نقد و بررسی میدی کیبورد جذاب Akai MPK Mini MK3

همان‌طور که از عنوان مقاله بر می‌آید، در این قسمت از “نقد و بررسی‌ها” سراغ میدی کیبورد MPK Mini MK3 کمپانی Akai رفته‌ایم و می‌خواهیم بیشتر با این ابزار پیشرفته آشنا شویم. همراه‌مان باشید…

در ابتدا شاید بهتر باشد این میدی کیبورد را بیشتر بشناسیم. بنابراین در این قسمت، ویژگی‌های کلی MPK Mini MK3 را عنوان کرده‌ایم.

نام محصول: MPK Mini MK3
کمپانی سازنده: Akai
قیمت: ۹۰ پوند

ویژگی‌های کلی:

  • صفحه کلید ۲ اکتاوی شامل ۲۵ کلاویه با سایز کوچک(مینی)
  • ۸ پد حساس به فشار
  • دو Pad Bank متفاوت(۱۶ پد در مجموع)
  • ۸ کنترل چرخشی(روتاری)
  • امکان ذخیره و فراخوانی تنظیمات سخت‌افزاری کنترلر در قالب ۸ کانفیگ مجزا
  • جوی‌استیک
  • قابلیت‌های پرکاربردی مانند Arpeggiator و Note-Repeat
  • بهره‌مندی از یک بسته نرم‌ازاری اختصاصی

نقاط قوت و ضعف:

  • طراحی زیبا، چشم‌نواز و جمع‌وجور
  • پدهای خووش‌ساخت و باکیفیت
  • کنترل‌های روتاری
  • تعامل و سازگاری فوق‌العاده با نرم‌افزار MPC
  • فنر جوی‌استیک نسبت به اندازه آن، بیش از حد قوی و محکم است
  • کلاویه‌های کوچک برای همه کاربران خوشایند و جذاب نیست

آخرین میدی کیبورد سری MPC Mini کمپانی Akai دنیایی از امکانات و قابلیت‌های جذاب را در یک محصول جمع‌وجور و کوچک گنجانده و به موزیسین‌ها کمک می‌کند تا جریان کاری و سبک و سیاق آهنگ‌سازی‌شان را بر اساس استانداردهای MPC پیش ببرند.

امتیاز کلی ما به این محصول: ۸

روزی که کمپانی Linn Electronics در سال ۱۹۸۶ درهایش را برای همیشه بست و تعطیل شد، واقعا غم‌انگیز بود. این شرکت در آن سال‌ها جزو پیش‌گامان صنعت موسیقی و یکی از اولین تولیدکننده‌های درام ماشین‌های Sample-Base بود و سعی می‌کرد با عرضه محصولاتی باکیفیت، چشم‌اندازهای مالی و معنوی Roger Linn را تحقق بخشد.

البته Roger هیچ‌گاه از حساب‌داری، بازاریابی و مدیریت شرکت لذت نمی‌برد و شاید یکی از دلایل اصلی ورشکست شدن این کمپانی، دقیقا همین موضوع باشد. هرچند برخی افراد بر این باورند که “لذت نبردن Roger از مباحثی مانند مدیریت، فروش و…” نقطه آغازی برای همکاری‌های وسیع Linn Electronics با کمپانی ژاپنی Akai بود و بدین ترتیب، موفقیت‌های پی‌درپی را برای این شرکت به‌همراه داشت.

حالا دیگر رویاهای Linn برای تبدیل شدن به برترین برند سازنده تجهیزات صوتی دیجیتالی رنگ و بوی واقعیت به خود گرفته بودند و در نهایت، افسانه و قهرمان جدیدی به‌نام MPC60 در دنیای موسیقی متولد شد. این روزها سخت‌افزارهای سری MPC کمپانی Akai بسیار محبوب و پرطرفدار هستند و امروزه کامپیوترها و تجهیزات بسیار زیادی تولید شده‌اند که با استفاده از آن‌ها می‌توان جریان کاری استاندارد Akai را تجربه کرد.

البته در این بین، Akai هم از قافله عقب نماند و محصولات کاربردی و جذاب خودش را تولید کرد که از جمله آن‌ها می‌توان به میدی کیبورد یواس‌بی MPK Mini اشاره نمود.

