راهنمای خرید سیم گیتار آکوستیک

سیم‌های گیتار محل ارتباط شما با ساز هستند. سیم‌ها همچنین تفاوت زیادی در صدای گیتار ایجاد می‌کنند. برخی از آن‌ها زیر و ملایم هستند و برخی دیگر صدایی بلند و نرم دارند. به همین دلیل آشنایی با انواع سیم گیتار یکی از مهم‌ترین دانش‌ها برای حضور در دنیای نوازندگی است. سیم‌ها در ضخامت، جنس و قیمت‌های مختلف عرضه می‌شوند و انتخاب میان آن‌ها ممکن است گاهی خسته‌کننده و پیچیده باشد. در ادامه شما را با مشخصات اصلی سیم‌های گیتار آکوستیک آشنا خواهیم کرد.

ضخامت سیم

سیم‌های گیتار، ضخامت‌های متفاوتی دارند که در صدا و عملکرد آن‌ها تاثیرگذار است. این ضخامت‌ها معمولا با نام هایی از جمله سنگین (Heavy) و سبک (Light) نشانه‌گذاری می‌شوند. ضخامت سیم تاثیر زیادی در سادگی کار با آن و همچنین صدای آن دارد. سیم‌ها همچنین با اندازه‌ی باریک‌ترین سیم (E) شناخته می‌شوند. به عنوان مثال سیم‌های ۱۲، دارای سیم اول با ضخامت .۰۱۲ هستند. ضخامت سیم ششم در چنین بسته‌هایی معمولا .۰۵۳ است.

در حالت عادی هرچه سیم‌ها ضخیم‌تر باشند، کشش بیشتری نیز دارند. به همین دلیل نیاز به فشار بیشتری برای رسیدن به فرت‌ها خواهند داشت. برخی از نوازندگان به استفاده از سیم‌های سنگین‌تر مشهور هستند. هرچند بهتر است ضخامت سیم‌های گیتار خود را به آرامی بیشتر کنید تا به دست‌های خود آسیب نزنید. همچنین به یاد داشته باشید که در زمان تغییر ضخامت سیم، دسته‌ی گیتار نیز باید مجددا تنظیم شود. زیرا ممکن است کشش بیشتر سیم‌ها، دسته را به سمت جلو خم کند.

ساختار سیم‌ها

سیم‌های گیتار ساختار چندان پیچیده‌ای ندارند. اما همین جزئیات ساده در صدا بسیار تاثیرگذار هستند. در مرکز سیم‌ها یک سیم فلزی قرار دارد که هسته‌ی آن را تشکیل می‌دهد. این سیم به یک حلقه‌ی برنزی منتهی می‌شود که سیم‌ها را در درون بریج نگه می‌دارد. سیم دیگری نیز در اطراف سیم مرکزی پیچیده شده است که با دست شما و فرت‌ها ارتباط برقرار می‌کند. این اجزا در کنار یکدیگر صدای نهایی گیتار را شکل می‌دهند.

هسته‌ی سیم

هسته‌ی اکثر سیم‌ها از جنس استیل است. هسته در مرکز سیم قرار دارد و بسیاری مواقع در اطراف آن سیم‌های باریک‌تری پیچیده می‌شوند که در نتیجه سیم را ضخیم‌تر و برای استفاده‌هایی از جمله سیم بیس آماده می‌کنند. هسته‌ی سیم ممکن است دایره‌ای یا شش‌ضلعی باشد. هسته‌های دایره‌ای صدایی وینتج و قوی دارند و در مقایسه با هسته‌های شش‌ ضلعی انعطاف بیشتری دارند. از طرف دیگر هسته‌های شش ضلعی رایج‌تر هستند و صدایی شفاف و مقاومتی بیشتر دارند. هرچند کشش بیشتری نیز دارند و کار با آن‌ها کمی دشوارتر است.

سیم گیتار آکوستیکمواد سازنده‌ی سیم

سیم‌های گیتار آکوستیک اکثرا از فسفر برنز یا برنز ۸۰/۲۰ ساخته شده‌اند. سیم‌های فسفر برنز (همانطور که از نام آن‌ها برمی‌آید) آلیاژی از فلزهای برنز و فسفر هستند. این سیم‌ها صدایی گرم و عمری طولانی‌تر دارند. سیم‌های برنز ۸۰/۲۰، از ۸۰ درصد مس و ۲۰ درصد روی ساخته شده‌اند. در بسیاری از گیتارهای آکوستیک، سیم‌های زیر (اول، دوم و گاهی سوم) از استیل معمولی ساخته شده‌اند و از این نظر به سیم‌های گیتار الکتریک شباهت دارند.

سیم‌های روکش دار

برخی سیم‌ها نیز روکش‌دار هستند. به این معنی که لایه‌ای باریک از فلز سیم‌ها را پوشانده که دربرابر خرابی و آسیب از آن‌ها محافظ می‌کند. این نوع سیم‌ها معمولا عمر طولانی‌تری نسبت سیم‌های معمولی دارند و در عین حال کمی گران‌قیمت‌تر هستند.

چندوقت یکبار باید سیم‌ها را عوض کنیم؟

جواب این سوال به نحوه‌ی استفاده‌ی شما از سیم‌ها برمی‌گردد. برخی از نوازندگان حس می‌کنند که یک یا دوبار درماه زمان مناسبی برای تعویض سیم‌ها است. هرچند برخی نیز حتی تا یکسال با سیم‌های قدیمی خود کار می‌کنند. زمان تغییر سیم به سلیقه‌ی شخصی و نحوه‌ی عملکرد شما برمی‌گردد. اگر به دنبال صدایی شفاف و براق هستید، بهتر است سیم‌ها را سریع‌تر عوض کنید.

دستان هرنوازنده‌ای در زمان اجرا عرق می‌کنند و این مسئله در اجراهای زنده بیشتر نیز می‌شود. مواد شیمیایی موجود در تعریق، به سیم‌ها آسیب می‌زند و به همین دلیل اگر از آن‌ها به شکل مداوم و طولانی استفاده می‌کنید، احتمالا نیاز بیشتری به تعویض سیم خواهید داشت. نوازندگان باتجربه‌تر معمولا چندین بسته سیم را به همراه گیتار خود جابجا می‌کنند و پس از نوازندگی سیم‌ها را با یک پارچه‌ی خشک، تمیز می‌کنند.

منبع Sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.