برترین لپ تاپ های ۲۰۲۰ برای ساخت موزیک

انتخاب یک لپ تاپ مناسب، همیشه کار سختی است. در برخی از مدل ها فقط روی شارژدهی باتری تمرکز شده و اهمیت چندانی به صفحه نمایش یا قدرت پردازشِ آن نداده اند. برخی دیگر پرفورمنس را افزایش داده اند ولی از آن طرف شارژدهی کم شده است. اینکه بدانید برای نیاز فعلی تان چه فاکتورهایی در نظر بگیرید، یا به چه فاکتورهایی، بیشتر از بقیه اهمیت دهید کمک می کند تا انتخاب دقیق تری داشته باشید. در این مطلب، ابتدا فاکتورهای مهم برای انتخاب یک لپ تاپِ مناسب را خواهیم گفت و در ادامه فهرستی از بهترین لپ تاپ های 2020 برای موزیک پروداکشن را معرفی می کنیم.

در پردازش های صوتی و نرم افزارهای DAW، حرف اول را CPU و RAM می زند. این دو تا که خوب باشد تقریباً نصف مشکلات حل شده است. کارِ اصلی را پردازنده انجام می دهد. پلاگین هایی که استفاده می کنید، افکت هایی که در میکسر اضافه می کنید، نت هایی که در پیانو رول قرار می دهید، هنگامی که خروجی می گیرید، همۀ این ها به CPU نیاز دارند. پشتِ این همه ناب و اسلایدر، محاسبات ریاضی خوابیده است. تمام محاسبات توسط پردازنده انجام می شود و مسلماً هرچقدر پردازندۀ قوی تری داشته باشید سرعت انجام کارها بیشتر می شود. بنابراین در پردازش های سنگین، اولین چیزی که باید مد نظر داشته باشید CPU است.

دو شرکت بزرگِ اینتل و AMD سهم عمدۀ پردازنده ها را در اختیار دارند. اینتل با پردازنده های i3 تا i9 (با محبوبیت بیشتر مدلهای i5 و i7 برای ردۀ میانی) بازار را به تصرف خود درآورده است؛ و از آن طرف AMD با سری رایزن با اسامی R3, R5 و … به گود رقابت آمده است. شاید تفاوت پردازنده ها آنچنان زیاد نباشد، ولی حتی یک دقیقه سریع تر، صرفه جویی زیادی در دراز مدت است.

بعد از پردازنده، عنصرِ مهمِ بعدی Ram یا حافظه است. در مشخصات هر DAW، حداقل حافظۀ مورد نیاز برای اجرای برنامه نوشته شده است. یک برنامه پس از اجرا در حافظه مقیم می شود. ترک های میکسر، پترن ها و بسیاری از اطلاعات دیگر در RAM یا حافظۀ موقت قرار می گیرند. وقتی چیزی پخش می کنید. داده ها در حافظه با سرعت زیادی بافر و پخش می شوند. حافظۀ بیشتر، اجرای سریع تر و نرم تر برنامه را به ارمغان می آورد. سیستم کمتر هنگ می کند.

در انتخاب حافظه، بحث آینده نگری را در نظر بگیرید. مثلاً لپ تاپی بخرید که اسلات حافظۀ آن DDR5 باشد و از ارتقاء حافظه پشتیبانی کند. این کار کمک می کند تا بتوانید از این نسل جدید رم ها استفاده کنید. تا چند سال قبل، 4 گیگ حافظۀ زیادی بود ولی این روزها 8 گیگ حداقل است! در حالت ایده آل، برای ارنجمنت های سنگین، از ظرفیت های 16 گیگ استفاده کنید. در بحث ارتقاء پذیری، قطعاً کامپیوترهای رومیزی حرف اول را می زنند؛ بنابراین اگر محدودیت بودجه دارید بدون دلیل سراغ لپ تاپ نروید. با نصف پولش می توانید یک لپ تاپ یا کامپیوتر قوی بخرید.

