91006767 - 021
۱
۱- تنها شعبه تهران ملودی شعبه خیابان جمهوری می باشد.
بستن اعلانات
 

بسیاری از هنرمندان جدید آرزو می کنند که مانند موزیسین های معروف امروزی باشند. آن ها شهرت و ثروت می خواهند و احتمالا برای آن هایی که عشق زیادی به موسیقی دارند، کنترل روی خروجی خلاقیت شان مهم است. داشتن یک استودیوی ضبط برای ایجاد موسیقی و دوری از نگرانی های بودجه و زمان، رویائی برای همه هنرمندان است. با پیشرفت تکنولوژی و مقرون به صرفه تر شدن تجهیزات، ساختن استودیوی خانگی با بودجه ای متوسط آسان تر شده است.

هر استودیوی خوب به یک جفت مانیتور استودیو نیاز دارد. این وسایل شبیه بلندگو هستند و صدا را منتقل می کنند، اما این تنها شباهت آن ها است. هدف این راهنمای خرید آموزش مسایل مربوط به خریداران است، از جمله این که مانیتورها چه هستند و چه طور کار می کنند. بهترین راه یاد گرفتن اصطلاحات مربوط به مانیتور ها و سپس تشخیص انواع مانیتورها است. در زمان خرید اسپیکر، خریدار باید به چند نکته دقت کند تا بتواند بهترین مانیتور را با بودجه خود تهیه کند.

اصطلاحات مانیتور صدا

قبل از بررسی مشخصات مانیتورهای استودیویی خریداران باید اصطلاحات فنی که برای توصیف مانیتورها و فناوری های مرتبط به کار می روند را فراگیرند. جدول زیر اصطلاحات مهم را به طور خلاصه نمایش می دهد.

اصطلاح تعریف
بیس نت هایی که فرکانس پایینی دارند؛ این اصطلاح به صداهایی که بین 20 تا 150 هرتز هستند اطلاق می شود.
کابینت کابینت بلندگو، بدنه ای که درایور را در بر می گیرد.
درایور قسمتی که امواج صوتی را تولید می کند.
خستگی گوش ناتوانی در شنیدن فرکانس های مختلف در یک آهنگ؛ پس از گوش دادن طولانی مدت به موسیقی اتفاق می افتد.
صدای صاف (Flat) به صدایی که برای بهبود کیفیت، در هیچ فرکانسی تقویت یا تضعیف نشده باشد صدای صاف می گویند.
دامنه فرکانس یکی از ویژگی های وسایل خروجی صدا، که به رنج فرکانسی که آن وسیله می تواند تولید کند، گفته می شود و در حالت ایده آل، در بازه 20 هرتز تا 20 کیلوهرتز است.
Midrange نت هایی که فرکانس متوسط دارند، بین 150 هرتز تا 2.5 کیلوهرتز
صدای فراگیر یک سیستم صوتی دارای چند کانال که صدای سه بعدی صحنه را شبیه سازی می کند و توسط Dolby Labs ایجاد شده است.

یاد گرفتن این اصطلاحات در زمان خرید مانیتور استودیویی یا حتی به طور کلی در خرید بلندگو مهم است. با این که بلندگوهای تجاری و مانیتورهای استودیویی تفاوت های زیادی دارند، اما شباهت هایی نیز بین آن ها هست.

مانیتور استودیویی چگونه کار میکند؟

مانیتور استودیو نوعی بلندگو است، اما با بلندگوهای عادی و تجاری تفاوت زیادی در روش تولید صدا دارند. این بلندگوها به طور حرفه ای برای ایجاد صدای صاف یا پاسخ فرکانسی صاف طراحی شده اند. بسیاری از بلندگوهای حرفه ای یا خانگی برای ایجاد صدایی غنی تر و شفاف تر فرکانس های خاصی را تقویت می کنند. مانیتورها صدایی واقعی تولید کرده و همه چیز را همان طور که هست به گوش می رسانند. افرادی که درگیر کار ضبط هستند (چه مهندس صدا و چه موزیسین) می توانند بدون دیستورشن یا اعوجاج صدا، به کیفیت خام آن گوش دهند و تنظیمات مورد نیاز را انجام دهند. در نتیجه به مانیتور بلندگوی مرجع نیز گفته می شود. مانیتورها طوری طراحی می شوند که بتوانند ترک ها و میکس های مستر نشده را پخش کنند، چون می توانند با ولوم های بالا و جهش های ناگهانی صدا کار کنند.

مانیتورهای استودیویی صدا را در یک جهت خاص و در فاصله کوتاه پخش می کنند. بلندگوهای معمولی درست برعکس عمل می کنند. ممکن است شنوندگان از صدای مانیتور لذت نبرند، اما مانیتور ابزاری حیاتی برای میکس موسیقی است. خلوص صدای تولید شده توسط مانیتور به مهندس صدا و تهیه کننده اجازه می دهد که از پایه شروع کند و با اضافه کردن لایه های صدا یک آهنگ کامل را بسازند.

انواع مانیتور صدا

  • مانیتور غیرفعال ( Passive Monitors )
    اسپیکر مانیتورینگ
     

    مانیتورهای غیرفعال یا unpowered آمپلیفایر داخلی ندارند. برای استفاده از این مانیتورها، خریدار می بایست یک آمپلیفایر جداگانه تهیه کند و آن را به میکسر متصل کند و به طور سری به مانیتور وصل نماید. بسیاری از افراد حرفه ای مانیتور غیرفعال را ترجیح می دهند، زیرا می توانند آمپلیفایر مورد نظر خود ر انتخاب کنند و سیستم های چند آرایه ای ایجاد کنند. ایراد مانیتورهای غیرفعال در نگهداری و هزینه آن ها است. آمپلیفایر انتخاب شده میبایست با مانیتورها و بقیه اجزای سیستم منطبق باشد و باید به دقت پایش شوند که بیش از اندازه داغ نشوند و آسیب نبینند. کابل های مورد استفاده نیز باید نسبت به کاربرد آن، مناسب انتخاب شوند تا سیستم به درستی کار کند.

