پنج اشتباه بزرگی که ممکن است در مرحله ی میکس انجام دهید

میکس کردن یک قطعه بسیار لذت بخش است، اما می تواند در مواقعی هم سخت و چالش برانگیز باشد. در این مقاله به پنج نکته اشاره می کنیم که باید از انجام آن ها خودداری کنید.

۱- میکس کردن در ولوم های بسیار بالا یا ولوم های بسیار پایین

گوش های شما بدون شک حیرت انگیزترین ابزار در استودیوی شما هستند، اما باید بدانید که گوش انسان بی نقص نیست. در ولوم های پایین، پاسخگویی گوش شما به فرکانس های بم و فرکانس های زیر کاهش می یابد. از طرف دیگر در ولوم های بالا پاسخگویی فرکانسی، بیشتر به حالت فِلَت نزدیک می شود اما گوش انسان شروع به محدود کردن خود می کند. به عنوان مثال در صنعت فیلمسازی معمولا صداها در ولوم تقریبی ۸۵dB SPL (برای دو کانال استریو) مانیتور می شوند. یک SPL meter مانند Galaxy Audio Check Mate CM-130 (که تصویر آن را در زیر مشاهده می کنید) می تواند مقدار عددی بلندی صدا را به شما نشان دهد. البته اپلیکیشن های موبایل هم برای انجام این کار وجود دارند. توجه داشته باشید که در استودیوهای کوچک تر ولومی مانند ۷۵dB ایده آل تر است. در غیر این صورت ولوم صدا بیش از مقدار مطلوب خواهد بود و انعکاس صدا از دیوارها افزایش پیدا می کند و باعث به وجود آمدن صداهای آکوستیک ناهنجار می شود.

مترهای K-System از Bob Katz هم در بعضی از نرم افزارها وجود دارد که با استفاده از آن خیلی بهتر می توانید مقدار ولوم مناسب را انتخاب کنید. سه نوع مقیاس مختلف K-System برای سه استایل موزیک مختلف وجود دارد که کالیبراسیون هرکدام از آن ها باید به صورت مجزا انجام شود.

۲- Mute نکردن ترک هایی که بدون استفاده هستد

البته این یک تصمیم آرتیستیک و سلیقه ایست اما هرچه موزیک شما ترک های کمتری داشته باشد، هر کدام از ترک ها اهمیت بیشتری پیدا می کنند. البته شرایطی هم هست که شما به دنبال یک صدای پر حجم هستید، مثل ساند ترک های سمفونیک. اما برای موزیک پاپ مطمئن شوید که هر ترک مکمل ترک های دیگر است و نه عاملی در پوشاندن آن ها. برای فهمیدن این قضیه می توانید این تست ساده را امتحان کنید: در هر مقطعی از موزیک، یک ترک را mute کنید و ببینید آیا این کار صدای کلی میکس را بهتر می کند یا نه. در این جا منظور فقط ترک های پس زمینه نیست؛ مثلا اگر در یک قسمت از آهنگ به بیس نیاز ندارید می توانید آن را حذف کنید؛ قضیه برای درامز و وکال هم به همین شکل است.

۳- میکس کردن در اتاقی که آکوستیک مناسبی ندارد

اتاقی که به خوبی آکوستیک نشده باشد هیچ کمکی به میکس شما نمی کند، اما اگر نمی توانید اتاقتان را آکوستیک کنید حداقل مطمئن شوید که اسپیکرهایتان را در جای مناسبی قرار داده اید و این نکات را در نظر بگیرید:

– سمت چپ و راست سیستم شما (میز کار و مانیتورها) باید فاصله ای برابر نسبت به دیوارهای سمت چپ و راست داشته باشند. این کار باعث می شود تا فرکانس های بم و فرکانس های میانی مطلوبی تولید شود و استریو ایمیج بهتری در اختیارتان قرار بگیرد.