موردِ آخر که تاثیر زیادی روی سرعت سیستم دارد، رسانۀ ذخیره سازی یا همان هارد است. همانطور که می دانید در موزیک پروداکشن، پلاگین ها و سمپل ها، فضای زیادی اشغال می کنند. به صورت کلی دو نوع هارد داریم: ساتا و SSD. در هاردهای ساتا (نسلِ جدیدِ هاردهای IDE)، سرعت انتقال داده ها افزایش یافته؛ ولی همچنان در زمرۀ هاردهای سوزنی هستند. هاردهای SSD ساختاری مشابه RAM دارند و سرعتشان بسیار بسیار بالاتر از هاردهای ساتا است.

هاردهای SSD سرعت باز کردن فایل ها، برنامه ها و حتی سرعت بوت شدن لپ تاپ را به شدت افزایش می دهند. طوری که یک بوت ساده در هارد معمولی چند دقیقه و در هارد SSD کمتر از 50 ثانیه طول می کشد. ضمن اینکه در هاردهای سوزنی همزمان نمی توانید کارهای زیادی انجام دهید؛ ولی در SSD هنوز سیستم کامل لود نشده می توانید DAW را اجرا کرده و فایل ها را باز کنید. در حال حاضر، استفاده از هاردهای SSD (خصوصاً در لپ تاپ ها) بسیار رواج یافته است. قیمتِ این هارد چند برابر هاردهای ساتا است و به همین خاطر افرادی که محدودیت بودجه دارند باید در کنار SSD ( برای نصب برنامه ها و سیستم عامل) از یک هارد ساتا (ترجیحاً اکسترنال) برای ذخیره کردن فایل ها استفاده کنند.

برویم سراغ معرفی لپ تاپ ها:

Apple Macbook Pro
بهترین مک بوک ساخته شده تا کنون

پردازنده: 4 هسته ای اینتل Core i5 – i7 | گرافیک: Intel Iris Plus Graphics 655 | رم: 8GB – 16GB | نمایشگر: 13.3 اینچ IPS با رزولوشن 1600 * 2560 | هارد: 128GB – 2TB PCIe 3.0 SSD

+ بهترین مک بوک ساخته شده تا کنون
+ عملکرد بسیار سریع
– قیمت بالا
– جهش کم نسبت به مدل های قبلی

بزرگترین لپ تاپِ اپل، همین مدل 2019 است که با صفحۀ نمایش 13 اینچی و تاچ بار (Touch bar) به بازار عرضه شده است. اپل با عرضۀ این مدل عملاً به رقابت با Surface Book مایکروسافت آمده است و در حال حاضر یکی از بهترین لپ تاپ ها برای موزیک پروداکشن است. اپل در طراحی این محصول یک نمایشگر OLED باریک در بالای صفحه کلید قرار داده که به آن تاچ بار می گویند. این نوار باریک، بسته به اینکه در چه برنامه ای باشید عملکردهای متعددی دارد. مثلاً در مرورگر سافاری، با فشردن یک دکمه می توانید به صفحۀ قبل یا بعد بروید و عمل جستجو انجام دهید؛ یا در موزیک پلیر، آهنگ را عوض کنید. تصویر زیر نمایی از تاچ بار در نرم افزار معروف Logic Pro X است:

البته این لپ تاپ قیمت بالایی دارد و فقط برای افرادی مقدور است که به لحاظ بودجه مشکلی نداشته باشند. اگر طرفدار محصولات اپل هستید و می خواهید به هر قیمتی صاحب یک مک بوک شوید، مک بوک پروی 2019 بهترین مدلی است که می توانید پیدا کنید.

Dell XPS 13
همچنان یکی از بهترین لپ تاپ ها

پردازنده: هشتمین نسل از پردازنده های اینتل Core i5-i7 | گرافیک: Intel UHD Graphics 620 | رم: 8GB – 16GB | نمایشگر: 13.3 اینچ FHD با رزولوشن 1080 * 1920 یا مدل 4K با رزولوشن 2160 * 3840 | هارد: SSD در دو مدل 256 گیگابایت و یک ترابایت

+ سنسور مادون قرمز
+ دارای مدل 4K
+ کیفیتِ ساخت عالی
+ صفحه نمایش لمسی QHD
+ شارژدهی خوبِ باتری
– قیمت بالا
– قیمت بیشترِ رنگِ نقره ای
– قرار گرفتن وب کم در قسمتِ پایین صفحه نمایش

