شش راه آسان برای اضافه کردن کاراکتر آنالوگ به ضبط های دیجیتال

صرف نظر از فلسفه ای که در ضبط دارید، هیچکس طرفدار صدای فوق تمیزی که با نام صدای دیجیتال از آن یاد می شود نیست. این که کاری کنید که ترک های دیجیتال شما صدای آنالوگ داشته باشند، دقیقا یک کار علمی نیست. ابزارهای زیادی برای این کار وجود دارد، شما می توانید آن ها را به شکل های مختلفی به کار بگیرید و همچنین هر فردی به شیوه ی خودش این کار را انجام می دهد. در ادامه ما چند شیوه را به شما معرفی می کنیم که نتایج خوبی را در بر خواهند داشت.

ضبط کردن به صورت کلین در برابر ضبط کردن به صورت رنگ شده

پیش از این که بحث را شروع کنیم، باید این را بدانید که دو فلسفه ی متضاد در حوزه ی ضبط وجود دارد که قدمت آن به چند دهه می رسد. بعضی از صدابرداران اعتقاد دارند که ضبط را باید به صورت کلین انجام داد و سپس در مرحله ی میکس به صداها کاراکتر و رنگ داد. در سمت دیگر صدابردارانی هستند که می گویند صدا را باید با همان کاراکتری که در صدای نهایی می خواهید ضبط کنید.
هر دوی این روش ها می توانند درست باشند و هر کدام از آن ها نقاط قوت و ضعف خودش را دارد. در حالی که ضبط کردن به صورت کلین بیشترین آزادی عمل را در میکس به شما می دهد، تاثیر افکت های شبیه ساز آنالوگ روی صداهایی که به صورت کلین ضبط شده اند همیشه دقیقا همانی نیست که به دنبالش هستید. همچنین اضافه کردن کاراکتر آنالوگ و آپشن های زیادی که در میکس خواهید داشت، زمان بیشتری را از شما می گیرد.
ضبط کردن به صورت آنالوگ مزیت های زیادی دارد اما بیشتر افرادی که کار ضبط را با کارت های صدای ارزان قیمت انجام می دهند امکان دستیابی به آن را ندارند. این روزها حوزه ی دیجیتال به فرمت غالب ضبط تبدیل شده است. هرکدام از این روش ها را که انتخاب کنید راه های زیادی را در میکس خواهید داشت تا کاراکتر آنالوگ بیشتری به صداها بدهید.

Mixing در برابر Summing

اگر صدای شما از پیش به صورت کلین ضبط شده باشد، دو راه برای اضافه کردن کاراکتر آنالوگ به آن وجود دارد. شما یا می توانید در مرحله ی میکس از افکت های مجزا روی ترک ها استفاده کنید و یا از ابزارهایی مثل summing amp یا افکت های مستر استفاده کنید که تاثیر قابل توجهی روی میکس نهایی شما می گذارند. اگر می توانید، بهتر است از ترکیب هر دوی آن ها استفاده کنید.

چطور کاراکتر آنالوگ اضافه کنیم؟

اضافه کردن کاراکتر آنالوگ به میکس نه کار سختی است و نه لزوما گران قیمت است. شما هر بودجه ای که داشته باشید، آپشن های سخت افزاری و نرم افزاری زیادی در دسترس شما قرار خواهد داشت که می توانید از بین آن ها انتخاب کنید.

۱- پلاگین های شبیه ساز

تقریبا برای اکثر تجهیزات آنالوگ معروف تعداد زیادی پلاگین شبیه ساز ساخته شده است، مثل کمپرسورهای Waves CLA-76 و McDSP 6030 Ultimate Compressor. این روزها انتخاب شما بین خوب، بهتر و بهترین است و فاصله ی بین سخت افزارها با نمونه ی نرم افزاری آن ها بسیار کم شده است.

نکته: اگر به دنبال شبیه ترین صدای یک سخت افزار آنالوگ در یک پلاگین هستید، پلاگین های شبیه سازی را انتخاب کنید که همان کمپانی تولید کننده ی سخت افزار آن ها را طراحی کرده باشد.

