راهنمای خرید هدفونِ Jeff Miller

در بازار، انواع هدفون‌ها، در رنگ‌ها و طرح‌ها و با قابلیت‌های مختلف وجود دارد. این موضوع خرید یک هدفون مناسب را سخت می‌کند. من با صرف وقت فراوان، هدفون‌های مختلفی را تست کرده‌ام تا انتخاب را برای شما محدود کنم.

بهترین هدفون بر اساس کاربری

مهم‌ترین نکته در خرید هدفون، توجه به شرایط و انتظارات شماست. در ادامهٔ مقاله، انواع مختلف هدفون را بر اساس نوع کاربرد تقسیم کرده‌ام.

شکل ظاهری

هدفون‌ها به لحاظ شکل ظاهری به سه دسته تقسیم می‌شوند:

۱. هدفون‌های دورگوشی (Over-ear) که گوش را کاملاً احاطه می‌کنند.
۲. هدفون‌های روگوشی (On-ear) که فقط روی سطح بیرونی گوش قرار می‌گیرند.
۳. هدفون‌های توگوشی (In-ear) که درون گوش قرار می‌گیرد.

اندازهٔ ایرکاپ، تأثیر زیادی روی کیفیت صدا و تجربهٔ شنیداری دارد. ایرکاپ بزرگ‌تر به معنی درایور بزرگ‌تر (قوی‌تر) است. این یعنی توانایی بازتولید صدا در هدفون‌های دورگوشی به مراتب بیشتر از هدفون‌های توگوشی است.

پشت‌بسته یا پشت‌باز

موضوع مهم بعدی، پشت‌بسته (Closed-back) یا پشت‌باز (Open-back) هدفون است. در مدل‌های پشت‌باز، گردش هوا به راحتی صورت می‌گیرد ولی در انواع پشت‌باز، قسمت پشتِ هدفون کاملاً از جنس سخت پوشیده شده و اجازهٔ گردش هوا نمی‌دهد. هدفون‌های پشت بسته به خوبی جلوی ورود یا خروج صدا را می‌گیرند و از هدفون‌های پشت‌باز ایزوله‌تر هستند. از طرفی هدفون‌های پشت‌باز ساند استیج بهتری دارند. در استفادهٔ طولانی کمتر خسته‌کننده هستند. گوش را گرم نمی‌کنند. صداهای بیرون را به می‌توانید بشنوید.

انتخاب هر یک از این‌ها بستگی به جایگاه استفاده از آن‌ها دارد. مسلماً هدفون‌های پشت‌باز انتخاب خوبی برای کارهای مانیتورینگ و نظارت صدا نیستند. از طرفی برای استفادهٔ سرگرمی، هدفون‌های پشت‌بسته انتخاب خوبی برای خارج از منزل نیستند؛ چون با حذف عمدهٔ نویزهای محیط، آگاهی محیطی را کاهش داده و منجر به بروز حوادث می‌شوند (تصور کنید متوجه عبور ماشین‌ها نشوید!). به صورت کلی هدفون‌های پشت‌بسته برای کارهای حرفه‌ای و مانیتورینگ صدا کاربرد دارند.

هدفون‌های پشت‌باز انتخاب خوبی برای شنیدن موسیقی هستند. ایزولیشن این هدفون‌ها به خاطر باز بودن فضای پشت هدفون کم است ولی همین موضوع باعث گردش هوای بهتر و سانداستیج بهتر هدفون می‌شود. در تمام حالت‌هایی که هدفون پشت‌بسته مناسب نیست هدفون پشت‌باز می‌درخشند.

سیمی یا بی‌سیم

بخش عمدهٔ فروش هدفون‌ها متعلق به هدفون‌های بلوتوث است و انتظار می‌رود در آینده استقبال از این هدفون‌ها بیشتر هم بشود. چه کسی دوست ندارد از شر این سیم‌های لعنتی خلاص شود؟! همهٔ ما دوست داریم آهنگ مورد علاقهٔ خود را بدون آویزان بودن سیم بشنویم.

