فصل دوم، مفاهیم پردازش صدا

مقدمه

در فصل گذشته اصطلاحات و مفاهیم پایه ای صدا و امواج آن را شناخیتم و در این سری به مفاهیم علمی میکس صدا خواهیم پرداخت و با نحوه تغییر دادن امواج صدا آشنا خواهیم شد.

۱-مقدمه، معرفی مفاهیم پردازش صدا

در فصل دوم از ویدیوهای آموزشی که عنوان آن Audio Processing است، با ۲۵ ویدیو شما را با موارد پایه ای پردازش صدا آشنا خواهیم کرد.

۲- Recording Levels - Metering

پایه ای و ساده ترین قسمت ضبط و میکس صدا تنظیم سطح و امپلیتود صدا در مراحل مختلف می باشد. در ابتدا باید سطح صدا در هنگام ضبط تنظیم شود تا در صورت بلند شدن، صدا دچار دیستورشن نشود؛ این عمل بسیار مهم است چرا که حتی با وجود تجهیزات مدرن امکان درست کردن صدای دیستورت شده وجود ندارد.

۳- Mix Levels - Best Practices

سطح صدا در ضبط باید به گونه ای باشد که صدای دریافت شده واضح و بدون دیستورشن باشد، اما سطح صداها در هنگام میکس کمی متفاوت است، چرا که چندین صدا با یکدیگر ترکیب می شوند و همگی باید به سطح مناسبی پس از ترکیب برسند.

۴- Gain-Staging

گین استیجینگ عملِ مناسب نگه داشتن سطح صدا در طول تمام مراحل پردازش آن می باشد؛ در سیستم های آنالوگ این عمل بسیار مهم است. گین استیجینگ صحیح این است که در هر مرحله سطح صدا در میکسر بررسی شود تا مشکلی برای هیچ یک از ترک ها به وجود نیاید.

۵- Panning Basics

یکی از کارهایی که در میکس انجام می دهیم و اکثر افراد تازه کار آن را جدی نمی گیرند، Panning می باشد، Panning شبیه سازی محل قرار گیری ترک های مختلف آلات موسیقی در یک صدا می باشد. اما امروزه ضبط صدا بیشتر به صورت جداگانه اتفاق می افتد، به همین دلیل باید ترک های مختلف ضبط شده را به وسیله Pan Control هر کانال در محلی مجازی شبیه سازی کرد تا حس واقعی تری به مخاطب القا شود.

۶- Panning Conventions

عادت های متفاوتی در مورد پن کردن صداها وجود دارد، درامز، بیس و خواننده اصلی در وسط قرار می گیرند، زمانی که از صفحه برای پخش موسیقی استفاده می شد دلایل تخصصی برای پن کردن صداها وجود داشت و هنوز هم تا حدی این دلیل وجود دارد اما این روزها این عمل به دلیل جذابیت بیشتر انجام می شود.

۷- Pan Law Explained

در این ویدیو به آخرین نکته در مورد پن کردن صداها خواهیم پرداخت، گزینه ای که در اکثر DAW ها وجود دارد اما بسیاری از افراد با آن آشنایی ندارند.

۸- EQ Basics

اکولایزیشن یا EQ پر استفاده ترین نوع پردازش صدا می باشد. اکولایزر عملا یک کنترل کننده سطح است که بازه ی فرکانسی خاصی را کنترل می نماید. با توجه به نوع اکولایزر می توانید سطح هارمونیک ها و اورتن های موجود در یک بازه فرکانسی را افزایش یا کاهش دهید.

۹- Filters LP, HP, BP, Notch

ساده ترین کنترل کننده تن فیلتر ها هستند که می توانند بازه ی فرکانسی خاصی را حذف کنند یا سطح آن را کاهش دهند اما امکان افزایش سطح را ندارند، فیلتر ها انواع مختلفی دارند که برخی از آن ها عبارتند از Low Pass، High Pass, Band Pass و Notch.

۱۰- Graphic and Parametric EQ

اکولایزر ها می توانند سطح بازه های فرکانسی خاصی را زیاد کنند یا کاهش دهند؛ سه پارامتر اصلی برای کنترل بازه فرکانسی خاصی وجود دارد که شامل فرکانس مرکزی، گین و Q می باشند که در این ویدیو به بررسی این پارامترها پرداخته شده است.