شبیه سازهای پلاگینی در یک نگاه:

– بیشترشان صدای خیلی خوبی دارند
– خیلی ارزان قیمت تر از سخت افزارها هستند
– قابلیت استفاده روی چند ترک به صورت همزمان را دارند
– تنظیماتی که پیش تر انجام داده اید را به سرعت می توانید لود کنید
– از automation پشتیبانی می کنند

۲- لوپ های سخت افزاری Send/Return

برای بسیاری از ما، هیچ چیز مانند یک سخت افزار آنالوگ نمی تواند به یک صدای بی روح جان بدهد. ایده ی استفاده از لوپ های سخت افزاری Send/Return (لوپ کردن سیگنال از خروجی های نرم افزار آهنگسازی به ورودی یک افکت و سپس برگشت یا ضبط دوباره ی خروجی به نرم افزار آهنگسازی) شاید تداعی کننده ی چیزهایی باشد که در استودیوهای بزرگ دیده اید، اما حتما لازم نیست برای داشتن پردازش سخت افزاری بودجه ی استودیوهای گران قیمت را داشته باشید. و اگر می خواهید تجهیزات گران قیمت جمع کنید، فرمتی مانند API 500 Series بسیار برایتان ارزان قیمت تر در خواهد آمد و شما می توانید با مبلغی بسیار کمتر از سخت افزارهای مجزا (مانند dbx 560A یا Rupert Neve Designs 551) افکت هایی کلاسیک داشته باشید.

نکته: داشتن حتی یک سخت افزار آنالوگ می تواند تفاوت زیادی را ایجاد کند. مثلا اگر از یک چنل استریپ روی تمام صداها استفاده کنید، در نهایت صدای منسجم تری خواهید داشت که به خودی خود باعث بهبود کیفیت میکس شما می شود.

لوپ های سخت افزاری Send/Return در یک نگاه:

– می توانید تمام جزئیاتی که از یک مدار آنالوگ انتظار دارید را داشته باشید
– تنظیماتی که به شکل نامحدودی قابل تغییر هستند
– توانایی منسجم کردن صداها
– نمونه های ارزان قیمت هم وجود دارد
– ماژول های سری ۵۰۰ به شما اجازه می دهند تجهیزات منحصر به فرد خودتان را داشته باشید

۳- پلاگین های Harmonics

از بسیاری از جهات، این نوع پلاگین ها مرز بین میکس و مسترینگ نهایی را برداشته اند. ما در اینجا مخصوصا راجع به پلاگین هایی صحبت می کنیم که هارمونیک هایی که در پردازش آنالوگ سیگنال شنیده می شوند را مهیا می کنند و در این پروسه لزوما سخت افزار مشخصی را شبیه سازی نمی کنند. نمونه هایی از این پلاگین ها شامل شبیه سازهای tape مانند Waves Abbey Road Studios J37 و Overloud Tapedesk، شبیه سازی های کنسول مانند Softube Console 1 MKII و Waves NLS و همچنین پلاگین های تخصصی که مشخصا روی هارمونیک ها تمرکز دارند مانند Softube Harmonics و Soundtoys Decapitator می شود. بزرگترین مزیت این پلاگین ها این است که به شما اجازه می دهند آن چسبندگی صوتی که باعث منسجم شدن میکس می شود را داشته باشید، مانند وقتی که از یک افکت سخت افزاری روی تمام میکس تان استفاده می کنید.

نکته: افکت های هارمونیک معمولا قدرت پردازشی زیادی را مصرف می کنند (بار روی CPU زیاد می شود). اگر سیستم شما تحمل اجرای این پلاگین ها روی تمام ترک های یک پروژه ی سنگین را ندارد، شما می توانید از این پلاگین ها روی ساب میکس ها و استم ها استفاده کنید و باز هم نتیجه ی خوبی را بگیرید.

