بررسی کارت صدای Universal Audio Apollo X4

امروزه، استفاده از DSP (پردازشگر سیگنال دیجیتال) در کارت های صدا رواج یافته است. اما کمتر کارت صدایی هست که به اندازۀ محصولات Universal Audio به پختگی کامل و یکپارچگی کاملی با DAW رسیده باشد. البته این موضوع، عجیب نیست. یونیورسال آدیو، سال هاست که بازار کارت های صدا را در اختیار گرفته و کیفیت صدایش زبانزد خاص و عام است. بخش عمده ای از موفقیتِ این شرکت به سیاست غیرانحصار طلبانۀ آن بر می گردد. تکنولوژی DSP در محصولات UA به اندازۀ کافی باز هست تا توسعه دهندگان بتوانند برایش پلاگین بنویسند. (البته تحتِ لایسنس UA).

پورت های ورودی و خروجی

Apollo X4، جدیدترین نسل از کارت های صدای آپولو است. این محصول بسیار کوچک و جمع و جور طراحی شده و به همین دلیل فضای اندکی از میزِ کار شما را اشغال می کند. X4 با استفاده از کابل تاندربولت 3 (که البته کابلش همراه محصول نیست) به کامپیوتر متصل می شود؛ و پردازشگر صدای آن یک چیپست UAD-2 Quad DSP است که به راحتی می تواند تعداد مطلوبی از افکت ها را به صورت همزمان پردازش کند. تعداد دقیق افکت ها مشخص نیست چون به نوع افکت، سمپل ریت و پارامترهای دیگر وابسته است. 4 ورودی آنالوگ، 6 خروجی آنالوگ، دو خروجی مستقلِ هدفون و تا 8 کانالِ دیجیتال از طریق ADAT/SPDIF در دسترس شماست.

 

تمام این 4 ورودی آنالوگ مجهز به پری آمپ قدرتمند یونیسون هستند و همچنین در قسمت جلو، دو عدد ورودی اینسترومنت hi-z تعبیه شده است. دو خروجی اول در نقش خروجی های اصلی مانیتورینگ هستند و مابقی خروجی ها برای ارسال به مانیتورینگ های جانبی. این خروجی ها را می توانید از کنسول نرم افزاری UA نیز کنترل کنید.

در قسمت بالا، یک ناب بزرگ وجود دارد که معمولاً برای تنظیم خروجی صدایِ اصلی است؛ و البته با دکمه های پایین می توانید برای تنظیم صدای هدفون ها یا تنظیم Gain کانال های ورودی نیز استفاده کنید. مقدار تنظیم شده برای ناب با نواری از LED ها رنگی که دورش را احاطه کرده مشخص می شود. در سمتِ چپ، نمایشگر کوچکی وجود دارد که سطح سیگنال را برای چهار کانال ورودی، مانیتورها و هدفون نشان می دهد. دکمه های پایین، بسته به اینکه چه چیزی توسط ناب در حال کنترل است عملکرد متفاوتی دارد. (که البته در صفحه نمایش کاملاً مشخص است).

برای مثال، وقتی سطح صدای مانیتور یا هدفون را تغییر می دهید، سمت چپ ترین دکمه، میکروفون تاک بک داخلی را فعال می کند. ولی اگر gain کانال های ورودی در حال کنترل باشد، همین دکمه، وظیفۀ سوئیچ کردن بین ورودی لاین و میکروفون را بر عهده خواهد داشت. به هر حال هر کاری بکنید در صفحۀ نمایش دیده می شود. تمام این کارها را می توانید در کنسول نرم افزاری UA نیز انجام دهید.

همه چیز در کنار هم

تمام کانال های ورودی Apollo X4 مجهز به پری امپ های UA با تکنولوژی منحصر به فرد یونیسون هستند؛ که اساساً یک تکنولوژی مدلینگ برای دو حوزۀ آنالوگ و دیجیتال است. پلاگین های یونیسون توسط کنسول نرم افزاری UA به ورودی ها اختصاص داده می شود و از داخلِ نرم افزار می توانید مکانیزم مدار داخلی پری امپ را برنامه ریزی کنید و پردازش های لازم را روی سیگنال انجام دهید. این باعث می شود پری امپ های یونیسون، ایمیولیشن بسیاری دقیقی روی ورودی ها داشته باشند. با انجام پردازش در DSP اختصاصی آپولو X4، میزان تاخیر در پردازش سیگنال به صفر رسیده است.

کانال های ورودی، 4 اسلات خالی برای وارد کردن افکت ها دارند که می توانید برای آن ها از 100 ها پلاگین UAD استفاده کنید. این پلاگین ها را می توانید از فروشگاه UA تهیه کنید. افکت های بیان شده، همانند پلاگین های یونیسون، تاخیر صفر دارند و جالب اینکه می توانید انتخاب کنید سیگنال پردازش شده برای رکورد کردن به DAW برود یا سیگنال خام. بدین ترتیب می توانید افکت هایی با تاخیر صفر روی مانیتورها اعمال کنید (مثلاً ریورب یا کمپرشن برای وکال).

