چه زمانی در میکس از اکولایزر داینامیک استفاده کنیم؟

یکی از بزرگترین چالش هایی که در زمان میکس کردن با EQ با آن مواجه می شوید، شکل دادن به سیگنال های صوتی است که در طول زمان محتوای فرکانسی آن ها تغییر می کند. در این حالت مثلا اگر برای کم کردن میزان هارش بودن صدای وکال، محدوده ای از فرکانس ها را کاهش دهید، این تنظیم ممکن است فقط برای یک مصرع جواب بدهد و در مصرع بعد برای وکال مشکل به وجود بیاورد. کاهش دادن فرکانس های بم درامز می تواند ماسک شدن صدا در زمانی که گیتار بیس در میکس وجود دارد را کاهش دهد اما وقتی صدای گیتار بیس قطع شود، درامز شما صدای کم حجمی خواهد داشت. برای حل این دسته مشکلات می توانید از automation استفاده کنید، اما این کار هم زمان بر خواهد بود و هم صدایی غیر طبیعی خواهد داشت.

در این مقاله نگاهی به برخی از امکانات خلاقانه و اصلاح کننده ی اکولایزرهای داینامیک خواهیم انداخت.

چرا از Dynamic EQ استفاده کنیم؟

بیشتر فیلترهایی که در اکولایزرها وجود دارند استاتیک هستند، یعنی فارغ از محتوای صوتی، محدوده ای از فرکانس ها را کاهش یا افزایش می دهند. اگرچه این اکولایزرها کماکان جایگاه خودشان را دارند و قرار هم نیست این جایگاه را از دست بدهند، اما اکولایزرهای داینامیک امکانات جذابی را برای تولید کنندگان موسیقی و مهندسان میکسی که می خواهند صدا را به شکلی نامرئی پردازش کنند فراهم می کند؛ به بیانی دیگر با استفاده از این اکولایزرها می توانید صدا را بدون اثرات مصنوعی یا تغییرات محسوس پردازش کنید.
اگرچه جذابیت اکولایزرهای داینامیک برای افرادی که حرفه ای تر هستند بیشتر است، اما این اکولایزرها ابزار کارآمدی هستند که تمام افرادی که به دنبال داشتن کنترل دقیق تری روی صدا هستند مناسب خواهد بود.

در ادامه به بعضی از کاربردهای Dynamic EQ اشاره می کنیم.

پیروی از فرکانس های اصلی وکال

در محدوده ی پایین تر از فرکانس ۱۰۰Hz، صدای وکال تقریبا اطلاعات مهم و خاصی ندارد و معمولا کاری که بسیاری از افراد انجام می دهند حذف کردن تمام فرکانس های پایین تر از این محدوده به وسیله ی یک فیلتر high-pass در نزدیکی فرکانس اصلی وکال است. در این موقعیت شما نمی خواهید از حجم وکال کاسته شود و تنها می خواهید نویزهای اضافه ای که در آن محدوده وجود دارد را حذف کنید. در این حالت با استفاده از اکولایزر داینامیک می توانید کاری کنید که فیلتر اکولایزر از فرکانس اصلی وکال پیروی کند و در هر نتی که وکال اجرا می کند، فرکانس های پایین تر از فرکانس اصلی را حذف کند. این کار برای تمام اجراهای وکال موثر است، مخصوصا اجراهایی که نامنظم هستند.

شناسایی دقیق رزونانس های وکال

یکی از پیچیده ترین مشکلاتی که در میکس با آن سروکار دارید، رزونانس های پراکنده ای هستند که در برخی از محدوده های وکال و بعضی کلمات شنیده می شوند. این رزونانس ها بعضی وقت ها آنقدر برجسته هستند که پیک آن ها را به راحتی در اکولایزرهای گرافیکی مشاهده می کنید، اما این رزونانس ها ممکن است با اجرا تلفیق شوند و آنقدر برجسته نباشد که شما بتوانید آن را به راحتی تشخیص بدهید.
با یک اکولایزر عادی و استاتیک شما احتمالا کارتان را با ایجاد برش هایی کوچک در طیف فرکانسی آغاز می کنید تا رزونانس هایی که در طول اجرا اتفاق می افتند را کاهش دهید. اگر وکالی که روی آن کار می کنید رزونانس زیادی داشته باشد، با این روش شما چندین برش را در طیف فرکانسی ایجاد می کنید که اگرچه ممکن است مشکل را برطرف کند، اما در نهایت به از بین رفتن محتوای فرکانسی مهمی از وکال منجر می شود و کیفیت صدا را خراب می کند.

