اشتغال در استودیوهای حرفه‌ای؛ توصیه‌های استودیو Real World در این باره

کار کردن در استودیو و آشنایی با موزیسین‌های حرفه‌ای و دیدن مهارت و تجربه آن‌ها، یکی از جذاب‌ترین مشاغل دنیاست که دستیابی به آن بسیار سخت است.

تصور عموم مردم بر این است که استودیوها ورشکسته شده‌اند و یکی پس از دیگری در حال جمع شدن هستند. این تصور کاملا اشتباه است و بر عکس، با توجه به پیشرفت و موفقیت روز افزون استودیوهای امروزی، کارهایی وجود دارند و مطابق با آن، فرصت‌های شغلی جدیدی به وجود آمده‌اند.

در گذشته، علاقه‌مندان به کار در استودیو باید صدها درخواست شغلی را برای صاحبان استودیوها ارسال می‌کردند تا شاید بتوانند به هر طریقی وارد محیط استودیو و کار استودیویی شوند. خب آن روزها به سر رسیدند و دیگر نمی‌توان به این شیوه وارد استودیوها شد.

البته امروزه تعداد استودیوها کاهش یافته است و دلیل آن هم کاهش درآمد فروش موسیقی و البته افزایش تعداد استودیوهای خانگی و موزیسین‌های تازه وارد است. این روزها فقط استودیوهای بزرگی مانند Abbey Road که یک سر و گردن از سایر استودیوها بالاتر هستند می‌توانند در این بازار فعالیت داشته باشند و شما به عنوان یک متخصص، فقط با ورود به این استودیوها می‌توانید مسیر پیشرفت و ترقی را طی کنید.

شاید تصور کنید که استودیوهای ضبط موسیقی شرایط بغرنجی را تحمل می‌کنند اما واقعا این‌طور نیست. در حقیقت برخی بر این باورند که با ظهور و گسترش پلتفرم‌های استریم موسیقی، درآمد شرکت‌های ضبط و هنرمندان، از فروش بلیت و فعالیت‌های این چنینی کاهش یافته و به جای آن، درآمدشان از طریق اینترنت و فضای آنلاین افزایش یافته. در نتیجه، امروزه استودیوها در خدماتی که ارائه می‌دهند، بسیار انعطاف‌پذیرتر شده‌اند. با وجود برگزاری رویدادهای ویژه عمومی، اجرای صمیمانه موسیقی و… ، این روزها استودیوهای موسیقی به مکانی عالی، محبوب و مقرون به صرفه برای ضبط موسیقی بدل شده‌اند.

Oli Jacobs مهندس سرپرست استودیو می‌گوید:

“من فکر می‌کنم که مردم اکنون متوجه مزایای استودیوهای حرفه‌ای نسبت به استودیوهای خانگی شده‌اند. منظور من فقط از لحاظ صوتی، تجهیزات و پرسنل نیست. کار کردن در استودیوهای حرفه‌ای باعث می‌شود تمرکز موزیسین‌ها روی کاری که انجام می‌دهند معطوف باشد؛ به ویژه در استودیوهای مسکونی مانند Real World که به همه چیز اهمیت داده می‌شود. از چای و غذا گرفته تا اتاق‌ها و لباس‌شویی و… . در این شرایط، شما فقط به موسیقی‌تان فکر می‌کنید و تنها کاری که باید انجام دهید، ضبط موسیقی‌تان است. در واقع هیچ بهانه‌ای وجود ندارد!”

 

تحصیلات آکادمیک

Oli موفقیت فعلی‌اش را مدیون وجود مسیر نسبتا جدیدی برای فعالیت در استودیو به نام “تحصیلات آکادمیک” است. اکنون دروس دانشگاهی مرتبط با کار استودیویی بسیار متنوع هستند. البته تحصیلات آکادمیک به هیچ وجه ورود شما به بازار کار و استودیوهای حرفه‌ای را تضمین نمی‌کند اما می‌تواند راه بسیار خوب و راحتی برای ورود به استودیو باشد و به شما برای رسیدن به آن کمک کند.