دلیل خوبی وجود دارد که این لپ تاپ در طول سه سال متوالی همچنان یکی از بهترین لپ تاپ ها برای موزیک پروداکشن باشد. XPS 13 حاشیۀ دور صفحۀ بسیار اندک دارد که حتی در مدل های مک بوک ایر هم شاهدش نخواهید بود. به همین دلیل می توان این لپ تاپ را تنها آلترابوک بدون لبۀ بازار نامید. البته بدون لبه بودن این لپ تاپ هزینه هم داشته است. مثلاً مجبور شده اند وبکم را به خاطرِ نبودِ جا، به قسمت پایین صفحه منتقل کنند. این محصول در دو رنگ نقره ای براق و مشکی به فروش می رسد. XPS 13 از هشتمین نسل پردازنده های قدرتمند اینتل Core i5 و Core i7 استفاده می کند و نمایشگر 13 اینچی آن در دو مدل FHD با رزولوشن 1080 * 1920 و 4K با رزولوشن بالای 2160 * 3840 در دسترس است. شرکت دل مدعی است که محصولش قادر است بالای 10 ساعت شارژ نگه دارد که در دنیای لپ تاپ ها ادعای بزرگی است. به هر حال به خاطر کم مصرف بودن این نسل از پردازنده ها و همچنین نمایشگر کم مصرف شارپ، چنین ادعایی دور از ذهن هم نیست. با چنین مشخصاتی Dell XPS 13 یکی از بهترین لپ تاپ های ویندوزی دنیاست.

Huawei MateBook 13
شایستۀ قرار گرفتن در فهرست بهترین لپ تاپ های دنیا

پردازنده: هشتمین نسل از پردازنده های اینتل Core i5-i7 | گرافیک: Intel UHD Graphics 620 , Nvidia GeForce MX150 2GB GDDR5 | رم: 8GB | نمایشگر: 13 اینچ 1440p با رزولوشن 1440 * 2160 | هارد: 512 گیگابایت SSD

+ عملکرد عالی
+ ارزش خرید بالا
+ صفحه نمایش لمسی با کیفیت
+ سنسور اثر انگشت
– فقط 8 گیگابایت رم
– نبود پورت تاندربولت 3
– باتری نه چندان خوب

میت بوک پرو یکی از بهترین لپ تاپ های موزیک پروداکشنِ سال 2019 است که توسط شرکت هواوی به بازار عرضه شده است. همانطور که از نامِ محصول پیداست، هواوی بعد از سال ها یکه تازیِ Apple و Dell اراده کرده تا نامش را به عنوان یک برند جدی در بازار مطرح کند. این لپ تاپ حقیقتاً طراحی با شکوهی دارد و صفحۀ نمایش آن بسیار دلرباست.

در میت بوک پرو، برخلاف مک بوک، به جای پردازندۀ 7 واتی از نسخۀ اصلی تراشۀ 15 واتی استفاده شده است. قیمت این محصول بسیار رقابتی است؛ شما با پرداخت مبلغ کمی می توانید به قابلیت ها، طراحی و عملکرد مناسبی برسید. ضخامت کم، وزنِ کم، نمایشگر با کیفیت، پردازندۀ قدرتمند و طراحی مدرن، نام MateBook را در هر لیستی قرار می دهد. متأسفانه این لپ تاپ در کشورهای زیادی در دسترس نیست. به هر حال اگه پیدا نشد مجبورید همان Dell XPS 13 را انتخاب کنید.

Microsoft Surface Laptop 2
محصولی بی نظیر از کمپانی مایکروسافت

پردازنده: Intel Core i5-i7 | گرافیک: Intel UHD Graphics 620 | رم: 8GB – 16GB | هارد: SSD در چهار ظرفیت 128 گیگ، 256 گیگ، 512 گیگ یا 1 ترابایت

+ مصرف کمِ شارژ
+ طراحی مشکی جذاب
– فاقد پورت تاندربولت 3
– تعداد پورتهای کم

دومین تلاش مایکروسافت در عرصۀ آلترابوک ها با عرضۀ Surface Laptop 2 با موفقیت های زیادی همراه بوده است. اگرچه این محصول فرق زیادی با نسخه های پیشین سرفیس ندارد ولی به هر حال بهبودهایی در آن اعمال شده است. به عنوان مثال صفحه کلید باز طراحی شده تا صدای کمتری تولید کند. این لپ تاپ در نهایت همان چیزی شد که مایکروسافت و کاربران دنبال آن بودند. یک لپ تاپ با ویندوز 10 واقعی و خالص. هر محدودیتی که در سرفیس بوک 2 داشتید در این لپ تاپ از میان برداشته شده و به صورت کارآمد برای پردازش های سنگین قابل استفاده است. شاید یکی از نقاط ضعف Surface Laptop 2 جذب اثر انگشت روی بدنۀ آلومینیومی مشکیِ آن باشد که البته در بیشتر لپ تاپ های آلومینیومیِ سیاه رنگ رایج است.