پلاگین های Harmonics در یک نگاه:

– اضافه کردن کاراکتر آنالوگ بدون این که سخت افزار مشخصی را شبیه سازی کنند
– منسجم کردن میکس
– شبیه سازهای tape، پانچ دارک هارمونیک های مضرب فرد را به شما می دهد
– شبیه سازهای کنسول، هارمونیک های مضرب زوج و گرم تیوب/ترانزیستورها را به شما می دهد
– عملکرد فوق العاده وقتی روی تمام ترک ها، استم ها و یا ساب میکس ها استفاده می شوند

ابزارهایی برای میکس و مسترینگ

وقتی نوبت به اضافه کردن هارمونیک هایی می رسد که میکس را منسجم می کنند، پیشنهاد می شود که این کار در مرحله ی پایانی میکس یا در مرحله ی مسترینگ انجام شود. در این صورت شما می توانید تنها با استفاده از یک پلاگین یا افکت اکسترنال به نتایج فوق العاده ای دست پیدا کنید. همچنین خوب است اشاره کنیم که تقریبا بدون هیچ استثانیی تمام گِین استیج ها (حتی گِین استیج های مجازی) نویزی را به ترک شما اضافه می کنند. اگر شما پلاگین های زیادی را روی ترک تان استفاده کنید ممکن است به مشکلات phase هم بر بخورید که این بستگی دارد به این که نرم افزار آهنگسازی شما چقدر خوب می توانید latency به وجود آمده توسط هر پلاگین را جبران کند. در نهایت، اگرچه افکتی که در مرحله ی مسترینگ اضافه می کنید شاید تاثیری به برجستگی افکتی که در میکس استفاده می کنید نداشته باشد، اما تاثیر نهایی آن به همان اندازه مهم خواهد بود.

۴- میکسرهای Summing

یکی از استراتژی هایی که در استودیوهای حرفه ای مورد استفاده قرار می گرفت و حالا استودیوهای کوچک هم از آن بهره می برند، استفاده از یک میکسر آنالوگ مانند Solid State Logic SiX یا یک summing amp مانند +Dangerous Music D-BOX در آخرین پروسه ی mixdown است. این پروسه نه تنها هارمونیک های پیچیده ای که تجهیزات آنالوگ تولید می کنند را به صدای شما اضافه می کند، بلکه میکس را نیز طبیعی تر از دیگر تکنیک های مشابه منسجم می کند. بخش مهمی از این مسئله به خاطر آن شیوه ی غیر خطی اتفاق می افتد که سیگنال های آنالوگ الکتریکی اضافه می شوند و این برخلاف محاسبات دقیقی است که در حوزه ی دیجیتال اتفاق می افتد.

نکته: اگر می خواهید از این روش استفاده کنید، به یک کارت صدا با چندین خروجی نیاز خواهید داشت. در حالی که بعضی از summing box ها ورودی دیجیتال می گیرند (تبدیل کردن ورودی ها به صدای آنالوگ پیش از پروسه ی summing)، اما بسیاری دیگر از summing box ها به ورودی های آنالوگ نیاز دارند. در هر حالت هرچه خروجی کارت صدای شما کلین تر باشد، نتیجه ای که می گیرید بهتر خواهد بود.

میکسرهای summing در یک نگاه:
– به شما اجازه می دهند سیگنال های آنالوگ را sum کنید
– صدای میکس را یکپارچه و منسجم می کنند
– هارمونیک هایی را به صدا اضافه می کنند که کاراکتر آنالوگ مطبوعی را ایجاد می کنند
– با پلاگین هایی که روی ترک ها به کار برده اید و دیگر پردازش هایی که در میکس انجام داده اید به خوبی جور خواهند شد
– آپشن هایی که دارید، summing amp ها و میکسرهای مخصوص این کار هستند

