راهنمای جامع خروجی گرفتن در FL Studio

در این مقاله هر آنچه برای خروجی گرفتن یا اصطلاحاً Export کردن صدا در FL Studio لازم باشد توضیح می دهیم. همچنین به سوالات رایجی مثل «بهترین تنظیمات اکسپورت در اف ال استودیو»، «چرا هیچ صدایی در خروجی وجود ندارد؟»، «اکسپورت کردن قسمتی از پروژه» و «آیا FL Studio قادر به رندر فایل های ویدیویی است؟» پاسخ خواهیم داد. همچنین خواهید فهمید که مقایسۀ کیفیت خروجیِ DAW ها کار اشتباهی است و این تصور باطل نشانگر مبتدی بودن فرد است.

تنظیمات لازم برای دریافت خروجی با کیفیت

همین اول بگویم که خروجی گرفتن از صدا به مراتب ساده تر از خروجی گرفتن از ویدیو است. تنها نکتۀ مهمی که باید بدانید انتخاب فرمت صدا است (wav یا mp3 یا Ogg و … ) که در قسمت بعدی توضیح می دهیم. این پنجرۀ تنظیمات در اف ال استودیو است:

برای باز کردن پنجرۀ تنظیمات دو راه وجود دارد:

  • برای فرمت WAV کلیدهای CTRL + R و برای MP3 کلیدهای CTRL + Shift + R؛
  • مسیر File > Export و انتخاب فرمت مورد نظر.

توجه کنید که قبل از نمایش این پنجره، ابتدا مسیر ذخیره سازی فایل از شما پرسیده می شود.

اولین قسمتِ تنظیمات خروجی، Project type است. از بخش Mode می توانید کل آهنگ (Full song) یا فقط الگوی انتخاب شده (Pattern) را به خروجی بفرستید. در قسمت Tail به اف ال استودیو بگویید که با افکت هایی مثل ریورب که در انتهای آهنگ پخش و به تدریج کم می شوند چه کند. آن ها را به همان حالِ خود رها کند (Leave remainder) و به طول فایل اضافه کند، یا کات کند (Cut remainder) و یا افکت های اضافی را به ابتدای آهنگ برگشت دهد (Wrap remainder). این گزینۀ آخر بیشتر برای لوپ ها کاربرد دارد (افکت انتهای لوپ به ابتدای آن برگشت داده می شود که باعثِ تولید یک لوپِ نرم می شود.) مسلماً بهترین تنظیمات برای خروجی گرفتن از یک پروژۀ کامل، انتخاب Full Song و Leave reminder است.


قسمت بعدی انتخاب فرمت خروجی است:


شما می توانید همزمان چند فرمت را انتخاب کنید و خروجی بگیرید. اسلایدرها و تنظیمات این بخش برای بعضی از فرمت ها در دسترس نیست مثلاً در تصویر بالا چون فقط فرمت wav انتخاب شده، اسلایدر MP3 bitrate در دسترس نیست. این اسلایدرهایی عموماً برای فشرده سازی، انتخاب بیت ریت و عمق بیتی است که بسته به فرمت انتخاب شده فعال شده و تغییرشان روی کیفیت صدا و اندازۀ فایل نهایی اثر می گذارد. در ادامۀ مقاله در مورد فرمت ها توضیح می دهیم ولی فعلاً همین قدر بدانید که فرمت WAV بالاترین کیفیت و حجم را داراست و برای فرمت MP3 پیشنهاد ما انتخاب بیت ریت 256 کیلوبیت و بالاتر است ( بالاترین مقدار، 320 کیلوبیت است).

برای فرمت WAV سه گزینه وجود دارد: عمق بیتی 16، 24 و 32 که پیشنهاد ما 16 بیت است. توضیح عمیق بیتی یا Bit-depth از موضوع این مقاله خارج است ولی به صورت ساده بخواهیم بگوییم Bit-Depth مشخص می کند میزان ولوم ذخیره سازی چقدر باشد. تاثیرش را زمانی می بینید که بخش هایی از آهنگ دارای صدای بسیار کمی باشند. 24 بیت محدودۀ داینامیکی گسترده تری در اختیار شما قرار می دهد ولی تشخیص آن از 16 بیت بسیار دشوار و ناچیز است. به همین خاطر بهتر است 16 بیت را انتخاب کنید تا در حجم فایل خروجی صرفه جویی کنید. عمق بیتی 16 یا همان CD quality فراتر از نیاز شنونده است و واقعاً جای نگرانی نیست.

