ده نکته برای داشتن فرکانس های پایین بهتر

در پروسه ی میکس یک آهنگ، فرکانس های بیس چالش های خاصی را ایجاد می کنند و غلبه کردن بر آن ها نیازمند آزمون و خطا و توانایی است. در ادامه به چند نکته اشاره می کنیم که به شما کمک خواهند کرد در میکس هایتان بیس های حجیمی که در موزیک های حرفه ای امروزه شنیده می شود را داشته باشید.

نکته ی اول

حتما مطمئن شوید که kick و بیس درستی را با هم میکس می کنید. انتخاب صداها کار مشکلی است چون ما تا مرحله ی پس از ضبط صداها دقیقا نمی دانیم این صداها با هم خوب جور می شوند یا نه. حتما به موزیک های خوبی که هم سبک کار شما هستند گوش کنید و ببینید سازندگان حرفه ای آن ترک ها چه کارهایی انجام داده اند. مثلا ببینید آیا لازم است بجای گیتار بیس از یک بیس سینتی سایزری استفاده کنید؟ آیا صدای بیسی که انتخاب کرده اید مناسب آن استایل از موسیقی هست؟ آیا صدای kick تاریخ گذشته، کم حجم یا خیلی برجسته نیست؟ ایجاد تغییر در تنظیم یا سازبندی در مرحله ی میکس اگرچه سخت است اما بعضی وقت ها تنها راه حل برای غلبه بر چالش فرکانس های پایین است.

نکته ی دوم

مطمئن شوید که بیس، پارت درستی را اجرا می کند. این شاید به پروسه ی ضبط ارتباطی نداشته باشد اما اگر kick و بیس شما با هم در تقابل باشند نمی توانید میکس خوبی بدست بیاورید. پارت هایی که مکمل همدیگر نباشند باعث ناواضح شدن فرکانس های پایین میکس شما می شوند.

نکته ی سوم

Kick و بیس را کمپرس کنید. انجام کامپرشن ملایم روی kick و یک لیمیتینگ سنگین روی بیس کمک می کند تا این دو ساز نامنظم نباشند و در level دلخواه شما قرار بگیرند.

نکته ی چهارم

از EQ روی تمام اینسترومنت ها استفاده کنید و برای هرکدام یک فضای مشخص در میکس ایجاد کنید. اگرچه یک سازی که خوب ضبط شده باشد و حجم مناسبی داشته باشد در حالت سولو خوب صدا می دهد، اما استفاده از EQ در میکس برای کات کردن فرکانس هایی که همدیگر را ماسک می کنند لازم است. مثلا شاید یک ریتم گیتار فوق العاده داشته باشید که بیس را ماسک می کند. اینجا باید حجم گیتار (و دیگر اینسترومنت های پرحجم) را با استفاده از یک فیلتر low-cut کاهش دهید و برای بیس در میکس جا باز کنید.

نکته ی پنجم

حجم بیس را کم کنید تا برای kick جا باز شود. بله، کات کردن بیس برای بیس، حرکتی که شاید برای داشتن یک میکس با بیس عمیق عجیب به نظر برسد. حقیقت این است که یک بیس حجیم معمولا میکس را ناواضح می کند و با داشتن فرکانس های خیلی پایین غیر لازم، kick را می پوشاند. سعی کنید روی بیس یک فیلتر low cut استفاده کنید و به فرکانس های پایین تر از ۱۰۰Hz شکل بدهید. این کار باعث می شود بیس واضح تر شود و علاوه بر آن موجب می شود در بخش فرکانس های پایین برای kick جا باز شود.

مطالب مرتبط

نکته ی ششم

از فرکانس های میانی برای بلندتر شنیده شدن kick و بیس استفاده کنید. آیا بیس شما حجم کافی دارد اما به خوبی در میکس شنیده نمی شود؟ سعی کنید محدوده ی فرکانسی بین ۸۰۰Hz تا ۲kHz را افزایش دهید و اجازه بدهید اتک و هارمونیک ها در محدوده ی فرکانسی بسیار دورتر از فرکانس های پایین، صدای بیس را برجسته تر کنند. همین کار را برای kick هم می توانید انجام دهید و با افزایش محدوده ی فرکانسی بین ۲ تا ۴kHz اسنپ آن را بیشتر کنید تا درام شما فارغ از محتوای فرکانسی بیسی که دارد، در میکس برجسته تر شود.

