تجهیزات وینتج؛ بله یا خیر؟

Vintage (وینتج) در اصطلاح موسیقی به تجهیزات باکیفیت و خوش ساخت که اغلب قدیمی هستند گفته می شود. در سایر حوزه ها معمولاً این کلمه را برای عتیقه جات به کار می برند. میکروفون، گیتار، باس، درامز، تجهیزات جانبی یا هر محصول دیگری که نام وینتیج را یدک می کشد عالی قلمداد می شود چون می دانیم کیفیت صدای خوبی دارد، از مواد مرغوب ساخته شده، قدیمی و جا افتاده است و نهایتاً افراد مشهوری از آن استفاده کرده اند.

چه چیز باعث می شود قیمت یک گیتار به ۵۰۰ هزار دلار برسد؟ چون فلان گیتاریست مشهور از آن استفاده کرده است. این یعنی گیتار ۵۰۰ هزار دلاری عملکرد بهتری از گیتارهای مشابه دارد؟ قطعاً نه، چیزی که تا این حد محصولی را ارزشمند می کند سیر تاریخی آن است. میکروفون Shure SM7B محصول مناسبی است که می تواند قیمت عادلانه ای هم در بازار داشته باشد ولی چون مایکل جکسون برای ضبط وکال در آهنگ Thriller از آن استفاده کرده قطعاً باید ارزش بیشتری داشته باشد.

آیا تجهیزات قدیمی بهتر هستند؟

تعصب روی تجهیزات قدیمی واقعاً بی مورد است. حالا چون خوانندۀ معروفی از فلان گیتار استفاده کرده بدون آن نمی توان آهنگ مشابهی نواخت؟ تنها چیزی که باعث می شود شخصی به یک محصول قدیمی رغبت پیدا کند، این تصور است که فلان نوازنده یا خوانندۀ معروف از آن استفاده کرده؛ انگار صدای خواننده به آن جلوۀ روحانی داده است!

قطعاً یک گیتار بیشتر به اسم ۱۹۵۴ Les Paul Custom در دنیا وجود ندارد که پیتر فارمپتون از آن استفاده کرده باشد. یا فقط یک گیتار به اسم فرانکشتاین توسط ادی ون هلن ساخته شده. مدل مشابهِ این گیتارها فراوان در بازار یافت می شود که با نسخۀ اصلی هیچ تفاوتی ندارد به طوری که اصلاً معلوم نمی شود در حال استفاده از یک گیتار کپی هستید.

آیا واقعاً فرق هست بین خوانندگی با میکروفون ۲۵ هزار دلاری Telefunken ELA M 251E با کپی ارزان تر آن؟ عملکرد اکولایزر Pultec EQ با نسخۀ کپی آن تفاوت زیادی دارد؟ آیا واقعاً اگر تفاوتی هم باشد کسی جز خودتان که داخل استودیو نشسته اید، قادر به تشخیص آن هست؟

میکروفون های وینتج

مطالب پیش گفته، لزوماً به معنی بی ارزش بودن تجهیزات وینتج نیست. نسخۀ اورجینال این محصولات قطعاً جایگاه خاصِ خود را دارند و نمی توان از این حقیفت چشم پوشی کرد. بنابراین داشتن کلکسیونی از آنها چندان بی فایده هم نیست. بسیاری از این محصولات دست ساز هستند که می توانند تاثیری روانشناختی روی خواننده بگذارد. وقتی شخصی ۲۵ هزار دلار برای ضبط صدای شما خرج می کند پس حتماً نتیجۀ کار برایش اهمیت زیادی دارد. وقتی خواننده از میکروفونی استفاده کند که قبلاً خواننده های بزرگی مثل دالی پارتون، فرانک سیناترا، اریک کلاپتون یا آرِسا فرانکلین با آن آثار بزرگی خلق کرده اند چطور می تواند بی تفاوت باشد و تاثیری در صدایش ایجاد نشود. این موضوع یقیناً روی عملکرد او تاثیر مثبتی خواهد داشت.

مطالب مرتبط

مقایسه تجهیزات وینتج و جدید

یکی از بهترین تکنیک های مقایسه تجهیزات صوتی بخصوص میکروفون ها، تست عملی و استفاده از قدرت شنیداری گوش است. در چند ویدیوی آخرِ این پست تعدادی از میکروفون های گران قیمت وینتج در کنار مدلِ بازتولید شدۀ آنها (U47, C12 و ۲۵۱) تحت مقایسه قرار گرفته به این صورت که خواننده یک ترانۀ واحد را با همۀ این میکروفون ها ضبط می کند. شما به راحتی می توانید کیفیت صدای ضبط شده را با هم مقایسه کنید. البته تفاوت بعضی از آنها را به سختی می فهمید. ویدیوها را حتماً ببینید.

حتی وقتی صدای ضبط شده را با اکولایزر ۲۶ باندۀ EQuivocate که نمودار موج صدا را در محدودۀ شنوایی انسان نشان می دهد مقایسه می کنیم باز هم تفاوت چشمگیری شاهد نخواهیم بود. سوال اینجاست که آیا چنین تفاوت اندکی (در حد ۲ الی ۵ دسی بل) ارزشش را دارد که مثلاً ۹۰۰۰ دلار پول اضافه بدهیم؟ شاید این تفاوتِ اندک را یک گوش تمرین کرده تشخیص دهد ولی بعد از وارد شدن صدای خام به فرایند میکس و اعمال انواع افکت های سنگین روی آن، دیگر همان یک ذره تفاوتی هم که وجود داشت از بین می رود و این بار واقعاً به سختی می توان تمایز دو قطعۀ ضبط شده را تشخیص داد. مسلماً اگر تفاوتی هم باشد برای شنونده ای که تجربۀ چندین سالۀ موزیسین ها را ندارد قابل درک نیست.

انتخاب عاقلانه تر خرید ابزاری است که گوش شما را از نتیجۀ کار راضی نگه دارد. یک خواننده ممکن است با همان میکروفونی که در اختیار دارد بهترین نتیجه را تولید کند و بالعکس با میکروفون گران قیمت تر توفیق چندانی حاصل نشود. پس نهایتاً موفقیت در کار در درجۀ اول به ابزار وابسته نیست بلکه به خودِ توانایی شخص مربوط است. البته منظور ما هر ابزار رده پایینی نیست بلکه مقصود تجهیزاتی است که وقتی از یک ردۀ قیمتی بالاتر می روند دیگر تفاوت آنها برای هر کسی قابل درک نیست. چیزی که از همه مهم تر است توانایی و قدرت شنیداری گوشِ شما و انتخاب محصول متناسب با این توانایی است.

مزایای محصولات وینتج یا قدیمی:

  • ارزششان هیچ وقت کم نمی شود؛
  • تاریخی هستند و دهه های مختلف در خدمت صنعت موسیقی بوده اند؛
  • تغییرات قیمتی اندکی دارند؛
  • ممکن است توسط افراد مشهوری استفاده شده باشند.

مزایای محصولات جدید:

  • از بابتِ تعمیر، نگهداری و قطعات جانبی خیالتان راحت است؛
  • قابل اطمینان ترند؛
  • با نمونه های مشابه می توان جایگزین کرد؛
  • گارانتی دارند؛
  • تاریخچۀ کامل ساختش را می دانید؛
  • ارزانتر هستند؛
  • از تکنولوژی های بروزتر استفاده می کنند؛
  • آموزش های بیشتری برایشان هست؛
  • استفاده از آنها ساده تر است.
منبع Sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.