دوره مهندسی صوت و موسیقی دانشگاه Surrey بهترین مثال است. هنرجویانی که در این دوره شرکت می‌کنند می‌توانند یک سال را در استودیو کار کنند و به این واسطه، چیزهای جدیدی یاد بگیرند و تجارب جدیدی کسب کنند. Oli هم به همین روش وارد استودیوهای Real World شد.

او می‌گوید:

“یک سالی که در استودیوهای Real World حضور داشتم، دستیار مهندس Peter Gabriel و Dickie Chappell بودم. سپس بعد از اتمام تحصیلاتم در دانشگاه Surrey بسیار خوش‌شانس بودم که توانستم در همین استودیو به عنوان دومین مهندس مجموعه زیر نظر Patrick Phillips نابغه شروع به کار کنم. در حال حاضر، بهترین راه برای ورود به بازار کار و استودیوهای ضبط موسیقی، گذراندن دوره‌های آکادمیک مهندسی صوت و موسیقی است اما این دوره‌ها، تنها گزینه نیستند و شما راه‌های زیادی برای ورود به این عرصه دارید. اما همان‌طور که گفته شد، بهترین راه، گذراندن این دوره‌هاست.”

راه‌های دیگر برای ورود به صنعت ضبط و موسیقی، کدام‌اند؟ مهندس Tim Oliver (مشاور ارشد Real World) که سابقه هم‌کاری با New Order ، Stone Roses ، Robert Plant و Sinead O’Connor را در کارنامه‌اش دارد، در این باره می‌گوید: “پیدا کردن و شرکت در دوره‌های معتبری مانند Falmouth و Bath SPA یکی دیگر از راه‌های ورود به عرصه ضبط و موسیقی است.”

او خاطرنشان می‌کند:

“از زمان خود در استودیو و کلاس‌های موسیقی، نهایت استفاده را ببرید. ایده‌های جدید خلق کنید و آن‌ها را توسعه دهید. اصوات جدیدی را به وجود آورید و تا جایی که می‌توانید، با هنرمندان مختلف هم‌کاری داشته باشید. شما با این کار، در واقع برای خودتان یک رزومه قوی ایجاد می‌کنید و فقط در این صورت می‌توانید به استودیوهای بزرگ بروید و تیم‌شان را بشناسید و در نهایت، خودتان را به آن‌ها اثبات کنید.”

نکته‌ای که در رابطه با نمونه کار لازم است بدانید این است که اکثر مهندسین صوت و صدابرداران، کارشان در یک گروه کوچک شروع کردند و سپس با گروه‌های مختلف هم‌کاری کردند تا بتوانند رزومه‌ای قوی و کامل برای خودشان فراهم کنند. شاید بهتر باشد این‌گونه بگوئیم؛ این افراد، از کار کردن پشت میکروفن لذت بیشتری می‌برند 🙂

خوش‌بختانه گروه‌هایی زیادی به دنبال شخصی می‌گردند که صدابرداری استودیویی و اجرای زنده‌شان را بر عهده بگیرد. اگر تازه‌کار هستید، این کار، بهترین نقطه شروع است. با انجام این کار، روز به روز با موزیسین‌ها و گروه‌های جدید آشنا می‌شوید و به این ترتیب می‌توانید یک رزومه کاری خوب برای خودتان بسازید. علاوه بر این، با انجام پروژه‌های مختلف، با تجهیزات گوناگون، استودیوهای مختلف و در نهایت، گروه‌ها و موزیسین‌های مختلف آشنا خواهید داشت. به عبارت دیگر، ارتباط با افراد، یک مهارت کلیدی و کاربردی به حساب می‌آید.