آن روزها که تکنولوژی بلوتوث قدیمی و ناپایدار بود گذشت. اکنون بلوتوث به بلوغ رسیده و بسیاری از مشکلات پیشین برطرف شده است. مصرف انرژی و تأخیر کمتر، اتصال سریع‌تر، کیفیت صدای بهتر، پایداری بیشتر، از ثمرات بهبود بلوتوث در سالیان اخیر بوده است؛ تا آنجا که شرکت اپل، با اعتماد به این تکنولوژی، درگاه هدفون را از آیفون برداشته است.

با این حال کماکان بهترین کیفیت صدا از آنِ هدفون‌های سیمی است. هدفون‌های بلوتوث با وجود پیشرفت‌های فراوان، همچنان به زور کدک‌های صوتی و تکنیک‌های فشرده‌سازی صدا، میزان تأخیر و پایداری اتصال را حفظ می‌کنند. این موضوع اگرچه پیشرفت‌های بسیار خوبی داشته ولی اگر هنوز اورجینال بودن صدا و کیفیت واقعی صدا برای شما حیاتی است باید قید انواع بی‌سیم را بزنید. تفاوت جزئی است ولی برای یک گوش ورزیده این جزئی هم قابل قبول نیست.

امکان کنترل تلفن و برقراری تماس تلفنی

بیشتر هدفون‌های امروزی دارای یک میکروفون داخلی برای برقراری تماس تلفنی هستند. این هدفون‌ها انتخاب خوبی برای جلسات اسکایپی یا بحث‌های فنی در مایکروسافت تیم هستند. برای کار در منزل، استفاده از این هدفون‌ها راحت‌تر از خرید یک هدفون و میکروفون مجاز است. هدفون‌های بلوتوث اغلب با استفاده از کنترل‌هایی فیزیکی روی بدنه یا از طریق دستیار صوتی عملکردهایی مثل عوض کردن آهنگ، کم و زیاد کردن صدا و … را انجام دهند. این قابلیت گرچه به اندازهٔ کیفیت صدای یک هدفون ضروری نیست ولی قطعاً بودنشان بهتر از نبودنشان است.

هدفون‌های اکتیو نویز کنسلینگ

توانایی ایزولیشن هدفون‌های نویز کنسلینگ بسیار بهتر از هدفون‌های پشت‌بستهٔ معمولی است. هدفون‌های پشت‌بسته، به صورت پسیو (Passive) جلوی ورود نویزها را می‌گیرند که این موضوع در ارتباط مستقیمی با جنس مواد به کار رفته در طراحی ایرکاپ‌ها و میزان ضخامت آن‌ها است.

برخی از هدفون‌ها مانند QuietComfort 35 مجهز به تکنولوژی اکتیو نویز کنسلینگ (Active Noise Cancelling) هستند. در این تکنولوژی، داخل هر ایرکاپ تعدادی میکروفون تعبیه شده که با دریافت صداهای بیرون و تولید صدایی در خلاف جهت، عمل خنثی‌سازی نویزها صورت می‌گیرد.

حتی در برخی از مدل‌ها مثل Sony WH-1000XM4 یک تراشهٔ مرکزی، بر اساس الگوریتم‌های هوش مصنوعی و ترجیحات کاربر، صداها را بر اساس نوع آن لغو می‌کند. به عنوان مثال در سالن انتظار پرواز، همهٔ صداها حذف می‌شود ولی همچنان صدای اعلانیه‌های بلندگو را می‌شنوید. همچنین در برخی از مدل‌ها از طریق کنترل‌های فیزیکی یا از طریق یک اپلیکیشن می‌توانید شدت نویز کنسلینگ را کم و زیاد کنید. در هدفون سونی WH-1000XM4 تنها با لمس طولانی ایرکاپ، نویز کنسلینگ غیرفعال شده و صداهای بیرون از طریق میکروفون‌های داخلی دریافت و به گوش شما منتقل می‌شود؛ بنابراین بدون برداشتن هدفون می‌توانید در مواقع ضرور با دیگران صحبت کنید.

