راهنمای چیدن پدال افکت ها روی پدال بورد

در تنظیم پدال بورد گیتار هیچ محدودیتی وجود ندارد که کدام پدال را کجا قرار دهید ولی این دلیل بر آن نیست که صدای تولید شده در هر چیدمان فرقی با دیگری نداشته باشد. گاهی جا به جایی دو پدال تأثیر بدی روی صدای تولیدی خواهد گذاشت و گاهی تاثیری مطلوب! به عنوان مثال قاعده ای کلی حکم می کند که تیونرها را در شروع سیگنال که هنوز دستکاری نشده قرار دهیم تا عملکرد بهتری شاهد باشیم. ولی اگر همین پدال را بعد از دیستورشن قرار دهید عملکرد خوبی از آن مشاهده نخواهید کرد. پس تیونر را همیشه باید قبل از دیستورشن قرار دهید. این موضوع لزوم وضع قوانین برای چیدمان پدال ها را نشان می دهد. در این مطلب راهنمایی ۹ مرحله ای ترتیب درست قرارگیری پدال ها روی پدال بورد را به شما آموزش می دهد و البته برای عملکرد بهتر هر پدال تنظیمات و چینش های متفاوت هر یک به طور جداگانه بررسی شده است.

۱- ولوم

این پدال را باید در ابتدای زنجیره قرار داد. دقیقاً مثل نابِ صدا روی گیتار، ولی به فرم پدالی. البته اگر دنبال کمرنگ سازی تدریجی سیگنال هستید بهتر است در انتهای زنجیره قرار دهید. این کار در اجرای زنده به طور دراماتیکی باعث fade شدن صدا خواهد شد که به شنونده ها احساس استودیویی این افکت را القاء می کند.

۲- کمپرسور

در حالت ایده آل کمپرسور را باید پیش از بقیۀ افکت ها در زنجیرۀ سیگنال قرار داد تا فقط روی صدای اصلی کار کند چرا که کمپرسور در ردۀ افکت هایی است که gain صدا را افزایش می دهد و اگر بعد از سایر افکت ها قرار دهید باعث تولید بیش از حد نویز و کنترل سخت این نویزها خواهد شد. با قرار دادن کمپرسور در انتهای زنجیره دامنۀ صوتی بین signal path های بالقوه تقلیل یافته و سطح سیگنال پایدارتری را تجربه خواهید کرد. با این حال در ضبط استودیویی به طور یقین کامپرشن در post-amp یا post-mic قرار می گیرد.

۳- Whammy

این پدال افکت را باید قبل از درایو و بعد از کمپرسور قرار داد. پیچ شیفتر سیگنال صدا را فشرده و از بین می برد. بنابراین قرار دادن درایو بعد از این افکت باعث نرمی و از حالت مصنوعی خارج شدن قسمت های ناخوشایند صدا خواهد شد و مکمل خوبی برای هارمونیک بهتر صداست. اگر همین افکت را بعد از Delay قرار دهید اثرات لحظه ای افکتی شلوغ خواهید شنید. تکنیک رایجی وجود دارد که پیچ شیفتری را بر روی حداقل زمان و فیدبک را روی فول تنظیم کنید و سپس بعد از Boss DD-3 قرار دهید تا یک افکت sci-fi را تجربه کنید.

۴- Wah

افکت Wah را قبل از درایو قرار دهید تا بیشترین تاثیر موسیقیایی آن منعکس شود. با قرار دادن این افکت قبل از پدال های Reverb و ماجولیشن امکان کنترل داینامیک سرعت wah با کمک فیلترهای fuzze وجود دارد. این یعنی می توانید هر زمان که لازم بود تاثیر افکت را کاهش داده یا ریتمش را در بخش arpeggiated سرعت بخشید. اگر دنبال صدایی وحشی و قوی هستید این افکت را بعد از fuzze قرار دهید. این کار را می توانید در سولوهای بیلی کورگان در گروه Smashing Pumpkins در قطعه ای مثل Slunk مشاهده کنید.