در قسمت Quality من به شخصه ای Resampling را بر روی 512-point sinc می گذارم و تیک سه گزینۀ HQ for all plugins, Disable maximum polyphony و Dithering را می زنم:

زمانی وارد عمل می شود که شما بخواهید یک سمپل را از Pitch اصلی خود ترنسپوز کنید. به عنوان مثال وقتی کیک درام شما در نت های متفاوتی نواخته می شود.

HQ for all plugins باعث می شود تا پلاگین های استفاده شده در پروژه با بالاترین کیفیت، خروجی گرفته شوند. این گزینه فقط برای پلاگین های نیتیوِ اف ال استودیو است ولی برخی از وی اس تی ها که تنظیمات rendering mode دارند را نیز شامل می شود.

Disable maximum polyphony مقدار Max poly را در تنظیمات کانال نادیده می گیرد. یکی از راه های کاهش بارِ پردازنده، کاهش تعداد نت هایی است که همزمان نواخته می شوند. برای انجام این کار، از تنظیمات هر کانال، مقدار پارامتر MAX در زیرگروه Polyphony کاهش داده می شود. اما هنگام خروجی با تیک زدن این گزینه می توانید محدودیت فوق را بردارید و پروژه را به همان صورتی که هست به خروجی بفرستید.

Dither مقولۀ بسیار گسترده است و ارتباط تنگاتنگی با عمق بیتی دارد. این پارامتر مقدار بسیار کمی نویز اضافه می کند تا مانع از بروز مشکلات مربوط به کوانتایز شود. در اف ال استودیو به صورت پیش فرض عمق بیتی روی 32 است و وقتی شما خروجی 16 بیت انتخاب می کنید در حال تغییر Bit-Depth هستید. توضیح بیشتر در مورد Dither فراتر از سطح این مقاله است. موقع خروجی گرفتن همیشه این گزینه را تیک بزنید.

قسمت بعدی Miscellaneous است که تنظیمات متفرقه را در بر می گیرد.

گزینۀ Split mixer tracks هر یک از ترک های میکسر را در قالب یک فایل wav جدا ذخیره می کند. دقت کنید این پارامتر نمی تواند در فرمت های دیگری مثل flac/mp3/ogg خروجی بگیرد.

من معمولاً همۀ گزینه های این بخش را به جز سه مورد پایین غیرفعال می کنم:

Trim PDC Silence: این گزینه در راهنمای اف ال استودیو خیلی خوب توضیح داده نشده، ولی چیزی که من برداشت کردم این بود که با فعال کردن آن، مقداری سکوت، برابر PDC ترک به ابتدای آن اضافه می شود. در واقع به خاطر تأخیر پلاگین ها، گزینۀ Plugin delay compensation > automatic را انتخاب می کنند. تیک زدن این گزینه موجب می شود تا اثرات جانبیِ تاخیر پلاگین ها روی ترک نهایی، به حداقل برسد. خلاصه اگر شما هم مثل من در مورد این گزینه گیج شده اید تیکش را بزنید!

Enable insert effects و Enable master effects هم تکلیفشان معلوم است. کسی دوست ندارد افکت ها و میکسی که ساعت ها روی آن زحمت کشیده را در خروجی نیاورد. به هر حال اگر دوست داشتید یک نسخۀ خشک و بدون روح از آهنگ تولید کنید، تیک این دو گزینه را بردارید تا در خروجی آهنگی بدون افکت و میکس داشته باشید.

در پایان کلید Start را بزنید تا زحمات خود را در قالب یک فایل صوتی دریافت کنید.

چه فرمتی برای خروجی انتخاب کنم؟

اکنون کمی در مورد فرمت های صوتی FL Studio صحبت کنیم: WAV, FLAC, MP3, OGG
همانطور که قبلاً گفتیم، فرمت های صوتی نسبت به فرمت های ویدیویی بسیار ساده تر هستند. به صورت کلی دو نوع فایل صوتی داریم: کیفیت بالا، کیفیت پایین.

