هفت باور غلط در مورد استودیوهای خانگی

بین افرادی که در کار ساخت موزیک هستند همیشه افسانه ها و باورهای غلطی راجع به مسائلی مانند برتری دستگاه های آنالوگ در برابر دستگاه های دیجیتال، برتری یک نرم افزار آهنگسازی در برابر نرم افزاری دیگر و خیلی مسائل دیگر وجود دارد. همین موضوع در مورد استودیوهای خانگی هم وجود دارد. کافیست در یکی از فروم ها سوالی راجع به آهنگسازی در استودیوی خانگی بپرسید تا با پاسخ های ضد و نقیض بسیاری مواجه شوید که باعث سردرگمی هرچه بیشتر شما خواهد شد. برای افراد تازه کار این موضوع نتیجه ای جز حواس پرتی و از بین بردن تمرکز آن ها از روی آهنگسازی در بر نخواهد داشت. به همین خاطر تصمیم گرفتیم در این مقاله هفت باور غلط در مورد استودیوهای خانگی را با شما در میان بگذاریم.

۱- در استودیوی خانگی نمی شود موزیک هایی با کیفیت حرفه ای تولید کرد

این یک باور کاملا غلط است که هر سال دفاع کردن از آن سخت تر می شود. خیلی وقت است که ما وارد دورانی شده ایم که همه چیز دیجیتال شده و نرم افزارها و مانیتورهای با کیفیت را می شود با قیمتی مناسب تهیه کرد. همچنین دسترسی آسان به تجهیزات آکوستیک موجب شده تا هر کسی بتواند در خانه موزیک هایی با کیفیت حرفه ای تولید کند، از مرحله ی آهنگسازی گرفته تا مسترینگ. همچنین نرم افزارهایی مانند RX 7 از کمپانی iZotope هم وجود دارند که به وسیله ی آن می توانید صداهای ناهنجار و نویزهای ناخواسته ای که بر اثر ضبط در اتاق هایی با آکوستیک نامناسب ایجاد شده است را از ضبط هایتان حذف کنید.
موسیقی آکوستیک و فولک پیشینه ی بلندی در ضبط شدن در استودیوهای خانگی دارند و آلبوم های افراد مطرحی مانند Elliott Smith و Bon Iver در همین استودیوهای خانگی ضبط شده اند. گروه های راک بزرگی مانند Foo Fighters و Nine Inch Nails هم آلبوم هایی در استودیوی خانگی ساخته اند که هم فروش بسیار موفقی را تجربه کرده اند و هم مورد ستایش منتقدان قرار گرفته اند. همچنین شکی نیست که بسیاری از آلبوم و ترک هایی که به وسیله ی موزیسین های الکترونیک و رپرها در سراسر دنیا منتشر می شود با ابتدایی ترین تجهیزات ساخته شده است. همه ی این ها را گفتیم که به شما اطمینان دهیم شما هم می توانید چنین کاری کنید.

۲- اگر در اتاق من خوب صدا بدهد، در هر جای دیگری هم خوب صدا خواهد داد

به نکته ی قبلی که گفتیم باید این را اضافه کنیم که ضبط کردن در خانه چالش هایی را برای شما به وجود می آورد که در استودیوهای حرفه ای با آن ها مواجه نخواهید بود، یکی از آن ها آکوستیک اتاق است که با شرایط ایده آل فاصله دارد. اندازه ی کوچک و شکل استودیوهای خانگی موجب انعکاس صدا و ایجاد رزونانس هایی می شود که صدا را دچار رنگ شدگی می کند و در نهایت باعث می شود میکس شما آن طوری که واقعا هست در استودیوی خانگی صدا ندهد. این مسئله وقتی روشن می شود که می بینید موزیکی که در اتاقتان ساخته اید قدرت و شفافیتش را در دیگر سیستم های پخش از دست می دهد. در این شرایط داشتن چندین مانیتور مختلف و یک جفت هدفون که پاسخگویی فرکانسی یکنواختی داشته باشد به شما کمک می کند تصمیمات بهتری در هنگام میکس اتخاذ کنید.

