مزایای موسیقی برای سلامت انسان

David Binanay در سن پنج سالگی شروع به نواختن ویولن کرد. وقتی به سن دوازده سالگی رسید، توانست در سالن معروف Carnegie Hall در شهر نیویورک و کمی بعدتر در کاخ سفید اجرا کند.

در سال ۲۰۰۶ که از دانشگاه ویلانوا فارغ التحصیل شد، همه چیز آماده بود تا حرفه ی خود در موسیقی را شروع کند. او به تازگی به خانه ی خودش نقل مکان کرده بود و در یک فروشگاه سطح بالای ویولن مشغول به کار شده بود.

اینجا بود که او متوجه خونریزی شد…

موسیقی و ذهن

او به خونریزی معده دچار شده بود. دیوید قبلا هم چنین چیزی را تجربه کرده بود و با مادرش تماس گرفت تا او را در جریان اوضاعش بگذارد. او به مادرش گفت که نگران چیزی نباشد و خودش همه چیز را رو به راه خواهد کرد.

این اولین باری بود که دیوید قصد داشت یک بیماری جدی را خودش سر و سامان بدهد. وقتی که به بیمارستان رسید، شرایط از کنترل خارج شد. دست هایش شروع به لرزیدن کردند و ذهن او قدرت تشخیص خیال از واقعیت را از دست داد. دیوید می گوید این اولین باری بود که یک مشکل روانی را تجربه می کرد.

دیری نگذشت که شرایط بدتر شد. بعد از این که مشکل خونریزی برطرف شد و دیوید بیمارستان را ترک کرد، بیماری روانی او ادامه پیدا کرد. او دچار وهم و خیال می شد و از همه چیز هراس داشت. او حتی به دلیل ترسش نمی توانست به سوپرمارکت برود و خریدهای روزمره اش را انجام دهد. دیوید می گوید: ” من نمی دانستم که دقیقا از چه چیزی می ترسم، اما برای زندگی ام نگران بودم. تنها در عرض یک هفته من از حالت کاملا نرمال به یک بیماری روانی حاد رسیده بودم”.

این مشکلات تازه شروع گرفتاری های دیوید بود. در طی پنج سال بعد، او با بیماری اسکیزوفرنی دست و پنجه نرم کرد. البته داروهایی که برای او تجویز شدند موثر بودند و شرایط او را بهتر کردند، اما مشکل دیگری که به وجود آمد این بود که او به این داروها اعتیاد پیدا کرده بود. در طول تمام این مشکلات تنها یک چیز بود که به او کمک می کرد. دیوید می گوید: “پدرم به من نگاه می کرد و می گفت پاشو ویولن بزن”.

قدرت درمانی موسیقی

موسیقی درد او را متوقف کرد. او می گوید “هر وقت که ساز می زدم، تغییری را حس می کردم. من احساساتم را با موسیقی بیان می کردم. ترسم به موسیقی تبدیل می شد…ترسم به صداها تبدیل می شد.”

امروز پس از گذشت پنج سال دیوید کاملا درمان شده است. او روزانه ده ساعت ویولن می زند و یک موسسه ی رایگان با نام موسیقی برای ذهن را اداره می کند و در بیمارستان ها برای افرادی که از بیماری های روانی رنج می برند به رایگان موسیقی اجرا می کند. “موسیقی روند درمان من را سرعت بخشید. موسیقی یک چرخش ۱۸۰ درجه ای را در روند درمان من ایجاد کرد. من به تازگی ازدواج کرده ام، خانه ی خودم را دارم و با همسرم زندگی می کنم. حس می کنم الان نسبت به قبل از شروع بیماری ام آدم بهتری هستم.”

داستان دیوید بینانی سوالات جالبی را در ذهن ایجاد می کند. موسیقی درمانی چیست؟ آیا موسیقی می تواند نوعی درمان باشد؟

یک قربانی که با موزیک تراپی درمان شد

Elena Mannes در کتابش با عنوان “قدرت موسیقی” داستان بیماری را تعریف می کند که قدرت تکلم اش را از دست داده بود. بعد از این که بیمار نمی تواند الگوی گفتاری معمول را دوباره یاد بگیرد، سعی می کند تا به جای این که کلمات را به صورت گفتاری ادا کند، با آواز خواندن آن ها را ادا کند. این روش با عنوان درمان ملودیک شناخته می شود و قسمتی از مغز را که مربوط به گفتار است، بیشتر از حالت گفتگوی عادی درگیر می کند. در نتیجه، این قسمت از مغز می تواند به عنوان جایگزینی برای بخش مربوط به زبان کار کند و در نتیجه بیمار می تواند از طریق آواز خواندن ارتباط برقرار کند.