پلاگین ها

در هر DAW، پلاگین هایی مشابه پلاگین های UAD وجود دارد. البته با این تفاوت که درون DAW، به جای سیگنال ورودی، روی پلی بک، پردازش انجام می شود. بنابراین شما می توانید زنجیره ای از پلاگین های مشابه را بر روی کانالی که مربوط به پلی بکِ مانیتور است اعمال کنید. با وجودِ این سعی کنید سیگنال را به صورت پردازش نشده بفرستید تا بعداً بتوانید پردازش های لازم را روی آن انجام دهید. پلاگین هایی UAD هیچ فرقی با پلاگین های مشابه در DAW ندارند. تنها فرقشان این است که پلاگین های UAD درون چیپست DSP روی Apollo پردازش می شوند و از منابع سیستمِ میزبان استفاده نمی کنتد.

Apollo X4 به همراه تعدادی پلاگینِ Realtime عرضه می شود که طیف وسیعی از پردازش های متعدد را در بر می گیرد؛ از جمله: پردازش صدای داینامیک Urei, Marshal و Ampeg. اکولایزرهای Pultec و امپ های گیتار و باس Marshall و Ampeg، تعدادی افکت ریورب و Delay و … . تعدادی از این پلاگین ها در دو نسخۀ یونیسون و استاندارد در دسترس هستند.

تمام پلاگین های UAD با نصب کنسول نرم افزاری و درایور نصب می شوند و شما می توانید در حالت آزمایشی و فقط با فشردن یک دکمه هر یک از آن ها را لود کنید. استفاده از لایسنس برای پلاگین های جدید ساده است؛ ضمن اینکه UA هر از چند گاهی پروموشن های جذاب ارائه می دهد که اگر در خبرنامۀ ایمیلی سایت عضو باشید شما را از آخرین تخفیف ها مطلع می کند.

Apollo X4، علی رغم اندازۀ کوچک، از کیفیت صدای بی نظیری برخوردار است و امکانات متعددی دارد. وجود پری امپ های یونیسون روی تمام ورودی ها، این کارت صدا را در جایگاهی بالاتر از مدل های رک مونتِ بزرگ قرار داده است. اگرچه X4 (با قیمتی 1600 فرانک) ارزان ترین کارت صدای رومیزی بازار نیست ولی قطعاً یکی از بهترین مدل ها هست.

آیا واقعاً به این کارت صدا نیاز دارم؟

یکی از مهم ترین بخش ها در هر استودیو، کارت صدا است؛ چون بیشتر از هر چیز دیگری روی کیفیت ضبط اثرگذار است. شاید وجود یک DSP اختصاصی چندان برای استودیو لازم نباشد ولی قطعاً از مزایای آن هم نمی توان گذشت: تاخیرِ پایین افکت ها و همچنین کاهش بارِ پردازشی کامپیوتر.

محصولات مشابه دیگری نیز در بازار وجود دارد؛ ولی هیچ یک به اندازۀ Apollo X4 کوچک، جمع و جور و قدرتمند نیستند. این ویژگی، X4 را به انتخابی ایده آل برای فضای کم تبدیل کرده و آن را می توان قابل حمل ترین کارت صدای موجود در بازار دانست. همچنین امکان اتصال این کارت صدا به سایر سخت افزارهای آپولو کمک می کند تا بتوانید پری امپ های یونیسون بیشتری به سیستم اضافه کنید.

قابلیت های کلیدی

  • کیفیتِ بالای صدا؛
  • پردازشگر سیگنال چهار هسته ای آنبورد UAD-2؛
  • 4 ورودی آنالوگ مجهز به پری امپ های یونیسون؛
  • 6 خروجی آنالوگ بعلاوۀ 2 خروجی مستقل هدفون؛
  • تا 8 کانالِ I/O دیجیتال؛
  • طراحی فشردۀ رومیزی؛
  • ناب بزرگ برای تنظیم صدای مانیتور.

محصولات جایگزین

Antelope Discrete 4 Synergy Core
999 دلار

کارت صدای Antelope Discrete 4 Synergy Core مشابه آپولو X4 است؛ با این تفاوت که یک جفت خروجی Word Clock و SPDIF I/O هم به آن اضافه شده است. همچنین امکان اتصال به سیستم میزبان از طریق تاندربولت 2 یا USB 2 وجود دارد. پردازشگر سیگنال این محصول 36 پلاگین دارد.


MOTU 624
639 فرانک

MOTU 624 کارت صدای دیگری با مشخصات I/O یکسان با Apollo X4 است؛ اگرچه فقط دو ورودی میکروفون دارد. این محصول را می توان با کابل تاندربولت 2 یا USB 3 یا حتی AVB/TSN (صدای چند کاناله از طریق اترنت) به سیستم متصل کرد. همچنین در بر دارندۀ تعدادی افکت داخلی سازگار با DSP است.

منبع musictech
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.