۵- پری آمپ / درایو

این ها را باید قبل از fuzze قرار دهید. خرد کردن ورودیِ درایو باعث کمپرس و چاقی بیشتر تونالیته خواهد شد. چینش دیگری هم وجود دارد که بعد از drive و fuzze قرار می دهند. این حالت باعث تقویت لید خواهد شد. در این حالت صدا همچنان از تونالیتۀ حجیمی برخوردار است ولی کمپرس یا کلیپ شده نیست.

مطالب مرتبط

۶- فاز / دیستورشن

جای فاز/ دیستورشن پیش از delay و ماجولیشن و بعد از درایو و پیچ شیفتر است. کمپرس یا کلیپ سیگنال می تواند حجم قابل درک گیتار را افزایش دهد. این کار با کپی سیگنال در افکت های تاخیر و ریورب به وجود می آید. جاگذاری دیستورشن بعد از آن ها، پَرِش ولوم یا تُن های خش را به دنبال خواهد داشت و با قرار گرفتن قبل از آن ها باعث قطع ارتباط repeate cleaner ها می شود. در صورتی که این افکت ها را قبل از پیچ شیفتر قرار دهید، سیگنال گیتار به شدت کلیپ خواهد شد چرا که سیگنال فشرده تری به ورودی پیچ شیفتر می فرستد. این کار بر حسب اینکه چطور از پدال های پیچ شیفتر و فاز استفاده کنید، تن های متفاوتی به گوش شما خواهد رساند.

۷- ماجولیشن (Modulation)

این افکت را باید قبل از اوردرایو و دیستورشن قرار دهید. صدای تولید شده از یک فیزر یا فلنگر بعد از درایو می تواند بسیار قوی باشد. برای تجسم این صدا به سولوی زندۀ Mooney Suzuki در حالت امپلی شده فکر کنید. با قرار دادن فیزر یا فلنگر قبل از درایو می توانید افکت ظریف تری داشته باشید. این چیدمان را می توانید در سولوی ادی ون هالن جستجو کنید.

۸- Delay

افکت دیلی یا تاخیر را قبل از درایو، ریورب و ماجولیشن قرار دهید. با قرار دادن همین افکت بعد از ریورب یا صف کردن چندین پدال دیلی و ریورب می توان به افکتی در سبک امبینت دست بیابید. قاعدۀ کلی این است که برای وضوح بیشتر مقدار تأخیر را از زیاد به زیادتر تغییر دهید. یعنی در شروع مقدارش را زیاد و همینطور که به پایین زنجیره می روید زمان را افزایش دهید. نوازنده های امبینت با یک تایم کوتاه ابتدایی کار را شروع می کنند و با رسیدن به هر Delay زمان را اندکی افزایش می دهند.

۹- ریورب

افکت ریورب را باید قبل از دیلی قرار دهید تا تاثیر Delay را به خوبی احساس کنید. ترکیب دیلی و ریورب همانطور که بالاتر گفتیم امبینتی عالی به دنبال خواهد داشت ولی تنظیم آن ها به گونه ای که باعث به وجود آمدن صداهای ناخوشایند نشود کار سختی است. قرارگیری ریورب بعد از دیلی، تریبل را به اندازۀ کافی آماده می کند تا صدایی حجیم یا تن امبینتی شفاف و اتموسفریک خلق کند. این کار بدون خراب شدن تاثیر افکت ریورب صورت می گیرد. از طرفی قرار دادن ریورب بعد از درایو باعث مرگِ تن های سیاه خواهد شد.
سعی کنید در استودیو ترتیب های مختلف پدال ها را امتحان کنید تا هم با تاثیر هر کدام بر سایر پدال ها آگاه شوید و هم ترتیب مناسب هر آهنگ را پیدا کنید. در نهایت هیچ قانون یکسانی وجود ندارد. این شرایط است که تعیین می کند در هر زمان چه چینشی برای پدال ها در نظر بگیریم. قوانین را رعایت کنید ولی هر زمان احساس کردید شکستن قانونی صدای تولید می کند واهمه ای از این کار نداشته باشید. گوش شما بهترین معیار برای ارزیابی قوانین است.

منبع musicradar
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.