Oli می‌گوید:

“تیم مهندسین صدا در Real World واقعا فروتن و محترم‌اند. آن‌ها عاشق حرفه و کاری که انجام می‌دهند هستند. اما مهم‌تر از آن، به استودیو و افرادی که به استودیومان می‌آیند، بسیار اهمیت می‌دهند و تلاش می‌کنند تا تجربه خوبی را برای موزیسین‌هایی که از استودیو استفاده می‌کنند، به یادگار بگذارند.”

انتظار درآمد بالا را نداشته باشید

یکی از موارد مهمی که معمولا در اغلب مصاحبه‌های استودیوها مطرح می‌شود این است که هیچ‌کس این کار را برای پول انجام نمی‌دهد. Tim خاطرنشان می‌کند:

“من فکر می‌کنم برای فعالیت در این صنعت، شما باید کاملا متعهد و متفکر باشید و کارها را صرفا به خاطر عشق‌تان به موسیقی و کلا هنر انجام دهید و انتظار دریافت پول بابت انجام آن را نداشته باشید. شاید با خود بگوئید که امکان ندارد هیچ‌کس کاری را بدون دستمزد انجام دهد. بگذارید این مسئله را به این شکل بیان کنیم. شما وقتی در یک استودیو خوب کار می‌کنید، به منابع خوبی برای یادگیری دسترسی دارید؛ منابعی بسیار فرارتر و عالی‌تر از مجله‌ها و یوتیوب! شما همچنین به تجهیزات سطح بالا و حرفه‌ای استودیو دسترسی دارید و می‌توانید از آن‌ها برای یادگیری بیشتر، آشنایی با تکنیک‌های منحصر به فرد ضبط و کسب تجربه، بهره ببرید.”

Oli توصیه‌هایی را به سخنان Tim اضافه می‌کند و می‌گوید که

“برای متفاوت بودن،راهی را پیدا کنید که از دیگران بهتر باشید و مهارتی را داشته باشید که دیگران ندارند. به عنوان مثال، همه می‌توانند با کنسول‌های میکس و ورکستیشن‌ها کار کنند اما اگر شما بتوانید علاوه بر این کارها، در مباحث فنی و تعمیرات سخت‌افزاری یا مثلا طراحی سایت و مواردی از این دست، مهارت و تبحر داشته باشید، هنگام مصاحبه‌های استخدامی، نسبت به سایر افراد، اولویت بیشتری برای آن کمپانی دارید و احتمال استخدام شما در آن مجموعه، بسیار افزایش می‌یابد. بیائید به شکلی دیگر به ماجرا نگاه کنیم. استودیوها هنگام استخدام افراد، به دنبال افرادی می‌گردند که از مباحث فنی سر در می‌آورند و هرگز شخصی را که مدام بخواهد خودش را به تهیه‌کنندگان نشان دهد و هنرش را به رخ آن‌ها بکشد را استخدام نمی‌کنند.”

در این روزها که استودیوها درهایشان را به سوی عموم مردم باز کرده‌اند، توصیه‌های Tim و Oli بسیار کارگشا و سودمند هستند. اگر می‌خواهید به عنوان یک مهندس صوت فریلنسر کار کنید، باید انعطاف‌پذیر باشید. این چیزی‌ست که در تمام استودیوهای موسیقی، باید رعایت شود.

کار فریلنسری در مقایسه با کار ثابت، ممکن است متزلزل و بی‌ثبات به نظر برسد اما مزیت اصلی این نوع زندگی و کار آن است که شما خودتان رئیس خودتان هستید و این شما هستید که تصمیم می‌گیرید برای هر پروژه ضبط، از کدام استودیو استفاده کنید.

آیا ارزشش را دارد؟

تحصیلات آکادمیک، انعطاف‌پذیری بالا، متفاوت بودن، رزومه قوی و غنی، انجام کار به خاطر علاقه به موسیقی و نه پول و در نهایت، تسلیم نشدن در برابر سختی‌ها. با تمام این‌ها، به نظر می‌رسد مزایای این کار از معایب آن بیشتر است.

