کارت صدا چیست؟ | راهنمای خرید کارت صدا

انتخاب کارت صدای مناسب هنگام خرید ممکن است کمی مشکل باشد. چراکه کارت های صدا دارای ترکیبات متنوعی از ورودی و خروجی، انواع اتصالات و بسیاری دیگر از ویژگی ها هستند. در این مقاله سعی شده تا اطلاعاتی به شما ارائه شود که بتوانید کارت صدای درستی را برای نیازهای خود انتخاب کنید.

کارت صدا چیست؟

کارت صدا وسیله ای ست که میکروفن و دیگر تجهیزات صوتی شما را به کامپیوتر متصل می کند. یک کارت صدای معمولی، سیگنال های آنالوگ را به اطلاعات صوتی دیجیتال تبدیل می کند تا کامپیوتر بتواند این اطلاعات را پردازش کند. کارت صدا این صدای دیجیتال را، به وسیله ی نوعی اتصال (مانند USB، FireWire، Thunderbolt و یا کارت PCI/PCIe) به کامپیوتر منتقل می کند. همین کارت صدا، این پروسه را به صورت معکوس هم انجام می دهد تا شما بتوانید آن را از طریق هدفون یا مانیتورهای استودیویی بشنوید. کارت صدا چیست؟

چرا به کارت صدا نیاز دارید؟

دلایلی مختلفی وجود دارد که به جای کارت صدای کامپیوتر از کارت های صدای اختصاصی استفاده شود. از نقطه نظر فنی، کارت صدای کامپیوتر کیفیت صدای محدودی دارد و ورودی و خروجی های آن نیز برای ضبط موسیقی کافی نیست. بسیاری از این کارت های صدا که روی کامپیوترها قرار دارند، تنها دارای یک ورودی استریوی line level با کیفیت معمولی، یک خروجی هدفون و شاید یک خروجی استریوی line level هستند. اختلال سیگنال های الکترومغناطیس و رادیویی و همچنین تاخیر زیاد، تاثیر منفی زیادی روی کیفیت صدای ورودی و خروجی می گذارد. همچنین با تنها دو کانال ورودی، ضبط کردن یک کیت درامز و یا یک گروه موسیقی کاملا غیر ممکن است. کارت های صدایی که روی کامپیوتر قرار دارند تنها برای اتصال یک جفت اسپیکر و اجرای فایل های صوتی فشرده (مانند MP3) مناسب هستند، اما برای ضبط موسیقی و مانیتور کردن صدا با کیفیت استودیویی نیاز به کارت صدایی تخصصی و قابل اطمینان خواهید داشت.

انتخاب ترکیب درست ورودی/خروجی

تقریبا مهمترین نکته ای که در انتخاب یک کارت صدا باید به آن دقت کنید، نوع ورودی ها و خروجی های آن است. تعداد و نوع ورودی ها و خروجی هایی که شما نیاز دارید کاملا به چیزی که می خواهید ضبط کنید (چه در حال و چه در آینده) بستگی دارد. بسته به نیاز شما، کارت های صوتی مختلفی در بازار وجود دارد، از کارت های صدای رومیزی که تنها دارای دو کانال هستند گرفته تا سیستم هایی که می توانند صدها کانال صدا را ضبط کنند.

اگر شما یک خواننده/آهنگساز هستید، احتمالا تنها به یک جفت ورودی نیاز خواهید داشت که البته نوع این ورودی ها باید درست انتخاب شود. بیشتر کارت های صدا دارای دو یا چند پری امپ میکروفن هستند. اگر می خواهید از میکروفن های کاندنسر استفاده کنید، باید مطمئن شوید که پری امپ میکروفن کارت صدای شما دارای ویژگی فانتوم پاور باشد. اگر می خواهید گیتار یا کیبورد خود را مستقیما به کارت صدا متصل کنید، کارت صدایی که انتخاب می کنید، باید دارای ورودی های (instrument-level (hi-Z باشد. ورودی ها و خروجی های Line-level برای استفاده از پردازنده های اکسترنال، امپلی فایرهای هدفون (برای ساختن میکس های هدفون مجزا) و مانیتورهای استودیویی مناسب هستند.