WAV و FLAC به خاطر ماهیت Lossless (یعنی عدم دستکاری داده ها) بهترین کیفیت و البته بیشترین حجم را دارند. از سوی دیگر MP3 و OGG کیفیت پایین تری دارند چون از نوع lossy هستند. فرمت های Lossy با حذف داده های اضافه – مثلاً حذف فرکانس های خارج از محدودۀ شنوایی انسان – حجم فایل را به طور چشمگیری کاهش می دهند.

MP3 از نوع Lossy است و بیت ریت آن ثابت است. سازگاری بسیار خوبی با دستگاه های مختلف دارد و تقریباً در هر جایی قابل پخش است. OGG را می توان نسخۀ متن باز MP3 دانست. با این تفاوت که بیت ریتِ آن متغیر بوده و در نتیجه حجم فایل خروجی کمتری دارد. این فرمت به اندازۀ MP3 مشهور نیست و معلوم نیست که در آینده چه جایگاهی داشته باشد!

چه زمانی از فرمت های lossless (مثل WAV یا FLAC) استفاده کنیم و چه زمانی از فرمت های Lossy (مثل MP3 یا OGG)؟ پاسخ در حجم فایل خروجی نهفته است.

اگر تصمیم گرفته اید فایل صوتی را به صورتی CD یا در وب سایت های آیتیونز، اسپاتیفای و … توزیع کنید شدیداً توصیه می کنیم فرمت WAV را انتخاب کنید. ولی در صورتی که بخواهید آهنگی را با دوستان خود به اشتراک بگذارید MP3 انتخاب مناسب تری است. اگر مخاطب شما تخصصی در موسیقی نداشته باشد بعید است متوجه تفاوتِ کیفیِ فرمت های مختلف شود؛ در چنین شرایطی فرمتی با حجم کمتر و سازگاری بیشتر (مثل MP3) با بیت ریت 256 کفایت می کند.

من همیشه برای توزیع آنلاین از کیفیت CD یعنی فرمت WAV با عمق بیتی 16 بیت و سمپل ریت 44.1 کیلو هرتز استفاده می کنم. انتخاب مقادیر بالاتر عاقلانه نیست چون مخاطب به سختی تفاوت را تشخیص خواهد داد. تنها چیزی که با سمپل ریت بالاتر نصیب شما و مخاطبان شما می شود حجم بالاتر فایل است که به راحتی تشخیص داده می شود!

با افزایش مقدار Sample rate در زبانۀ Audio می توانید پرفرمنس میدی کنترلر را بهبود بخشید چون در این حالت مدت زمان بافر داده ها کاهش پیدا می کند.

بعد از تغییر Sample Rate باید اف ال استودیو را ببندید و دوباره اجرا کنید تا تغییرات اعمال شود. کانفیگ خروجی من همیشه فرمت WAV با سمپل ریت 44.1 کیلوهرتز و عمق بیتی 16 بیت است.

اکسپورت کردن بخشی از آهنگ

برای اکسپورت کردن بخشی از آهنگ، آن ناحیه را با CTRL + Left-Click یا Double Click + Drag انتخاب کنید و مراحل قبلی را تکرار کنید. اکنون تنظیمات خروجی فقط روی قسمت انتخاب شده اعمال می شود. یادتان نرود در تنظیمات خروجی از قسمت Project Type > Mode گزینۀ Song را انتخاب کنید.

سوالاتی در مورد رندر صدا در FL Studio

چرا میکسِ من هنگام خروجی صدای بدی دارد؟

با توجه به تجربیات خودم، این مشکل به میکس و مستر شما بر می گردد. اگر در کار میکس و مستر تازه وارد هستید باید بدانید که این کار دانش، تمرین و مهارت بالایی می خواهد و نباید خیلی زود از خودتان انتظار داشته باشید. هدف نهاییِ میکس و مستر، تنظیم آهنگ برای پخش در پلتفرم های مختلفی مثل هدفون، اسپیکر، تلفن همراه، تلویزیون، ضبط ماشین و … است. احتمالاً در استودیوهای بزرگ متوجه حضور اسپیکرهای متعدد شده اید. این کار برای تست خروجی روی دستگاه های مختلف است. در واقع تنها راهی که می توان از همسان بودن خروجی در پلتفرم های مختلف اطمینان حاصل کرد، تست کردن آهنگ روی آن پلتفرم هاست.