مطالب مرتبط

منسجم کردن صدای اجزای درامز

فرض کنید صدای snare در یک drum submix به خوبی شنیده نمی شود چون فرکانس های پایین تر hihat آن را ماسک کرده اند. در این حالت اگر از اکولایزر استاتیک استفاده کنید و محدوده ۵–۶ kHz را در submix کات کنید، با این کار صدای snare تیره خواهد شد. شما می توانید صدای hihat را هم به تنهایی کات کنید، اما باید توجه داشته باشید که مشکل ماسک شدن تنها زمانی که صدای snare شنیده می شود اتفاق می افتد، پس این راه حل هم کمکی نخواهد کرد.
برای حل چنین مشکلاتی بهتر است از اکولایزر داینامیک استفاده کنید؛ در این حالت فرکانس هایی از hihat که با فرکانس های snare تداخل دارند، تنها زمانی که صدای snare شنیده می شود کات خواهند شد.

از بین بردن حالت ماسک شدن وکال و دیگر سازها

علاوه بر درامز، مشکلات ماسک شدن فرکانس ها بین وکال و صداهای پس زمینه، وکال و گیتار و همچنین بیس و سینتی سایزرهایی که فرکانس های میانی را اشغال می کنند وجود دارد. روشی که در بالا به آن اشاره کردیم برای تمام این صداها نیز کاربرد خواهد داشت. مثلا شاید در وکال اصلی تنها یک کلمه وجود داشته باشد که با صداهای پس زمینه تداخل پیدا می کند یا این که نت های ساستین شده ی بیس، با پارت های بم یکی از سینتی سایزرها تداخل پیدا می کند. در تمام این موارد اکولایزر داینامیک مشکل شما را برطرف خواهد کرد.

روشی جدید برای sidechain کلاسیک kick-bass

یکی از معروف ترین مشکلات ماسک شدن بین kick و bass اتفاق می افتد. احتمالا شما هم قبلا بارها این موضوع را شنیده اید که هر دوی این سازها محدوده ی فرکانسی مشترکی دارند، پس وقتی هر دوی آن ها همزمان به صدا درآیند، سازی که صدای بلندتری دارد دیگری را می پوشاند.
راه حل معمولی که برای این مشکل استفاده می شود استفاده از kick به عنوان ورودی sidechain است تا هر زمان که kick به صدا در می آید، صدای بیس کاهش پیدا کند. اگرچه این راه حل جواب می دهد اما در این حالت هربار که صدای kick شنیده می شود، تمام صدای بیس کاهش پیدا می کند و نه فقط فرکانس هایی که با kick تداخل دارند. پس در این صورت یک حالت pumping effect ایجاد می شود که همیشه خوشایند نیست.
اکولایزر داینامیک به شما اجازه می دهد تنها آن محدوده ی فرکانسی از بیس را که با kick در تداخل است کاهش دهید و باقی محتوای فرکانسی بیس دست نخورده باقی بماند.

نتیجه گیری

Dynamic EQ تقریبا وسیله ی جدیدی در دنیای پلاگین های صوتی محسوب می شود و با خواندن این مقاله حتما متوجه شده اید که این نوع اکولایزر می تواند چه تاثیراتی روی کیفیت میکس های شما داشته باشد.

منبع izotope
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

3 نظرات
  1. aref می گوید

    واقعا کانال اطلاع رسانی عالی برای میکس ومسترینگ گذاشتین بینهایت سپاسگزارم.

  2. محمد می گوید

    عالی بود و مفید . همچنان به فعالیت ادامه دهید

  3. فرزاد می گوید

    مرسی از مقاله های خفنتون??