 

 

ترکیب درست ورودی/خروجی

برای شروع کار، ورودی/خروجی دیجیتال اهمیت چندانی ندارد. این ورودی/خروجی های دیجیتال برای کارهای حرفه ای مورد استفاده قرار می گیرند. برای مثال، بعضی از پری امپ های میکروفن رده بالای یک یا دو کاناله دارای خروجی دیجیتال هستند که به شما اجازه می دهد بدون استفاده از ورودی های line-level بتوانید این پری امپ ها را به کارت صدا متصل کنید. اگر کارت صدای شما دارای ورودی/خروجی ADAT lightpipe باشد، به راحتی می توانید سیستم خود را با یک پری امپ میکروفن هشت کاناله ای که دارای اتصال ADAT باشد، گسترش دهید. هشت کانال اضافه می تواند برای شما سیستمی بسازد که با آن بتوانید یک گروه موسیقی کامل را ضبط کنید.

اتصال به کامپیوتر

یکی از کلیشه هایی که در صنعت ضبط با آن مواجه هستیم این است که تکنولوژی مدام در حال تغییر است. در تکنولوژی های مربوط به کامپیوتر، کلمه ی “استاندارد” تقریبا کلمه ای منسوخ است. با در نظر داشتن این موضوع، در حال حاضر تعدادی از اتصالات کارت های صدا استاندارد و رایج هستند که عبارتند از: Thunderbolt، USB، FireWire و PCIe. تقریبا تمام کامپیوترها (چه ویندوز و چه Mac) دارای پورت USB هستند (چه USB2 و چه USB3)، در حالی که FireWire (یا ۴۰۰ یا ۸۰۰) بیشتر در کامپیوترهای با سیستم عامل Mac می باشد.

Thunderbolt

به خاطر سرعت بسیار بالا و تاخیر پایین، Thunderbolt استاندارد جدید کارت های صدا به حساب می آید. Thunderbolt 3 (که در جدیدترین کامپیوترهای اپل دیده می شود) نسبت به Thunderbolt 2 دو برابر سریع تر و نسبت به USB 3 هشت برابر سریع تر می باشد و سرعتی تا ۴۰ گیگابایت بر ثانیه را ارائه می دهد و طول کابل آن می تواند تا ۱۰۰ متر باشد. هم اکنون بسیاری از کارت های صدای سطح بالا در بازار وجود دارند که دارای اتصال Thunderbolt می باشند.

Thunderbolt

Firewire

مزیت FireWire این است که نسبت به USB انتقال اطلاعات را با نرخ پایدارتری انجام می دهد که این ویژگی باعث می شود هنگامی که می خواهید کانال های زیادی را به صورت همزمان ضبط کنید، اتصال FireWire قابل اطمینان تر باشد. نکته ی منفی اتصال FireWire در این است که کامپیوتر ها و کارت های صدایی که دارای این نوع اتصال هستند، بسیار محدودند. اگر از PC استفاده می کنید، می توانید یک کارت FireWire بر روی کامپیوترتان نصب کنید.

Firewire

USB

مزیت اتصال USB در این است که کارت های صدای بسیاری این نوع اتصال را ارائه می دهند و برق مورد نیازشان را از این طریق تامین می کنند که برای هنگامی که در حال جا به جایی هستید و می خواهید با لپ تاپ به ضبط کردن بپردازید ایده آل هستند. همچنین تعداد کمی کارت صدا منحصرا برای استفاده با لپ تاپ بر پایه ی PC Express و PCMCIA وجود دارد.

USB

PCIe

چهارمین اتصال استاندارد کارت های صدا، اتصال (PCIe (PCI Express می باشد. کارت های صدایی که از این اتصال استفاده می کنند ساختاری بر پایه ی کارت دارند و این یعنی برای لپ تاپ قابل استفاده نیست. شما باید این نوع از کارت های صدا را بر روی مادربورد نصب کنید که مزیت این کار این است که از برخی پروسه های پردازش اطلاعات که باعث تاخیر و محدود شدن پهنای باند می شود جلوگیری می کند. بیشتر کارت های صدای PCIe می توانند ترک های زیادی را پشتیبانی کنند و در عین حال، سرعت بالا و تاخیر تقریبا نزدیک به صفری که استودیوهای حرفه ای نیازمند آن هستند را تامین کنند. این کارت های صدا از کارت های صوتی با اتصال USB یا FireWire گران قیمت تر هستند. با این حال برخی کارت های صدا با اتصال PCIe با بودجه ی محدودتر هم موجود می باشد.