Asus Rog Strix Scar III
قدرت بالا برای کارهای جدی

پردازنده: Intel Core i7| گرافیک: NVIDIA GeForce RTX 2060 6GB | رم: 16GB | نمایشگر: 15.6 اینچ فول اچ دی | هارد: 1 ترابایت SSD.

+ عملکرد بی نظیر
+ ارتقاء پذیری بالا
+ گرم نشدن زیر فشار زیاد
– ظاهر نه چندان خوب

با نگاهی به لپ تاپ های گیمینگ، احتمالاً نام ایسوز را خواهید دید. در صورتی که برای آهنگسازی با کامپیوتر به پردازش زیادی نیاز داشته باشید بهتر است نگاهی به لپ تاپ های گیمینگ بیندازید. مثلاً با نگاهی به مشخصات فنی Asus Rog Strix Scar شیفته اش می شوید. این یک لپ تاپِ گیمینگ میان رده است که به خوبی نامش را در میان رقبا جا انداخته است. با پردازندۀ i7 و 16 گیگ رمِ قابل ارتقاء، هر پردازش سنگینی را می توانید در زمانِ کوتاهی انجام دهید. Hudson Mohawke، موزیک پرودیوسر اسکاتلندی یکی از طرفداران پروپاقرص این لپ تاپ است که برای انتخاب خود دلیل جالبی مطرح کرده است: «اگر بتوانید با طراحی گل منگلی این لپ تاپ کنار بیایید صاحب یک کامپیوتر سبک وزن خواهید شد که به صورت جدی می تواند با کامپیوترهای رومیزی رقابت کند.»

از آنجایی که این محصول برای بازی ساخته شده، صفحه کلید آن از نوع مکانیکی با نور پس زمینه در 7 رنگ متفاوت است تا بهترین عملکرد را در هنگام بازی به ارمغان بیاورد. پنل پشتی از جنس فلز مستحکم مقاوم در برابر ضربه است. نمایشگر این محصول از پنل IPS با کیفیت FHD استفاده می کند که به یک روکش مات مجهز شده است تا نور را منعکس نکند. با توجه به گیمینگ بودن Rog Strix Scar، دو بلندگوی قدرتمند، مجهز به تکنولوژی استریو دالبی، صدایی گیرا و وسیع به گوش شما می رسانند.

MSI GF63
قدرتمند و باشکوه

پردازنده: نهمین نسل از پردازنده های اینتل Core i5| گرافیک: NVIDIA GeForce GTX 1650 4 GB | رم: 8 گیگ (حداکثر 64 گیگ) | نمایشگر: 15.6 اینچ فول اچ دی 120 هرتز | هارد: 256 گیگ SSD.

+ پرفورمنس عالی
+ ارتقاء پذیری خوب
– شارژدهی کم

محصولات MSI بیشتر در حوزۀ گیمینگ هستند. این شرکت به تازگی لپ تاپی به بازار عرضه کرده که به خوبی از پسِ پردازش های سنگین صوتی بر می آید. البته این لپ تاپ بیشتر روی قشر گیمینگ تمرکز کرده ولی طبیعتاً لپ تاپِ مناسب گیمینگ برای موزیک پروداکشن هم عالی است. GF63 پرفورمنس بسیار خوبی دارد. این محصول با پردازندۀ Core i5 فرکانس 2.4 گیگاهرتزی قادر است سنگین ترین کارهای پردازشی را در هر DAW ای انجام دهد. ویژگی جالبِ این لپ تاپ، امکان ارتقاء پذیری آن است. در حالت پیش فرض 8 گیگ رم DDR4 وجود دارد که تا 64 گیگ قابل ارتقاء است. بنابراین اگر در آینده نیازمند حافظۀ بیشتر بودید با خیال راحت می توانید رم دستگاه را افزایش دهید.

