بایدها و نبایدهای پردازش باس اصلی میکس

همه ی ما در موزیک هایمان با صداهای مختلفی مانند گیتار، بیس، درامز، وکال، سینتی سایزر و… سروکار داریم که در نهایت به یک کانال استریو با نام باس میکس (mix buss) ختم می شوند. با این کانال استریو باید چکار کرد؟ آیا باید آن را دست نخورده باقی بگذاریم؟ آیا باید قطعه را خودمان مستر کنیم؟ چقدر هدروم باید باقی بگذاریم؟
در این مقاله به بایدها و نبایدهایی اشاره خواهیم کرد که هم برای افراد مبتدی که به تازگی کار با باس ها را شروع کرده اند مناسب خواهد بود و هم برای افراد با تجربه ای که به دنبال ایده های جدیدی برای پردازش باس میکس هستند.

نبایدها

۱- هیچوقت منتظر نباشید که مهندس مسترینگ کار شما را تمام کند. کار متعلق به شماست، پس آن را طوری که می خواهید صدا بدهد بسازید. این کار شامل پردازش باس میکس هم می شود.

۲- اگر قرار است میکس تان را تحویل مهندس مسترینگ بدهید، هرگز از هیچ افکتی برای بلندتر کردن ولوم قطعه استفاده نکنید. افکت هایی که برای بلند کردن ولوم صدای ترک ها ساخته شده اند معمولا با خود اثرات جانبی به همراه دارند و استفاده از آن ها باعث می شود مهندس مسترینگ نتواند کار خود را به خوبی انجام دهد.

۳- تصور نکنید که برای پردازش باس میکس باید از افکت های خاصی استفاده کنید. هیچ قانونی مبنی بر عدم استفاده از کمپرسور، اکولایزر، saturation، imager، excitement، mid-side processing، multiband compression یا هر نوع افکت دیگری وجود ندارد. تنها توصیه ای که برای شما داریم این است که بخاطر داشته باشید از هر افکتی که روی باس اصلی میکس استفاده کنید، تمام صداها را تحت تاثیر قرار خواهد داد و حتی تنظیمات جزئی شما می تواند تاثیر زیادی ایجاد کند. مثلا در هنگام استفاده از لیمیتر اگر کارتان را به درستی انجام دهید می بینید که حتی مقدار کمی از آن می تواند موجب بهبود کیفیت کار شود. آزمون و خطا کردن در این مرحله بسیار مهم است.

۴- از این که در مرحله ی پردازش باس اصلی میکس بخواهید چیزی را در میکس تغییر بدهید هراس نداشته باشید. بعضی وقت ها شما تنظیمی روی باس میکس انجام می دهید که صدای خیلی خوبی به میکس شما می دهد، اما ممکن است روی یکی از صداها تاثیر منفی بگذارد یا بالانس آن را بهم بزند. در این حالت شما باید به سراغ میکس تان بروید و در آن بر اساس باس اصلی میکس تغییراتی اعمال کنید.

مطالب مرتبط

بایدها

۱- روی فیدر ولوم باس اصلی میکس تنظیمات Automation انجام دهید. مثلا برای قسمت های مختلف قطعه (verse ،chorus و…) می توانید این فیدر را به مقدار خیلی جزئی (مثلا ۰٫۵dB) تغییر دهید. این کار تاثیر زیادی روی انرژی قطعه می گذارد و باعث می شود مخاطب با موسیقی شما همراه شود.

۲- وقتی یک بالانس ابتدایی از ترک هایتان بدست آوردید، سعی کنید یک کمپرسور را روی باس میکس قرار دهید و میکس را از این جا ادامه دهید. این روش برای بعضی ها خوب جواب می دهد و بعضی افراد دیگر نتیجه ی خوبی از آن نمی گیرند. اما شما سعی کنید آن را امتحان کنید و ببینید چه نتیجه ای از آن می گیرید. بعد از آن می توانید روی باس میکس تان از EQ ،saturation یا هر افکت دیگری استفاده کنید.

۳- از قدرت استفاده از فیلتر sidechain روی mix buss compression غافل نشوید. این فیلتر یک ابزار بسیار قدرتمند است که می تواند یک کمپرسور بلااستفاده را به ابزاری برای رسیدن به بهترین صدایی که تابحال شنیده اید تبدیل کند.

۴- با زمان های مختلف attack و release در کمپرسور آزمون و خطا کنید. راه های زیادی برای تنظیم کمپرسور باس اصلی میکس وجود دارد و خوب است گوش شما با صدای هرکدام آشنا شود. به چیزهایی مانند ریتم، ارتباط صداها با یکدیگر، داینامیک ها و بالانس صداها گوش کنید، چرا که کمپرسور می تواند روی تمام این ها تاثیر مثبت یا منفی بگذارد.

۵- این را هم در نظر داشته باشید که باس اصلی میکس شما ممکن است به هیچ پردازشی نیاز نداشته باشد. این هم تصمیمی است که شما به عنوان کسی که کار میکس قطعه را انجام می دهد باید به آن آگاه باشید و به اندازه ی تمام تصمیمات دیگری که می گیرید مهم است.

۶- سعی کنید قبل از شروع انجام پردازش روی باس میکس، هدروم کافی ایجاد کنید. در دنیای دیجیتال، این که چقدر هدروم داشته باشید مهم نیست، مهم این است که از ایجاد clipping پرهیز کنید.

منبع theproaudiofiles
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.