ورزشی یا غیر ورزشی

هدفون‌های ورزشی در برابر گردوخاک و عرق و شرایط بد آب‌وهوایی مقاوم هستند. برخی از هدفون‌های ورزشی دارای گواهینامهٔ IP67 هستند که به راحتی قابل شستشو هستند. از نکات دیگری که در خرید هدفون‌های ورزشی باید به آن توجه داشت، تعدد کنترل‌های فیزیکی است. عوض کردن آهنگ، توقف پخش یا کم و زیاد کردن صدا از طریق گوشی سخت است. در حین ورزش خیلی سریع باید این کارها را انجام دهید و برای این منظور وجود دکمه‌های فیزیکی ضروری است. بعلاوه یک هدفون ورزشی به خوبی باید درون گوش چفت شود تا با جست و خیزها و حرکت‌های تند از گوش بیرون نیفتد. همچنین به خاطر عبور و مرور خودروها، آگاهی محیطی و امکان شنیدن صداهای بیرون ضروری است؛ بنابراین اگر هدفونی ورزشی با قابلیت اکتیو نویز کنسلینگ می‌خواهید به امکان کنترل شدت نویز کنسلینگ یا توانایی قطع و وصل آن توجه داشته باشید تا در اماکنی که نیاز به آگاهی محیطی است بتوانید این ویژگی را غیرفعال کنید.

ایربادهای True Wireless

اپل جک هدفون را حذف کرد ولی پشت‌بند آن AirPods را معرفی کرد. این هدفون دارای تراشهٔ اختصاصی W1 برای بهبود اتصال عملکرد بی‌سیم است.

در هدفون‌های True Wireless (که به هدفون‌های کاملاً بی‌سیم نیز معروف هستند)، گوشی چپ و راست مستقل هستند و هیچ سیمی بین آن‌ها وجود ندارد. شما به دلخواه می‌توانید از گوشی چپ، راست یا همزمان هردو استفاده کنید. به خاطر نبود سیم، به این هدفون‌ها (یا در واقع ایربادها)، True Wireless گفته می‌شود.

بیشتر هدفون‌های ترو وایرلس از طریق یک محفظه شارژ، شارژ می‌شوند. این محفظه از طریق پورت USB یا به صورت بی‌سیم شارژ می‌شود و همانند یک باتری پشتیبان هر زمان که ایربادها را درون آن بگذارید شروع به شارژ کردنشان می‌کند. برخی از محفظه‌ها تا ۳ بار توانایی شارژ مجدد هدفون را دارند. اغلب کیس‌های شارژ از فناوری شارژ بی‌سیم برخوردار هستند؛ این یعنی مثلاً‌ با ۵ دقیقه شارژ می‌توانید ۱ ساعت از هدفون استفاده کنید. تفکیک کامل گوشی چپ و راست، به جز راحتی استفاده، فایدهٔ دیگری هم دارد؛ شما می‌توانید همزمان که یک گوشی درون محفظه در حال شارژ است، از گوشی دیگر استفاده کنید و این روند را تا پایان شارژ محفظه تکرار کنید.

هدفون‌های گیمینگ

برخی از بازی‌های ویدیویی فراتر از یک بازی و به نوعی شاهکار هنری به حساب می‌آیند. این شاهکار نه فقط در طراحی کاراکترها و انیمیشن‌ها بلکه در صداپردازی محیط بازی هم دیده می‌شود. کیفیت بصری بازی مربوط به کارت گرافیک و مانیتور شماست ولی کیفیت صدای آن رابطهٔ مستقیمی با کارت صدا و هدفون شما دارد. برای اینکه بتوانید تمام جزئیات صوتی یک بازی را همانگونه که سازندگانشان مد نظر داشته‌اند بشنوید بایستی از یک هدفون خوب استفاده کنید.