تغییرات سخت‌افزاری

اگرچه تمام امکانات و قابلیت‌های MK2 در MPK Mini MK3 هم وجود دارد اما ما در نسل جدید این میدی کیبورد شاهد یک بازنگری و بازطراحی کلی، جذاب و هیجان‌انگیز هستیم. بیائید از کلاویه‌ها شروع کنیم. همان‌طور که گفتیم، MK3 مانند MK2 دقیقا ۲۵ کلاویه مینی دارد اما کلاویه‌های آن در مقایسه با نسل قبلی، بسیار باکیفیت‌تر است و عملکرد فوق‌العاده خوبی هم دارد.

وقتی در مورد میدی کنترلرها صحبت می‌کنیم، یکی از اصلی‌ترین و مهم‌ترین فاکتورها، داشتن پدهای حساس به سرعت(Velocity) است. کمپانی Akai با طراحی پدهی حساس به سرعت و «فشار» در MK3 پا را فراتر از این‌ها گذاشته و تمام تلاشش را کرده تا رضایت موزیسین‌ها و مشتریان سابقش را به دست آورد.

یک نکته را داخل پرانتز بگوئیم: همان‌طور که می‌دانید، پدهای MK2 فقط حساس به سرعت(Velocity) بودند و توانایی تشخیص [میزان] فشار را نداشتند! از کلاویه‌ها و پدها که بگذریم، ناب‌ها و روتاری‌های MK3 نسبت به نسل قبل واقعا پیشرفته‌تر و کارآمدتر شده‌اند. اکنون به‌لطف این کنترل‌های کامل، با لود کردن اصوات روی میدی کیبورد، می‌توانید تمام پارامترهای صوتی را به‌خوبی کنترل نمائید.

در کنار تغییرات فنی MK3 ، دکمه Function از لحاظ ظاهری کمی متفاوت‌تر از نسل قبل شده و علاوه بر اضافه شدن تعدادی دکمه جدید، عملکرد بعضی از این دکمه‌ها نیز به طور کلی تغییر کرده‌اند. به‌عنوان مثال، در MK3 تنها ۱ دکمه برای سوئیچ بین بانک صدای A و B وجود دارد؛ حال آن‌که در MK2 ، هر بانک صدا، دکمه مخصوص خودش را داشت.

خوش‌بختانه تغییرات ظاهری به‌شکل هوشمندانه‌ای انجام شده‌اند و در MK3 محل قرارگیری دکمه‌ها بسیار منطقی‌تر به نظر می‌رسد. برای نمونه، در نسل جدید، دکمه Arpeggiator در سمت چپ میدی کیبورد قرار گرفته و همین امر به شما کمک می‌کند تا هنگام نواختن نت‌ها با کیبورد و پدها، بتوانید به‌راحتی از قابلیت کاربردی Arpeggiator استفاده کنید.

جدیدترین و جالب‌ترین چیزی که به MK3 اضافه شده، یک جوی‌استیک زیبا و پرکاربرد است. به صورت پیش‌فرض، محور افقی(X) جوی‌استیک پیچ(Pitch) و محور عمودی(Y) آن، مدولاسیون(Mod) را تغییر می‌دهد. البته خبر خوب این است که شما می‌توانید با استفاده از برنامه رایگان Program Editor ، عملکرد جوی‌استیک را بسته به نیازهای شخصی‌تان تغییر دهید و پارامترهای مورد نیازتان را روی آن تنظیم نمائید.

تنها نقطه ضعف این جوی‌استیک، فنر قوی و اندازه کوچک آن است. به همین دلیل، ممکن است کار با این جوی‌استیک کمی آزاردهنده باشد! از این گذشته، چون جوی‌استیک MK3 کمی سفت است؛ حرکت آن در یک محور(افقی یا عمودی) کمی مشکل خواهد بود! به هر حال امیدواریم فنر جوی‌استیک با مرور زمان نرم‌تر شود.

یکی از ضعف‌های اغلب میدی کنترلرهایی که ناب و کنترل‌های روتاری دارند، فقدان صفحه‌نمایش برای مشاهده مقدار پارامترها و کنترل دقیق آن‌هاست. خوش‌بختانه Akai با افزودن یک صفحه‌نمایش مونوکروم روی MK3 این مشکل را برطرف نموده و شما می‌توانید با استفاده از آن، حتی میزان فشاری که به پدها وارد می‌کنید را هم ملاحظه نمائید. یکی از کاربردهای این صفحه‌نمایش، نشان دادن پارامترهای حساس در Note Repeat و Arpeggiator است.
تا این‌جا بهبودهای سخت‌افزاری MK3 را مورد ارزیابی قرار دادیم اما اگر بخواهیم ظاهر این میدی کیبورد پیشرفته را با نسل قبلی‌اش مقایسه کنیم، می‌توانیم به لبه‌های تیز این محصول که ظاهر حرفه‌ای‌تری به آن داده‌اند اشاره کنیم.