بسیاری از کیس ها وجود دارد که موسیقی باعث درمان مبتلایان به پارکینسون، کودکان مبتلا به اوتیسم یا دیگر بیماری ها شده است. با این حال هیچ تحقیقی روی این کیس ها انجام نشده و ثابت نشده که واقعا موسیقی موجب درمان آن ها شده است. این کیس ها اگرچه حقیقی هستند اما نمی شود آن را به تمام بیماران ارجاع داد.

با این وجود، موسیقی برای سلامت انسان مزایای زیادی دارد که به لحاظ علمی اثبات شده است.

مطالب مرتبط

موسیقی به عنوان راهی برای درمان

۱- موسیقی می تواند درد بیمار را تسکین دهد. برای مثال بیمارانی در بیمارستان کلیولند که به موسیقی گوش می دادند، دردی که پس از عمل تجربه کرده بودند را تا چهار برابر کمتر حس کرده اند. موسیقی همچنین باعث شده بود تا مقدار مورد نیاز ماده ی بیهوشی برای عمل در این بیماران کمتر باشد.

۲- موسیقی می تواند باعث کاهش استرس و حالت های عصبی شود

موسیقی آرامش بخش، فشار خون را کاهش می دهد، ضربان قلب را یکنواخت می کند و استرس را کاهش می دهد. تحقیق ها نشان داده اند که موسیقی می تواند فشار خون کسانی که تحت عمل جراحی قرار می گیرند، کودکانی که تحت درمان هستند و بیمارانی که بیماری سرخرگ کرونری دارند را کاهش دهد.

همچنین شواهدی مبنی بر این که گوش کردن به موسیقی می تواند سیستم دفاعی بدن برا بهبود دهد وجود دارد. گوش دادن به موسیقی، هورمون های استرس را کاهش می دهد و از طرف دیگر باعث افزایش هورمون های رشد می شود. این تغییرات، بدن را در شرایط بهتری برای ریکاوری قرار می دهد.

در آخر، تحقیقات دیگری ارتباط بین موسیقی با خوشحالی و لذت را در شکل های مختلف نشان می دهد. علیرغم وجود اختلاف نظرهایی در مطالعاتی که انجام شده، چیزی که تمام این محققان روی آن اتفاق نظر دارند این است که موسیقی همان بخشی از ذهن را تحریک می کند که مسئول ایجاد حس لذت بردن از کارهای دیگر است. بسیاری از تحقیقات نشان داده اند که گوش دادن به موسیقی همان بخشی از مغز را تحریک می کند که مرکز لذت هاست و شوخی، غذاهای خوشمزه و حتی کوکائین آن را تحریک می کنند. اگر موسیقی شما را خوشحال می کند، پس احتمالا برای سلامت شما هم مفید است.

این مزایای موسیقی فوق العاده هستند اما آیا تنها موسیقی می تواند این مزایا را فراهم کند؟ خیر.

با توجه به شرایط فعلی این تحقیقات، هنوز معلوم نیست که آیا موسیقی از روش های درمانی دیگر بهتر است یا نه. موسیقی تنها راه کاهش استرس یا تسکین درد نیست. موسیقی شاید برای فرد X خوب جواب بدهد اما برای فرد Y ممکن است مدیتیشن یا ورزش نتایج بهتری داشته باشد. به هر حال موسیقی هم وسیله ایست که در هنگام مواجهه با استرس یا برای تسکین درد می توانید از آن استفاده کنید.

محدودیت های موزیک تراپی

در حال حاضر وضعیت تحقیقاتی که در رابطه با تاثیر موسیقی روی سلامت انسان صورت می گیرد به این شکل است که ما می دانیم موسیقی روی ذهن و بدن ما تاثیر می گذارد اما دقیقا معلوم نیست چرا و چگونه این اتفاق می افتد و به این دلیل که نمی توانیم جزئیات را درک کنیم، سخت می شود از موسیقی برای درمان استفاده کرد.