اکثر هدفون‌های گیمینگ از قابلیت پردازش صدای فراگیر (Surround Sound) برخوردار هستند. صدای فراگیر یعنی اگر بالگردی از بالای سر شما حرکت می‌کند، صدای آن را از بالا سر بشنوید، اگر یک نفر از پشت تیراندازی می‌کند، جهت تیراندازی را تشخیص دهید، همینطور صداهای دور و نزدیک، گام‌هایی که به شما نزدیک یا از شما دور می‌شود … . برای این منظور هدفون‌های Audeze Mobius انتخاب مناسبی هستند.

در خرید هدفون‌های گیمینگ به نوع پیاده‌سازی تکنولوژی صدای فراگیر توجه کنید. در برخی از مدل‌ها، هدفون استریو است ولی با تکنولوژی‌های نرم‌افزاری، احساس صدای سه بعدی القاء می‌شود. در برخی دیگر از درایورهای فیزیکی مجزا درون هدفون استفاده شده که کیفیت بالاتری از صدای سه بعدی به وجود می‌آورند. همچنین به قابلیت اتصال میکروفون (اصطلاحاً Boom Mic) توجه داشته باشید. این میکروفون برای مکالمه با هم‌تیمی‌ها در جریان بازی استفاده می‌شود و قطعا به خاطر فاصلهٔ ثابت آن از دهان از میکروفون‌های مجزا بهتر عمل می‌کنند.

هدفون‌های مخصوص تلویزیون

هدفون مخصوص تلویزیون اصطلاحی است که به هدفون‌های بی‌سیم با ویژگی‌های مطلوب برای تماشای فیلم اطلاق می‌شود. ویژگی‌های مطلوب عبارتند از: اتصال سریع و بدون تأخیر، هماهنگی صدا و تصویر، امکان تقویت صدای زمینه یا گفتگوی بازیگران. در برخی از هدفون‌ها یک کنترل فیزیکی روی هدفون تعبیه شده که به راحتی می‌توانید بین تقویت صدای محیط یا دیالوگ‌ها سوئیچ کنید. در حالت محیطی، صداهایی مثل انفجار و جلوه‌های صوتی تقویت می‌شود و در حالت دیالوگ، گفتگوها با وضوح بیشتری پخش می‌شود. اغلب هدفون‌های سنهایزر (Sennheiser) برای این کاربرد مناسب هستند.

هدفون‌های Audiophile

اغلب دیوانه‌های صدا ترجیح می‌دهند به جای اسپیکر از هدفون استفاده کنند. هدفون با فاصلهٔ کمی که از گوش و ایجاد یک محیط ایزوله و متمرکز، لذت شنیدن یک موسیقی و جزئیات صدا را چند برابر می‌کند. برخی از صداها که از طریق اسپیکرها (حتی اسپیکرهای مانیتورینگ) نمی‌توانید بشنوید از طریق هدفون‌های حرفه‌ای به راحتی می‌توانید بشنوید. در میان برندهای تولیدکنندهٔ هدفون برای این دسته، Shure, Focal, Grado, Audeze, Sennheiser, Brewers & Wilkins می‌درخشند.

داک و آمپلی‌فایر

اغلب هدفون‌های حرفه‌ای و رده‌بالا، امپدانس بالایی داشته و برای بهره‌مندی از ۱۰۰ درصد توانایی‌شان حتماً باید از آمپلی‌فایر و کارت‌های صدای حرفه‌ای استفاده کنید. اگر کارت صدای حرفه‌ای ندارید یا قصد ندارید کارت صدا بخرید، به میزان کشش کارت صدای خود توجه کنید و متناسب با آن هدفون بخرید. اغلب هدفون‌های بالای ۸۰ اهم (و حتی خودِ ۸۰ اهم) برای افزایش کارایی نیازمند کارت صدای حرفه‌ای هستند.

 

عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.