۱۲ نکته برای ضبط بهتر صدا

خیلی از افراد، هنگام ضبط صدا، مرتکب اشتباهات پیش پا افتاده ای می شوند که منجر به تضعیف نتیجۀ نهایی خواهد شد. خوشبختانه، با تدابیر ساده ای می توان از بروز بیشترِ این اشتباهات جلوگیری کرد. در این مطلب قصد داریم ۱۲ مورد از این تدابیر را بیان کنیم.

۱- جلوی نشت صدا را بگیرید

نشت صدا (leakage, bleed, spill) به پدیده ای گفته می شود که صدای سازی که در حال ضبط آن هستید به وسیلۀ میکروفون تخصیص یافته برای یک ساز دیگر برداشت شود. همین اتفاق برای هدفون هم بیفتد. Cue Mix یا همان میکسی که از طریق هدفون به گوش خواننده یا نوازنده می فرستید، توسط میکروفون برداشت می شود. برای حل این مشکل، کاپ های هدفون را کاملاً روی گوش خود قرار دهید و ولوم آن را با در محدوده ای قرار دهید که به بیرون درز نکند. اینکه از چه سطح صدایی استفاده کنید، بستگی به میکس دارد. مثلاً برای ترک های کم صدا، نباید از ولوم های بالا استفاده کنید.

۲- تیونینگ را بررسی کنید

برای ضبطِ مولتی ترک یا overdub، همه سازها و وکال ها را همزمان نمی توانید کوک کنید. بنابراین از تیونر DAW (یا تیونرهای سخت افزاری) به عنوان مرجع استفاده کنید. البته بین هر برداشت از کوک بودن ساز مطمئن شوید. اگر شک داشتید، با دقت به موسیقی یا وکال گوش کرده و سپس مشکلات به وجود آمده را حل کنید.

۳- اجرای درست را فراموش نکنید

DAW، تمام ابزارهای لازم برای بهینه سازی و تیونینگ صدا را در خود دارد؛ ولی نرم افزار نمی تواند جای اجرای زنده را بگیرد. بنابراین هنگام ضبط، به چیزی که باید تحویل دهید توجه کنید. خروجی باید هماهنگ با موسیقی باشد.

۴- از پاپ شیلد استفاده کنید

نزدیک گرفتن میکروفون به دهان، باعث به وجود آمدن popهای ناخواسته در صدای ضبط شده می شود که ناشی از تاثیر polisivها است. استفاده از پاپ شیلد (که یک فاصله چند سانتی متری بین خواننده و میکروفون به وجود می آورد) شدت پاپ ها را کاهش داده یا مشکل را به کلی حل می کند. pop shild جلوی دردسرهای بعدی را می گیرد.

۵- به طور مرتب بکاپ بگیرد

برخلاف پلاگین ها و سمپل ها، اگر به هر دلیلی از جمله خرابی هارد یا ویرویس شدن سیستم، اتفاقی برای صداهای ضبط شده بیفتد، دیگر امیدی به برگشت آن ها نیست؛ مگر اینکه نسخۀ بکاپ داشته باشید. سعی کنید از یک هارد اضافه (ترجیحاً از نوع اکسترنال) برای ذخیره کردن نسخۀ بکاپ از فایل های مهم استفاده کنید. حالت مطمئن تر، استفاده از سرویس های ابری مثل گوگل درایو، وان درایو، دراپ باکس یا مگا و امثالهم برای ذخیرۀ نسخۀ بکاپ است.

۶- روی هدفون میکس کار کنید

ساخت هدفون میکس خوب با مانیتورهای استودیویی می تواند کار سختی باشد. سعی کنید از یک هدفون برای شنیدن میکس استفاده کنید. خواهید دید که تغییرات کوچک، چه اثرات بزرگی روی نتیجۀ کار دارند. هدفون میکس، بسته به اینکه چه کسی از آن استفاده می کند می تواند بهینه شود. مثلاً خوانندۀ وکال برای هماهنگ کردن صدای خود، دوست دارد ضربات درام را قوی تر بشنود؛ اما نوازندۀ گیتار، تمرکزش روی صدای بقیۀ گیتارها است و به همین خاطر دوست دارد صدای گیتار را قوی تر بشنود. بنابراین همانطور که در هنگام میکس از هدفون استفاده می کنید تا جزئیات را با دقت بالایی بشنوید، برای هدفون میکس هم بهتر است از هدفون استفاده کنید تا جزئیات لازم را به خوبی بشنوید.

۷- ترک ها را یکی کنید

افزایش تعداد پلاگین ها در پروژه های بزرگ ممکن است به سیستم فشار وارد کند، و معمولاً در چنین شرایطی، انجام overdub، همزمان با پخش ترک ها در هدفون، باعث کندی DAW و حتی بروز مشکلاتی در فرایند ضبط می شود. برای حل مشکل، قبل از ضبط، ابتدا کل ترک ها را در یک ترک واحد ادغام و برای هدفون میکس از آن استفاده کنید. اکنون می توانید با فشار کمتری عمل ضبط را انجام دهید.

۸- به آنچه مانیتور می کنید دقت کنید

اگر مستقیماً درون DAW ضبط می کنید و سیگنال را در کارت صدا و قبل از وارد شدن به کامپیوتر مانیتور می کنید، بهتر است همه چیز را قبل از شروع، دوباره چک کنید. یک رکورد سریع و تستِ پلی بک قبل از شروع کار اصلی، کفایت می کند.

۹- اول صدا، بعد میکروفون

معمولاً به ندرت می توان صدایی را که خوب به میکروفون نرسیده با تکنیک درست کرد؛ بنابراین اولین نکته در ضبط صدا یعنی خودِ صدا را در نظر داشته باشید و بعد به انتخاب میکروفون و تکنیک های استفاده از آن بیندیشید.

۱۰- هنگام ضبط افکت ها را خاموش کنید

معمولاً در هنگام میکس، افکت های مختلف را اضافه یا تنظیم می کنید (ریورب، دیلی و غیره)؛ اما سعی کنید تا جایی که راه دارد صدا را خشک و بدون هیچ افکتی ضبط کنید. چرا می خواهید از افکتی که هنوز درموردش تصمیم قطعی نگرفته اید استفاده کنید و اساساً چرا صدا را به صورت خشک ضبط نکنید؟

۱۱- ابتدا ضرب

اغلب ترک ها بر اساس یک ریتم مشخص ساخته شده اند. شما بالاخره باید از جایی شروع کنید؛ برای overdub، یک سری بیت ها و درام ها را کم کنید. این کار به سایر نوازنده ها کمک می کند تا به جای مشایعت کردن ضرباهنگ با ضربات ضعیف، واقعا در ضرباهنگ درستی بنوازند و به آهنگ روح بدهند.

۱۲- نویزها را کم کنید

ضبط در اتاق کامپیوتر ایدۀ خوبی نیست؛ چون نویزهای مختلفی مثل فن یا هارد سوزنی می تواند صدا را آلوده کند و این اصلاً خوب نیست. در نقطه ای دور از این تجهیزات، و به عبارتی دور از هر نوع منبع نویزی، عمل ضبط را انجام دهید. سعی کنید از میکروفون های جهتی (directional) استفاده کنید تا صدا فقط از منبع اصلی دریافت شود و سایر اصواتی که از کنار میکروفون یا از پشت، به آن می رسند، کم اثر شوند.

منبع musicradar
عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.