهنگ را دوست داشته یا نه، بالاخره روی ضربان قلبش تاثیر مستقیمی داشته است.

۵- لالایی باعث آرامش نوزاد می شود

در سال ۲۰۱۳ تعداد ۲۷۲ نوزاد نارس به دو دسته تقسیم شدند. برای دستۀ اول صدای لالایی پخش می شد و برای دستۀ دوم موسیقی تِرَش متالِ خشن، که یک سبک نا به هنجار موسیقی برای ترویج شیطان پرستی است. کودکانی که صدای لالایی می شنیدند ضربان قلب پایین تری داشتند و البته مصرف کالری بیشتری هم داشتند. صدای لالایی باعث روحیۀ بهتر و آرامش آن ها می شد.

۶- موسیقی اضطراب را کاهش داده و سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند

یک مطالعۀ فراپژوهشی که در آن تعداد زیادی از تحقیقات انجام شده به منظور بررسی یک فرضیه، مورد بررسی دقیق قرار گرفته بود نشان داد که موسیقی تاثیر قابل توجهی روی کاهش اضطراب و تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. البته شاید هزینه و زمانی که صرف این تحقیق شده چندان ضرورتی نداشته باشد چون همۀ ما در عمل تاثیر موسیقی را بر روی آرامش روانیِ خودا تجربه کرده ایم.

۷- طرفداران موسیقی کلاسیک و هِوی متال مشابه یکدیگرند

در سال ۲۰۰۸ روانشناسان با بررسی داده های جمع آوری شده از طرفداران موسیقی کلاسیک و سبک هِوی متال پی بردند که طرفداران این دو گروه دارای شباهت های فراوانی هستند؛ مثلاً هر دو گروه خلاقیت و اعتماد به نفس بالایی داشته و باهوش هستند.

۸- افراد غیر آهنگساز معمولاً به ندرت در خواب موسیقی می شنوند

شنیدن موسیقی حتی برای موزیسین ها به ندرت در خواب اتفاق می افتد. مطالعات نشان می دهد که تنها ۴۰ درصد آهنگسازها در هنگام خواب موسیقی می شنوند. این مقدار برای افراد غیر آهنگساز تنها ۱۸ درصد است. پس اگر می خواهید آهنگ های بیشتری در خواب بشنوید تئوری موسیقی و کار با یک ساز را فرا بگیرید!

۹- موسیقی پدر و مادرها همیشه بهتر است

نوع آهنگی که گوش می دهید سلیقۀ شخصی است با این حال معمولاً والدین ما به آهنگ هایی که گوش می دهیم ایراد می گیرند که این چه آهنگی است گوش می دهی. متاسفانه نقطۀ مشترکی هم برای توضیح و بحث با آنها وجود ندارد. پس زیاد دلخور نشوید. موسیقی یک ترجیح و سلیقۀ شخصی است و برای هر کسی در هر دوره ای ممکن است فرق داشته باشد. مطالعۀ سده های مختلفی که بر موسیقی پاپ گذشته نشان می دهد که رفته رفته تعداد آکوردهای این سبک موسیقی، تعداد نت ها، موضوعات و فراز و فرودهای آن کاهش یافته است. ظاهرا صنعت موسیقی به خوبی فهمیده که مطابق میل نسل جوان جلو برود، یعنی موسیقی جنریک و انگیزشی تولید کند تا زودتر جیبشان را برای کسب درآمد بیشتر خالی کند.

۱۰- حتی کامپیوترها هم قادر به ترانه سرایی هستند

ریاضیدانان با بررسی علمی موسیقیِ پاپ توانسته اند الگوریتمی برای نوشتن این دسته از آهنگ ها بسازند که نه تنها کامپیوترها را همچون ترانه سراها قادر به ترانه سرایی می کند بلکه با توجه به سلیقۀ بازار می توانند تغییراتی نیز در آن اعمال کنند.

۱۱- موسیقی مورد علاقۀ مردم روی شاخص بورس تاثیر دارد

چیزی که می خواهیم بگوییم شاید رابطۀ علت و معلولی نداشته باشد ولی بالاخره واقعیتی است که نمی توان ساده از کنار آن گذشت. دکتر Philip Z. Maymin طی تحقیقی با بررسی ۱۰۰ آهنگ محبوب از سال ۱۹۵۸ تا ۲۰۰۷ و سنجش ارتباط آماری آن ها با شاخص S&P 500 که فهرستی از ۵۰۰ سهام برتر بازار بورس نیویورک است پی به این حقیقت برد که آهنگ محبوبِ مردم می تواند وضعیت آتی سهام را به ما نشان دهد طوری که اگر در ماه های آینده قرار باشد نوسانات شدیدی در بورس رخ دهد ترجیح مردم بیشتر آهنگهای ملایم و لایت است ولی بالعکس انتخاب موسیقی شاد و با ضرباهنگ بیشتر خبر از آرامش بازار در ماه های آتی خواهد داد.

منبع ledgernote
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.