سعی کنید تا حد امکان از خروجی WAV و بیت ریت 16 استفاده کنید. همچنین مطمئن شوید برای پلاگین لیمیتر، تنظیمات سنگینی روی کانال مستر اعمال نکرده باشید؛ چرا که باعث افت کیفیت صدا خواهد شد. یک ترک جدا به عنوان ترک مرجع بسازید تا بتوانید صدای نهایی را با صدای قبلی مقایسه کنید. ترک مرجع (Reference Track) بایستی عاری از هر نوع افکتی باشد و فقط مجاز به استفاده از تنظیمات عمومی EQ و بلندی صدا و … است. مقایسه این ترک با خروجی مستر، کمک می کند تا اشکالات موجود در صدا را متوجه شوید.

در صورتی که همه چیز درست میکس شده باشد و خروجی را WAV 16 bit انتخاب کرده باشید قاعدتاً نباید کیفیت خروجی تغییر کند. پس این ادعا که فلان DAW کیفیت صدای بهتری از FL Studio دارد به کلی اشتباه است و هیچ مبنای علمی و منطقی ندارد. بسیاری از افراد، ضعفشان در میکس را به گردن نرم افزار می اندازند. میکس کار بسیار سختی است. با صبر و حوصله تمرین کنید.

هیچ صدایی در خروجی وجود ندارد

اف ال استودیو در دو حالت خروجی تحویل می دهد: Pattern یا Full Song. اگر حالت پترن را انتخاب کرده باشید و در پترن فعال کنونی چیزی وجود نداشته باشد در خروجی هم صدایی وجود نخواهد داشت. همینطور در مورد Full Song اگر احیاناً چیزی در پلی لیست قرار نداده باشید، هیچ صدایی به خروجی ارسال نمی شود. گاهی قسمتی خالی از پلی لیست را انتخاب کرده اید. این باعث می شود تا در خروجی، فقط همان بخش انتخاب شده، پردازش شود که طبیعتاً چون خالی است صدایی هم وجود نخواهد داشت. چنین مشکلاتی معمولاً به خاطر بی دقتی است.

خروجی گرفتن از ترک های میکسر به صورت مجزا

شاید بخواهید ترک های میکسر را به صورت مجزا به خروجی بفرستید؛ یعنی هر ترک در یک فایل جدا. برای انجام این کار در تنظیمات خروجی تیک گزینۀ Split mixer tracks را بزنید.

خروجی ویدیو

در اف ال استودیو، پلاگین جالبی به نام ZGameEditor Visualizer وجود دارد که هنگام پخش موسیقی، جلوه های بصری (یا همان رقص نور) نمایش می دهد. در تنظیمات این پلاگین دکمه ای برای ارسال خروجی ویدیو وجود دارد. ویدیوی ساخته شده را می توانید برای تبلیغ آلبوم در شبکه های اجتماعی منتشر کنید.

رندرگیری برای ساندکلود و یوتیوب

اگر مسترینگ شما صدای بلندی داشته باشد، سرویس ها استریمینگ صدا را کاهش می دهند و اگر صدای کمی داشته باشد صدا را افزایش می دهند. دلیلش این است که یوتیوب، ساندکلود، اسپاتیفای یا هر سرویس صوتی دیگری به دنبال جلب رضایت کاربرانشان هستند. آن ها می خواهند آهنگ های مختلف با صدایی یکسان به گوش مخاطب برسد تا مجبور نباشد پیچ ولوم صدا را مدام کم و زیاد کند. برخی از این سرویس ها، قابلیت نرمال سازی صدا را به اختیار کاربر می گذارند. بنابراین همیشه مشکل ار میکس و مستر شما نیست، گاهی ضعف در اجرای آن است.

از این پس اگر کسی مدعی شد FL Studio کیفیت صدای پایینی دارد، بدانید با یک شخص مبتدی روبرو هستید.

منبع itsgratuitous
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 نظرات
  1. فرزاد می گوید

    مرسی از مقاله ی باحالتون??

  2. ابوالفضل می گوید

    سلام یه سوال دارم
    من بیشتر ترک هایی که رندر میگیرم خروجی صدای پایینی داره
    کیفیتش پایین نیست فقط صداش کمه
    یعنی مشکل از سمپل ها و پلاگین هاییه که استفاده میکنم ؟