۵ آهنگی که عملکرد شما را بهبود می بخشند

موسیقی می تواند زندگی و احساسات درونی ما را تحت تاثیر قرار دهد. می تواند به ما قدرت بدهد سخت ترین کارها را بدون خستگی انجام دهیم، به ضعف هایمان غلبه کنیم، می تواند آنقدر ریتمیک و موزون نواخته شود که وادارمان کند به رقص، موسیقی گاهی چنان با عواطف ما درگیر می شود که ناخودآگاه اشک از دیدگانمان جاری می سازد و گاه مثل یکی لالایی مادرانه ما را به خوابی عمیق فرو می برد. ولی آیا واقعاً موسیقی تاثیری روی عملکرد (Productivity) ما دارد؟ آیا گوش دادن به آهنگ تاثیری روی بهبود انجام کارهایمان خواهد داشت؟ طبق مطالعاتِ انجام شده: بله.

خانم Teresa Lesiuk – استادیار موزیک تراپی (موسیقی درمانی یا Music Therapy) در دانشگاه میامی – در رابطه با تأثیرِ موسیقی روی عملکرد افراد تحقیق می کند. وی بر اساس یکی از تحقیقاتش متوجه شد افرادی که به موسیقی گوش می دهند فعالیت های خود را سریع تر از قبل به پایان می رسانند و ایده هایی به ذهنشان می رسد که تا پیش از آن به ذهنشان خطور نکرده است. اما همۀ آهنگ ها تاثیرشان روی عملکرد مثبت نیست. طبق مطالعۀ دیگری، آهنگ های محبوبِ مردم که اکثراً در سبک هایی مثل پاپ، راک و رپ هستند روی خواندن متن و توانایی پردازش اطلاعات تأثیر معکوس دارند.

بنابراین می توان نتیجه گرفت که موسیقی تاثیر مثبتی روی عملکردِ ما دارد؛ ولی کم و کیفش بستگی به نوعِ آهنگ و موقعیت و شرایطی دارد که به آن گوش می دهیم.

چه آهنگ هایی تاثیری روی عملکرد ما ندارند؟

همهمه و گفتگوی افراد یکی از عوامل حواس پرتی است. گوش دادن آهنگهای باکلام نیز دقیقاً همین تاثیر مخرب را دارد. هنگام شنیدنِ این آهنگ ها انگار یک نفر مدام دمِ گوش ما وزوز می کند و ناچار می شویم پی در پی بینِ کار و آهنگ سوئیچ کنیم. اما آهنگ های بی کلام چنین اثری ندارند؛ گوش بعد از مدتی به شنیدن این آهنگ ها عادت می کند. البته این موضوع به نوعِ موسیقی و عادات شنیداری ما ارتباط دارد.

دکتر هاکا طیِ تحقیقی توانست عوامل حواس پرتیِ بعضی از آهنگ ها را کشف کند:

ساختار پیچیدۀ موسیقیایی:

آهنگ هایی با ساختار موسقیایی پیچیده، مثلِ آهنگِ Muffin Man نسبت به آهنگ های ساده تر مثل Leaving on a Jet Plane حواس شنونده را بیشتر پرت می کنند؛

متنِ آهنگ (لیریک):

تمامِ آهنگ های باکلام به خاطر اینکه شما را ناخودآگاه وادار به درگیری با متنِ آهنگ و توجه به مفهومِ آن می کنند حواستان را پرت خواهند کرد؛

عادات شنیداری:

وقتی کسی عادت کرده هنگام کار به آهنگ گوش دهد؛ یعنی به این شرایط انس گرفته است. برای چنین شخصی گوش دادن آهنگ بیشتر از آنکه حواسش را پرت کند باعث بهبود عملکردش خواهد شد. ولی افرادی که تا الان به سکوت عادت داشته اند احتمالاً با گوش داده آهنگ (هر آهنگی) حواسشان پرت می شود؛

سختیِ کار:

کارهای سخت به پردازش ذهنی و تمرکز بیشتری نیاز دارند. در این شرایط آهنگ می تواند اختلال ایجاد کند؛
رغبت شخصی: آهنگی که به زور به طرف تحمیل شده قطعاً از آهنگی که به میلِ خودش گوش می کند حواس پرتی بیشتری ایجاد خواهد کرد.

با اینکه نمی توان برای همه یک نسخۀ واحد پیچید ولی تعدادی از ژانرهای موسیقی برای گوش دادن حینِ کار مناسب ترند. در ادامه هر یک از آن ها را جداگانه بررسی و تاثیرشان را توضیح خواهیم داد.