۳- مانیتور کردن صدا در ولوم پایین باعث می شود آکوستیک نامناسب اتاق تاثیر کمتری داشته باشد

بعضی از افراد تصور می کنند با کار کردن در ولوم های پایین تر می توانند تاثیر آکوستیک نامناسب اتاقشان را کاهش دهند. این درست نیست. تناسب صدای مستقیم (سیگنالی که از مانیتورهای شما خارج می شود) با صدای منعکس شده (صدایی که پس از اصابت به دیوارها به گوش شما می رسد) ارتباطی به شدت خروجی صدا ندارد و در هر صورتی ثابت است.
شاید یکی از دلایل وجود داشتن چنین باور غلطی این است که ما سیگنال های بلند و سیگنال های کم صدا را متفاوت از هم درک می کنیم؛ در ولوم های پایین، گوش ما نسبت به فرکانس های بم و فرکانس های بالا کمتر حساس است. از آنجایی که بیشتر مشکلات آکوستیک در این بازه های فرکانسی اتفاق می افتند، وقتی ولوم پایین باشد ما فقط سخت تر می توانیم این مشکلات را بشنویم و این به آن معنا نیست که این مشکلات دیگر در صدا وجود ندارند.

مطالب مرتبط

۴- همیشه گِین باندهای EQ را به جای افزایش دادن کاهش دهید

اگرچه این تصور می تواند تا حدی درست باشد، اما نحوه ای که شما از اکولایزر استفاده می کنید نباید بر این اساس باشد؛ در عوض تنظیماتی که برای اکولایزر انجام می دهید باید بر اساس سودمندی آن برای میکس باشد.
کات کردن باندهای اکولایزر معمولا برای برطرف کردن مشکلات میکس استفاده می شود. اگر در میکس صداهای بم ناخواسته ای می شنوید، منطقی ست که آن را با استفاده از یک فیلتر high-pass حذف کنید. یا مثلا اگر فرکانس های میانی میکس شما حالت خفه ای دارد، با کات کردن فرکانس های حدود ۱۵۰ تا ۴۰۰Hz می توانید آن را بهبود دهید.
در طرف دیگر، افزایش دادن گین باندهای اکولایزر برای ارتقا دادن صدای سازها مناسب تر است. بعد از این که با اکولایزر مشکلات میکس را برطرف کردید، ببینید چه صداهایی در میکس کمرنگ هستند، سپس گِین باندهایی که فکر می کنید کدر یا کم حجم هستند را به مقدار کمی افزایش دهید.

۵- میکس باید تا جایی که ممکن است صدای بلندی داشته باشد

این هم تصور غلطی است که ریشه ی آن به زمان هایی که از tape های استودیویی استفاده می شد بر می گردد. در آن زمان برای این که بتوانند مانع از درز کردن نویز موجود در tape به صدای در حال ضبط شوند، سازها را با صدای بلند ضبط می کردند تا این نویز را بپوشانند. به علاوه، مهندسان صدا کشف کرده بودند که اگر گِین صدا را از محدوده ای که صدا دیستورت می شود بالاتر ببرند، گرمای خوشایندی در صدا ایجاد می شود که ما امروزه به آن saturation می گوییم.
امروزه که ضبط ها به صورت دیجیتال انجام می شوند، این دو مفهوم دیگر کاربردی ندارند. امروزه زنجیره ی سیگنال در ضبط ها ساده شده (میکروفن به کارت صدا و کارت صدا به لپ تاپ)، و این یعنی مقدار نویزی که در ضبط ایجاد می شود در کمترین حالت است. حتی اگر این نویز زیاد باشد با پلاگین هایی مانند RX می توانید آن را به سادگی از بین ببرید.
علاوه بر این موضوع، ابزارهای مدرن هم ساخت میکس های داینامیک، بدون این که سیگنال به حدی بالاتر از ۴dB- برسد را ممکن کرده اند. حتی اگر شما بخواهید یک میکس با صدای بسیار بلند بسازید، استانداردهای بلندی صدا که در پلتفرم های استریم موسیقی (مانند Spotify و Apple music) وجود دارد باعث می شود که صدای میکس شما در زمان پلی بک کاهش پیدا کند. پس پارامتر بلندی صدا دیگر مانند گذشته ارزشی ندارد.
در آخر هم این نکته را باید بگوییم که دیستورشن دیجیتال بسیار ناخوشایند تر از دیستورشن آنالوگ است. اگر شدت گِین ضبط یک نرم افزار آهنگسازی را overload کنید، اثرات مصنوعی زیادی به صدا وارد می شود که بالانس میکس را بر هم می زند و تجربه ی شنیداری مخاطب را مختل می کند.