نکته ی هفتم

در هنگام میکس کردن، از چند اسپیکر مختلف استفاده کنید. این تکنیکی است که مهندسان میکس حرفه ای آن را انجام می دهند. میکس تان را با اسپیکرهای کوچک چک کنید تا ببینید kick و بیس به خوبی شنیده می شوند یا نه. میکس را با اسپیکرهای بزرگ چک کنید تا ببینید آیا بیس شما بیش از حد نیاز حجیم است یا نه. همچنین میکس را در ماشین و با هدفون هم چک کنید. به یاد داشته باشید که موزیک شما ممکن است در هر جایی و در هر سیستمی پلی شود و فرکانس های پایین موزیک شما باید تا جای ممکن با هر محیط و سیستم پخشی سازگار باشد.

نکته ی هشتم

وقتی میکس می کنید در اتاق راه بروید. در استودیوهای حرفه ای میلیون ها دلار خرج می شود تا بتوانند به خوبی فرکانس های بیس را مدیریت کنند. اگر در استودیوی خانگی کار می کنید، حتما از لوکیشن های مختلف به میکس گوش کنید، چرا که به احتمال زیاد اتاق شما پاسخگویی فرکانسی صحیحی در بخش فرکانس های بیس ندارد.

نکته ی نهم

یک پلی لیست رفرنس درست کنید و در هنگام میکس، کارتان را با آن موزیک ها مقایسه کنید. موزیک های حرفه ای که صدای آن ها را به خوبی می شناسید را در این پلی لیست قرار دهید، سپس میکس تان را با آن ها مقایسه کنید تا ببینید فرکانس های پایین میکس شما در مقایسه با آن موزیک های حرفه ای کم حجم تر هستند یا حجم اضافه تری دارند. شما همچنین از این پلی لیست می توانید برای یاد گرفتن کاراکتر صوتی یک سیستم اسپیکر جدید هم استفاده کنید. به این ترک های رفرنس در ماشین و با هدفون هم گوش کنید، چون این کار بهتر به شما یاد می دهد که بدانید میکس تان چطور باید در این سیستم ها صدا بدهد.

نکته ی دهم

با یک multiband compression روی باس استریو آزمون و خطا کنید. کمپرسورهای Multiband و لیمیترها در محیط نرم افزارهای آهنگسازی امروزی بسیار محبوب شده اند. کمپرسورهای Multiband سیگنال را به دو یا چند محدوده ی فرکانسی تقسیم می کنند و سپس هر باند را به صورت مجزا لیمیت می کنند. استفاده از یک کمپرسور Multiband روی میکس استریو می تواند مزیت های فوق العاده ای داشته باشد، چرا که فرکانس های پایین بدون این که باقی میکس را تحت تاثیر قرار دهند منسجم تر می شوند. اما بسیار مراقب باشید! دلیل مهمی وجود دارد که ما این نکته را به عنوان آخرین نکته با شما در میان گذاشتیم! استفاده ی نامناسب از کمپرسورهای Multiband به سرعت می تواند میکس شما را نابود کند و استفاده ی موثر از این کمپرسورها نیاز به تجربه ی زیادی دارد. وقتی این تجربه را بدست آوردید می توانید به این دسته از کمپرسورها هم به عنوان یکی دیگر از ابزارهایی نگاه کنید که برای حجیم تر کردن بیس استفاده می شود.

عضویت در خبرنامه تهران ملودی
عضو خبرنامه ما شوید و مطالب و پیشنهادات ویژه ما را در ایمیل خود دریافت کنید.
نگران نباشید! هر زمان مایل باشید می‌توانید عضویت خود را لغو کنید.
ارسال نظر

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.