  • مانیتورهای فعال ( Active Monitors )
    اسپیکر مانیتورینگ
     

    به مانیتورهای فعال، مانیتور powered نیز گفته می شود. این مانیتورها دارای آمپلیفایر داخلی هستند و نیازی به تهیه آمپلیفایر جداگانه ندارند و استفاده از آن ها به کم ترین میزان نگهداری و پایش نیاز دارد. ایراد این نوع مانیتور این است که برای برخی افراد حرفه ای محدودیت ایجاد می کند، زیرا با این که داشتن آمپلیفایر جداگانه دردسرهای خودش را دارد، اما می توانند عملکرد مانیتورها را به طور چشم گیری بهبود بخشند.

نکات مهم در خرید مانیتور استودیویی

زمان خرید مانیتور استودیویی بسیاری از خریداران انتخاب های زیادی دارند و این موضوع می توانند آن ها در انتخاب مانیتوری که برای شان مناسب است سردرگم کند. کسانی که می خواهند با اطمینان مانیتور مناسبی تهیه کنند باید به سه عامل توجه داشته باشند: دامنه فرکانس، ابعاد مانیتور و نیازهای کاربر.

  • دامنه فرکانس

    دامنه فرکانس یکی از مهم ترین کیفیت های مانیتور است و به دامنه فرکانسی که مانیتور می تواند تولید کند اطلاق می شود. بلندگوهای با کیفیت دارای پاسخ دینامیکی هستند که فرکانس های بالا و پایین را تقویت می کند و تجربه لذت بخشی در شنیدن ایجاد می کنند. اما مانیتورهای استودیویی باید صدایی صاف داشته باشند. پاسخ فرکانس می بایست در همه جای موسیقی در حال پخش متعادل باشد و مانیتور ایده آل می بایست دامنه فرکانسی بین 20 هزتر تا 20 کیلوهرتز داشته باشد.

  • ابعاد

    بلندگوها ابعاد و اشکال متنوعی دارند، اما در زمان خرید مانیتور استودیویی باید به خاطر داشته باشید که بزرگتر بودن همیشه به معنی بهتر بودن نیست. ابعاد مانیتور باید متناسب با ابعاد استودیو باشد. برای استودیوی خانگی، استودیوهایی که به اندازه یک اتاق خواب معمولی هستند، مانیتورهای 5 اینچی کفایت می کند. با جایگذاری مناسب مانیتور، این بلندگوهای کوچک می توانند به خوبی کار خود را انجام دهند و نیازی به صرف هزینه گزاف برای مانیتورهای بزرگ نیست. برای استودیوهای حرفه ای یا استودیوهای خانگی بزرگ، مانیتورهایی در حدود 8 اینچ مناسب هستند.

    نکته دیگر در انتخاب ابعاد مانیتور، فاصله آن ها است. بسیاری از مانیتورها دارای محیط نزدیک (near-field) یا محیط میانی (midfield) هستند. مانیتورهای دارای محیط نزدیک باید در فاصله کوتاهی از شنونده قرار گیرند و برای استودیوهای کوچک مناسب هستند. مانیتورهای با محیط میانی باید در فاصله دورتر قرار بگیرند، اما معمولا با پیکربندی 3 تایی یا بیشتر ارایه می شوند، یعنی مانیتور دارای 3 بلندگو یا بیشتر است.

  • نیاز کاربر

    یک نصیحت خوب این است که بهترین مانیتوری که با بودجه خود می توانید بخرید را تهیه کنید، اما خریدار باید در همین حین مانیتوری را تهیه کند که برای نیازهای او و استودیوی او مناسب باشد. برای مثال چیدمان، ابعاد و جایگذاری مانیتور از مسایلی هستند که باید در نظر گرفته شوند. برخی از مهندسان که در مکان های مختلفی کار می کنند ممکن است تمایل داشته باشند که روی مانیتور قابل حمل شخصی سرمایه گذاری بکنند.

نتیجه گیری

برای موزیسین های جدی و هنرمندانی که می خواهند موسیقی خود را ضبط، میکس و پخش کنند، استودیوی خانگی سرمایه گذاری خوبی است. هر استودیو نیاز به تجهیزات متفاوتی دارد و یک جفت مانیتور استودیو یکی از مهم ترین آن ها است. مانیتور استودیو مانند بلندگو است، با این تفاوت که صدایی صاف و بدون دستکاری ایجاد می کند، تا شخص بتواند صدای واقعی موسیقی را بشنود. این کار به موزیسین اجازه می دهند تا تغییراتی در خواندن یا نواختن خود ایجاد کند و موسیقی بهتری برای میکس نهایی تولید نماید.

دو نوع اصلی مانیتور وجود دارد: فعال و غیرفعال. تفاوت اصلی این دو در آن است که مانیتور غیرفعال نیاز به آمپلیفایر جداگانه دارد. هر دو نوع کار خود را به خوبی انجام می دهند و انتخاب بین آن ها به خریدار بستگی دارد. هنگام خریدن مانیتور، خریدار میبایست دامنه فرکانس، ابعاد استودیو و نیازهای خود را در نظر بگیرد تا بتواند مانیتوری تهیه کند که با بودجه او همخوانی داشته باشد.