۵- پردازنده های آنالوگ باس

اگر بودجه ی خرید summing mixer یا امپ را ندارید اما می خواهید به باس مستر کاراکتر آنالوگ بدهید، پردازنده های آنالوگ بسیار عالی دیگری وجود دارند که شما می توانید آن ها را در پایان مسیر سیگنال استفاده کنید و نتایج فوق العاده ای از آن ها بگیرید. بیشتر مهندسان صدا برای این هدف، کمپرسورها و لیمیترها را ترجیح می دهند، چون داینامیک ها کاراکتر منسجم کننده ی خودشان را دارند. اما توجه داشته باشید که یک اکولایزر با کیفیت مانند Chandler Limited TG12345 Curve Bender هم می تواند تاثیری به همان خوبی داشته باشد. دیگر افکت ها مانند finalizer ها یا exciter ها هارمونیک هایی را مخصوص همین هدف به صدا اضافه می کنند.

نکته: اگرچه تجهیزات پردازشی مخصوصی برای مسترینگ در دسترس قرار دارد (مثل Manley Variable Mu Mastering) که برای چنین اهدافی ایده آل هستند، اما هر پردازنده ی آنالوگ با کیفیتی می تواند افکتی که می خواهید را به شما بدهد. حتی تجهیزات ارزان قیمتی هم وجود دارد که این کار را برای شما انجام دهند.

پردازنده های آنالوگ باس در یک نگاه:
– مهیا کردن صدایی یکپارچه در میکس نهایی
– کمپرسورها و اکولایزرها برای این هدف فوق العاده هستند
– پردازنده های finalizer و harmonics exciter هم برای این هدف موجود هستند
– می توانید برای گرفتن افکتی با جزئیات بیشتر چندین پردازنده را با هم ترکیب کنید
– شما می توانید حتی با تجهیزات ارزان قیمت هم نتایج فوق العاده ای بدست بیاورید

۶- پلاگین های مسترینگ (یا Finalizing)

یک راه جایگزین ارزان قیمت اما موثر برای سخت افزارهای summing و پردازش باس، پلاگین های finalizing و مسترینگ مانند iZotope Ozone و Toontrack EZmix است که می توانند کاراکتر ناخوشایند دیجیتال را از میکس شما حذف کنند. پلاگین های زیادی برای این هدف طراحی شده اند که بسیاری از آن ها هر چیزی از داینامیک ها و EQ تا harmonic exciter ها را پوشش می دهند، اما لازم نیست حتما از این پلاگین ها استفاده کنید. شما تنها با استفاده از یک لیمیتر مناسب یا multiband compressor روی باس میکس می توانید به نتیجه ی دلخواهتان برسید.

نکته: اگرچه بعضی از پلاگین های مسترینگ ممکن است در نگاه اول پیچیده باشند و بسیاری از آن ها امکان انجام تنظیمات زیاد و عمیقی را برای شما فراهم کنند، اما بیشتر این پلاگین ها دارای پریست هستند که این پریست ها هم می توانند نتیجه ی دلخواه شما را فراهم کنند.

پلاگین های مسترینگ (یا Finalizing) در یک نگاه:
– آپشن هایی مشابه پردازنده های سخت افزاری را فراهم می کنند
– معمولا شامل انواع افکت ها و شبیه سازهای آنالوگ هستند
– بسیار ارزان تر از نسخه های سخت افزاری هستند
– معمولا دارای پریست هستند که برای افرادی که تجربه ی کافی ندارند ایده آل است
– آپشن های بسیار زیادی را به شما ارائه می کنند

وقتی به این گزینه های فوق العاده نگاه می کنید، می توانید ببینید که راه های زیادی برای مقابله با کاراکتر خسته کننده ی دیجیتال در صداها وجود دارد. این طور نیست که تنها یک روش درست وجود داشته باشد؛ هر مهندس میکس موفقی روش های مختلفی را برای اضافه کردن کاراکتر آنالوگ به ضبط های دیجیتال استفاده می کند. این که بتوانید راه حلی را پیدا کنید که بهترین نتیجه را به شما بدهد نیاز به آزمون و خطا و تجربه کردن دارد.

منبع Sweetwater
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.