– جایی که می نشینید نباید فاصله ای کمتر از یک متر نسبت به دیوارها داشته باشد. همچنین سعی کنید اشیای بزرگ مانند لامپ و انواع دکورها را نزدیک مانیتورها و صندلی کارتان قرار ندهید.

– استفاده از دیفیوزر و مصالحی که صدا را جذب می کنند در گوشه ها و عقب اتاق باعث کاهش انعکاس صدا در اتاق می شود

– استفاده از فرش در اتاق مانع انعکاس صدا از سطح سخت زمین می شود

– پدهایی که زیر مانیتور استفاده می شوند، باعث جلوگیری از ارتعاشاتی که مانیتور ایجاد می کند خواهند شد.

۴- چک نکردن میکس در سیستم های پخش مختلف

امروزه از سیستم های پخش بسیار متنوعی استفاده می شود و معلوم نیست قطعه ای که شما میکس می کنید در اسپیکر لپ تاپ، هدفون، اسپیکرهای حرفه ای و ایرفون های ارزان قیمت چگونه صدا می دهد. شما نمی توانید میکسی انجام دهید که در تمام این سیستم ها فوق العاده صدا بدهد، اما می توانید میکسی بسازید که در هر کدام از این سیستم ها صدای قابل قبولی داشته باشد. حداقل سعی کنید میکس ها را با هدفون چک کنید، چرا که افراد بسیاری موزیک شما را به وسیله ی هدفون خواهند شنید. برای این کار به هیچ وجه سمت هدفون های تجاری (مثل هدفون های Beats) نروید چون این هدفون ها برای جذاب تر کردن صدا، مقدار بیس را اغراق می کنند؛ این هدفون ها صدای حجیمی را به کاربر ارائه می دهند که برای میکس یک قطعه هیچ کاربردی ندارد. همچنین زمانی که میکس تان را در ماشین تست می کنید مراقب کنترل های اکولایزری سیستم پخش ماشین باشید، چرا که بسیاری از این تنظیمات هم مقدار بیس و صداهای زیر را اغراق شده در اختیار کاربر می گذارند. چک کردن میکس با هدفون یک مزیت دیگر هم دارد و آن این است که شما در حین گوش کردن میکس با هدفون ممکن است متوجه اشکالاتی جزئی در صدا بشوید که مانیتورها آن را به شما نشان نداده بودند.

۵- چک نکردن سالیانه شنوایی

حتما نزد متخصص گوش بروید و شنوایی خود را مرتب چک کنید. بعضی از مشکلات شنوایی اگر به موقع شناسایی شوند قابلیت برطرف شدن را دارند. همچنین اگر بدانید گوش شما دقیقا چه مشکلی دارد و چه فرکانس هایی را به درستی نمی شنود، در هنگام میکس با آگاهی به این قضیه تصمیمات درست تری خواهید گرفت. افزایش جرم گوش هم می تواند یکی دیگر از مشکلات باشد. یک دکتر گوش و حلق و بینی می تواند این جرم ها را از گوش شما خارج کند (توصیه می کنیم خروج جرم از گوش حتما با روش ساکشن انجام شود. روش هایی که آب را با فشار بالا به گوش وارد می کنند می تواند آسیب جدی به پرده ی گوش وارد کند). همچنین توصیه می کنیم به هیچ وجه از گوش پاک کن برای خارج کردن جرم از گوشتان استفاده نکنید.

در آخر هم به این نکته اشاره می کنیم که اگر حس می کنید میکسی که انجام داده اید خوب از آب درنیامده، ترسی از بابت این که میکس را از ابتدا انجام دهید نداشته باشید. پروژه را save کنید سپس تمام افکت ها و automation ها را پاک کنید، ولوم ها را به حالت اول برگردانید و همه چیز را از نو شروع کنید.

منبع Sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

1 نظر
  1. سروش می گوید

    با سلام

    بسیار نکات جالب و کلیدی مهمی برای میکس مطرح کردید.
    با تشکر