Tim Oliver می‌گوید:

“هر روز با روز دیگر تفاوت دارد. امروز، من مراحل پایانی آلبوم گروه الجزایری Sidi Bemol را به اتمام رساندم و آن را تحویل دادم. ضبط و میکس این آلبوم هم بر عهده من بوده. بعد از آن، من تغییراتی را در آلبوم فرانسوی Lo’Jo که آن را در Wood Room استودیو Real World ضبط کرده بودیم، اعمال کردم. بعد از همه این‌ها، کار اصلیم که یک آلبوم راک است و در حال حاضر مشغول آن هستم را انجام دادم. من عاشق کارم هستم. لذت می‌برم که روزانه با موزیسین‌های حرفه‌ای و سطح بالایی ارتباط دارم. گوش کردن به موسیقی و مخصوصا نوازندگی آن‌ها حین میکس، واقعا جذاب و هیجان‌انگیز است. من به واسطه کارم، هر روز در حال یادگیری چیزهای جدید هستم.”

Oli ضمن یادآوری پروژه‌های انجام شده‌شان می‌گوید:

“ما سال گذشته، پروژه‌های فوق‌العاده‌ای را انجام دادیم. یکی از هنرمندانی که انجام پروژه‌شان را بر عهده گرفتیم، Harry Styles بود. وی بسیار با استعداد است و شخصیتی واقعا دوست‌داشتنی دارد. من او را مجموعه‌ای از استعدادهای درخشان می‌دانم و چیزهای بسیار زیاد و ارزش‌مندی از وی آموختم. خوش‌حالم از این که کار میکس پروژه‌های افرادی مانند Paul Woolford و Madness بر عهده من است. یکی از بهترین و بزرگ‌ترین تجارب و افتخارات من، ضبط اجرای زنده Madness به صورت ارکسترال و سپس میکس آن است. به طور کلی موسیقی یکی از حیرت‌انگیزترین جنبه‌های هنر است. من با موسیقی رشد و چیزهای زیادی از گوش دادن به آن یاد گرفتم و هرگز در خواب هم نمی‌دیدم که روزی بتوانم روی ساخت موسیقی کار کنم.”

نکته پایانی…

Oli می‌گوید:

“شانس خود را تا جایی که می‌توانید، افزایش دهید. قانون ۱۰۰ درخواست در این مورد همیشه جواب می‌دهد. مهم‌ترین چیز این است که سعی کنید آزاد اندیش باشید و هیچ فرصتی را از دست ندهید. حتی اگر در شرایطی قرار گرفتید که فکر کردید تمایلی به انجام آن کار ندارید، حداقل فایده آن کار این است که دانش و تجربه شما افزایش می‌یابد و کلی مطالب جدید از آن یاد خواهید گرفت. دوباره یادآوری می‌کنیم… مشاغل استودیویی کمی وجود دارد که پیشرفت و رشد شما را تضمین کند. مشاغلی مانند دستیاری آهنگ‌سازان، کار در صنعت فیلم و تلویزیون، پادکست، اجرای زنده و پروژه‌های استودیویی، جذاب‌ترین، معتبرترین و بهترین راه برای ورود به صنعت موسیقی و ضبط به شمار می‌آیند.”

Tim خاطرنشان می‌کند:

“در صنعت موسیقی، همیشه برای افراد بااستعداد، متعهد و توان‌مند، فرصت‌های شغلی خوبی وجود دارند. به عنوان مثال، این فرصت‌های شغلی برای کسانی که با اینترنت و تکنولوژی آشنایی دارند، بیشتر است. در آخر، توصیه نهایی ما این است که موسیقی را فقط به خاطر خودش دوست داشته باشید نه به خاطر پول! امور هنری را فقط به خاطر ذات زیبای هنر انجام دهید و به جنبه مالی آن فکر نکنید. بعدا متوجه خواهید شد که موسیقی، چنان ارزشی به شما می‌دهد که پول نمی‌تواند.”

منبع musicradar
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.