Samsung Notebook 9
جایگزین زیبای مک بوک پرو

پردازنده: Intel i7-8550U| گرافیک: Nvidia GeForce MX150 | رم: 8 – 16 گیگ | نمایشگر: 15 اینچ LED با رزولوشن 1080 * 1920 | هارد: SSD در دو ظرفیت 256 و 512 گیگ.

+ پرفورمنس عالی
+ باتری قدرتمند
– کیبورد پر سر و صدا
– اندازۀ کوچک

اگر از صفحه کلید نه چندان دلچسب این لپ تاپ بگذریم، Samsung Notebook 9 همچنان یکی از بهترین لپ تاپ های 2019 است. ظاهر این محصول بسیار شبیه مک بوک پرو است با این تفاوت که باتریِ آن شارژ بیشتری از مک بوک نگه می دارد و قیمت بسیار کمتری دارد. در کنار مشخصات سخت افزاری خوب، ظاهر نازک و وزنِ کمِ Samsung Notebook 9، آن را به یکی از قابل حمل ترین لپ تاپ های 2019 تبدیل می کند.

Microsoft Surface Pro 7
دو در یک مایکروسافت

پردازنده: Intel Core i3 – i7 | گرافیک: Intel Iris Plus | رم: 4 – 16 گیگ | نمایشگر: 12.3 اینچ فول اچ دی | هارد: SSD 128 GB – 1TB

+ بسیار زیبا و جذاب
+ تاچِ خوب
– مشخصات سخت افزاری نه چندان قوی در برابر قیمت

مایکروسافت با عرضۀ سرفیس پرو، ضربۀ محکمی به پادشاهی اپل در بازار تبلت ها زد. این شرکت در هر نسخه از سرفیس، با ارائۀ قابلیت های جدید، شکاف رقابتی را کاهش داد تا اینکه در سرفیس پرو 7 به یک رقیب جدی برای اپل تبدیل شد. این محصول 2 در 1 نام گرفته چون هم تبلت است و هم لپ تاپ. در واقع سرفیس شکاف بین لپ تاپ ها و تبلت ها را با عرضۀ این محصول پر کرد. البته به تجربه ثابت شده محصولات دوکاره، عملکرد خوبی در قبال پولی که برایشان پرداخت می شوند ارائه نمی کنند. درست است که سرفیس وزن کمی دارد و قابل حمل تر است، اما با چه قیمتی؟ شاید با پولی که برای این محصول پرداخت می کنید (و بلکم کمتر) بتوانید لپ تاپ یا کامپیوتری با قدرت بالاتر بخرید.

به هر حال نمی توان از ویژگی های مثبت این محصول گذشت. سرفیس پرو 7 از جدیدترین نسل پردازنده های کم مصرف اینتل استفاده می کند. وزن بسیار سبکی دارد که در کمتر لپ تاپی تجربه خواهید کرد. سرفیس پرو در واقع تبلتی است که با اضافه شدن یک صفحه کلید کار لپ تاپ را هم انجام می دهد. روشنایی نمایشگر به صورت خودکار بر اساس نور محیط تنظیم می شود. هر دو درگاه USB-C و USB-A در این محصول وجود دارد.

Asus ZenBook Flip S UX370
دو کارۀ قدرتمند ایسوز

پردازنده: Intel Core i7-855OU | گرافیک: Intel UHD Graphics 620 | رم: 16 گیگ | نمایشگر: 13.3اینچ فول اچ دی از نوع لمسی | هارد: 512GB PCIe SSD

+ بسیار نازک و سبک
+ قدرتمند
– قیمت نسبتاً بالا
– حسگر اثر انگشت مغناطیسی

ایسوس در طراحی جدید ZenBook Flip آنچنان خوب عمل کرده که توانستیم نامش را در لیست لپ تاپ های مناسب برای موزیک پروداکشن قرار دهیم. در قلب پردازشی این لپ تاپ، پردازندۀ نسل هشتم اینتل یعنی Core i7-855OU قرار گرفته و 16 گیگ حافظۀ رم در کنار هارد SSD بالاترین سرعت ممکن را در اختیار شما قرار می دهد. همچنین شما می توانید نمایشگر لمسی آن برای تعامل با نرم افزارها استفاده کنید. ایسوس در طراحی نمایشگرِ این محصول از فناوری Asus Eye Care استفاده کرده تا با کاهش 30 درصدی نور آبی، فشار کمتری روی چشمان شما وارد شود.