۱۱- Frequency Ranges

چطور می توانیم متوجه شویم که چه فرکانس هایی را باید در EQ تغییر دهیم یا چقدر انها را بیشتر یا کمتر کنیم؟ این موارد را بالاخره با تجربه خواهید آموخت، البته می توانید در این ویدیو نیز تا حدی بیشتر با تنظیمات EQ و بازه های فرکانسی آشنا شوید.

۱۲- EQing Instruments

در این ویدیو توضیحاتی در خصوص اکولایزر کردن سازهای مختلف موسیقی به همراه نمونه هایی از آن ها ارائه خواهد شد.

۱۳- EQing the Mix

در این ویدیو به این موضوع خواهیم پرداخت که ترک ها در میکس باید به چه صورت EQ شوند، چراکه وقتی چند ترک در کنار یکدیگر شنیده می شوند، هارمونیک ها و اورتن های آنها دیگر ترک ها را تحت تاثیر قرار می دهند و در نتیجه باعث تغییر تن صدا می شود.

۱۴- Dynamics Processors

در کنار EQ بدون شک بیشترین پردازش انجام شده بر روی صدا، پردازش داینامیک است، که به پردازنده هایی که به صورت خودکار سطح صدا را تغیر می دهند گفته می شود. پردازنده های داینامیک در شرایط مختلف استفاده می شوند، روی یک میکس کامل یا حتی برای تغییر دادن نت های خاص.

۱۵- Compression In Use

کمپرسور یکی از کاربردی ترین ابزارها در زمینه ضبط و میکس صدا است و کاربرد های مختلفی دارد، از موارد تخصصی مانند یکنواخت تر کردن موسیقی های پر فراز و نشیب گرفته تا موارد خلاقانه مانند قدرت بخشیدن به صدای درامز.

۱۶- Threshold and Ratio Controls

از میان کنترل های مختلف کمپرسور در این ویدیو به دو مورد از مهمترین پارامترها یعنی Threshold و کنترل Ratio خواهیم پرداخت.

۱۷- Attack and Release Controls

دو پارامتر دیگری که در کمپرسورها بسیار حائز اهمیت هستند عبارتند از کنترل Attack و Release، که پیشنهاد می کنیم برای پیدا کردن درک دقیق نسبت به این موضوع ویدیو را مشاهده کنید.

۱۸- (Compression Effecst (Drums

یکی از بیشترین استفاده های کمپرسور به عنوان افکت در مورد ساز درامز است؛ تا انولوپ نوت های درامز را به شدت تغییر دهد؛ به این صورت که یا انولوپ را ببندد تا صدای کوبنده تری شنیده شود یا اینکه انولوپ طولانی تر شود تا صدای دراماتیک تری به گوش برسد.

۱۹- Parallel Compression

یکی از کلیدی ترین تکنیک های انجام عمل کمپرشن بر روی صداها، Parallel Compression است که در این ویدیو به طور مختصر به این موضوع اشاره شده است.

۲۰- Character Compressors

در این ویدیو به بررسی انواع کمپرسور و ویژگی های آن ها خواهیم پرداخت.

۲۱- Opto, FET, VCA

در این ویدیو به معرفی سه نوع کمپرسور Opto, FET, VCA می پردازیم.

۲۲- Multiband Compression

یکی از دلایل اضافه کردن کمپرشن به میکس کلی چسباندن ترک ها به یکدیگر است؛ به این معنی که کمی کمپرشن در مراحل آخر می تواند باعث هماهنگ تر شدن ترک ها با یکدیگر شود؛ به طور کلی اگر کمپرشن بسیار ملایمی روی میکس اعمال شود می تواند صدا را پرتر کند.

۲۳- Brickwall Limiting

هدف استفاده از Brickwall Limiter این است که پیک های ناگهانی را تا حدی کاهش دهیم که از اورلود دیجیتال جلوگیری شود؛ اما بعد از این کار می شود سطح متوسط صدا را افزایش نسبتا زیادی داد که باعث می شود آهنگ نهایی صدای بلندتری داشته باشد و بیشتر جلب توجه کند.

۲۴- Expansion and Gating

در این ویدیو به بررسی دو مورد از مهمترین پردازش هایی که بر روی صدا انجام می شود یعنی Expansion و Gate خواهیم پرداخت.

۲۵- Sidechain Applications

در این ویدیو به بررسی یکی از تکنیک هایی که استفاده از آن به کمک کمپرسور امکان پذیر است یعنی Sidechain می پردازیم. مفهوم Sidechain این است که از یک سیگنال یا ترک دیگر برای اعمال تغییرات کمپرسور یا اکسپندر بر روی سیگنال استفاده شود.