مطالب مرتبط

آهنگ های مناسب برای افزایش بهره وری

۱- موسیقی کلاسیک

وقتی به موسیقی کلاسیک فکر می کنید، کامپوزرهایی مثل Batch, Vivaldi و Handel به ذهنتان می رسد. طیِ یک مطالعه از بین ۸ رادیولوژیست ۷ نفرشان تأیید کردند که موسیقیِ باروک باعث افزایش تمرکزِ کاری می شود. موسیقی باروک اشاره دارد به دوره ای از موسیقی در اروپا که متعلق به سال های ۱۶۰۰ تا ۱۷۵۰ است.

با توجه به اینکه طبقه بندی موسیقی کلاسیک یک رده بندی غربی است و در ایران معادلِ آن موسیقی سنتی است و از آنجایی که این دو موسیقی ساختار موسیقیایی متفاوتی دارند نمی توان همان تأثیری که موسیقی کلاسیک غربی می گذارد را برای موسیقی سنتی ایرانی هم فرض کرد. لااقل تحقیقی در این مورد انجام نشده و فقط می توان به عنوان یک تجربه آن را امتحان کرد.

۲- موسیقی طبیعی

گوش دادن به صدای طبیعت باعث بهبودِ عملکردهایِ شناختی و افزایش تمرکز خواهد شد. البته منظور هر صدای طبیعی نیست. بعضی صداها مثل جریان آب، بارش باران، تکان خوردن برگ های درخت با وزش باد و موارد این چنینی تأثیر مطلوبی دارند ولی اصوات دیگری مثل صدای پرندگان و نعرۀ حیوانات تأثیر معکوس خواهند داشت.

۳- موسیقی حماسی

موسیقی حماسی حسی در شما به وجود می آورد که انگار یک کار بزرگ و انقلابی انجام می دهید. هر موقع احساس کردید خسته شدید و انگیزه تان برای ادامۀ کار کم شده به آهنگ های حماسی پناه ببرید. شنیدن آهنگ های حماسی به شدت انگیزه برای کار را افزایش می دهند. به زبان ساده ژانر حماسی باعث جوگیری آدم می شود و به شما کمک می کند کارها را سریع تر و کارآمدتر انجام دهید.

۴- موسیقی بازی

موسیقی بازی (Video Game Music) از این لحاظ انتخابِ مناسبی است که آهنگساز با هدفِ بهبود عملکرد بازیکن این آهنگ ها را می سازد. در صحنه ای که زیر آتش دشمن قرار گرفته اید باید یک موسیقی قوی به شما انرژی مانورهای پیچیده را بدهد.

۵- موسیقی امبینت (Ambient)

امبینت بهترین ژانر موسیقی برای زمانی است که دچار استرس شده اید. این موسیقی بیشتر با دستگاه های سینتی سایزر نواخته می شود و تمرکزش روی ایجاد فضای خلسه آور است. نت ها، خیلی ملایم و بدون جلب توجهِ زیاد نواخته می شوند. امبینت برخلاف ژانر حماسی با جلو رفتن آهنگ یه حجم صداها و جوِ موسیقیایی آن افزوده نمی شود. این موسیقی از ابتدا تا انتها در یک فضای آرام و تسکین دهنده نواخته می شود. در این ژانر بیشتر از آهنگسازی روی عنصرِ «تکرار» و یکپارچگی بافت صداها تأکید شده است. بنیان گذارِ اصلی امبینت آقای برایان انو است که با ساختِ آلبوم Music for Airport توانست این ژانر را تا حدِ زیادی ترویج دهد.

سایر انواعِ موسیقی

انواعِ دیگری از موسیقی نیز هست که در حینِ کار می توانید گوش کنید. مثلاً آهنگ های مدیتیشن، بلوز، جاز و … . اگر می خواهید از شرِ همکارِ پرچانۀ خود یا صدای پرینتری که نزدیکِ شماست خلاص شوید به White Noise رو آورید. وایت نویز یا نویز سفید در علمِ پردازش سیگنال به سیگنالی تصادفی گفته می شود که با شدت یکسان در فرکانس های مختلف تولید می شود. طبق مطالعاتی، ثابت شده این نوع اصوات باعث افزایش تمرکز روی کار می شوند.

در نهایت انتخاب نهایی با خودِ شماست و باید بر اساس سلیقه و آزمون و خطا موسیقی مناسب برای کارتان را انتخاب کنید. یک نفر ممکن است با موسیقی امبینت راحت باشد، دیگری با موسیقی حماسی و تعدادی هم با شنیدن هر نوع آهنگی تمرکزشان به هم می خورد. آنچه مسلم است تفاوت سلیقه هاست. موسیقی چیزی نیست که بر اساس قاعده و قانون بتوان یک نسخۀ واحد برای همه تجویز کرد. هر کسی سلایقی دارد و بسته به شرایط درونی اش آهنگِ مناسب را انتخاب می کند.

منبع medium
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.