PCIe

مشخصات فنی و نحوه ی خواندن اطلاعات

برای کاربران غالبا این سوالات مطرح می شود که آیا چیزهایی مانند نرخ نمونه برداری (bit depth و sample rate) واقعا اهمیت دارند؟ این ها مشخصاتی هستند که تقریبا برای تمام کارت های صدا ذکر می شود و بله، این مشخصات مهم هستند اما ساده نیستند. اجازه بدهید با bit depth شروع کنیم. هنگام پردازش صدا، bit depth تاثیر زیادی روی صدا دارد. ریاضی ساده ی آن به این شکل است که هر یک bit برابر با ۶dB می باشد. این یعنی صدایی با ۱۶bit(که استاندارد سی دی می باشد) محدوده ی داینامیکی برابر با ۱۶bits x 6 db/bit (یعنی در مجموع ۹۶dB) دارد. مشکل اینجاست که digital noise floor (کمترین مقدار نویز دیجیتال) خیلی بالاست و طیف داینامیک باقی مانده، بسیار کوچک است. نتیجه این است که اگر شما با کیفیت صدای ۱۶bit کار کنید، قسمت های آرام صدای مورد نظرتان نویز زیادی خواهد داشت. صدایی با کیفیت ۲۴bit با محدوده ی ۱۴۴dB، دارای کیفیت مناسبی برای پردازش های حرفه ای صداست. به همین خاطر است که صدای ۲۴bit استاندارد حرفه ای می باشد و توصیه می شود که با این کیفیت صدا کار کنید.

مهمترین چیزی که در مورد sample rate و bit depth باید به خاطر داشته باشید این است که این دو مورد از کیفیت مبدل های دیجیتالی که استفاده می کنید، کمتر ملموس هستند. یک مبدل با کیفیت پایین شاید صدایی با کیفیت ۲۴bit/96kHz را در اختیارتان بگذارد، اما آن کیفیت حرفه ای که به دنبالش هستید را به شما ارائه نمی دهد.

دیگر چیزهایی که باید در نظر بگیرید

در این بخش به چند مورد دیگر از مواردی که باید در نظر داشته باشید اشاره می کنیم. اول این که برخی از کارت های صدا وجود دارند که تنها با Mac و یا تنها با PC سازگار هستند. در هنگام خرید کارت صدا حتما این مورد را چک کنید. مورد دیگر این که بسیاری از کارت های صدا دارای نرم افزار و DSP برای میکس می باشند که این ویژگی بسیار مفید است.

منبع Sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. محمد می گوید

    ممنون از توضیحات تون.
    بنده می خواستم یه کارت صدا جهت ظبط صدا (صدای حرف زدن فقط) با کیفیت عالی بخرم. نمیدونم چی بگیرم
    کارت صدای خودم onboard هست مدل Realtek High Definition Audio / Gigabyte GA-P75-D3 خودم فکر میکنم جواب نمیده! البته در کنار ضبط صداش می خوام کیفیت پخش شم عالی باشه چون من ظبط خونگی به کامپیوتر وصل کردم
    ۲ تا کارت صدا نو سایت دیوار دیدم:
    Creative Sound Blaster Audigy2 ZS SB0350 5.1 Channels 24-bit 192KHz PCI Interface Sound Card
    E-MU EMU 1212M R2 24-bit 192 kHz Audio MIDI PCI Sound Card
    نمیدونم مناسبه برای من یه نه! حالا اگه شما پیشنهاد بهتری هم دارید ممنون میشم بفرمایید:
    حدود ۲۵۰ تومن هم میخوام هزینه کنم
    جواب رو همینجا میدید یا ایمیل میکنید؟