فصل سوم، مفاهیم آکوستیک

مقدمه

در فصل های گذشته اصطلاحات و مفاهیم پایه ای صدا و امواج آن و مفاهیم علمی میکس صدا را شناختیم و با نحوه تغییر دادن امواج صدا آشنا شدیم. در این فصل با مباحث علمی آکوستیک سر و کار خواهیم داشت.

۱-مقدمه، معرفی مفاهیم آکوستیک

در فصل سوم از ویدیوهای آموزشی که عنوان آن Acoustics است، با ۱۲ ویدیو شما را با موارد پایه ای دانش آکوستیک آشنا خواهیم کرد.

۲- Inverse Square Law

امواج صدا با انتقال در هوا، انرژی خود را بر اثر اصطکاک مولکول های هوا از دست می دهند و هرچه از منبع دورتر می شوند امپلیتود آنها کمتر می شود؛ در فضای باز، کاهش امپلیتود بر اثر افزایش فاصله قابل پیش بینی است؛ به ازای هر دو برابر شدن فاصله، سطح صدا 6 دسیبل کاهش پیدا می کند، به این، قانون مربع معکوس گفته می شود.

۳- Sound Waves Absorption

امواج صدا در فضایی سه بعدی از منبع منتشر می شوند؛ در محیط های باز، این امواج تا هر فاصله ای شنیده می شوند تا وقتی که انرژی شان تمام شود، با اینکه گاهی در فضای باز موسیقی می شنویم، اکثر مواقع موسیقی در فضای بسته شنیده می شود که باعث پیچیده شدن مسائل می شود.

۴- Reflection and Phase Interference

زمانی که امواج صدا منعکس می شوند و به یکدیگر می رسند، کمپرشن ها و ررفکشن های آنها بقیه انعکاس ها را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. برای درک بهتر این تاثیر می شود به یک گراف ویوفرم نگاه کرد، هر سیکل ویوفرم را می شود یک دایره در نظر گرفت، نیمه اول سیکل 180 درجه و نیمه دوم آن نیز 180 درجه که هر سیکل، یا فاز را به 360 درجه تقسیم می کند.

۵- Comb Filtering

زمانی که امواج صدا ترکیب می شوند، بسته به مدت زمانی که طول می کشد صدای منعکس شده به صدای اصلی برسد، تغییراتی در صدا به وجود می آید؛ انعکاس های صدا همیشه نسبت به صدای اصلی کمی تاخیر دارند، چرا که صدای اصلی مستقیما به گوش یا میکروفون می رسد، اما انعکاس ها باید منعکس شوند و مسیر اضافه ای را بپیمایند؛ این زمان تاخیر معمولا به صورت میلی ثانیه اندازه گیری می شود؛ اگر زمان تاخیر نسبتا زیاد باشد، شما صدای اصلی را می شنوید و کمی پس از آن تکرارش را می شنوید که اکو نامیده می شود.

۶- The Haas Effect

در ویدیوی قبلی درباره Comb Filtering صحبت شد که بر اثر فاصه چند میلی ثانیه ای بین صدای اصلی و صدا با تاخیر به وجود می آید؛ اما اگر صدا با تاخیر بیشتری به گوش برسد، تکراری از صدا را می شنویم که همه ما آن را با نام اکو میشناسیم؛ اگر تاخیر صدای منعکس شده کمتر از 30 تا 50 میلی ثانیه باشد، مغز ما صدا را ترکیب می کند که ناحیه fusion نامیده می شود، اما اگر صدا دیرتر از 30 تا 50 میلی ثانیه به گوش برسد؛ مغز ما دو صدا را جدا درک می کند که به صورت اکو توصیف می شود البته تاخیر حدود 50 میلی ثانیه ممکن است به دلیل زمان نسبتا کم، اکو توصیف نشود اما تاخیر حدود 80 تا 100 میلی ثانیه.

۷- Standing Waves (Room Modes)

تابحال در مورد انعکاس صدا در اتاق و تاثیر امواج و انعکاس های مختلف بر یکدیگر توضیحاتی داده شد؛ اما این موارد بیشتر در مورد صداهایی با فرکانس میدرنج و بالا صدق می کند و رفتار فرکانس های پایین در این موارد متفاوت می باشد.

۸- Standing Waves

در ویدیوی قبلی درباره Standing Waves و مشکلاتی که می توانند بوجود بیاورند صحبت کردیم، اما ناهنجاری فرکانس های پایین تنها اشکالاتی نیست که اتاق می تواند در صدا به وجود بیاورد. در این ویدیو درباره مشکلات دیگر صدا در اتاق صحبت خواهیم کرد؛ استودیو های حرفه ای از اول با در نظر گرفتن خصوصیات آکوستیکی طراحی می شوند و با اضافه کردن مواد خاص به دیواره ها؛ بدون غیرطبیعی کردن صدا؛ از مشکلاتی مانند پاسخدهی بیس نامتوازن جلوگیری می کنند.

۹- Mid High Reflections

Standing waves یکی از مشکلات استودیو های کوچک می باشد؛ اما انعکاس های فرکانس میدرنج و بالا نیز می توانند مشکل ساز باشند.
اتاقی که برای میکس استفاده می شود باید کمی خنثی تر از اتاق های عادی باشد، زیرا در اتاقی که تصمیماتی در زمینه Panning.EQ و بالانس میگیرید نباید انعکاس ها روی شما تاثیر بگذارند.

۱۰- Sweetspot

در چند ویدیوی گذشته درباره جلوگیری از اشکالات مختلف آکوستیکی در یک اتاق صحبت شد، با همین هدف بهتر است کمی هم برای پیدا کردن بهترین نقطه نشستن وقت بگذارید؛ اکثر تصمیماتی که در زمان میکس میگیریم بر اساس چیزی است که می شنویم، البته میتوانید از هدفون هم استفاده کنید که بهترین گزینه ممکن نیست؛ بهتر است روی اسپیکر ها میکس را انجام دهید و سپس با استفاده از هدفون، میکس را دوباره چک کنید.

۱۱- Floating Room

یکی از بزرگترین مشکلاتی که استودیو ها با آن دست و پنجه نرم می کنند این است که صدا به راحتی محصور نمی شود و می تواند همسایه ها را آزار دهد؛ یا برعکس، صدا از محیط خارجی ممکن است وارد استودیو شود و در صدای ضبط شده اخلال ایجاد کند؛ راه حل عایق کردن استودیو در مقابل صداست، اما مشکل این است که عایق کردن موثر بسیار سخت تر از چیزیست که به نظر می رسد.

۱۲- Constructing a Soundproof Studio

اگر شناخت خوبی از ابزار و نحوه ساخت و ساز داشته باشید، می توانید تا حد زیادی استودیوی خود را عایق کنید؛ در این ویدیو روش ها و تکنیک هایی برای ساختن یک اتاق شناور که در ویدیوی قبلی به آن اشاره شد را خواهید آموخت؛ هدف ساخت این اتاق این است که انتقال صدا به داخل یا بیرون تا حد ممکن اتفاق نیافتد.