حقیقتا این مشکلات تا حدی حل می شد اگر محققان تحقیقات بهتری انجام می دادند. در حال حاضر پیشرفتی در این زمینه حاصل نمی شود چرا که این تحقیقات از فرمت مشخصی پیروی نمی کنند.

چند مورد از اشتباهات رایج (و راه حل برطرف کردن آن ها) عبارتند از:

۱- تحقیقاتی که در حال حاضر وجود دارد دقیقا معلوم نمی کنند که آیا این نواختن موسیقی است که به بیماران کمک می کند یا گوش کردن به موسیقی. برای مثال اگر یک بیمار بعد از پیانو زدن یا آواز خواندن حالش بهتر شود، آیا اجرا کردن آن موسیقی باعث بهتر شدن حالش شده یا تنها شنیدن صدای موسیقی این پیشرفت را به وجود آورده است؟ تحقیقاتی که در آینده انجام می شوند باید این موضوع را بررسی کنند که آیا اجرای فعالانه ی موسیقی نتایج بهتری را به بیماران ارائه می دهد یا گوش دادن منفعلانه به آن.

۲- تحقیقاتی که در حال حاضر انجام شده تاثیر استایل های مختلف موسیقی را مورد بررسی قرار نداده اند. بیشتر محققان، درمان به وسیله ی موسیقی را مربوط به موسیقی های آرامش بخش می دانند. تحقیقاتی که در آینده انجام می شود باید دسته بندی های دقیق تری را مشخص کنند تا ما بفهمیم در هر شرایطی، چه نوع موسیقی هایی می توانند به روند درمان کمک کنند.

۳- تحقیقات فعلی در رابطه با این که چه کسی موسیقی را کنترل می کند هیچ ایده ای ندارند. بعضی وقت ها محقق، موسیقی را انتخاب می کند، گاهی اوقات خود بیمار موسیقی را انتخاب می کند. این موضوع می تواند شرایط را پیچیده کند چرا که بعضی وقت ها اگر خود بیمار موسیقی مورد علاقه اش را انتخاب کند نتایج بهتری حاصل می شود. تحقیقاتی که در آینده انجام می شود باید پروسه ی انتخاب موسیقی را شفاف تر مورد بررسی قرار دهند.

۴- تحقیقات فعلی گوش دادن فردی به موسیقی، اجرای فردی موسیقی و اجرای گروهی موسیقی را شامل می شود. در بسیاری از مواقع بیمار ممکن است نه از خود موسیقی بلکه صرفا از انجام دادن یک کار دست جمعی لذت ببرد. تحقیقاتی که در آینده انجام می شوند باید این عوامل محیطی را مورد بررسی قرار دهند تا تاثیر موزیک تراپی به صورت فردی و گروهی مشخص شود.

۵- تحقیقات فعلی به طور عمده و روی افرادی که به صورت رندوم انتخاب شده باشند امتحان نشده است. اگر قرار است نتایج این تحقیقات جدی گرفته شوند، یک تحقیق با کیفیت که روی افراد رندوم انجام شده باشد نیاز است.

مزایای موسیقی روی سلامت

تا به این جای مقاله همه ی ما به قدرت بهبود دهندگی موسیقی پی برده ایم، حالا چه یک موسیقی گوش دادن ساده باشد و چه نواختن موسیقی.

از نقطه نظر تحقیقاتی، مزایای موسیقی روی سلامت انسان اثبات نشده است. با این حال به لحاظ عملی و کاربردی دلیل موجهی وجود ندارد که از موسیقی به عنوان عاملی برای بهبود سلامت و خوشحالی استفاده نشود. موزیک تراپی بی ضرر، ارزان و راحت است. همچنین موسیقی عاملی است که باعث کاهش استرس، کاهش فشارهای عصبی، تسکین درد و محافظت در برابر بیماری ها می شود.

استفان کولش که یکی از محققان دانشگاهی در شهر برایتون است، تاثیرات موسیقی روی سلامت انسان را این طور خلاصه می کند: “من نمی توانم بگویم موسیقی یک قرص است که می تواند بیماری ها را از بین ببرد. اما بسیاری از قرص ها عوارض خطرناکی دارند، هم به صورت فیزیکی و هم به صورت روانی. موسیقی هیچ گونه عارضه ی جانبی ندارد.”

منبع jamesclear
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.