۶- مسترینگ است که موزیک را برای پخش در رادیو و سرویس های استریم موسیقی آماده می کند

بسیار سخت تر است که قبول کنیم موسیقی در بخش پروداکشن مشکل داشته تا این که فکر کنیم برای این که موزیکمان همان چیزی شود که می خواهیم به یک فرد دیگر با مهارت بالا در بخش مسترینگ نیاز داریم. به همین دلیل بسیاری از افراد ساخت موزیک هایشان را کاملا به پایان نمی رسانند و به مرحله ی مسترینگ امید می بندند تا موزیک هایشان به حالت حرفه ای نزدیک تر شود.
وقتی شما تصمیم به انتشار پروژه ای می گیرید که در استودیوی خانگی ضبط و تولید شده، قطعا ایده ی خوبی ست که بدهید آن را برایتان مستر کنند، اما توجه داشته باشید مرحله ی مسترینگ چیزی نیست که تفاوت بین یک موزیک آماتور و یک موزیک حرفه ای را رقم می زند. مسترینگ چیزی که از قبل در میکس وجود دارد را ارتقا می دهد تا موزیک در تمام سیستم های پخش کیفیت مناسبی داشته باشد.
به موزیک های مورد علاقه تان گوش کنید، چه چیزی در آن ها توجه شما را به خودش جلب می کند؟ آیا این بخش جذاب مسترینگ کار است؟ یا اجراها، توانایی بالای نوازنده ها و حس کلی آن موزیک؟ مسترینگ بخش مهمی از پروسه ی ساخت یک اثر موسیقایی است اما پیش از آن شما باید مراحل قبل را به درستی انجام داده باشید.

۷- ایده ها خودشان به ذهن شما الهام می شوند

بگذارید این مورد را با نقل قولی از رمان نویس معروف، سامرست موآم شروع کنیم: “من فقط زمانی که چیزی به من الهام شود شروع به نوشتن می کنم. خوشبختانه این حالت هر روز صبح راس ساعت ۹ اتفاق می افتد.”
داشتن یک استودیو در اتاقتان به شما اجازه می دهد تا وقتی ایده ای به ذهنتان رسید راحت تر بتوانید آن را پیاده کنید. در این حالت نیازی نیست برای ضبط ایده هایتان به مکان دیگری بروید یا برای تایم ضبط هزینه ای پرداخت کنید؛ شما همچنین با وسایلی که در اختیار دارید کاملا آشنا هستید. یک روز ممکن است شما کار ساخت یک قطعه ی کامل را تمام کنید و یک روز دیگر ممکن است نتوانید چیزی بیشتر از یک لوپ ۸ میزانه بسازید.
این گونه جلسات استودیویی که در خانه همیشه در دسترس شما هستند و شما بدون هیچ نظم خاصی می توانید از آن استفاده کنید می تواند بسیار جذاب باشد، اما در مواقع بسیاری می تواند راندمان شما را کاهش دهد و باعث شود شما نتوانید پروژه ها را به سرانجام برسانید. اگر آهنگسازی برای شما یک کار جدی است، باید از انتظار کشیدن برای این که چیزی به شما الهام شود دست بردارید و به جای آن یک برنامه ی منظم کاری برای خودتان درست کنید. با این کار ذهنتان را روی کارتان متمرکز می کنید و می توانید در طولانی مدت خلاقیت زیادی داشته باشید.

نتیجه گیری

از آکوستیک اتاق گرفته تا تجهیزات و شیوه ی کار کردن، تولید موزیک در خانه سوال های زیادی را به وجود آورده است. بعضی وقت ها پاسخ هایی که به این سوال ها داده می شود از روی تجربه است، اما در موارد دیگر شما به نکته های کوتاهی نیاز دارید تا بتوانید پروژه هایتان را جلو ببرید. امیدواریم که با این مقاله توانسته باشیم به شما کمک کنیم.

منبع izotope
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

2 نظرات
  1. اکبر می گوید

    سلام ممنون بابت توضیح که دادین
    بند میخواستم بدونم آیا بعد از میکس وکال و خروجی گرفتن از برنامه میزبان نیاز به مسترینگ است ؟

    1. مهرداد مسلمی می گوید

      سلام، ممنون از توجه شما.
      مسترینگ قسمت جدانشدنی از پروسه ساخت هر نوع موسیقی به شمار میره. این پروسه حتی می تونه در طول مراحل تنظیم و میکس اتفاق بیفته، اما عمدتا پس از مرحله میکس به انجام مسترینگ پرداخته میشه.