نسخه استاندارد MK3 با رنگ مشکی عرضه می‌شود اما اگر دنبال جذابیت بیشتر و ظاهری منحصربه‌فرد هستید، می‌توانید رنگ قرمز آن را سفارش دهید. افزون بر این دو نسخه، Akai میدی کیبورد جدیدش را در دو نسخه غیرمعمول دیگر نیز طراحی کرده: نسخه کاملا مشکی با کلاویه‌های تماما مشکی و نسخه کاملا سفید که در آن، رنگ کلاویه‌ها وارونه است؛ یعنی کلاویه‌های سفید، مشکی‌اند و کلاویه‌های مشکی، سفید!

بسته نرم‌افزاری

اگرچه MPK Mini از طریق USB به کامپیوتر متصل می‌شود اما به هر حال از استاندارد MIDI برای تعامل با ورک‌استیشن و سایر نرم‌افزارها استفاده می‌کند. همان‌طور که در قسمت‌های قبل گفته شد، کنترل‌های این میدی کیبورد واقعا کامل و عالی هستند اما با این حال، به‌لطف نرم‌افزار رایگان Program Editor می‌توانید کنترل‌های مورد نظرتان را روی آن تنظیم کنید.

MPK Mini MK3 می‌تواند حداکثر ۸ تنظیم(کانفیگ) مجزا را روی خود ذخیره کند. بنابراین شما خیلی راحت می‌توانید بسته به ورک‌استیشنی که استفاده می‌کنید، این کنترل‌ها را تغییر دهید.
MPK Mini وقتی به نرم‌افزار اختصاصی Akai یعنی MPC وصل می‌شود، تازه قدرت‌های نهفته‌اش را آشکار می‌کند 🙂 برای شروع، اولین کاری که باید انجام دهید، نصب نرم‌افزار MPC Beats از طریق باندل نرم‌افزاری Software Manager است.

در نگاه اول شاید تصور کنید که MPC Beats یک ورک‌استیشن است در حالی که اصلا چنین نیست. این نرم‌افزار در واقع ابزاری است که می‌تواند به‌صورت مستقل یا به‌شکل پلاگین داخل سایر ورک‌استیشن‌ها اجرا شود. به هر روی، MPC Beats می‌تواند جریان کاری منحصربه‌فرد MPC را با قدرت کامپیوتر و ورک‌استیشن شما ترکیب کرده و به شما در تولید آثار موسیقایی کمک بزرگی کند. همان‌طور که اشاره کردیم، تعامل این نرم‌افزار با میدی کیبورد MPK Mini واقعا مثال‌زدنی و تحسین‌برانگیز است؛ به‌عنوان مثال، با اتصال MPK Mini به MPC Beats پدها

می‌توانند به ۳ بانک مجزا شامل ۱۶ پد تبدیل شوند یا مثلا ناب‌ها می‌توانند پارامترهای مربوط به سینتی سایزر، سمپل یا میکسر را کنترل کنند. به طور کلی با داشتن این دو ابزار حرفه‌ای(MPK Mini و MPC Beats) و البته یک مانیتور بزرگ، حس کار کردن با سخت‌افزارهای پیشرفته MPC به شما دست خواهد داد.
یکی از مزایای خرید MPK Mini MK3 ، بهره‌مندی از سه VST باکیفیت و حرفه‌ای کمپانی Air Music Technology با نام‌های Hybrid 3 (یک VST سینتی سایزری ۶ اسیلاتوری که از روی تجهیزات آنالوگ مدل‌سازی شده) ، Mini Grand (یک VST پیانو گرند شامل بیش از ۱ گیگابایت سمپل فوق‌العاده باکیفیت با امکان انتخاب رزونانس سیم‌ها، نوع اتاق و…) و Velvet (یک VST پیانو الکتریک که با دقت هرچه‌تمام‌تر تلاش می‌کند اصوات پیانوهای الکتریک کلاسیک برندهایی مانند Fender ، Wurlitzer و Hohner را مدل‌سازی/شبیه‌سازی کند) خواهید شد.

افزون بر تمام اصوات و VST های بالا، Akai سازهای کوبه‌ای را نیز در ۴ دسته‌بندی Producer Kits ، Soulful Drums ، LoFi Producer Collection و Trap Soul & LoFi Beats و سایز تقریبی ۲ گیگابایت در اختیار کاربران‌اش قرار می‌دهد.