باتری ایسوس ZenBook آنطور که در مشخصاتش بیان شده تا 11 ساعت برای استفادۀ روزمره دوام می آورد. لمسی بودن صفحه نمایش و قابلیت های اضافه، قیمت ZenBook را افزایش داده است که اگر قادر به پرداخت آن باشید، صاحبِ یکی از بهترین دو کاره های بازار خواهید شد. از مشکلات این لپ تاپ، می توان به صفحه نمایش غیر مات و نبودِ پورتِ تاندربولت در آن اشاره کرد.

Acer Swift 3
مقرون به صرفه ترین Ultrabook

پردازنده: دو هسته ای i3-i7 | گرافیک: Intel HD Graphics 620 | رم: 4 یا 8 گیگ DDR4 | نمایشگر: 14 اینچ IPS فول اچ دی 1080 * 1920 | هارد: 128 یا 256 گیگابایت از نوع SSD

+ قدرت بالا در برابر قیمت
+ شارژدهی بسیار خوبِ باتری
+ کیفیتِ ساخت خوب
+ صفحه نمایش مات
– ظاهر خسته کننده
– قرار گرفتن اسپیکرها در قسمتِ زیرین
– تنوعِ کمِ پورت ها

شاید آوردن دو واژۀ Ultrabook و اقتصادی در کنارِ هم عجیب به نظر برسد؛ ولی شرکت ایسر با عرضۀ Swift 3 توانسته این آرزو را به حقیقت بدل کند. با پرداخت مبلغ پایینی، صاحب لپ تاپی با پردازندۀ قدرتمند 6500U از نسل ششم پردازنده های با فرکانس 2.5 تا 3.1 گیگاهرتز خواهید شد؛ که در کنار رم 8 گیگ DDR4 و هارد SSD سرعت بسیار خوبی به ارمغان می آورد. گرافیک Swift 3 آنبورد است و از این حیث نمی توان انتظار زیادی از آن داشت. به هر حال سه عضو اصلیِ پردازش صدا (پردازنده، رم و هارد) در این لپ تاپ وضعیت مطلوبی دارند و پاسخگوی نیاز شما خواهند بود.

صفحه نمایش 14 اینچی ایسر سوئیفت 3 از نوع IPS است؛ بنابراین چشم را اذیت نمی کند و زاویۀ دیدِ خوبی در اختیارتان قرار می دهد. ضمن اینکه در محیط های روشن دیدِ خوبی خواهید داشت. اگرچه این محصول نازک ترین لپ تاپ ایسر است ولی همچنان از دیدِ زیبایی شناختی، فاصلۀ زیادی با رقبا دارد. از نقاط مثبت Swift 3 می توان به شارژدهی خوبِ آن اشاره کرد که به راحتی تا 10 ساعت بدون شارژ مجدد می تواند برای کارهای روزمره به کار گرفته شود.

جمع بندی

کاربران مک که تکلیفشان روشن است. یک انتخاب بیشتر ندارند و فقط بر اساس بودجه می توانند از بین کانفیگ های مختلف MacBook Pro موردِ مناسب را انتخاب کنند. برای کارهای نه چندان سنگین، مدلِ 13 اینچی اپل با رم 8 گیگ کافی است. اما اگر پردازش های سنگین تری دارید یا می خواهید با پرفورمنس بالاتری کار کنید باید به فکر مدل های 16 گیگ با پرزداندۀ i5 و در حالت ایده آل i7 باشید.

کاربران PC انتخاب های متنوع تری دارند. برای کارهای سنگین سراغ لپ تاپ های گیمینگ بروید. زیاد به زیبایی توجه نکنید. گیمرها به قدرت پردازشی بالا نیاز دارند و موزیک پرودیوسرها هم کم و بیش در چنین شرایطی هستند. در بین این لیست Asus Rog Strix با پردازندۀ اینتل i7 و 16 گیگ رم بهترین انتخاب از نظرِ ماست. با چنین سیستمی می توانید سنگین ترین کارها را انجام دهید.

منبع musicradar
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.