آن را با خود این طرف و آن طرف ببرید 🙂

بارزترین و برجسته‌ترین دلیل محبوبیت و فروش بالای MK3 ، قابل حمل بودن آن است. این میدی کیبورد با ابعاد 33 × 18 سانتی‌متر حتی کوچک‌تر از یک لپتاپ بوده و با وزن کمی که دارد، احساس بسیار خوبی را به شما منتقل می‌کند. اگرچه کلاویه‌های مینیاتوری آن برای همه افراد مناسب و خوشایند نیست اما اگر سایز کلاویه‌ها بزرگ‌تر از این می‌بود، مسلما اندازه دستگاه هم بزرگ‌تر می‌شد و حمل و نقل آن را سخت‌تر می‌کرد.

خوش‌بختانه طراحی خوب کلاویه‌ها باعث شده تا حس خیلی خوبی هنگام نواختن با این میدی کیبورد داشته باشید و همین موضوع، کلاویه‌های این محصول را از سایر رقبا متمایز کرده.

به طور کلی MPK Mini را می‌توان محصولی تازه وارد دانست که در هر نسل تلاش می‌کند ضعف‌های نسل قبلی را بهبود دهد. برای مثال، MK2 برخلاف ظاهر جذابی که داشت، استحکام چندان خوبی نداشت و در مقابل فشارها، تا حدودی شکننده بود اما این مشکل در MK3 برطرف شده و ما در این میدی کیبورد شاهد یک بدنه قوی و مقاوم هستیم.

به هر حال همه این‌ها دست به دست هم داده‌اند تا MPK Mini را به محصولی پرتابل و پیشرفته تبدیل کنند. امروزه با اتصال این میدی کیبورد به ورک‌استیشن یا نرم‌افزار اختصاصی MPC می‌توان لذت کار در اکوسیستم MPC را کاملا تجربه کرد.

آیا واقعا به Akai MPK Mini MK3 نیاز دارید؟

این روزها مارکت موسیقی پر شده از کیبوردهایی که تعدادی کلاویه، پد، ناب و کلید روتاری را در قالب یک محصول قابل حمل به کاربران ارائه می‌دهد. بنابراین اگر قصد خرید چنین محصولی را دارید، گزینه‌های بسیار متنوعی پیش روی شما قرار دارد و شما می‌توانید بسته به نیازتان، محصول مورد علاقه‌تان را تهیه نمائید. در این بین، محصولات سری MPK Mini به‌واسطه پدهای باکیفیت، کنترل‌های روتاری و عملکرد خیلی خوب کلاویه‌ها توانسته‌اند جایگاه‌شان را در بین بهترین میدی کیبوردهای بازار تثبیت کنند.

البته کلاویه‌های مینی برای کسانی که با کلاویه‌های فول سایز پیانویی کار کرده‌اند، چندان مناسب نیست اما به هر حال ما فکر می‌کنیم «با توجه به قابل حمل بودن» این میدی کیبورد، اندازه کلاویه‌های آن مناسب است. به طور کلی اگر به دنبال ابزاری برای ساخت بیت، لوپ و پترن‌های صوتی هستید، محصولی را پیدا نمی‌کنید که بتواند MPK Mini و باندل نرم‌افزاری فوق‌العاده آن را شکست دهد؛ مگر آن‌که سراغ سخت‌افزارهای پیشرفته MPC بروید!

محصولات جایگزین

IK Multimedia iRig Keys 2 Mini با قیمت ۹۰ پوند

iRig Keys 2 Mini با داشتن ۲۵ کلاویه مینی، ۴ ناب و ۴ بانک متفاوت و البته تعدادی دکمه پرکاربرد، می‌تواند به‌صورت مستقیم به کامپیوتر، موبایل و تبلت متصل شده و به‌عنوان یک میدی کیبورد اکسترنال قدرت‌مند مورد استفاده قرار گیرد.

Arturia BeatStep با قیمت ۱۱۰ پوند

این دستگاه ۱۶ پد حساس به سرعت، ۱۶ کنترل روتاری و همچنین یک سیکوئنسر ۱۶ تکه را در خود جای داده! BeatStep به شکل غیرقابل تصوری همه کاره است و می‌تواند از طریق USB یا MIDI به کامپیوترها یا سینتی سایزرها متصل شده و با بهره‌مندی از خروجی CV ، تجهیزات آنالوگ را به معنای واقعی کلمه «کنترل» کند.

منبع musictech
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.